Ajax' Kweekvijver: Lange bal doet zijn intrede...

BvdPloeg, 22-02-2016 om 08:40, 20437 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In Engeland zijn ze er dol op, in Nederland gruwelen we ervan: de lange bal. Geen opbouw, maar lekker naar voren rammen en van daaruit maar zien wat er gebeurt. Frank de Boer introduceerde het bij het eerste elftal onder de noemer 'opportunisme' en waar ik stiekem een beetje bang voor was, lijkt daadwerkelijk te gebeuren. Want ook bij de bovenbouw sijpelt het opportunisme langzaam door.

Ik heb er bewust een paar weekjes mee gewacht, maar we kunnen inmiddels stellen dat er wel degelijk iets is veranderd op De Toekomst. Noem het een vrije vertaling van Plan Cruijff, maar de aangekondigde wijzigingen in invulling en opvatting worden in de praktijk gebracht. Een week nadat Johan Cruijff zijn handen van Ajax af haalde, speelde Gery Vink met B1 bijvoorbeeld met een nummer tien. Toeval?

Wat ik van een tien vind? Ik heb er niet zoveel problemen mee, zolang er in balbezit maar een verdediger doorschuift en er een 3-4-3 in balbezit wordt gecreëerd. Dat gebeurde die ene keer bij B1 onder Vink niet. Het is overigens schijnheilig om nu te stellen dat een tien helemaal nieuw is. Alleen dit seizoen al werd hij regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld bij een achterstand. Peereboom, Vink en Jonk, alle drie grepen ze er weleens naar terug. De uitvoering verschilde echter wezenlijk van die van vandaag de dag.

Maar een tien is ook niet het grootste probleem, dat is namelijk de ongelofelijke massa aan lange ballen die ik plotseling zie in de jeugd. Afgelopen zaterdag bij Sparta B1 - Ajax B1 schoot Nigel Bouman na rust alle ballen die hij kreeg blind naar voren, in opdracht van zijn trainer. Sparta zette nul druk, maar van opbouwen kwam niets meer terecht. Het was te danken aan een geweldige invalbeurt van Daishawn Redan dat Ajax toch won. Combineren was er niet zoveel bij, Redan werd diep gestuurd en trok de bal goed terug op Noa Lang. Daarmee was de ban gebroken. Genieten was het verder vooral van twee vuurpijlen door de lucht, die door Redan ineens dood werden gelegd.


Daishawn Redan brak zaterdag de ban tegen Sparta. Ajax B1 had het heel moeilijk op Het Kasteel.

B1 heeft het best denkbare middenveld in de hele opleiding van Ajax, maar gebruikt werd het tegen Sparta niet meer na rust. Waarom? Dat de spelers er niets van snappen, bleek wel tijdens Ajax B1 - Volendam B1 (4-3) van twee weken geleden. Alles moest lang en verdedigers keken vragend naar de zijlijn. Het is geen Vink-kwaaltje want buiten dat de coach zijn teams al jaren geweldig laat voetballen is het ook bij Ajax A2 en A1 soms 'lange halen, snel thuis'. Vorige week bij PSV A1 - Ajax A1 had dat nog een reden bij een 3-0 achterstand, bij A2 doorgaans nauwelijks.

De laatste wedstrijd volgens de 'Cruijff-stijl' was de eerste helft van A1 tegen Sevilla. Er werd opgebouwd via uitblinker Donny van de Beek. Maar ook daar waren de lange ballen na rust niet meer op één hand te tellen. Een lange bal vind ik overigens niet zo erg. Ik kan genieten van een crosspass van links naar rechts of een diepe bal voor een buitenspeler op snelheid. Als er maar een gedachte achter zit en dat was in de bovenbouw vaak niet het geval de laatste weken. Of het een maatregel van bovenaf is, valt (nog) niet te zeggen. Feit is dat voor de winterstop door zowel A1 als A2 en B1 werd bewezen dat er juist met combinatievoetbal gepresteerd werd.

Opportunistisch voetballen, we horen het De Boer bijna wekelijks zeggen. De vrees dat het eerste elftal leidend zou worden voor de jeugd lijkt op deze manier langzaam waarheid te worden. Dat werd nog maar eens bevestigd na de teleurstellende 1-1 gelijke stand bij Ajax A1 - Utrecht A1. Peereboom draaide er niet meer omheen en zei het gewoon: 'Utrecht speelde vandaag erg compact en verdedigend, en ons tempo lag te laag. In de tweede helft gingen we wat opportunistischer spelen en kwamen we ook tot meer kansen.' Pats, daar stond het zwart op wit. Alsof we De Boer hoorden praten.

