Ajax' Kweekvijver: Het grootste verlies na Jonk

BvdPloeg, 02-02-2016 om 08:00, 11670 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De teller van vertrokken trainers, performance coaches en mentoren staat na het besluit van Brian Tevreden op elf. Maar waar iedereen makkelijk over de uittocht van veel gewaardeerde krachten heen stapte, daar laat die van Tevreden zich absoluut voelen.

Het was een duidelijk signaal vanuit de spelers, maandagmiddag op social media. Veel jongens met wie Tevreden de laatste jaren werkte, bedankten hem. Niet zomaar, nee met hele verhalen. Tevreden was en is een toptrainer die jaar in, jaar uit het maximale uit zijn groep haalde. Dat deed hij door niet boven de groep, maar tussen de groep te staan.

De laatste jaren werkte hij telkens met jongens van twaalf, dertien, veertien of vijftien jaar en de ervaring leert dat dat geen appeltje eitje is. Spelers zitten volop in de pubertijd, ontwikkelen langzaam een weerwoord, krijgen fysiek met van alles en nog wat te maken en eigenlijk heeft iedere speler in zo’n situatie een andere aanpak nodig. In de middenbouw zijn het geen kleuters meer die je met een zakje snoep al kunt motiveren, maar het zijn ook nog geen bijna-volwassenen die het mentaal aankunnen om constant in een topsportklimaat te leven.

Tevreden deed dat geweldig. Tijdens wedstrijden van C1 vorig seizoen bleek wekelijks dat een coach in de middenbouw niet zomaar iemand is. Tevreden was constant bezig om het centrum Jurgen Ekkelenkamp en Sven Botman tot rust te manen, de backs kregen constant tips hoe er verdedigend en aanvallend gedacht moest worden. Daishawn Redan kreeg juist regelmatig te horen dat hij zijn klep moest houden en moest gaan voetballen, Ryan El Azrak kreeg in B2 constante coaching dat hij moest afspelen en dat een actie geslaagd is als hij af is.

Die momenten werden afgewisseld met complimenten en een brede glimlach na afloop. Redan kreeg een knuffel na weer drie goals, met de boodschap dat hij het beste is als hij gewoon doet wat hij moet doen. Wisselspelers die soms maar een kwartier in actie kwamen, liepen lachend met hem weg, Tevreden hield iedereen tevreden. Een ongelofelijk flauwe woordspeling die de spijker wel keihard op zijn kop slaat. Het bewijs wordt wekelijks geleverd bij de middenbouw, waar Ajax B2 na de winterstop nog geen wedstrijd won. Het ging zelfs met 0-4 en 7-4 onderuit, de spelers spelen zonder vertrouwen.

Nu is Tevreden weg en het is hopelijk al veel meer te verklaren dat spelers dat jammer vinden. Ik had hem volgend seizoen dolgraag in de bovenbouw gezien want naast karakters managen, laat Tevreden zijn teams ook optimaal presteren. Vorig seizoen pakte C1 de supercup, de landstitel en de beker en het materiaal was echt niet van de buitencategorie. Tevreden speelde met de punt naar achteren, met een zes die cruciaal was in de opbouw. Giovanni de la Vega speelde daar een fantastisch tweede half jaar. Is het toeval dat de kleine middenvelder nu wat minder uitblinkt? Ik denk het niet.

Hij was mentor, had veel verantwoordelijkheid in de middenbouw en in de bovenbouw was hij ongetwijfeld snel uitgegroeid tot coach van A1. Daar had hij wat harder mogen zijn, er vanuit gaande dat de pubertijd achter de rug was. Hij had zijn voetbalideeën kunnen testen op de oudste groep en hij had zichzelf echt op de kaart kunnen zetten. Want waar ik fan ben van Frank Peereboom als allround coach, daar werd ik dat de afgelopen jaren ook van Tevreden.

Ajax besefte dondersgoed wat hij kon en het deed er alles aan om hem binnenboord te houden, maar tegen beter weten in. Want Tevreden was een man van Wim Jonk en iemand die met volle overgave Plan Cruijff combineerde met zijn eigen persoonlijkheid. Het was een match made in heaven en mede dankzij interne veranderingen op praktisch en theoretisch niveau is dat nu verleden tijd. De clubs staan ongetwijfeld in de rij om Tevreden in te lijven en Ajax ziet hem vast en zeker nog wel terug als hoofdcoach in de toekomst. Niet meer óp De Toekomst en dat is na het vertrek van Jonk het tweede écht grote verlies van deze winter.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Zuur, zijn vertrek. Bram verwoord het weer eens prima. Jammer dat het zo moet lopen. Goede trainer en motivator voor die kids, fijne en joviale kerel, ook naar fans en ouders.

