Ajax' Kweekvijver: De allerbeste elf van 2015

BvdPloeg, 29-12-2015 om 10:20, 30471 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

2015 was een rukjaar voor Ajax 1, de jeugdopleiding ging daarentegen als een tierelier. Het leven als jeugdwatcher was de afgelopen maanden een stuk leuker dan die van de gemiddelde seizoenkaarthouder, simpelweg omdat er altijd iets te beleven was. Een Elftal van het Jaar samenstellen was daarom vooral moeilijk omdat er zo ongelofelijk veel spelers uitblonken. Ik heb toch een poging gewaagd, met hopelijk een heldere onderbouwing.

Doelman: Jeffrey de Lange
2015 was het jaar van Jeffrey de Lange. De goalie moest vorig seizoen zijn plek onder de lat bij B1 nog delen met Joe van der Sar, een paar maanden later is hij een geduchte concurrent van Stan van Bladeren in A1. De Lange maakte enorm grote stappen, vooral als lijnkeeper. Hij heeft namelijk de organisatie altijd staan en praat negentig minuten lang met zijn verdedigers, de katachtige reflexen waren vaak erg sterk.

Want keeper van Ajax zijn is niet zo makkelijk. Je moet kunnen meevoetballen, je hebt vaak lange tijd niets te doen en als er dan een bal op je afkomt, moet je er staan. In de jeugd komt dat meestal neer op een één tegen één-situatie en daarin is De Lange gegroeid. Hij wordt steeds completer en verdient van de huidige groep contractloze spelers misschien wel het meest een verbintenis. Europa zal anders langzaam ontwaken. 

Verdediger: Deyovaisio Zeefuik
De erfenis van Leeroy Owusu werd moeiteloos opgepakt door Terry Lartey Sanniez en na het doorschuiven van Terry stond Deyovaisio Zeefuik op. Vorig seizoen in Ajax B1 schreef ik al weleens lovende teksten over de verdediger, die zich in de zomer moeiteloos aanpaste aan het niveau bij A1. Daar is hij nu al niet meer weg te denken, een knappe prestatie.

Zeefuik is razendsnel, hij zit er fel op á la Kenny Tete en opbouwend wordt hij steeds sterker. Net als Lartey Sanniez heeft Zeefuik soms zijn droommomentjes en als die eruit gaan, sluit hij snel aan in een mooi rijtje rechtsbacks bij Ajax. Dat rijtje is echter lang en dus is het helemaal geen gekke gedachte dat Zeefuik straks doorbreekt als centrale verdediger. Naast Matthijs de Ligt speelde hij daar al regelmatig en dat zonder aanpassingsproblemen. Ook voor hem geldt: waar blijft dat contract?

Verdediger: Matthijs de Ligt
Laten we nog even benadrukken dat hij zestien jaar oud is en nog in de B-junioren had mogen spelen, want als je Matthijs de Ligt ziet, snap je daar helemaal niks van. Hij is een beest van een verdediger, die zijn leeftijdsgenoten naast zijn fysiek inmiddels ook voetballend aan alle kanten voorbij is gelopen.

In het voorjaar van 2015 maakte De Ligt al de stap van B1 naar A1 en met hem als zekerheidje achterin werd Ajax A1 niet veel later kampioen. De Ligt is inmiddels een steunpilaar in het hoogste jeugdelftal van de jeugdopleiding en dat werd beloond met een contract. Hij werd in een paar maanden tijd Speler van het Toernooi bij de Future Cup én bij de Copa Amsterdam. Wat staat straks een razendsnel debuut in het eerste als nieuwe Jan Vertonghen nog in de weg?

Verdediger: Jurgen Ekkelenkamp
Van A1 gaan we naar B1, waar ook al zo'n talentvolle verdediger aan de weg timmert. Jurgen Ekkelenkamp bewandelt een beetje dezelfde route als De Ligt, maar dan precies een jaar later. Hij is als eerstejaars B-junior normaal gesproken een zekerheidje in B1, speelt daar voor zijn eigen bestwil al een tijdje als verdedigende middenvelder, maar zal normaal gesproken doorbreken als centrale verdediger. 

De rechtspoot leert op dat middenveld nog beter voetballen, iets waar hij vorig seizoen al mee opviel. Ekkelenkamp raakt niet in paniek, zoekt én vindt vaak de voetballende oplossing en is een absoluut wapen bij standaardsituaties. Hij is niet eens de langste, maar hij wint zijn duels, dribbelt graag in en baarde enkele maanden geleden nog opzien door te scoren met een omhaal. Er is nog een lange weg te gaan, maar Ekkelenkamp is nuchter genoeg om lekker door te stampen.