Een openbaring was het daarom om zaterdag om 10.00 uur 's morgens in de ijzige kou AZ C1 - Ajax C1 te aanschouwen. Onder leiding van coach Willem Weijs (een groot fan van Pep Guardiola) speelde Ajax C1 Ajax-voetbal. Opbouwen, middenvelders inspelen en een spits als aanspeelpunt. Er ging veel mis, maar toen het na rust even liep, kreeg Ajax plots drie joekels van kansen. Weijs schreeuwde het uit van boosheid als doelman Jord Ruijgrok een lange bal speelde en niet opbouwde. Een tikkie terug werd keihard afgestraft door de trainer als er duidelijk mogelijkheden lagen om vooruit te spelen.

Zoals C1 tegen AZ opereerde, zo hoort het te zijn en zo moet het blijven. Opportunisme (lees: de lange bal) is op z'n tijd prima bij een eerste elftal als middel om een stroef draaiend elftal dat moet presteren te laten presteren. In de jeugd gaat het echter om het individu en om de manier van spelen. Middenvelders moeten geen zere nek ontwikkelen, maar moeten iedere wedstrijd hun stempel kunnen drukken. De lange ballen zijn vooralsnog iets van de laatste weken en dus hou ik hoop en bid ik dat er een logische gedachte achter zit. Vooralsnog zie ik die niet en roep ik hardop om Cruijff en Jonk teminste nog een beetje in gedachten te houden. Eén kwelling in de week is voor mij namelijk meer dan voldoende, als je begrijpt wat ik bedoel.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
godenzonensuper
Bergkamp&deBoer in hun nopjes!
1 0
WGM
Voor goed inzicht in de veranderingen binnen de jeugdopleiding: http://ajax.netwerk.to/forums/HTML/forum7/1252-97.php
2 -1
oud
De A1 ging tegen Utrecht na rust beter spelen omdat Markus Bay op nummer 8 meer creativiteit bracht dan Carel Eiting. Met lange ballen had het weinig te maken.

0 0
BvdPloeg
Dat zeg ik ook niet. Was er niet bij A1 dus kan daar niet over oordelen. Tegen Sevilla en PSV zag ik wel veel lange halen.
0 0
Freddy Al
Een lange (of vroege ) voorzet kan het tempo flink omhoog brengen.
Het kan de spelvariatie vergroten en zodoende moet een tegenstander met meer zaken als het voorspelbare rekening houden.
Ajax moet (en kan) geen Engels voetbal gaan spelen, maar wat minder voorspelbaar??
Graag!
0 -1
booya4afca
Ajax is Ajax niet meer. Maar de supportersgroepen vinden het allemaal wel prima. Hun trots heeft natuurlijk een deukje opgelopen nadat Cruijff hen vergat om op de blote knietjes te bedanken..

Dat Johan een mes in de rug kreeg vonden ze kennelijk geen probleem. Dat Jonk werd weggezet als een werkweigeraar en probleemzaaier? Ach...

Nu zitten we met het zooitje ongeregeld die te schijterig is om risico's te nemen. Nog even en we kunnen het logo van PSV gaan dragen...
5 -3
Freddy Al
Waar slaat dit op?
Nog even en het feit dat de stoeltjes in de Arena nat kunnen zijn wordt in verband gebracht met Cruijff en/of Jonk.


2 -2
MichelAngelo66
Ook een goed plan. Natte stoeltjes. Betekent dat dat hopeloze dak er af gaat. Als dat toch eens zou gebeuren. Maar zal wel niet. Stropdassen kunnen niet tegen wind. Zou Cruijff voor zijn? Denk het wel. Is een echte liefhebber van voetbal.
1 -2
picobello
Als dit het criterium wordt moet er z.s.m. worden ingegrepen en iedereen die dit soort voetbal propageert meteen de laan worden uitgestuurd. Dat De Boet volstrekt incapabel is moet toch niet betekenen dat onze opleiding ook maar naar de kloten moet gaan.
2 -1
3*stars*3
Pijnlijk dit...Opvallend dat C1 wel het Ajax voetbal speelt en dat terwijl die coach Weijs van PSV kwam...
5 -1
mcjc
Frank de Boer,overmars en Bergkamp vormen hun eigen clubje binnen ajax en zetten alles naar hun hand. Ook leven ze in hun eigen wereld, want wat anderen ervan vinden hebben ze maling aan en als iemand hun in de weg staat wordt hij verbannen zoals Jonk. In hun ogen doen ze niks verkeerd en zijn al die aankopen van toegevoegde waarden voor ajax. Nu Jonk weg is kunnen ze volledig hun eigen beleid voeren binnnen de club en wordt de speelwijze van ajax1 doorgevoerd naar de jeugd. Ik snap niet dat het bestuur dit zo heeft laten escaleren. De jeugdopleiding stond als een huis en wordt nu langzaam kapot gemaakt door de mensen van het betonvoetbal en hoofdverantwoordelijken van al die miskopen. Wat is nou een groter probleem? Bergkamp,Overmars en de Boer die ajax steeds meer laten wegzakken? Of Jonk die niet meer wilde aanschuiven bij vergaderingen omdat hij het niet eens was met hun wanbeleid? Een wijze directeur had Jonk en co behouden en die 3 beunhazen de laan uitgestuurd.
3 -2
Koenniiee
Pijnlijk om de Docu van De Toekomst te bekijken en deze Column van Bram: http://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/90172/ajax-kweekvijver-jonk-for-president
2 0
ajaxinho
Ik word emotioneel...
0 0
Joseph
Kan AS niet wat interviewtjes doen bij wat ouders, gewoon om te vragen wat er veranderd is. Ik vind dit een groot probleem als het echt zo is. Frank is de pest voor alles waar Ajax voor staat, hetag natuurlijk niet zo zijn dat hij de jeugd hier nu ook mee gaat verpesten.