Brian, ik hoop dat je een club vind waar je wel kan werken naar jouw filosofie en overtuiging. Ik weet zeker dat je het gaat redden als trainer! Succes!
0 0
Roem
jammer, goede trainer. PSV zal hem maar al te graag willen!
0 0
Starring
Ik las en hoorde ook veel goede luiden over jeugdtrainer Tevreden. Heel jammer dat de beste man is vertrokken omwille de on-be-grij-pelijke koerswijziging.

Krijgen we ook nog een after-interview, Bram? Waarin Tevreden (of desnoods andere vertrekkers) kan uitleggen wat zijn uitgebreide motivatie was om per direct te vertrekken en het seizoen niet af te maken? Zodat ook de fans inzien wat voor schade er wordt aangericht.
0 0
3sterren
Drie maal raden waar we al die jeugdtrainers inclusief Wim Jonk, straks gaan terugzien?...

Ik durf er niet aan te denken, laat staan het te typen.
0 0
picobello
Met alle respect, maar als iemand weggaat omdat een andere medewerker weg is gegaan en niet alles gaat zoals hij dat wil mag hij van mij opzouten. Je maakt mij niet wijs dat Tevreden de enige is die kan wat hij deed.
En als de B2 alleen maar slecht heeft gepresteerd omdat Tevreden weg is mogen van mij al die pseudo talenten weggejaagd worden. Dan hebben ze totaal geen mentaliteit. Iemand kan voetbaltechnisch nog zo goed zijn, als hij mentaal zwak is wordt het helemaal niks.
0 -5
trodat4030
Lul niet zo stom, de grootste talenten die vorig jaar in de C1 zaten staan nu in de B1 op Kees de Boer en Daishawn Redan na. De laatste is al een lichting doorgeschoven (is gewoon een C junior) en de Boer heeft veel last gehad van blessures. Dus dat de B2 veel minder presteert ligt vooral aan het feit dat de beste spelers niet meer in die ploeg zitten, het ligt niet sec aan Tevreden, maar zeker ook niet aan de 'pseudo-talenten' zoals jij ze noemt. Desondanks was Tevreden wel degelijk een heel goede trainer én people manager zoals Bram hierboven perfect uitlegt. Zijn vertrek is gewoon weer een groot gemis binnen de opleiding.
1 0
je
Ben ji een pennenlikker?

Wordt er niet gecoacht op kantoor.
1 -1
picobello
Pennenlikker? Ik ben voor AJAX niet voor individuele personen die er werken. Hij laat AJAX nu hoe dan ook in de steek. Er zijn wel meer vakbekwame mensen te vinden.
Wat er allemaal gespeeld heeft weet ik niet en niemand van jullie. Het is alleen gissen en onderbuikgevoelens weergeven.
0 -1
je
je ziet toch ook talent na talent in eerste debuteren dat was niet zo hoor de afgelopen 40 Jaar .

1 0
Joseph
Niet omdat er een andere medewerker is weggegaan, omdat AJax het plan Cruijff heeft losgelaten. Als je daar voor kiest en opeens gaan ze binnen de club alles uit dat plan weg en tegenwerken, dan snap ik dat je ergens anders gaat zoeken.
Als het eerste de blauwdruk moet worden van de jeugd, snap ik dat ze weg gaan. Geen enkele Ajacied kan dan nog trainer zijn daar.. Alleen zakkenvullers.
1 0
gi0vanni
Die iemand ging weg omdat Ajax naar de klote is geholpen en hij met vele niet meer hun werk (plan Cruijff) konden uitvoeren. De gene die hier voor verantwoordelijk zijn hadden ook beloofd plan Cruijff uit te voeren maar deden dit niet. Daarom zijn ze zelf schuldig aan werkweigering. En ze worden er nog voor beloond ook.
2 0
picobello
Wat weten wij nu hoe het er op de Toekomst aan toe gaat? AJAX naar de klote geholpen? Na een paar maanden. Het slechte spel van het eerste heeft hier helemaal niks mee te maken.
1 -1
trodat4030
Dat jij niks weet, wil niet zeggen dat niemand niks weet. Het zegt alleen maar dat jíj niks weet..
1 0
gi0vanni
Als je Ajax een beetje volgt weet je dat ze overal plan Cruijff en de trainers eruit gewerkt hebben. En dat het nieuwe beleid vanaf de jeugd tot aan het eerste is ingevoerd.

Het eerste speelt nu zoals Frank het wil en dat is niet des Ajax. Dus de nieuwe bazen lopen o.a. het eerste te verzieken en wat nog erger is is dat de jeugd eerder onder de hoede van de hoofdcoach valt en dus zullen die allemaal verkeerd opgeleid worden. Er komen nog een aantal mooie talenten aan. maar Hoe ziet Ajax er over 10 jaar uit? Daar kan ik niet vrolijk van worden. Ajax streeft nu een veel lager niveau na om de simpele reden dat de gene die er zitten zelf van een veel lager niveau zijn.

