Ajax' Kweekvijver: Gewezen sterren plots terug

BvdPloeg, 29-02-2016 om 09:35, 25613 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ze werden eind vorig seizoen al naar voren geschoven als twee toptalenten die niet lang meer op zich zouden laten wachten bij het eerste. Ze deden alles mee in de voorbereiding op dit seizoen, één van de twee debuteerde én scoorde al, maar zaterdag bij een jeugdveld in Arnhem stonden ze plots op het wedstrijdformulier. Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny zijn aanbeland in een heel belangrijke periode. 

Toen ik vrijdag bij de training stond en terug liep naar de kantine van De Toekomst waren daar de eerste verbaasde blikken. Nouri en Cerny bij A1? Serieus? De mensen hadden geen zwarte vlek voor de ogen, ze trainden echt mee. Navraag leerde dat het tweetal zaterdag zou meedoen tijdens de halve finale van de Nike Cup, om drie dagen later ook mee te doen in de competitiekraker tegen koploper AZ. 

Een dag later op Papendal volgden zelfs geluiden dat Nouri en Cerny nog langer bij A1 zullen blijven. Een reden werd niet echt gevonden en dus was het speculeren geblazen. De meest logische reden lijkt dat Ajax A1 de Youth League-wedstrijd tegen Chelsea zo serieus neemt, dat het de hoofdrolspelers voor die wedstrijd alvast enkele duels bij elkaar wil hebben. Anders valt het niet te verklaren dat twee grote talenten een halve finale van een nietszeggend toernooi moeten spelen in plaats van een Jupiler League-wedstrijd op maandag tegen FC Dordrecht.

Een zogenoemde degradatie lijkt uitgesloten want Nouri en Cerny speelden de laatste weken juist regelmatig bij Jong Ajax. Ze kregen zelfs complimenten van Frank de Boer, die Cerny al liet debuteren en Nouri aanmerkte als potentiële debutant. De laatste mogelijke reden waar ikzelf graag heel snel afstand van wil doen is dat Ajax heeft besloten dat halve finales van de beker en competitiewedstrijden tegen AZ met A1 plots weer belangrijker zijn dan de individuele ontwikkeling bij de beloften. Hoe erg ik het ook vrees, ik hou me (misschien tegen beter weten in) vast aan het feit dat Plan Cruijff in dat opzicht nog (wel) wordt gevolgd.

Eén stap terug...
Feit blijft dat Nouri en Cerny zaterdag moesten opdraven tegen Vitesse en hoezeer ze zelf ook zullen zeggen van niet, dat deden ze op voorhand vast niet met alle liefde. Vooral Cerny liet al regelmatig doorschemeren dat hij Jong Ajax geweldig vindt en dat hij eigenlijk alleen nog maar naar boven (lees: het eerste elftal) kijkt. Bovendien konden veel bezoekers op deze site én jeugdwatchers op De Toekomst zich niet aan de indruk onttrekken dat de Tsjech niet heel blij leek dat hij moest spelen tegen Sevilla en Olympique Lyon.

Dat laatste is echter een aanname en dus was het mooi om te zien dat Cerny zaterdag tegen Vitesse een sterke eerste helft speelde. Hij was onhoudbaar voor de linksback van Vitesse en hij oogde positief en vrolijk. Hij had zichzelf kunnen en moeten belonen met één, twee of misschien wel drie treffers, maar de frivole dribbelaar was weer even terug. Dat gold ook voor Nouri, die voor rust de lijnen uitzette en duidelijk voordeel had van zijn ervaring op het allerhoogste niveau. 

Jammer was het dan ook dat het tweetal na rust wegviel. Vitesse werd sterker en Nouri en Cerny konden er niet voor zorgen dat dat werd omgedraaid. Cerny was plots weer de onzichtbare rechtsbuiten van tegen Sevilla en Lyon met veel balverlies en Nouri stoeide met zichzelf. Hij vond (dat moet gezegd) in de slotfase nog wel een vaatje genialiteit. 

Twee vooruit!
Het is te hopen dat Nouri en Cerny de stap naar A1 niet als al te negatief ervaren, als ze dat al doen. Ajax heeft een punt als het zou stellen dat er woensdag van AZ moet worden gewonnen om de titel in zicht te houden en daarmee de kans levend te houden om volgend seizoen op eigen kracht de Youth League te halen. In de halve finale tegen Vitesse zou je (met een beetje fantasie) kunnen stellen dat er meer op het spel stond dan maandagavond tegen FC Dordrecht.