Verdediger: Liam van Gelderen
Misschien een wat onbekende en verrassende de naam, maar volgers van Ajax C1 weten wel beter. Hij kwam pas afgelopen zomer naar Ajax, maar liet in de afgelopen maanden meer dan genoeg zien om zijn plek in dit elftal te verdienen. Van Gelderen is groot en sterk voor zijn leeftijd, hij voetbalt moeiteloos mee en droeg al vaak de aanvoerdersband.

Dat laatste vertelt het hele verhaal over Van Gelderen, die als nieuwkomer dus nu al een leider is. De weg voor hem is nóg langer dan die van De Ligt en Ekkelenkamp, maar ik raad zeker aan om eens te gaan kijken bij C1. Als hij daar na de winterstop nog speelt, want met het vele doorschuiven van de afgelopen jaren in het achterhoofd, staat Van Gelderen toch zeker op de nominatie om te proeven aan het niveau van de B-jeugd. 

Middenvelder: Ryan Gravenberch
Een andere opvallende speler uit C1, en vorig seizoen C2, is Ryan Gravenberch. Hij werd vorig seizoen nog kampioen met Ajax D1, maar liet na de zomer zien dat goede voetballers op elk niveau mee kunnen. Met zijn lengte is niets mis, fysiek kan het allemaal nog stukken beter, maar puur voetballend gezien steekt hij er bovenuit.

Wat maakt hem dan zo goed? Hij is een moderne box tot box-speler die altijd naar de juiste kleur speelt. Dat is een kwaliteit, omdat hij ook rond de zestien nooit in paniek raakt. Als Gravenberch aan de bal is, gebeurt er iets en is het doel nooit ver weg. Net als Van Gelderen moet er nog ongelofelijk veel gebeuren, maar dat zij twee ruwe diamanten zijn die indruk maakten in 2015, dat staat vast. 

Middenvelder: Carel Eiting
Hij was de absolute uitblinker van de eerste seizoenshelft, zo schreef ik al. Carel Eiting veroverde vorig seizoen al zijn plek in A1 en groeide dit seizoen uit tot heerser op het middenveld. Ik val in herhaling, maar hij is fysiek veel verder en bewijst voetballend veel meer in zijn mars te hebben dan alleen een simpele controleur.

Eiting is een verbindingsspeler die aanval en middenveld beter laat renderen. Zijn snelheid mag nog wel iets beter en wat mij betreft mag hij ook nóg meer initiatief nemen op de helft van de tegenstander. Het zijn wat mij betreft puntjes op de i, alvorens hij de stap kan zetten naar Jong Ajax. 

Middenvelder: Juan Familia Castillo
Men vergeet het misschien, maar deze spelmaker speelde vorig seizoen al op de Future Cup als C-junior. De linkspoot deed daarna nog regelmatig mee en heeft zich vervolgens geruisloos in B1 gespeeld. 2015 was zodoende een geweldig jaar voor Juan Familia Castillo, de speler met de mooiste voetbalnaam uit de jeugdopleiding.

Als Familia Castillo er zin in heeft, komt er magie uit zijn linker. De korte combinaties wisselt hij af met indrukwekkende rushes, assists en mooie doelpunten. Hij doet wel een beetje denken aan Mesut Özil, maar voordat hij zijn veters mag strikken, moet er ook bij Familia Castillo nog wel wat gebeuren. Soms is hij namelijk hele delen van een wedstrijd onzichtbaar, lijkt hij met zijn stijl van voetballen een beetje te dromen. Na de winterstop moet hij van zichzelf eisen dat hij wekelijks de beste is, helemaal als spelers als Noa Lang en Justin Kluivert worden doorgeschoven. Deze sierlijke linkspoot is dan tot heel veel in staat. 

Aanvaller: Daishawn Redan
Ajax B2 is zeker niet het meest talentvolle team uit de jeugdopleiding en toch maakte Daishawn Redan er in de eerste seizoenshelft alweer zestien. Na een uiterst succesvol jaar met Ajax C1 maakte hij, zoals inmiddels gewoon voor hem, vervroegd de stap hogerop. Bij B2 werd hij captain en die band draagt hij met trots. 

In een wisselvallige periode was Redan de enige zekerheid. Hij scoorde en werkte bovendien hard. Een mooie constatering, want Redan heeft nog weleens de neiging om de badboy uit te hangen. Zolang hij blijft presteren, is dat niet zo'n probleem, maar als de prestaties uitblijven, zal hij daarop worden aangekeken. Maar deze talentvolle puber presteert en nog veel meer dan dat. Hij is de jongste van het elftal, maar wel dé leider van B2. Hij scoorde erop los bij Oranje U16 en wordt voetballend ook steeds beter. Een stap naar B1 na de winterstop zou voor hem een geweldige uitdaging zijn.

