Ajax' Kweekvijver: 'In A1 word je afgeslacht'

BvdPloeg, 07-03-2016 om 08:50, 16138 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Bij Ajax geniet men niet van een goede lichting A-junioren, bij de club is men bezig om een volgende lichting nog beter klaar te stomen. Het bewijs werd afgelopen week geleverd door Gery Vink, die de afgelopen weken ontzettend gedreven bezig was met 'zijn' Ajax B1. Een ploeg met potentie, enorm veel talent, maar ook nog veel naïeve trekjes.

Zo hoor je Vink bij een wedstrijd van A1 soms een helft niet, bij B1 is dat uitgesloten. Ligt dat deels aan de leeftijd, de spelers die straks op de Future Cup in actie gaan komen, moeten ook gewoon nog heel veel leren. Vink vatte de 3-1 nederlaag tegen concurrent PSV dan ook treffend samen in één woord: 'Pijnlijk'. Pijnlijk omdat er meer had ingezeten, omdat Ajax na een kwartier met 0-2 voor had moeten staan en omdat er verdedigend nog te vaak te veel fout gaat.

Het schoolvoorbeeld van de huidige B1 is misschien wel Franco Antonucci. De Belg kwam afgelopen zomer over van Anderlecht en hoewel iedereen hem meteen richting A-jeugd praatte, heeft hij zijn handen vol aan en bij Vink. Want als de uiterst sociale coach ergens op hamert, dan is het wel degelijkheid. Degelijkheid vertaalt zich niet in balletjes breed of risicoloze ballen terug, degelijkheid moet er bij B1 nu langzaam in komen op het gebied van combinatievoetbal en goed staan bij balbezit tegenstander.

Tijdens de laatste training voor de kraker tegen PSV werd de helft van de tijd besteed aan die combinatie. De bal moest snel van voet naar voet, want - zo riep Vink - op die manier kom je lekker in de wedstrijd. Als er iemand ook maar besloot te dribbelen, werd er afgefloten. Dat betekent niet dat acties verboden zijn of eruit moeten, er is echter wel degelijkheid nodig op cruciale posities. Rayan El Azrak dribbelt bijvoorbeeld dolgraag vijf man voorbij op het middenveld, maar dat kan helaas niet meer. 'Op die manier word je afgeslacht in de omschakeling als je straks in A1 speelt', riep Vink treffend. 

Interessant was het dan ook om te zien hoe de spelers het een dag later zouden oppakken in Eindhoven. Het was een belangrijke wedstrijd, want bij winst zou het gat op PSV vergroot worden tot vier punten. Daar leek Ajax van doordrongen want in het eerste kwartier schoot het uit de startblokken. De bal ging zoals beloofd van voet tot voet en de buitenspelers werden snel gevonden. Het leverde enorme kansen op, maar waar de ballen er op vrijdag allemaal invlogen, was vooral de doelman van PSV (Mike van de Meulenhof red.) nu een sta-in-de-weg. 

Vink was desondanks tevreden en dat liet hij merken. Complimenten zoals 'Klasse jongetje', 'wereldbal' en 'fantastische aanval' waren aan de overkant van het veld zelfs te horen. 'Pijnlijk' was het daarom dus dat er toch met 3-1 werd verloren en dat Ajax daar zelf eigenlijk de schuldige van was. Voor rust werd een domme strafschop weggegeven, na de rust werd tot drie keer toe een bal op de zestien zo ingeleverd, waardoor PSV alleen voor Nigel Bouman opdook. De genoemde naïviteit volgde bij de 2-1 van PSV, waar iedereen naar voren rende en linksbuiten Joël Piroe simpel profiteerde, uit de rug wegliep en scoorde.

