Ajax' Kweekvijver: 16 jaar en nu al steunpilaar

BvdPloeg, 10-02-2016 om 08:00, 21950 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij wordt in augustus pas zeventien jaar, hij is op papier zelfs nog B-junior, maar niets lijkt een snelle doorbraak van Matthijs de Ligt in Jong Ajax nog in de weg te staan. De verdediger ziet eruit als een volwassene en speelt als een volwassene. Tegen Sevilla was hij dinsdagmiddag de enige die in het spoor kon blijven van Donny van de Beek.

Van de Beek, ja, die jonge gast die reeds zijn debuut maakte in het eerste en in de Europa League al een doelpunt maakte. Omdat hij het zelf graag wilde, deed hij dinsdag mee en hij toonde in één wedstrijd aan waarom hij en niet al die andere toptalenten als eerste een vast selectielid is geworden. Van de Beek is fysiek enorm gegroeid en daarom voetbalt hij zó makkelijk. Hij ging voorop in de strijd, had de regie over de rechterflank en met een assist en een goal was hij ook in de score doorslaggevend.

Achter Van de Beek had De Ligt de touwtjes in de achterhoede stevig in handen en dat is een absurd knappe prestatie. Op het allerhoogste jeugdpodium speelde hij dinsdag tegen jongens die soms drie jaar ouder waren en hij slaagde wederom met vlag en wimpel. Zijn tackles zijn hard en fair, in de lucht is hij amper te kloppen en voetballend blijft hij altijd rustig voor de juiste oplossing. Het was jammer dat De Ligt en Leon Bergsma elkaar even niet begrepen en Sevilla profiteerde, anders was het een foutloze wedstrijd geweest. Ook voor Bergsma trouwens.

In een week waarin na Kenny Tete ook John Heitinga en Jaïro Riedewald wegvielen bij het eerste elftal was het niet vreemd dat er meteen werd geroepen om De Ligt. Ik denk serieus dat hij het nog aan kan ook, maar of het slim is? Hij heeft inmiddels twee generaties overgeslagen, waar ligt de grens? Zoals ik in de AS Podcast al eens aangaf, De Ligt moet op zijn zestiende misschien al wel getest worden in de Jupiler League. Want, zo luidt één van mijn favoriete one-liners: wat goed is, komt snel.

Een groot voordeel voor de jongeling is daarbij dat hij inmiddels al maanden speelt als linker centrale verdediger, een positie die niet zo vreselijk goed bezet is binnen de opleiding en daarboven. Frank de Boer moest deze week Django Warmerdam zelfs naar voren schuiven als potentiële invaller voor de geblesseerde Riedewald. Niets ten nadele van Warmerdam, maar er is verder niets anders. De Ligt is als rechtspoot keihard gaan werken aan zijn linker en als tweebenige mandekker voldoet hij met de week meer aan mijn vergelijking van een jaar geleden met Jan Vertonghen.

De Ligt is sinds zijn debuut van vorig seizoen in A1 snel uitgegroeid tot een steunpilaar en het zegt alles dat Ajax hem koste wat kost terug wilde voor de wedstrijd tegen Sevilla. De Ligt was met Oranje U17 op pad, maar na twee wedstrijden op het Vierlandentoernooi mocht hij terug naar Amsterdam. Hij is onmisbaar voor A1 en samen met Carel Eiting en toch ook Deyovaisio Zeefuik en Vince Gino Dekker stuwt hij het niveau omhoog bij een elftal dat het komend weekend gewoon weer zonder Van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny moet doen.

Nu er in Jong Ajax gaat worden geschoven, doe ik graag een, op voorhand misschien opmerkelijke, oproep aan Jaap Stam en consorten om over leeftijd heen te kijken en De Ligt samen met Eiting en Dekker lekker door te schuiven. Het drietal traint al weken mee met de beloften en de Jupiler League is een gepast podium voor hen. In dat geval moet er wekelijks gebuffeld worden, niet alleen tegen Sevilla. Het zou ook tegemoet komen aan de wens van Ajax om talenten nog eerder dan hun achttiende of negentiende jaar klaar te stomen voor het eerste. Als De Ligt doorgaat op deze manier, is dat voor hem zeker geen ondenkbaar scenario meer.  