Frank wilde de bovenbouw betrekken bij het eerste, ipv jong Ajax bij de bovenbouw, het lijkt er gewoom op dat Frank bepaald wat er gebeurt in Amsterdam..
9 0
AnoniemeTank
Gaat helemaal mis op de Toekomst. En wat doen wij? Focus op zogenaamde verraders, popjes ophangen, maar Collee kan rustig zn gang gaan. Cruijff weg, Jonk weg. Maargoed dat supportershome komt vast gauw!
11 -2
HeinJan
Wat een ruggengraatloze voetballers zijn dat dan. Een bal lang spelen omdat je coach het wil, terwijl je hem zelf kort wilt spelen. Dat soort lui gaan sowieso nooit het eerste halen.
2 -1
Eriksen11
Dat soort lui staan al in het eerste. Of denk je dat de spelers van Ajax 1 zelf op de proppen zijn gekomen met dit ultrasaaie en risicoloze voetbal? Die luisteren gewoon precies naar de opdrachten van FdB. Hadden we maar wat voetballers met een ruggengraat die gewoon hun eigen acties maakten en niet luisterden naar de risicomijdende instructies van De Boer. Dan was het allemaal tenminste nog een beetje het bekijken waard.
2 0
Ajacied1989
Eens hoor. Allemaal stoer en een grote mond, maar dan opeens zouden ze allemaal naar de coach luisteren. Ik vind het bijna bespottelijk, als dat echt zo is. Het is gewoon angst om zelf het initiatief te nemen.
"Ik doe het wel zoals de coach het wil, want dat zal wel goed zijn."
"Ik doe het wel zoals de coach het wil, want straks word ik geslachtofferd."
Dat straalt aan alles af, ook in het eerste. Als je echt beter bent en daar ook van overtuigd bent heb je maling aan elke instructie van de coach waarvan je denkt dat het geen goede instructie is. Als je eigen initiatief daarna heel slecht uitpakt kan je inderdaad terugvallen op de instructie van de coach. Maar je moet de grenzen en mogelijkheden wel verkennen om te weten wat goed is en wat niet. Wat de juiste keuze is en wat niet. Oftewel: Wat werkt? En wat werkt niet?
Je merkt aan het grootste deel van de spelers bij Ajax dat ze eigenlijk niet weten wat ze moeten in balbezit en dus laten ze zich leiden door hun ploeggenoten, die eveneens geen idee hebben wat ze moeten doen. Op die manier ben je compleet afhankelijk de grillen van spelers. Niet voor niets winnen we vaak door goede afstandsschoten, corners en vrije trappen.
5 0
Koenniiee
Of een individuele actie zoals Milik gister twee keer. Maar ben het helemaal eens met je. Het voetbal is gericht op toeval, louter toeval.
1 0
Ajacied1989
Eens, al schaar ik die ook gewoon onder de noemer afstandsschoten. Echt heel grote kansen waren het niet, maar hij schiet de tweede uitstekend binnen. De eerste was geweldig, maar een fout van de keeper.
Als Milik ze had gemist, had niemand het na de wedstrijd over 2 100% kansen van Milik gehad. Hooguit over 2 kansjes voor Milik.
0 0
joodje!
Dit doet misschien nog wel het meeste pijn van alles wat er verandert binnen "ons" Ajax. Het enige waar Ajax supporters zich nog mee konden identificeren wordt langzaam ook van ons afgepakt.
6 -1
Koenniiee
https://i.gyazo.com/edff19098b3d7cf9af8f12db1300767c.jpg

Bij PSV komt ook wel eens een lange bal, zoals bij die goal van Propper na een paar minuten. Maar kijk eens hoe Willems en Propper meteen onderweg zijn om aan te sluiten. Daar zit tempo in en de wil om een doelpunt te maken. Wat een verschil in dynamisch voetbal en de 'tegenstander bij de strot grijpen'.