Maar het schoolvoorbeeld van veel spelers bij B1 is dus Antonucci. De spelmaker kan, net als veel van zijn medespelers, ongelofelijk goed voetballen en vanaf dag één is hij in dat opzicht een publiekstrekker. Hij heeft een indrukwekkende versnelling, hij is snel in de combinatie, hij heeft een geweldig schot in zijn rechterbeen en hij ziet het allemaal goed. Grote nadeel, zo zal Vink alleen maar beamen: mee verdedigen is een dingetje. Daar waar Antonucci voor rust als linksbuiten acteerde, daar was hij na rust nummer tien. Dat PSV juist na de pauze het middenveld in handen kreeg, was geen toeval.

De degelijkheid waar Vink op hamerde en die in de eerste helft zichtbaar was, die was na de thee verdwenen. Spelers gingen dribbelen met de bal, de bal ging niet meer van voet naar voet en het was te danken aan een wereldgoal van Justin Kluivert dat het na een uur spelen nog 1-1 stond. Op vrijdag stelde Vink dus nog dat zijn spelers in de A1 zouden zijn afgeslacht in de omschakeling, de praktijk leerde dat dit bij B1 al het geval was. PSV profiteerde optimaal en is de nieuwe koploper in de competitie.

Degelijkheid is waar B1 vooral naar op zoek moet om straks een succesvolle A1 te worden. Waar A1 een wedstrijd tegen Lyon of Willem II volwassen uitspeelt met combinatievoetbal, daar wordt het bij B1 regelmatig nog even billen knijpen. Dat is in deze fase nog niet heel erg, maar als Noa Lang en Kluivert straks echt de stap gaan maken naar een hoger podium, dan zullen andere spelers moeten opstaan. Antonucci is er daar sowieso één van. Als de ongelofelijk talentvolle Belg zijn aanvallende skills gaat combineren met de geëiste degelijkheid, dan wordt hij een heel belangrijke speler voor Ajax. Alleen al omdat hij dan niet meer wordt afgeslacht in de omschakeling. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Minsc
Begrijp er niets van. In de kop 'In A1 word je afgeslacht', in de tekst '.. word je afgeslacht in de omschakeling als je straks in A1 speelt' en verderop in de tekst 'in de A1 zouden zijn afgeslacht in de omschakeling, de praktijk leerde dat dit bij B1 al het geval was'. Huh?
1 -1
El-Futuro
Artikel van Bram bevat tegenstrijdigheden.
Hij heeft het over degelijkheid en dit moet niet verward worden met risicoloos of balletjes breed maar moet langzaam inkomen door middel van combinatie voetbal of goed staan bij balverlies.

Dit zijn kreten van trainers die graag met gecalculeerde riscio wedstrijden winnend willen afsluiten. Als je van een buitenspeler (aanvaller) vraagt om verdedigend goed te staan en degelijk te zijn in de actie dan ben je als trainer bezig om geen gebruik te maken van de sterke punten van een speler maar meer met de zwakke en ben je geen knip voor de neus waard.

Iedereen moet zich afvragen waarom een aanvallende middenvelder op linksbuiten staat een linksbenige middenvelder/aanvaller Juan Familio linksback staat.

1- In combinatie voetbal zit per definitie veel risico als men dit goed uit voert en de diepte gezocht word.
2- Degelijkheid door goed te staan bij balverlies moet vertaald worden in het verdedigend denken terwijl je aan de bal bent (ploeg heeft balbezit). Ook dit is tegenstrijdig als je als aanvaller op de linksbuiten staat.
3- Dribbelen mag niet en word afgefloten word er hierboven aangegeven. Is er dan niemand die dan zegt waar die Vink in godsnaam mee bezig?
Dribbelen is een kernkwaliteit van grote voetballers, wil hij die er nu bij jonge spelers eruit rammen?

Dit is een goed voorbeeld hoe de opleiding onder verantwoordelijkheid van Dennis, Said en Vink al snel na het lozen van Wim Jonk aan het veranderen is !