Aanvaller: Kaj Sierhuis
Bij Ajax lopen er heel veel spitsen rond, ook in 2015. Adham El Idrissi presteerde begin dit jaar goed, Ezra Walian blijft altijd wel scoren en Kasper Dolberg liet zich als nieuwkomer zien. Waarom ik toch voor Kaj Sierhuis kies? Omdat hij in slechts enkele maanden de grootste openbaring van het jaar werd.

Ik bedoel daar niet mee dat Sierhuis het allergrootste talent is, maar als je 26 goals maakt, terwijl je lange tijd niet eens in een vast team speelt, dan steek je een dikke vinger op naar iedereen die jou het jaar daarvoor afmaakte. Afmaakte omdat je als middenvelder werd opgesteld, terwijl je in de jaren ervoor bewees dat helemaal niet te zijn. Sierhuis is een nummer negen, die met de rug naar de goal én met het gezicht richting het doel optimaal gebruikt kan worden. Een leuke vergelijking is misschien die met Harry Kane van Tottenham Hotspur, de spits die door iedereen vreemd werd aangekeken, totdat hij het vertrouwen kreeg en deed wat hij moest doen; balletjes vasthouden en ontzettend veel scoren. Ik zou het ongelofelijk vet vinden als Sierhuis blijft bewijzen dat hij een Harry Kane kan worden. 

Aanvaller: Justin Kluivert
Gino Dekker of Justin Kluivert, Gino Dekker of Justin Kluivert? Het was een lastige keuze, maar ik kies uiteindelijk voor de laatste. Dekker draaide een uitmuntend laatste half jaar, Kluivert was in de maanden ervoor echter ook al heel goed bezig. Hij mocht meedoen als eerstejaars B-junior bij de Copa Amsterdam en het was eeuwig zonde dat hij zich door een blessure niet kon tonen bij de Future Cup.

Kluivert maakte in de eerste seizoenshelft elf treffers en speelde als aanvoerder heel constant. Dat is knap, kijk maar naar het eerste elftal, waar het wekelijks gokken is welke buitenspeler die dag zijn dag heeft. Kluivert zette belangrijke stappen in zijn ontwikkeling door als leidersfiguur voorin te moéten presteren. Hij wordt steeds sterker en is net als zijn vader al bijna niet meer van de bal af te krijgen. Justin komt van links en moet dat ook lekker blijven doen. Hij is snel, heeft enorm veel techniek om simpel een mannetje te passeren en hij heeft ook regelmatig oog voor zijn medespelers. De opvolger van zijn vader Patrick worden in de punt van de aanval lijkt mij onwaarschijnlijk, maar als moderne rechtspoot op links kan hij de komende jaren heel mooie dingen laten zien. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Nathan2
Prima verwoord weer. Mooi stuk en inderdaad moeilijk om iedereen te benoemen. Blote zou nog kunnen. Is international geworden en verzaakt eigenlijk nooit. Maar dan kun je er nog een aantal benoemen. Drie a junioren die nog niet vastgelegd zijn maar de potentie hebben om het 1e te halen wil ik toch benoemen