Nee, ik ga niet doen alsof het allemaal zo geweldig is in Eindhoven, maar niemand kan hier zeggen dat PSV laf speelt want daar zit veel- en veel meer risico in hun spel dan bij Ajax. Er worden meer kansen gecreëerd, elke speler op het veld heeft een bepaald mate van techniek dat gevraagd is in de Eredivisie en er wordt dynamisch voetbal gespeeld met druk vooruit (!). Wat nou counteren!?

En dan kunnen hier 14-jarigen wel gaan zeggen dat Van der Hoorn, Dijks, Gudelj en noem het maar op zoveel strijd leveren en inzet tonen. Dan kun je er net zo goed Bovenberg en Nelom inzetten, want die leveren dat ook. Het gaat er bij Ajax om wat je in balbezit kan toevoegen aan Ajax en wat je er aan doet om je medespelers beter te laten functioneren. In ons basiselftal staan jongens in het veld die helemaal niet in Ajax 1 mogen staan, met deze techniek en voetballende kwaliteiten. Er is weinig oog voor elkaar en niemand maakt elkaar beter. Het is een bepaalde plichtmatigheid die over het elftal heerst en er zit weinig beleving en enthousiasme in. Stuitend om te zien hoe weinig beweging er is en iedereen verstoppertje speelt of wacht tot een balletje in de voeten wordt gespeeld. Nee, dit is mijn Ajax niet. En dat mag Frank de Boer en ook zeker Marc Overmars zich aanrekenen!
3 -2
Bobo het Konijn
Ik denk dat het goed is dat het spelsysteem niet te sektarisch benaderd wordt, de 10 heeft bij Ajax altijd voldaan en veel goeds gebracht en om dat nu in de vuilnisbak te gooie is ook zo wat. Echte topteams beheersen meerdere systeem en weten wat er nodig is. Dat is wat ook ergerlijk vond de afgelopen jaren, de 10 die verboden werd in de doctrine van Jonk cs, het moest met de punt naar achteren. Ik heb nooit kunnen nagaan wat daar nu de gedachte achter was.

Trouwens gisteren was Ajax-Excelsior een hele aardige wedstrijd gisteren waar ik me wel vermaakt heb. Uiteindelijk is het ook kwaliteit, en vooralsnog zie ik een trainer die ieder jaar opnieuw mag beginnen.

Ik denk dat het nu tijd voor Ajax om weer vooruit te kijken en ik hoop dat Ajax het chaggerijn van de afgelopen jaren achter achter zich laat.
1 -4
MosesD
Geheel eens. Men denkt veel te rigide. Veel te zwart wit. Overigens ben ik het niet met je eens dat het gisteren een aardige wedstrijd was. Ja, hooguit een kwartiertje. Maar het was vrnl weer risicoloos, initiatiefloos gebrei..
1 -1
Koenniiee
Tuurlijk heeft de Nummer 10 Ajax veel goeds gebracht. Maar spelen met een nummer zes lijkt mij veel fijner omdat je veel sneller driehoekjes kan maken en de veldbezetting, mijn persoonlijke mening, veel optimaler is om goed positiespel te kunnen spelen. En in principe wordt met de punt naar achteren bedoelt dat je tenminste drie spelers in de restverdediging hebt en de overige spelers aanvallend zich mogen laten zien.

Nu, met een tien, zoals Frank het invult, mogen de backs niet hoog gaan staan en is er met die twee controleurs een blok ontwikkeld dat niet veel uit positie mag lopen. Het elftal valt in tweeën zoals Frank het invult. En het gebrek aan beweging komt uiteraard niet door een nummer 10, maar het is wel stuitend om te zien. Hadden we maar geld gestoken in een goede VM die het spel op de wagen brengt, dan heb je twee creatieve spelers daarvoor die altijd twee linies achter zich hebben die balverlies op kunnen vangen. Als je als controleur balverlies lijdt dan ben je gezien, met maar 1 verdedigende linie achter je. Hoe haalt Frank het dan ook in zijn hoofd om een Sinkgraven als LM op te stellen zonder een 'zes' daarachter, begin van het seizoen.
2 0
Bobo het Konijn
Maar wat ik me herinner was de dooschuivende verdediger in het 10 systeem,. een soort doorgeschoven 6 rol. Ik had nu ook het idee dat Ajax voorin mensen tekort kwam. Misschien zit het ook wel in de intentie, de afgelopen jaren was het terug en breed heilig, balbezit voor alles, ik zie sinds dit jaar een kentering en het spel al veel aardiger, niet meer dat breed en terug.. De verplichting zou moeten zien, iedere bal moet scherp met risico. Maar ja, Ajax moet ook winnen, investeert liever niet en doet het met jonkies.