3 -6
Ajacied1989
Dit is echt zeiken om het zeiken. Kom op man, probeer eens je positieve bril op te zetten. Aan je reacties te zien ben je nogal vaak op De Toekomst. Als ik de negativiteit zie die uitgaat van je reacties kan ik me bijna niet voorstellen dat je nog plezier haalt uit het volgen van de jeugd op De Toekomst.

Deze reactie is ook echt weer zoeken naar iets om ontevreden mee te zijn. Een jaar geleden was alles pais en vree, tegenwoordig is alles k*t. Sam beschrijft echt niets waaruit blijkt dat er niet gedribbeld mag worden of waaruit blijkt dat er getraind wordt op verdedigend voetbal, maar jij redeneert het even zo dat het lijkt alsof de spelers wordt geleerd nooit meer te dribbelen en alleen maar rekening te houden met defensief positioneren. Als onder het bewind van Jonk Castillo op linksachter zou zijn gezet was je waarschijnlijk optimistisch geweest omdat Juan dan zou leren hoe verdedigers denken.

Sterker nog, Jonk was er juist voor om dmv een afdeling methodologie al vanaf vroege leeftijd te onderwijzen dat spelers allereerst goed moeten leren combineren en positioneren, om van daaruit acties te kunnen maken. Nu doet Vink het, terwijl Bergkamp en Ouaali aan het bewind staan, en dan is het ineens een verandering van de opleiding.
1 -2
El-Futuro
Nee hoor, dit is niet om te zeiken maar ik wil dat het voor iedereen duidelijk word dat de opleidingsvisie veranderd is. Er word meer getraind op zekerheden, taken, duels winnen en word er op mentaliteit geselecteerd. We worden weer 10 jaar terug geworpen in de tijd en de uitslag van de wedstrijd met de bij behorende tactiek (verboden om te dribbelen) is bekend, 3-1 voor PSV waar wel gedribbeld word.

Creativiteit word eruit geramd.

Heb je wel gelezen wat Bram opgeschreven heeft hoe er getraind word?
Dit is niet wat ik verzin maar wat in werkelijkheid op een training van de spelers geëist word.

''Tijdens de laatste training voor de kraker tegen PSV werd de helft van de tijd besteed aan die combinatie. De bal moest snel van voet naar voet, want - zo riep Vink - op die manier kom je lekker in de wedstrijd. ALS ER IEMAND OOK MAAR BESLOOT TE DRIBBELEN WERD ER AFGEFLOTEN . Dat betekent niet dat acties verboden zijn of eruit moeten, er is echter wel degelijkheid nodig op cruciale posities. Rayan El Azrak dribbelt bijvoorbeeld dolgraag vijf man voorbij op het middenveld, maar dat kan helaas niet meer. 'Op die manier word je afgeslacht in de omschakeling als je straks in A1 speelt', riep Vink treffend''

Afdeling Methodologie is opgericht omdat er geen rode lijn door de jeugdopleiding liep. Trainers waren de baas over hun elftallen en trainden naar eigen inzichten en ervaring (knvb)

Methodologie houd nu toezicht op trainingen en oefenstof worden gemonitord en geëvalueerd met de desbetreffende trainer.

De trainers werden geëvalueerd op Ajax principes, kernwaarden en oefenstof, Dit had niets met posities, zekerheden en of risicoloos voetballen te maken.

De Baas van de afdeling methodologie is, ja je raad het al Gery Vink
3 0
Ajacied1989
Nee kerel, ik kan heel goed lezen. En ik zeg dat je er naar op zoek bent. Want dat ben je ook.
Op basis van één training - een training die nota bene een voorbereiding op de wedstrijd van morgen is - op basis van die ene training, die gericht is op combinatievoetbal, concludeer jij dat het model staat voor alle trainingen en de gehele nieuwe visie....
Iemand wordt terecht gewezen op zijn dribbel, omdat het een combinatietraining is. Jij zal één van de weinigen zijn die dat opmerkelijk vindt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat dribbelen als je op combinatiespel traint.
Als iemand tijdens een hardlooptraining ineens een balletje gaat hooghouden is dat ook heel vreemd.