Plan Cruijff is nooit goed uitgevoerd en ja dat heeft allemaal met elkaar te maken.

Sommige mensen denken dat je alles kan kopen zonder naar de balans te kijken maar ik zal je zeggen dat Ajax niet mee kan met de grote clubs wat geld betreft. En dat geld uitgeven is niet zo moeilijk maar een negatieve balans krijgen ook niet.
0 -1
picobello
Geloof me, ik volg AJAX. Ik ben alleen niet bevooroordeeld. Ik geef geen kwalificatie van mensen, zeg alleen dat er ook andere opties zijn en dat ieder verhaal 2 kanten heeft.
0 0
gi0vanni
Toch is er een verschil tussen ervaren mensen die zich in het verleden bewezen hebben en nieuwkomers. Dus dan gaat het niet over vooroordelen maar feiten.

Mensen praten niet alleen met hun mond maar ze zeggen vaak nog veel meer door hun daden.

Een voorbeeld: Jonk had ruzie met de rest van het TH omdat ze zich niet aan de plannen hielden. En wilde tot dit recht gezet werd geen vergaderingen meer bijwonen.

Reactie van het TH: Ze beweren dat de relatie met Jonk niet opgelost kan worden en gooien hem buiten.

Conclusie: Als Cruijff zelf zegt dat Jonk zijn plannen goed uitvoerde en de rest niet dan zijn ze leugenaars.

Maar nog veel erger is dat het ook verraders zijn. Omdat ze beloofd hadden mee te helpen maar dit niet goed of helemaal niet deden en erger nog iedereen eruit werkten met de plannen en al zodat ze hun eigen Ajax konden maken.

Je hoeft geen partij te kiezen maar ik heb niets met mensen die voor geld en macht over lijken gaan en zelfs het voetbal er ondergeschikt aan maken.
0 0
4xbestevaneurop
Vind je het ook niet goed dat Cruijff wegging omdat Ajax medewerker Jonk weg moest? Sommigen vonden het slap van Cruijff, maar Jonk kwam voor zijn plannen op en werd mede daarom ontslagen. Als Cruijff had gezegd: Allemaal leuk en aardig Jonk dat je voor mij plan opkomt maar nu heb je lekker pech en rot maar op. Nee dan was Cruijff pas een matennaaier
5 0
mcjc
De grootste fout van de RVC was de goedkeuring om Jonk weg te sturen ipv de mensen die er een puinzooi van hebben gemaakt. Dit heeft alleen maar nadelige gevolgen voor ajax. Het zogenaamde technisch hart met (overmars,deBoer en Bergkamp) blijven doorgaan met hun onkunde en vervolgens is heel de jeugopleiding aan het instorten.
1 0
gi0vanni
Zowel het TH als het Bestuur en de RVC hebben er een puinzooi van gemaakt. En ja ze hebben nu de macht en nee ze gaan zich zelf niet ontslaan. Ze hebben de plannen waar aan ze moesten werken bijna niet of helemaal niet uitgevoerd. En nu afgeserveerd dus kunnen we met z'n alle genieten van hun geweldige beleid. En je kan al gelijk zien dat ze heel goed zijn in het verzieken van AJax. De meerderheid van Ajax steun ze dus we komen niet meer van ze af.
0 0
je
Stuurloos Schip
0 -1
Marcao
Sinds Ajax een beursgenoteerd bedrijf is geworden, gaat de hele zooi naar de kloten. Ik ben de moed aan het opgeven.
3 -2
Intec
Heb ik al gedaan ambitieloos bedrijf zijn we. Waar mensen de baas zijn die maar een missie hebben geld.
3 -1
jaripettersson
Het is toch gewoon verschrikkelijk. En zo frustrerend om Ajax precies allemaal de verkeerde keuzes te zien maken. Ajax had goud in handen een jaar geleden. Goud wat zich in de loop der jaren zou uitbetalen. Ze kunnen nog heel even vooruit, nu er dus een aantal mensen nog zullen doorstromen. Maar dan is het weer op. Ik vind het moeilijk sympathie houden voor Overmars en co. Om maar te zwijgen over de varkens op het pluche, maar dat heeft elke club natuurlijk. Ajax wordt geleid door dom en hebberig.
13 -1
vvafca
als ie niet meer wil blijven, dan moet ie gaan !
1 -6
je
Wie de Schoen past trekt hem aan
1 0
afca95
Familie van Dolf?
2 -1
CHRISSSSZ
Goed gesproken Dolf.
6 0
Simon1
Amen!
3 0