Ik ben een de Boer fan, prima trainer maar een ding heb ik nooiit begrepen, het gedweep met Pep Guardiola daar komt dat overeloze op niets af Barcelona tiki taka vandaan. Lekker makkelijk met Messi voorin. Het is dan ook aardig om te lezen wat Bayern fans denken, saai noemen ze het spel van het eigen team. Dat verwondert me nu niet. Ik hoop dat Ajax deze lijn van dit jaar voortzet.
0 -1
Koenniiee
Ik vind het eerder opportunistischer, niet beter. Er zijn een aantal hier die al op het puntje van hun stoel gaan zitten als er een lange bal van achteruit wordt gegeven, dat opportunistische.

Ik zeg niet dat we geen lange bal mogen geven, maar het voetbal van Frank staat steeds verder van het Ajax-voetbal af. PSV speelt op dit moment veel meer Ajax-voetbal dan Ajax. Daar kan de linksback goed voetballen tot de rechtsvoor. Dat is bij Ajax op dit moment niet zo, want daar stokt het al bij een links- en rechtsback die aan de bal absoluut niet Ajax-waardig zijn. Of dat nu Tete, Van Rhijn of Dijks is.

Maar dat mag hier niet gezegd worden want ze werken zo hard en zijn verdedigend zo goed. Prima, maar bij Ajax wordt wat aan de bal gevraagd. En als je dat niet kunt dan krijg je inderdaad het voetbal wat we nu (en afgelopen jaren) zagen: een bal breed en terug of een lange bal richting de spits omdat we geen creatieve oplossing kunnen vinden of die bal niet kunnen geven.

En dan heb ik het alleen nog maar over de backs. Op het middenveld worden spelers geposteerd die niet in de kleine ruimte kunnen voetballen en verstoppertje spelen. Dan vraag je om balletjes breed, terug of een opportunistische bal naar voren.

Ajax, Frank de Boer en Marc Overmars, - prima dat jij Frank verdedigend, dat mag - vragen geheel zelf om dit voetbal. Jij vindt het al beter, ik opportunistischer. Maar het is niet gek dat het niet loopt zoals hier velen willen. Onder andere door bovenstaande en intenties van Frank de Boer. Het is beter dat de wegen scheiden en er eens kritisch naar de huidige spelersselectie gekeken wordt. Want volgens mij zijn we het wel eens dat het kwalitatief onvoldoende is, maar dat de keuzes van de trainer het alleen maar erger maken met die bepaalde types in het veld.
1 0
Bobo het Konijn
Ben het toch niet helemaal met je eens, ikvindhet voetbal dit jaar en al eind vorig jaar er heel anders uit zien. Ik zie dat terug en breed Pep Guardiola voetbal niet meer. Ook over die backs ben ik niet zo ontevreden. Dijks goede aankoop., Tete deed het erg goed. Natuurlijk wil je meer maar heeft het uiteindelijk ook niet met kwaliteit te maken? En dan zie ik ook dat PSV meer kwaliteit in huis heeft dan Ajax, ik denk ze beter scouten maar vooral niet bang zijn om te investeren. ik vind het al een wonder dat Ajax maar 1 punt achterstaat. De Boer kan ieder jaar opnieuw beginnen.

Of het met een andere trainer betergaat? Ik vraag het me af, als je ziet hoeveel traijners AJax al verbrand heeft de afgelopen jaren. Ontevredenheid onder de aanhang is enorm, niet alleen nu maar al heel lang. Ook onder anders trainers, bestuur etc. Want stel dat Ajax prachtig voetbal speelt maar wel meer verliest zou de aanhang dat pikken? Ik geloof er niets van, en dat is ook de spagaat waar de Boer in zit. De Boer wil winnen.

Zoals ik het nu zie mag Ajax zijn wonden likken, en ik heb ook kritiek op de Boer maar het is eigenlijk een van de weinige stabiele factoren bij Ajax. Ik denk dat Ajax eerst rust binnen de gelederen moet krijgen en weer een fatsoenlijk en zichtbare leiding krijgt.
0 0
Cruyffie
En reken maar dat het met Jonk beter zou gaan. Die wil bovenstaande zaken juist wel aanpakken. Dat vergt lef - voetballers opstellen ipv controleurs - en - ballen laag naar voren inspelen -, maar dan heb je ook wat!
1 -2
Cruyffie
Ach man, die focus op 'rust'. Dat vind ik echt een argument voor angsthazen. Als je echt goed voetbal wilt, dan ontstaat weerstand in discussies en dus een beetje chaos. Als je rust wilt, ga je maar in de kerk zitten.

