Ajax' Kweekvijver: De nieuwe Jan Vertonghen

BvdPloeg, 22-02-2015 om 09:00, 29216 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Een donkere zaterdag voor de jeugd van Ajax, letterlijk en figuurlijk. Het kwam namelijk soms met bakken uit de hemel en de prestaties op het veld vielen vies tegen. D1, D2 en C2 verloren en ook Ajax B1 speelde weinig klaar tegen Sparta: 1-2. Op zo'n dag is het automatisch zoeken naar lichtpuntjes en die was en is er bij B1 maar in één persoon: Matthijs de Ligt. Bij afwezigheid van de geblesseerden Donyell Malen, Azor Matusiwa en Noa Lang viel zijn pure kwaliteit nóg meer op.

Ajax B1 trad tegen Sparta door de genoemde blessures aan met een mix van B1, B2 (dat speelde een dag eerder al) en ook C1. Van laatstgenoemde waren Juan Familia Castillo en Sven Botman van de partij, ware het niet dat Ajax de spelerspassen van de twee spelers bij de C1 in Venlo had liggen. Geen debuut voor het tweetal dus, terwijl B1 hen zo goed had kunnen gebruiken. Want er ging veel mis op veld 3 van De Toekomst. Achterin was de opbouw wat traag, het middenveld legde het fysiek en op felheid af en voorin speelden Justin Kluivert, Anderson Lopez en Ché Nunnely ook niet al teveel klaar.

De enige die initiatief nam was De Ligt, de eerstejaars B-junior die dit seizoen ook al uitkwam voor Ajax A2. Hij had net als zijn teamgenoten een zware trip met Oranje U16 in Portugal achter de rug, maar in tegenstelling tot zijn teamgenoten kon hij de accu nog eens opladen. Met zijn fysiek sterke lijf begon hij als verdediger, werd hij na rust nummer 6 en eindigde hij als aanspeelpunt voorin. Een teken aan de wand, De Ligt is overal nodig en kan overal spelen.

Maar wat maakt De Ligt nou zo goed? Hij heeft zijn fysiek mee, maar dat kun je wegstrepen als we straks richting de beloften gaan. Ook voetballend valt hij echter op. Hij is positioneel in staat om zichzelf ruimte te verschaffen, maar als hij in het duel komt is hij beresterk en in staat om een mannetje uit te spelen. Hij heeft een verfijnde techniek, iets wat je niet verwacht bij iemand met zijn postuur. De Ligt heeft tot slot drang naar voren waardoor hij overall fysiek, verdedigend, aanvallend en in het combinatiespel een belangrijke spil is.

Samen met onder anderen Lang, Malen en Nunnely maakte De Ligt dit seizoen de overstap van C1 naar B1. Als jonge broekies moesten ze zich aanpassen, maar al snel werd duidelijk dat de eerstejaars B-junioren juist voorliepen op de rest. Nunnely en Malen zijn hier al eens besproken, De Ligt verdient ook complimenten. Hij is constant in zijn prestaties, op welke positie dan ook en dat is ontzettend knap voor iemand die nog niet zo lang vijftien jaar is.

Het is nog wat vroeg, maar De Ligt doet mij in veel dingen denken aan Jan Vertonghen. De Belg is een linkspoot en De Ligt een rechtspoot, maar verder zijn er veel overeenkomsten. Beiden speelden ze als middenvelder in de opleiding, maar kwamen/komen ze vooral in actie centraal achterin. In het geval van De Ligt vind ik dat doodzonde, maar een ijzersterke verdediger kan Ajax eigenlijk ook wel gebruiken. Naast de positie zijn Vertonghen en De Ligt beiden heel sterk aan de bal en opbouwend erg goed. De kenmerkende dribbel richting de zestien van de tegenstander maakte Vertonghen geliefd, De Ligt zorgde er met zo'n individuele actie voor dat Ajax B1 voor rust tegen Sparta de enige kans creëerde. 

In de lucht winnen Vertonghen en De Ligt heel veel duels en qua leiderschap kan De Ligt net als de oud-Ajacied weleens belangrijke stappen zetten als hij straks ouder wordt. Het schot is een wapen van beiden en de crosspass is soms om van te smullen. Het is aan De Ligt om alles te blijven geven om straks echt in de voetsporen te treden van goedlachse Belg. Op deze leeftijd kan nog heel veel gebeuren, maar De Ligt maakt indruk en er zit een goede kop op. Geen rare fratsen, je ding doen en dan is De Ligt er zeker eentje om op te schrijven als centrale verdediger, misschien zelfs wel als ideale nummer zes. Als dat allemaal lukt, ontbreekt alleen nog het vocale om het af te maken. 'Het zijn maar...', De Ligt zal het nummer vast en zeker kennen.

>Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
NoahAFCA99
Mathijs topper!!!!
Maar vergeet hoogenhour en kramer niet want die spelen ook goed mee! En zijn ook eerste jaars.
Ook hoogenhout speelde goede wedstrijd word nu niet in het licht gezet. Terwijl hij ook b1 speler is.
0 0
trodat4030
Hoogenhout is een prima talent, maar niet van het kaliber, Malen, Nunnely, de Ligt. Vind jij als vader/broer/neef/buurjongen misschien niet leuk om te horen, maar dat is vooralsnog wel zoals het is.
0 0
Mokum_32
Snap echt niet dat hij nog niet vast in de A speelt kan daar makkelijk mee.
0 0
3*stars*3
Kan mij 2 seizoenen geleden herinneren dat hij vaak langs kwam als C-tje met afstandsknallen van een man.
Maar verder mooi om te lezen, dat er potentie is.

0ff-Jan Arie van Heijden is in zomer gratis, niks voor ons?
Zag em destijds wel als vervanger van Jan.
0 0
JohnDylan
Ik denk niet dat Vd Heijden de speler is die Ajax nodig heeft. Hij is zeker beter dan Moisander maar hij is geen echte leider die zijn teamgenoten goed zet. Trouwens denk ik wel dat de kans groot dat Ajax hem zal proberen te halen. Hij lijkt mij echt een De Boer aanwinst aangezien hij Nederlandstalig is, in de Eredivisie speelt, een verleden bij Ajax heeft en transfervrij is.

Ik denk dat Vd Heijden best een aardige speler voor Ajax kan zijn maar dan moet er nog een centrale verdediger worden gehaald die wel een echte leider is. Iemand met veel ervaring, een goede inzet en leiderschapskwaliteiten. Of iemand als Schär (ook transfervrij) die misschien niet veel ervaring heeft maar voor Ajax wel een absolute topspeler zou zijn.
0 0
FlyingDutchMan
Ik denk dat Schar half Europa achter zich aan heeft, die heeft toch een aardige indruk gemaakt bij Basel.
0 0
FlyingDutchMan
Ik vind Jan-Arie wel een aardige speler, inderdaad type Jan en zeker niet slechter dan de huidige verdedigers. Bovendien kan Jan-Arie opbouwend wel wat..
0 0
jaribombari
Jari v/d Heijden mist gewoon kwaliteit.
0 0
ibrahendriks
Goede opbouwer, goed inzicht, maar een vechjas waar anderen ze zich aan kunnen spiegelen is hij volgens mij niet.
0 0
ibrahendriks
Ik ken hem eerlijk gezegd alleen van wat er over hem geschreven wordt, maar dat klinkt wel veelbelovend.
0 0
gras
Lekker stukkie weer. Je ruikt het gras :)
0 0
JohnDylan
Ik denk dat hij op termijn het beste tot zijn recht kan komen als inschuivende centrale verediger. In zo'n rol hoeft een speler een stuk minder wendbaar te zijn dan als '6' en dat zal De Ligt ten goede komen.
0 0
trodat4030
Maar bij Ajax zijn de inschuivende verdedigers voornamelijk de backs. Ik vind hem veel te veel techniek hebben om hem als CV te gebruiken. Voetbaltechnisch is hij echt een middenvelder, dat komt er in de verdediging veels te weinig uit. Hij is nog jong, dus veel trainen op wendbaarheid is gewoon een must, dan kan hij echt uitgroeien tot een geweldige CVM.
0 0
JohnDylan
Ik zou dan ook graag zien dat de backs en de centrale verdedigers elkaar meer zullen afwisselen als inschuivende verdedigers. Met backs als Tete die verdedigend sterk zijn moet dat ook heel goed kunnen.

Een '6' moet zeer wendbaar zijn en dat zal De Ligt nooit worden. Qua voetbalkwaliteiten kan hij het wel aan maar daarom denk ik dat hij beter geschikt is als inschuivende centrale verdediger.
0 0