Constant ben je alles en iedereen binnen de opleiding bij Ajax aan het afzeiken. Ik snap dan ook echt niet waarom je nog zo vaak op De Toekomst bent. Het ergste ervan is dat je zelf niet inziet dat je constant aan het zeiken bent om te kunnen zeiken.
2 -2
BvdPloeg
Er zit een groot verschil tussen risico nemen door vijf man te willen uitspelen op de middellijn en combinerend vijf man uitspelen op het middenveld. Ajax prefereert al jaren het laatste. De bal moet snel rond, op de helft van de tegenstander is er ruimte voor eigen inbreng. Vergeet bovendien niet dat Antonucci voor rust linksbuiten speelde en na rust op het middenveld. Als middenvelder heb je verdedigend meer verantwoordelijkheden, daar doel ik op. Dat moet erin, anders blijf je een speeltuinvoetballer.
2 0
Piet de Visser
Top
0 0
El-Futuro
In de eerste helft heeft Franco 1 keer een dribbel ondernomen waarin hij 3 tegenstanders passeerde en een medespelers in een goede positie bracht. Gaan we nu liever eenheidsworsten opleiden die de bal aannemen en weer door spelen dan spelers die tegenstanders kunnen passeren?

Bedoel je dat de inbreng (actie,dribbelen) ergens in een hoek van het veld moet gebeuren waar dit weinig tot geen risico vormt?

Op het moment dat hij werd geschreeuwd stond hij linksbuiten als aanvaller met zijn directe tegenstander op de eigen helft.
Dit beaamde jij ook in je stuk, als je goed opgelet had dan had je kunnen zien dat dit een fout was van Mitchel die vergat door te dekken.

1 -3
Piet de Visser
Ik volg de B1 de laatste maanden op de voet , denk dat er centraal achterin zich een speler zich langzaam aan het ontwikkelen is , denk zomaar dat het een copy van Verthongen kan worden .
Stond zaterdag op nr 4 .
0 -2
BvdPloeg
Snap niet wat je in je laatste alinea precies wil zeggen, maar die actie van Franco voor rust was inderdaad perfect. Omschakelmoment met veel snelheid. Ik zeg ook dat Antonucci een geweldige speler is, net als El Azrak in balbezit. Bij balbezit tegenstander doen ze alleen niet zoveel en dat is zonde. Moet beter, dat is de hele boodschap.
1 0
El-Futuro
Goed dat je dit benoemt en dat je dit perfect noemt, heb je ook gezien waar hij die actie ondernam?