En dus moeten beiden hun borst vooruit steken en laten zien wie ze zijn. Als je zo graag in Jong Ajax wil spelen en zo snel mogelijk door wil naar het eerste, dan moet je bij A1 de absolute uitblinker zijn. Je moet daar in alles aantonen dat je het jeugdvoetbal bent ontgroeid en je moet bewijzen dat Ajax het misschien wel bij het verkeerde eind had om jou al twee weken voor de kraker tegen Chelsea terug te halen. Tegen Vitesse slaagden Nouri en Cerny nog onvoldoende in de missie om na één stap terug er snel twee vooruit te zetten. Een goed wervelend optreden tegen AZ en volgende week een knallend resultaat tegen Chelsea zet de twee gewezen sterren wellicht wel op het juiste spoor om te eindigen op het podium waar te thuishoren: het eerste elftal.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaciedForLive
Laat die kakkies niet winnen stem op Klaassen!
http://www.voetbalinside.nl/#!/spelerweek
0 -2
Lazell
Triest. Stem gewoon voor de beste speler. Wij hebben die vage prijs niet nodig
0 0
Ajacied1989
Trucje van Cruijff toch? Iemand een elftal terugzetten om hem met mentale tegenslag om te laten gaan. Deed hij ooit eens met Bergkamp. Pakte niet erg slecht uit. Wel een goede manier om die jongens er mee om te laten gaan. Beter dan dat ze hun eerste mentale tegenslag pas krijgen als ze volwaardig eerste-elftalspelers zijn.
1 -2
NouriVandeBeek
Nouri en Cerny horen niet meer mee te doen in de A1. Alleen de YL heeft een meerwaarde voor beide. Ze worden nu teruggehaald omdat de A1 resultaat nodig heeft. Dan is een slechte zaak. Nouri en Cerny missen nu 2 JL wedstrijden waar ze meer worden getest.
2 -1
Pauw
Hoewel Cerny de eerste helft heel dreigend was, vond ik 'm juist totaal niet positief en vrolijk overkomen. Hij leek te stoeien met het feit dat hij in een niet al te beste vorm steekt. Met het feit dat hij weer in de A1 moet spelen.

Hij was aan t zeiken tegen de scheidsrechter, maakte wat misbaar over keuzes op t veld en vertikte t om na een mislukte actie zijn man te volgen.

Sowieso vond ik de A1 tegen Vitesse totaal geen team. Nouri vond ik ook niet erg gedreven ogen...of was misschien niet fit meer vanwege de wedstrijd in Lyon.
2 0
trodat4030
Ik denk dat het tussenliggende wedstrijdschema t/m Chelsea gewoon gunstiger is voor hen en dat zij daarom nu erbij zitten/blijven. En ze waren bij Jong toch niet verzekerd van een plek in de wedstrijdselectie, laat staan vaste basisklant, dus beter 90 min bij de A1 dan op de tribune/bank bij Jong. Overigens ben ik het niet eens met hoe men met hen om gaat bij Jong, dit soort jongens moeten gewoon altijd spelen, ongeacht vorm, ongeacht of ze in het elftal passen of whatever.. Déze talenten moeten zich gewoon optimaal kunnen ontwikkelen op een zo hoog mogelijk niveau, dan zijn ze ook eerder klaar voor het 1e.. Maar goed, zíj (TH, Stam en Ulderink) noemen zichzelf specialisten en ik ben 'maar' supporter..
3 0
Wimmel
Goed stuk, prima opbouw en conclusie. Complimenten!
2 0
A Cohen
Wanneer laat FdB, Nouri debuteren in Ajax-1 ?
0 -2
Cruyffie
Fijn stuk Bram. Blijf vooral kritisch op de uitvoering van Plan Cruyff, dat is o zo belangrijk.

Zie maar weer de column van Cruyff deze week (Cruyff.com): we zijn ongelofelijk achteruit gegaan in ons positiespel. En dat verbeteren, begint in de jeugd.
4 -1
DaanP13
Cerny is toch naar Tsjechië (Praag)? Dit stond iig op zijn instagram en snapchat? Dan lijkt het me niet dat ie woensdag weer speelt?
1 0
BvdPloeg
Vrijdag en zaterdag was dit in ieder geval nog wel het geval. Misschien krijgt hij een dagje vrij en keert hij dinsdag terug.
0 0
Nathan2
Ze trainen dinsdag pas weer. Vandaag vrij, mede vanwege talentendagen
2 0
BvdPloeg
Kijk aan, bedankt!
1 0
Koenniiee
Welke spelers kunnen we vanavond bij Jong dan verwachten? Nouri en Cerny in elk geval niet. Ik bepaal altijd afhankelijk van de opstelling van Jong Ajax of ik VI ga kijken of JA.

Ik verwacht Van de Beek - Clement (DM) - De Jong. Acolatse - Hendriks - Muric.
1 0
J00DT0TMIJND00D
Zo jammer dat ze vanavond niet spelen, ik wou speciaal thuis blijven.
0 0
trodat4030
Nou, heb je nu tijd om naar de Toekomst te komen ;)
0 0
Mees0107
Misschien dat Fischer een keer meedoet? Zou gied voor hem zijn om weer is 90 minuten te spelen.
0 0
Koenniiee
Ja, dat is absoluut zo!
0 0