Ajax' Kweekvijver: Kippenvel op de armen

BvdPloeg, 25-01-2016 om 11:00, 10884 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Soms, heel soms, boeit het voetbal even geen hol. Soms zijn er van die momenten dat je even alles aan de kant zet en alleen keihard begint te klappen. Zaterdagmiddag was in dat opzicht het hoogtepunt van het weekend want na liefst veertien maanden kwam er een einde aan de lijdensweg van Nathan Leyder.

Ik was erbij, op 29 november 2014, in het zonnetje op Varkenoord. Ajax A1 speelde de mini-klassieker tegen Feyenoord en hoewel de Amsterdammers met 0-3 wonnen, liep iedereen met een verschrokken gezicht van het veld. Iedereen dacht aan Leyder, want de Belg had voor rust na een onschuldige sliding alles afgescheurd wat hij af kon scheuren. Het geschreeuw ging door merg en been, de aftocht met de brancard was vreselijk.

Misschien was het wel omdat ik er toen bij was en lachen anderen om de situatie. Bij mij stond het kippenvel afgelopen zaterdag in ieder geval op de armen toen Leyder zijn trainingspak uit mocht doen en hij voor het eerst sinds die dramatische middag in Rotterdam weer mocht spelen. Bij een stand van 1-1, de wedstrijd kon nog alle kanten op, stopte iedereen even met voetballen. Het publiek, de trainers en de spelers in het veld begonnen te klappen en stopten pas toen Leyder zijn positie achterin had ingenomen.

Eén moeder tikte Leyder nog even op de rug toen hij bij de dug-out stond en wenste hem succes, vanaf de kant werd het meer geroepen; 'Geniet ervan!' Dat is wat hij deed. Leyder viel in voor Philippe Sandler, kreeg als prachtig gebaar meteen de aanvoerdersband om zijn arm en voetbalde weer. Iedereen hield zijn hart vast toen de verdediger bij de zijlijn bijna meteen een harde sliding inzette, maar hij stond lachend weer op. Leyder is terug.

En dat is geweldig want zo'n vreselijke blessure wens je niemand toe. Hij scheurde zijn binnenbanden en kruisband af en daarnaast was er schade aan een meniscus aan het bot in de knie. Dat nadat hij anderhalf jaar eerder naar Amsterdam kwam, als groot Belgisch talent van Club Brugge en Zulte Waregem. In een nog altijd nieuwe stad en met de familie op afstand volgde een maandenlange revalidatie. Negen maanden was de eerste prognose, het werden er veertien.

Na twee maanden kon hij pas geopereerd worden, omdat de binnenbanden eerst moesten helen. Na een succesvolle ingreep volgden maanden van rustig werken met de fysio in het krachthonk. Staan, rustig stappen, lopen, snel wandelen, rennen, sprinten, de bal aanraken, iedere stap werd bejubeld. Een rentree rond afgelopen december leek realistisch, maar een terugslag in de voorbereiding op dit seizoen zette daar een streep door. Opnieuw rustig opbouwen, lopen, rennen, de bal erbij en uiteindelijk deze maand voor het eerst de groepstraining. Het applaus was zaterdag zodoende niet meer dan logisch. Helemaal omdat hij ondanks alle teleurstellingen bijna wekelijks op De Toekomst was om zijn teamgenoten aan te moedigen. 

Dat Ajax A2 opnieuw en totaal onnodig punten verspeelde, dat maakte even niet uit. Iedereen ging na de wedstrijd even naar Leyder met het spandoek 'Nathan, welkom terug!' hangend aan een hek. Hij verliet als laatste het veld en straalde toen hij de kantine op De Toekomst binnen kwam. Sommigen hadden misschien nooit meer kunnen voetballen, maar na een ongelofelijke lijdensweg mag Leyder nog steeds dromen van een carrière als voetbalprof. Dat zijn contract deze zomer afloopt, lijkt mij niet zo'n probleem. Als Ajax een beetje gevoel heeft voor de zaak, en dat had het in het verleden al wel vaker, dan wordt er minstens met een jaar verlengd. Alleen al om de nog steeds ongelofelijk talentvolle Leyder de tijd te geven meer kippenvel te kweken bij Jong Ajax en misschien zelfs Ajax 1.

 

Nathan Leyder keert terug na 14 maanden blessureleed! Geweldig moment!

Een video die is geplaatst door Ajax Showtime (@ajaxshowtimecom) op

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
suske
Leyder was voor zijn blessure een van de grootste talenten uit de opleiding zo niet het grootste talent. Hoop van harte dat hij terug komt op zijn oude niveau. Type Alderweireld.
0 -1
flasher93
Niet de grootste, maar wel echt een volwassen voetballer, een ware leider. Het zal mooi zijn als hij zich weet te ontwikkelen als centrale verdediger. Ik weet niet op welke positie hij zich precies gaat richten. Het middenveld is aardig druk. Sidoel, de Ligt, Lartey, Savastano en Owusu zijn onze verdedigers die mogelijk Ajax 1 halen.
0 0
suske
Ik ben er van overtuigd dat Leyder het gaat halen. Hij heeft zoveel talent.
0 0
AjaxPassion
Ik weet helaas hoe het is om het mee te maken (gelukkig alleen kruisband).

Maar vaak zie je toch dat spelers niet meer hun volledige potentie waarmaken na zo'n zware blessure en vaak pas laat weer op gang komen. Denk aan Reis, Kishna, Narsingh, Özbiliz en noem maar op.
0 0
flasher93
mooi dat leyder en bay terug zijn. de concurrentie heeft niet stil gezeten. het wordt interessant om te kijken hoe ze sixh ontwikkelingen
0 0