Juist, op de eigen helft ter hoogte van de middenlijn, heel risicovol maar wel uitstekend om te zien.
0 0
Mokum_32
Soms worden spelers gewoon op een andere positie neergezet zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Wat betreft Castillo die gaat naar Chelsea dus dan kun je daar beter andere spelers opstellen die zich dan weer kunnen ontwikkelen.
0 0
Hwb
Geen goede lichting A-junioren? Ik dacht dat Nunnely, Eiting, De Ligt, Leyder, Dolberg en ook Dekker, Sierhuis en Walian toch wel aardige talenten zijn? Zeker Dolberg en Eiting worden als toptalenten gezien. Is bij de rest de ontwikkeling wat gestokt dan?
2 -1
trodat4030
Je leest het niet helemaal goed. Bij Ajax ligt de focus niet op het genieten van de A1, maar op het klaarstomen van de lichting eronder. Dat bedoelt Bram.
2 0
WesleySonck
Ah ik dacht ook dat Bram bedoelde 'we hebben nu geen goede A lichting, dus moeten we onze focus op de B jeugd leggen'
0 0
trodat4030
Ik moest hem ook ff 2x lezen hoor, maar goed, dat zijn geen teksten die Bram zou uitslaan, dus ik wist dat er óf iets verkeerd stond, óf ik las niet goed. Maar t is een beetje lastige zin, toegegeven..
0 0
BvdPloeg
Je moet de tekst even wat beter gaan lezen.
1 -2
De Meer 020
Bvdploeg, hoe kan je Noa Lang het beste omschrijven. Is het een spelmaker (nr 10) met een dribbel, steekbal etc of meer een nummer 8 die het spel verdeelt en ballen afpakt?
0 0
BvdPloeg
Een combinatie van. Laatst werd hier de treffende vergelijking gemaakt met Veratti. Ik vind hem een echte box-to-box-speler met de kwaliteiten om rond de zestien altijd de oplossing te zien en vaak in de zestien te komen om regelmatig te scoren. Hij maakte dit seizoen al 12 goals.
1 0
altijdwelwat
In potentie is Lang veelzijdiger als Verratti , wel beschikken ze allebei over een soort gif in hun spel . Spijkerhard als de situatie erom vraag , dat in combinatie met goed kunnen voetballen en een winnaarsmentaliteit.
0 0
Kurt
Huh, sinds wanneer is Verratti een box-to-box speler met scorend vermogen? Die jongen heeft in zijn hele carrière nog geen vijf doelpunten gemaakt op het hoogste niveau. Vooral iemand die voor de verdediging speelt en het spel dirigeert, denk dat Carel Eiting een passendere vergelijking is.
1 0
altijdwelwat
Verratti en Eiting met elkaar willen vergelijken is natuurlijk ook pure gekkigheid. Ik ben het met je eens dat Verratti meer een controleur is dan een box to box. Noa Lang heeft wel dat loopvermogen en ook de longinhoud die daarvoor nodig is. Beschikt daarnaast ook nog over een fantastische techniek , mentaliteit en scorend vermogen en laat dit bijna wekelijks zien. Antonucci is vaardig met de bal , maar zonder bal houd het echt niet over, dit type voetballer gaat het gewoon lastig krijgen omdat er tegenwoordig meer word gevraagd dan 1 x per kwartier een fraaie steekbal. Wat dat betreft is hij misschien wel 20 jaar te laat geboren.
0 0
BvdPloeg
Heb mijn reactie even wat aangepast want het box-to-box-gedeelte hoorde apart van de Veratti-vergelijking. Dat is hij vooral qua uitstraling, voetballend is hij beter.
0 0
Mokum_32
Het is inderdaad een soort type veratti benieuwd wanneer Ajax hem een contract gaat aanbieden
0 0
ajaxminimax
Bvdploeg, Hoe was die Gakpo van psv? Aangezien er geruchten rondgaan dat ajax er interesse in heeft.
2 -2
BvdPloeg
Redelijk onzichtbaar, Piroe was een stuk dreigender. Lange en sterke vent wel, atletisch en snel.
2 0
Dieddd
Bram,

Speelt de b1 inmiddels incidenteel met een nr 10 (lees pnv) of begrijp ik dit verkeerd?
0 0
BvdPloeg
Incidenteel, ja. In de basis beginnen alle jeugdelftallen gewoon nog met een 6.
0 0
3*stars*3
Hmmm Piroe, in Eindhoven hebben ze hun mond vol over Ajax Bazoer heeft weggekaapt maar zelf hebben die Bergwijn weggekaapt uit Amsterdam en Piroe is overgestapt van Varkenoord...

@ajaxminimax, wou naar beneden scrollen en tikte per ongeluk op een minnetje.
Niets aan et handje je stelt gewoon een vraag, is natuurlijk belachelijk als iemand zomer mint terwijl je een normale vraag stelt, sorry.
1 0
ajaxminimax
Haha het maakt mij niet zoveel uit hoor. Heb liever dat het wordt afgeschaft op showtime.
1 0
BlueDuke
Leuke stukken altijd!
1 0