En wat betreft het voetbal: welke teams kijk jij?! Jij vindt het tikkie breed en terug beter geworden?! Let je wel op Gudelj en Bazoer?! En op het feit dat we met een 'leeg' middenveld spelen?! Gudelj is als '6' cruciaal voor de opbouw: maar speelt ALLES breed of terug. Bazoer ook heel veel. Wat leidt tot weinig combinatievoetbal op het middenveld, en veel via de flanken.

Tja, als je dat bedoelt, flankenvoetbal, ofwel voetbal in een Uvorm, dat is wel sinds vorig en dit jaar meer erin gekomen. Maar dat is echt ouderwets en zeer ongevaarlijk, van de 70 voorzetten is er slechts een goal (stats catenaccio). Vandaar de focus op halfspaces, zone 14 en de 'slag om het middenveld' bij alle moderne topclubs.

Maar dat doet Ajax dus niet. Want de bal komt daar uberhaupt nauwelijks, de opbouw gaat via de backs en de flank. Van middenveldspel, goed positiespel tussen gudelj/bazoer/klaassen is echt nauwelijks sprake (tegen excelsior wel een beetje, maar dat is n uitzondering).

Dus waar jij die conclusie vandaan haalt dat het beter gaat in de opbouw is echt een raadsel.
1 -1
AFCA.
Goed stuk! Ik erger mezelf ook altijd erg als de boer "opportunistisch voetballer" zegt.
Opportunistisch voetbal doe je namelijk als je 1-0 achter staat en de laatste 10 minuten iets wilt forceren. Dan pomp je de bal er steeds in en hoop je dat hij goed valt. Maar de boer wil dus de hele wedstrijd opportunistisch voetballen.
2 0
Mokum_32
Opbouwen om te opbouwen is ook zo overdreven je moet het gewoon doceren. Sevilla speelde toch ook lange ballen maar in Nederland moet schijnbaar alles voetballend worden opgelost
1 -2
jaripettersson
Sevilla was 3 klassen minder dan het Ajax op die dag. Als dat zo is gaan ze er lange ballen in gooien ja. Uit armoede. Ajax speelde zo verzorgd, hun eigen spel, met een fantastisch resultaat. Daar wil je toch dat de jeugdopleiding zich op richt. Ik vind dit poldermodeldooddoeners net als die opmerking van Bky hier boven je.
1 0
Mokum_32
Ik vind die reacties van jullie juist weer erg overdreven. Net alsof er in heel Europa alleen het Ajax spelletje wordt gespeeld.. In het hedendaagse voetbal gaat het om de omschakeling. Er is nu alleen juist meer variatie en dat is alleen maar goed.
0 -1
Wimmel
Ik vraag me af of het daadwerkelijk een trend is of omdat je met andere ogen naar de jeugd kijkt en daardoor bepaalde zaken meer opvallen. Vaak is het een zaak van perceptie.
3 -2
grunnjood
Wat mij betreft mag men best nog wel eens terug grijpen op dit zogeheten opportunisme. Maar dan moet je niet alleen maar die bal blind naar voren hengsten, maar op afvallende ballen anticiperen met diepgaande mensen vanuit het middenveld die zorgen voor dynamiek en snelheid in het spel. Juist die patronen met bewegende spelers op het middenveld zie je nu in het eerste vrijwel nooit. In balbezit staat iedereen vastgeroest op zijn positie en als er dan voor de lange bal wordt gekozen is dat op 1 lopende man die de diepgang zoekt. Ik vind het prima dat ze (ook in de jeugd) er een 'plan B' proberen in te slijpen, maar doe het dan tenminste goed.
1 -3
FWAjacied
'In balbezit staat iedereen vastgeroest op zijn positie en als er dan voor de lange bal wordt gekozen is dat op 1 lopende man die de diepgang zoekt.'

Dit is juist wat er bij Ajax 1 zo vaak fout gaat. Er zit helemaal geen beweging in, is zo statisch. Zie ik die middenvelders daar een beetje in wandeltempo wat op en neer lopen zonder de tegenstander te verrassen. Dat betekent echter niet dat je met balbezit meteen ook echt vastgeroest staat. Je moet er zelf iets van maken. Iets wat bijvoorbeeld in de A1 prima gaat, maar bij Ajax 1 denken ze dat dat niet mogelijk is want er staat een muur en dan is het supermoeilijk.