De lange heeft zich inderdaad uitstekend ontwikkeld. Is een complete keeper die ook voetballend uitstekend zijn ding doen. Een hele grote concurrent voor Van bladeren. Eigenlijke altijd een zekerheid in het doel. Net zoals Zeefuik. Natuurlijk maakt hij weleens een foutje maar dat mag op deze leeftijd. Hij probeert zijn foutjes altijd weer te herstellen. Prima mentaliteit en je komt hem als aanvaller altijd twee keer tegen. Bij Sierhuis vallen alle stukjes op zijn plaats. Krijgt nu eindelijk vertrouwen en dat vertaald zich in doelpunten
0 0
afca patrick
Eiting en De Ligt zijn toch wel weer twee pareltjes uit de A1 hoor. En ik denk dat deze jongens heel veel baat hebben gehad bij de 'Jonk-aanpak', om het maar even zo te noemen.
6 0
flasher93
Elke speler wel denk. Maar goed, er zijn meerdere wegen die naar Rome horen te wijzen en nu het aan de huidige mensen om hun gelijk te bewijzen. Ik ben er benieuwd naar. Het feit dat er al redelijk leuke jongens lopen voor de komende 3-4 jaar. Daarna zal moeten blijken wat de doorstroming is en hoe ze ten opzichte van het eerste staan op 17/18 jarige leeftijd. Dan kan je pas echt oordelen over de huidige ontwikkelingen weer.
1 0
CHRISSSSZ
Heerlijk stuk weer Bram!
0 0
Nella1998
Hoe doen eros maddy enJames fofana het?
0 0
SP
Teren allebei op hun fysiek. Technisch beperkt. Fofana zou ik weg sturen na dit seizoen, gezien de verdedigers die eraan komen uit de C1.
0 0
JohnDylan
Ik vroeg laatst over Fofana en kreeg toen het antwoord (van een paar jeugdwatchers) dat hij helemaal niets is.
0 -1
trodat4030
Mis nog een lekker bankje erbij ;)
Stan van Bladeren, Hossein Zamani, Vince Gino Dekker, Francesco Antonucci, Noa Lang, Serginho Dest en Donny Warmerdam (geen familie van Django uit Jong)
3 0
J00DT0TMIJND00D
Oh oh oh wat een talent allemaal, heerlijk! Ben echt benieuwd naar de talenten van de C2 t/m de B1, Unuvar, Hanssen, Warmerdam, De Waal (ook veel goede dingen over gehoord), Zamani, Gravenberch, Lang, Antonucci etc etc. Vooral Unuvar kan me bekoren, zijn goals tegen de leeftijdsgenoten van Villareal op dat toernooi in Spanje waren van wereldklasse.
0 0
Kishnaaa7
Antonucci heeft nog amper wedstrijden voor Ajax gespeeld dus kan dan ook niet in dit elftal staan
0 0
BvdPloeg
Klopt, net als Noa Lang die er lang is uit geweest. Beiden in potentie wel ongelofelijk goed. Hoop dat 2016 hun jaar wordt, dan zien we ze over enkele maanden al in A1.
0 0
flasher93
wat verwacht je van Bay en Leyder nog. Waren zo ver ik weet ook wel veelbelovende spelers. Leyder een echte aanvoerder cvm/cv en Bay een prima middenvelder? Wordt weer eens dat dat er een Belg bij het eerste doorbreekt.
0 0
Kishnaaa7
Heerlijk hè, middenveld met technische bagage en gogme! Hoe staat het ervoor met buitenspelers rond die leeftijdscategorie?
0 0
Suarez16_
Is die Justin Kluivert echt een toptalent en potentiele speler voor Ajax 1? Of is hij meer gekozen door zn vader. Zou leuk zijn als hij ooit een beetje in de buurt kan komen van zijn vader. Jordi Cruijff en Kasper Schmeichel zullen altijd de zoon van blijven. De zoontjes van Zidane hebben de achternaam van hun moeder genomen om de zoon van te voorkomen.
2 -1
trodat4030
Ik vind hem gewoon een toptalent.
1 -1
3*stars*3
Wat zijn zijn sterke punten?
Ja youtube heeft natuurlijk filmpjes maar daar kunnen zelfs Siggy en Sanogo overtuigen ;-)

En ik ben benieuwd naar die Antonucci, goede verhalen over gehoord.
0 0
trodat4030
Zijn trap is meer dan prima, neemt bijna alle vrije trappen en corners als ze goed voor een rechtspoot liggen. Voor een rechtspoot is zijn linkerbeen méér dan prima en hij dúrft ook gewoon voorzetten te geven met links wat hem onvoorspelbaar maakt (kan dus binnendoor én buitenom). Technisch goed, prima (handelings)snelheid, intelligent (gogme) en heeft wel een oog voor de juiste keuzes.. Geen oogkleppen op.. Soms lijkt hij vanaf links met rechts voor te geven, maar dan blijkt de bal opeens over de instappende keeper heen te vliegen en valt ie in de kruising.. Regelmatig keepers die daarin trappen..

Antonucci is een stilist, technisch érg begaafd, maar wat vele techneutjes hebben, een broertje dood aan meeverdedigen (omschakelen). Daarnaast is hij relatief klein en iel en kijkend naar z'n vader komen er niet heel veel centimeters bij. Heeft verder goed oog voor de steekbal en kan ook een balletje van buiten de 16 in het netje leggen.
1 0
3*stars*3
Ok mooi, thanks voor de info.
Klinkt erg goed!!
0 0
Suarez16_
Oke heb hem nog niet vaak zien spelen, dus ik kan er niet echt over oordelen. Meestal worden de zoons van door hun vader aangenomen en eindigen ze uiteindelijk bij een matige club. Hopelijk kan hij wel in de voetsporen van zn vader treden.
0 0
NouriVandeBeek
De ontwikkeling van Sierhuis vind ik ook zeer interessant om te blijven volgen. Hij kopt/schiet de doelpunten er zo makkelijk in dat is niet normaal. In de vergelijking met Kane zit wel wat in
2 0
ProfessorX
ik vind sierhuis een type wim kieft voetballer
1 0
rickyboy1444
Leuk artikel om te lezen! Ik vroeg me trouwens af of er ook nog een artikel komt over de openbaringen van de eerste seizoenshelft net als vorig jaar.
0 0
BvdPloeg
Thanks, dat artikel zit hier een beetje in verwerkt. Vorig seizoen hebben we de eerste seizoenshelft gepakt, nu heel 2015. En in plaats van 10 hebben we er nu leuk een elftal van gemaakt.
1 0