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mokum_32
De ligt is pas 16 je moet het niet gaan forceren ik zal hem gewoon eind dit seizoen een aantal keer bij jong selecteren. En vanaf volgend seizoen gewoon basis bij jong
0 -1
3sterren
Denk aan Cruijff en aan Seedorf...
Waren op die leeftijd al doorgebroken.
In sommige gevallen kan dat wel.
Wat goed is komt immers snel...
3 0
flasher93
Of die keeper van AC Milan bijvoorbeeld van 16 jaar
1 0
JohnDylan
Cruijff was 17 toen hij zijn debuut voor Ajax maakte en er is misschien geen enkele speler die zo ver in zijn ontwikkeling was op 16 jarige leeftijd als Seedorf. Seedorf was op die leeftijd elk vlak al klaar voor het eerste en dat is De Ligt nog zeker niet.
0 0
Mokum_32
Andere tijd intensiviteit ligt nu veel hoger voetballend zou die het ook wel aankunnen denk ik. Maar hij zit nu gewoon nog in zijn comfort zone. Jochie is pas 16 he
0 -1
afca patrick
Eiting en De Ligt zijn heerlijke spelers.

De Ligt is verdedigend een beest terwijl hij ook gewoon heel erg goed kan voetballen. Moet nog wel wat werken aan zijn draai- een keerwerk.

Eiting is zo ontzettend rustig in balbezit en weet vaak de goede oplossing te vinden. Heerlijke speler op 6.
0 0
trodat4030
Beste optie die we hebben binnen de club, geen discussie mogelijk. Je kan eventueel kijken voor een transfervrije speler, maar dat zal lastig zijn, spelers die nu nog transfervrij zijn, zijn dat vaak met een reden en dan ga je van de regen in de drup.. Bazoer een linie laten zakken en vd Beek op het middenveld en Serero op de bank is eventueel een optie, maar ik denk dat Bazoer uit z'n positie zal gaan lopen (onbewust) door zijn drang naar voren. En ja, het wordt dan wel heel erg jong (nog jonger) in het 1e, maar je moet wat en imo gaat kwaliteit voor ervaring.. Het mooie aan Mathijs is dat hij 2/2,5 jaar geleden nog 'gewoon' middenvelder was en qua spel (techniek, balbehandeling, handelingssnelheid en passing) ook voor een middenvelder een groot talent is/was. Ja, wat mij betreft kan 410 alvast een liedje gaan verzinnen voor Mathijs de Ligt..

O, 1 punt, hij moet wel geflankeerd worden door 2 explosieve, snelle spelers, want eigenlijk is dan 1 van zijn weinige manco's. Door een enigzins rappe speler wordt ie helemaal aan gort gesprint in de omschakeling.
2 -1
3*stars*3
Aha hij was dus toch een middenvelder.
Kan me idd herinneren dat ik hem in 2013/14 vaak voorbij zag komen bij AjaxTV, bij doelpunt van de maand.
Hij knalde ballen van 20/30 meter erin, als een man.

Is gewoon kwestie van tijd, voor deze knul en die Zeefuik beviel mij ook wel maar weet niet of hij echt potentie heft of dat hij gister een goede dag had.
0 0
BvdPloeg
Normaal is Zeefuik nog beter dan gisteren.
1 0
jaripettersson
Het is een reus tussen zijn ploeggenoten, en zo actief en scherp. Lijkt me haast niet te doen om tegen hem te spelen. Eiting is ook zo'n klasbak. Zeker de eerste helft is hij overal en opvallend goed in zo'n belangrijke positie. Een echte 6 die zorgt dat vd Beek en Nouri lekker kunnen gaan ballen voorin. Een van de redenen waarom dit elftal zo goed draait en heerlijk is om naar te kijken. Het eerste, zonder 6, speelt nu "opportunistisch". Oftewel lekker ballen voorin de pot gooien,waar ook een 10 rondstapt, en kijken wat er gebeurt. Beetje wat gebeurde in de laatste dagen van Jol. Bij A1 zie je Cruijff. Bij het eerste is het niet om aan te zien. Helaas wordt er voor het laatste gekozen. Maar De Ligt is geweldig, dat wou ik eigenlijk zeggen.
7 0
DaanP13
Speelde als een monster gisteren!
1 0
jaribombari
Dat bedoel je positief?????
1 -1
glob
Mooi man!
0 0
MickS
Ik zou hem graag zien, maar blijf wel behoudend. Het is idd nog wel maar een knul van 16, wiens lichaam nog in ontwikkeling is. Te snel te veel te vaak en te lang belasten kan link zijn.
1 0