Door meer beweging en patronen kun je het beste via balbezit de tegenstander kapot spelen; een gezegde wat De Boer voorheen maar al te graag zei. Probeer eerst maar eens dat positiespel met balbezit fatsoenlijk uit te voeren, voordat je al wanhopig op zoek gaat naar opportunisme. Een term waarvan bij mij nog steeds niet precies duidelijk is wat De Boer daar nou echt meer bedoelt. Hij zelf volgens mij ook niet.
2 0
grunnjood
Maar dat kapot spelen in balbezit wil maar niet lukken, omdat je dan veel meer beweging nodig hebt vanuit je centrale middenvelders. Kijk naar Gudelj. Dat was bij AZ een speler met diepgang, die echt heel compleet was en veel drive en agressie in zijn spel legde. Juist daarom was ik blij dat hij erbij werd gehaald afgelopen zomer, want dat ontbrak eraan in de selectie. Maar Gudelj moet nu spelen als controleur, en heeft kennelijk tactische instructies meegekregen van de Boer die hem verbieden om meer risico in zijn spel te leggen. Dat alles om 'de organisatie' intact te laten, want de Boer vindt dat het spel moet beginnen bij een solide verdediging en een ploeg die weinig weggeeft. Juist op de helft van de tegenstander (een rol die Klaassen nu wel mag invullen) kan Gudelj zijn klasse etaleren, maar daar komt hij nu vrijwel nooit. Volgens mij help je zo een in potentie heel nuttige speler om zeep, en dat blijkt ook uit de standaardsituaties. Gudelj heeft namelijk een meer dan behoorlijke trap alleen doordat hij zich in zijn nieuwe rol niet lekker voelt ontbreekt het zelfvertrouwen. En dan krijg je dat hij afzwaaiers gaat produceren.
0 0
MosesD
Geheel eens. De Boer heeft het de laatste tijd continue over 'een bus'. Wat een totale onzin. Tegenstanders timmerden de boel altijd (zeker in Amsterdam) helemaal dicht. Is van alle tijden. Als je echter zo langzaam speelt, met zo weinig creativiteit en diepgang, ja dan wordt het lastig. Vroeger werd in hoog tempo een tegenstander kapot gespeeld met gevarieerd spel, puur op de aanval. Nu is het breien en nog eens breien en alles is zo voorspelbaar en daardoor heel makkelijk te verdedigen. Dat bus verhaal is gewoon een slap verhaal, zoals de Boer er wel meer heeft de laatste jaren. Aanstaande zondag zal AZ met de bus komen, maar deze zeker niet voor de verdediging parkeren. Benieuwd wat dan het excuus van de Boer is.....
0 0
Koenniiee
Klopt wat je zegt en dat is natuurlijk in balbezit. Maar gister zeiden de vooraf dat ze Excelsior 'bij de strot gingen grijpen', dus bij balverlies. Ik heb dat werkelijk geen seconden gezien, wel in Eindhoven eerste helft. Doordekken, volle bak druk vooruit. Vindt meneer De Boer dit te risicovol? Vroeger speelden we ook 1 v 1 achterin als er dan een lange bal komt, dan zorg je maar dat je die wint!
0 0
Cruyffie
Thanks man, fijn stuk. En belangrijk: opdat iedereen ziet hoe snel het beleid kan omslaan.

Owowow wat ben ik nog verdrietig over het verlies van Jonk en Cruyff voor onze club..
9 0
Koenniiee
Heel veel mensen die op- en top Ajacied zijn, vaak de wat oudere Ajacieden, weten niet welke talenten er aan komen en kijken alleen naar Ajax 1. Juist op De Toekomst kunnen de huidige beleidsbepalers meer- en meer hun gang gaan omdat veel mensen, waar ik dit stuk mee begon, geen idee hebben van wat er aan zit te komen en hoe het wel- en wee is geregeld op De Toekomst. Maar wat hier eigenlijk weer gebeurd is gewoon te triest voor woorden en opnieuw kan men zo zijn gang zaken zonder dat iemand een stokje ervoor steekt.

