Ajax' Kweekvijver: Bay en zijn Osteitis pubis

BvdPloeg, 08-01-2016 om 08:05, 16185 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Als groot talent in een jeugdopleiding krijg je veel garanties, maar de lange weg naar de top kent ook ongelofelijk veel verrassende zijwegen. Spelers met veel talent haakten af, terwijl spelers met op het oog minder potentie wisten door te stoten naar het eerste elftal. Alleen bij Ajax al zijn er talloze verhalen en heel lang zal Markus Bay gedacht hebben dat hij het volgende slachtoffer werd van een vervelende zijstraat. De Deen zit misschien net op tijd weer in de lift.

Bay werd in 2013 binnengehaald als volgende groeibriljant uit Denemarken. Vooral de Deense media waren destijds overtuigd van zijn kunnen. Was eerst Viktor Fischer een groot talent, was Lucas Andersen vervolgens nóg beter, van Bay mocht misschien nóg wel meer verwacht worden. Met een verlegen blik en in hakkelende zinnen stelde de middenvelder zichzelf bij zijn komst voor als speler die de bal wil hebben, iemand met een goede balbehandeling en iemand met snelheid. 

Hij bleek een typische nuchtere Deen die zijn woorden waarmaakte. In zijn eerste maanden bij Ajax was Bay een absolute publiekstrekker bij B1, samen met spelers die nu bijna allemaal in A1 spelen. Het ging Bay voor de wind. Hij speelde wekelijks, scoorde, gaf assists en was een toegevoegde waarde op het middenveld. Begin 2014 sloeg echter het noodlot toe. Bay kreeg last van zijn beide liezen en dat bleek al snel een ernstige blessure te zijn. 'Osteitis pubis', om het beestje maar even bij de naam te noemen. Voor mensen zonder medische achtergrond: Dat is het beste uit te leggen als een ontsteking van het schaambeen. Het staat bekend als één van de vervelendste blessures in de sport, sommigen herstellen er zelfs nooit helemaal van.

Bay wel, maar de weg naar herstel was een hel. In augustus van 2014 stond op deze site nog het hoopgevende bericht dat de Deen weer bijna hersteld was na een afwezigheid van zeven maanden. Dat was gek genoeg best snel, want 'Osteitis pubis' kan heel erg lang duren, vraag maar aan Davy Klaassen. Het heeft op iedereen een andere uitwerking. De één kan ondanks de klachten nog veel doen, de ander moet de hele dag rust houden. Voor Bay gold het laatste scenario en dus kon hij weinig doen in de maanden in 2014 dat hij afwezig was.

In het krachthonk ging hij aan de slag, maar de terugslagen stapelden zich op. Het probleem van een ontsteking is dat het een zwakke plek is. Te vroeg beginnen zorgt voor een terugval, te laat beginnen zorgt ervoor dat het een zwakke plek blijft. Balanceren op een dun koord dus en daar viel Bay een paar keer vanaf. In oktober van 2014 stond hij weer op het veld bij A2, maar hij viel opnieuw uit tijdens een training. Dit keer was het 'slechts' één lies, maar de 'Osteitis pubis' sloeg weer toe. Dit keer lag hij er zo'n zes maanden uit, zijn acties op het veld bleven beperkt tot lopen bij de training en soms een balletje aanraken. Tijdens de Copa Amsterdam in juni mocht hij eindelijk weer spelen na een lijdensweg die anderhalf seizoen duurde. vijftien maanden welteverstaan.

Osteitis pubis, het klinkt als een enge ziekte en dat is het in zekere zin ook. Het vernietigt carrières en het is te hopen dat Bay zichzelf nog uit een diep dal kan trekken. Hij is fysiek enorm veranderd, hij is wat forser en hij heeft aan snelheid ingeboet. Maar het zit daar nog ergens, in dat inmiddels gezonde lichaam. Ik snap Ajax daarom wel, dat er een nieuw contract aan zit te komen. Waar Donny van de Beek en Abdelhak Nouri in de tussentijd doorstootten naar het profvoetbal, daar versloeg Bay Osteitis pubis. Je moet je afvragen welke prestatie knapper is.

Daarom duim ik hard en constant dat Bay fit blijft en na de winterstop een paar maanden lekker kan voetballen. Vlak voor de winterstop was er al progressie te zien. De inmiddels achttienjarige spelmaker oogde gretig, mocht vaker met A1 meedoen en liet zien echt wel wat met een bal te kunnen. Zijn nieuwe bouw helpt niet mee om snel weer indruk te maken, daar is tijd en daar zijn veel wedstrijden voor nodig. Bay is een diesel en als hij die duels speelt en het vertrouwen krijgt, dan krijgen we misschien de oude Markus weer te zien. En als dat gebeurt, heeft Ajax er een heel fijne middenvelder bij.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Truus de Bakker
Goed stuk dit. Zo'n blessure is vreselijk. Hopelijk kan hij de draad weer oppakken en komt hij weer op zijn oude niveau.
0 0
Bensco
kan iemand de geruchten bevestigen dat familia castillo onderweg is naar ManU ?
0 0
RusselWestbrook
Goed stuk dit.

Nare blessure :(
1 -1
flasher93
Lekker hoor jong ajax 1-0 NEC
0 0
FlyingDutchMan
Nu?
0 0
trodat4030
Ja, besloten oefenwedstrijd, zal bijna afgelopen zijn inmiddels..
0 0
flasher93
Ben benieuwd hoe dit talent zich gaat ontwikkelen met al de concurrentie. Er zal wat moeten gebeuren met een aantal spelers met verkoop/verhuur anders wordt het volgend jaar wel heel druk bij Jong Ajax en Ajax A1.
0 0