Het is niet voor niets dat er zoveel trainers/medische coaches/andere coaches weg zijn gelopen. Te triest voor woorden dat dit zomaar kan.
6 0
Ratatouille
Ik ben elke week op de Toekomst te vinden, dan met name om de C2 te aanschouwen. Dit is in mijn ogen een van de beste, zo niet het beste jeugdteam op dit moment van de jeugdopleiding. De keepers krijgen echt de opdracht om van achteruit op te bouwen, een lange bal alleen als het echt niet anders kan. Als dezelfde keeper dan vervolgens bij een training van het Nederlands team O14 ook van achteruit gaat opbouwen krijgt hij commentaar vanuit de dug-out dat hij dit maar niet meer moest doen en de lange bal moet hanteren...Vervolgens doet de keeper wat hem gevraagd wordt en belanden 8 van de lange ballen die hij vervolgens speelt, bij de keeper van de tegenstander. Fantastisch..:(
0 0
jaripettersson
Amen Bram, goed verwoord en helemaal mee eens. De term opportunisme valt me al een tijdje op. Het is een ander woord voor onvermogen, waar nu al in de jeugd op getraind wordt. Waardeloos. ZIen die lui dat niet??
6 0
MosesD
De lange bal zoals vroeger in Engeland, waarbij de middenvelders een nekhernia opliepen, daar ben ik geen fan van. Echter onder Boer begon het gebrei. De lange bal was verboden. Ook de keeper mocht niet meer een lange uittrap geven. Jammer, want dat was itt tot Cillessen wel een kwaliteit van Vermeer, maar dit terzijde. Gaf Alderweireld een schitterende lange bal dan was dat een gruwel voor de Boer. Terwijl het toch een enorm wapen is. Vroeger deed bijvoorbeeld Ruud Krol het regelmatig. Tegenwoordig zie je af en toe weer de lange bal. Veltman heeft een goeie en er zijn er meer. Sommigen hier en de mensen bij Ajax denken vaak veel te rigide, veel te zwart wit. Het is 'of of' en bijna nooit 'en en'. Daarom ben ik voorstander van én de bal snel naar voren spelen via een technisch snel combinerend middenveld én de lange bal. Het eeuwige gebrei onder de Boer, daar gruwel ik van. En daar ben ik niet de enige in. Kortom, ik ben vooral van gevarieerd, gerafineerd, technisch Ajax voetbal. Met regelmatig een mooie lange bal. Niet als doel op zich, maar als wapen.
2 -3
Joseph
Het was onder Frank verboden om een lange bal te geven, dat was in de periode dat Ajax de kampioenschappen won. Toen Frank na RB Salzburg merkte dat het team een lange bal nodig had om onder de druk uit te komen, is het mis gegaan. Het middenveld doet niet mee als er gevoetbald moet worden, de lange bal zorgt er wel voor dat de bal naar voren komt.
Het is toch schrijnend om te zien dat er tegen Excelsior niet 1 keer een fatsoenlijk driehoekje is gemaakt?! Als je ook kijkt hoe het team staat, is er nergens een driehoekje te bekennen, waar je bij Barcelona bijna het hele team met driehoekjes verbonden ziet. Gewoon omdat het team op opportunisme is ingesteld en dat opportunisme ook nog eens betekend dat het ieder voor zich is, niemand sluit aan of helpt mee.
Ik walg van het Ajax dat Frank gecreëerd heeft en wat de jeugd nu moet toepassen. Is de 4-0 tegen PSV toeval bij de A1..?
0 0
Koenniiee
Dat waren inderdaad mooie crosspasses, diagonaal op de links- of rechtsbuiten. Vervoogens maakte die een 1v1 en kwam daar een voorzet uit (of doelpunt zoals Andy v AS Roma). In drie seconden heb je dan een mogelijkheid te pakken. Dan zit er een gedachte achter, absoluut. Die vorm mag absoluut tussen ons korte passingstijl komen.
1 0
CHRISSSSZ
Dit geeft Bram toch gewoon aan in dit stuk? Lange ballen als die van Alderweireld waren iets anders als de bal blind naar voren schieten. Zie dit stukje uit de column: Een lange bal vind ik overigens niet zo erg. Ik kan genieten van een crosspass van links naar rechts of een diepe bal voor een buitenspeler op snelheid. Als er maar een gedachte achter zit en dat was in de bovenbouw vaak niet het geval de laatste weken.
2 0
Einstijn
Volgens mij sluit je je hier volledig aan bij de column van Bram. Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen het hier niet mee eens zijn. Maar het kan toch ook niet zo zijn dat we bij Ajax alleen nog maar opportunistisch kunnen voetballen door lange ballen te geven. Dus wat je zegt: zolang het maar geen doel op zich is. En daar lijkt het nu af en toe wel op.
2 0
Koenniiee
Mooie Column. Mijn liefde voor Ajax raakt steeds meer bekoeld. Er worden keuzes gemaakt waar ik met mijn pet niet bij kan. Tuurlijk, dit gebeurd bij iedere club wel maar bij Ajax volgt week na week wel een bericht waar mijn broek van af zakt.

En het valt me daarnaast echt goed tegen van Vink en Peereboom. Ik dacht dat die mannen wel wat meer ruggegraat hadden!
6 -1