Ajax' kweekvijver: Adham 'Suárez' El Idrissi

BvdPloeg, 26-09-2014 om 07:00, 53299 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Na een nipte, maar verdiende 2-3 zege van Ajax A1 op Vitesse A1 was het woensdagavond voor mij wel duidelijk dat er maar één speler in aanmerking kwam voor een nieuwe "Ajax Kweekvijver". Adham El Idrissi was de laatste weken al enorm belangrijk voor A1 en dat was tegen Vitesse niet anders. Met een fantastische knal in de kruising hielp hij zijn ploeg met de 1-1 op weg naar een broodnodige driepunter in Arnhem. Een nummer 9 die vorig seizoen lang geen nummer 9 was. Dit jaar lijkt echter alles anders voor deze goedlachse aanvaller, die veel weg heeft van een oude publiekslieveling in Amsterdam: Luis Suárez. 

Adham El Idrissi, geboren op 17 maart 1997, zoon van twee Marokkaanse ouders. Hij speelt inmiddels ruim acht jaar in de jeugdopleiding van Ajax, waar hij ooit begon in de E3 en als spits de verschillende elftallen van Ajax doorliep. Uiteindelijk belandde hij vorig seizoen in B1, waar hij geregeld scoorde én al mocht ruiken aan het hoogste niveau bij de A1 van Orlando Trustfull. Vlak voor de zomer deed hij nog mee tijdens de kampioenswedstrijd van A1 tegen PSV en ook tijdens de Copa Amsterdam was hij van de partij. 

Waar de meeste fans het bij het horen van Ajax A1 vooral hebben over Ashraf El Mahdioui, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, daar hebben de insiders het dit seizoen langs de lijn ook veel over El Idrissi. Met zijn werklust, kracht en scorend vermogen lijkt hij deze competitiestart het vertrouwen te krijgen op de positie die hij het liefst heeft, in de spits. Frank Peereboom is voor zes weken eindverantwoordelijk bij A1 en hij kent El Idrissi goed uit zijn tijd als trainer bij B2. In een portret over het talent zei Peereboom in maart van 2013 nog positief: 'Een hardwerkende jongen, af en toe wat overenthousiast, die je soms meer moet remmen dan moet aanmoedigen.'

Peereboom stelde hem bij de eerste A1-wedstrijd onder zijn leiding meteen op. Waar El Idrissi uit bij FC Utrecht, de laatste wedstrijd van zes weken Gery Vink, nog via een invalbeurt belangrijk was met een doelpunt (2-2), daar mocht hij tegen Paris Saint Germain (6-1), ADO Den Haag (1-1) en Vitesse starten. Het leverde drie goals op, twee tegen PSG en eentje tegen Vitesse. Telkens als spits, alleen tegen ADO het laatste kwartiertje vanaf de rechterkant. Ook daar bewees hij belangrijk te zijn en was hij betrokken bij enkele kansen voor Samet Bulut in de slotfase. El Idrissi zal altijd verkondigen dat hij een nummer 9 is, maar klagen doet hij nooit. 'Ik ben een speler die altijd alles uit een wedstrijd wil halen en ik werk zo hard mogelijk voor het team', zei hij afgelopen zomer nog tijdens de Copa Amsterdam.

Hard weken, alles uit een wedstrijd willen halen, de eerste link met Suárez is gelegd. De Uruguayaan was in Amsterdam een attractie omdat hij bij een stand van 6-0 nog uit zijn dak kon gaan als hij een bal over schoot. Tegelijkertijd rende hij als een kip zonder kop achter zijn tegenstander aan om er enkele minuten later alsnog 7-0 van te maken. Eenzelfde houding heeft El Idrissi, Vitesse A1 - Ajax A1 was daarvan weer een geweldig voorbeeld. De spits begon in Arnhem namelijk wat ongelukkig, zeg maar gerust onzichtbaar. Er gingen wat kaatsjes verkeerd, passjes kwamen niet aan en hij moest zich tevreden stellen met de arbeid die hij constant verrichtte. 

Tot er ongeveer een half uur gespeeld was. El Idrissi krijgt de bal op links in bezit en waar iemand anders nooit zou kiezen voor een schot, waagt hij tóch een poging. De bal vliegt geweldig in de kruising en een ploeterend Ajax A1 staat uit het niets weer naast Vitesse: 1-1. Plots zit El Idrissi in de wedstrijd. Het vertrouwen en het voetbalplezier van de treffer zorgen ervoor dat hij balvaster is, hij durft nu wel weg te draaien bij zijn tegenstander, de kaatsen en aannames gaan ineens vanzelf en hij blijft ondertussen als een malle tekeer gaan voorin. 

In de tweede helft is heel Ajax een stukje feller en El Idrissi ontpopt zich tot hét rustpunt in de ploeg. Middenvelders én verdedigers kunnen de bal kwijt bij de sterke aanvaller, die meerdere verdedigers bezighoudt. Daardoor krijgen Van de Beek en Nouri verschrikkelijk veel ruimte om te doen en laten wat ze willen. De 1-2 van Van de Beek is magistraal dankzij de steekpass van Nouri, maar het creëren van de ruimte door El Idrissi mag niet vergeten worden. Ook na de 2-2 en 2-3 blijft hij gaan. Hij gromt van teleurstelling als een actie even mislukt of als hij een bal niet krijgt aangespeeld. Daarna weer vol gas om de opbouw van Vitesse te verstoren, even later gevolgd door een schot uit een moeilijke hoek die er opnieuw bijna invliegt. Wederom: een ploeggenoot had waarschijnlijk niet geschoten. 

Schieten uit onmogelijke hoeken, nog zo'n kenmerk van Suárez. Ook de oud-Ajacied kon soms een halve wedstrijd met zichzelf bezig zijn en dan uit het niets iets geniaals doen. Ook op de werklust van Suárez was nooit iets aan te merken. En dat ietwat gemene, valse element bij de Uruguayaan bezit El Idrissi dan wel weer een beetje. Vlak voor tijd staat hij één op één met een verdediger om vervolgens in de zestien met een luide schreeuw neer te gaan. Het publiek grinnikt, de scheidsrechter laat terecht doorspelen: schwalbe. 

Het enige echte verschil tussen El Idrissi en Suárez is dat laatstgenoemde zich al bewezen heeft in de wereldtop én dat El Idrissi nog nooit zijn tanden in een tegenstander zette. Zelf moet hij ook altijd wel grijnzen om de vergelijking met Suárez, bijvoorbeeld tijdens de Future Cup van dit jaar. 'Ik word vaak geconfronteerd met zijn naam. Ik vind het een geweldige speler en ik zou zijn stijl wel willen overnemen. Ik wil hem niet na gaan doen, maar ik kijk wel vaak naar hoe hij speelt.'

Natuurlijk of niet, met El Idrissi heeft Ajax A1 een speler die nooit verzaakt. Bovendien lijkt hij dodelijker voor de goal dan ooit, mentaal ook nog eens ijzersterk. Dat zou dan weer te danken kunnen zijn aan een ander idool van hem, Dennis Bergkamp. Een schilderij van de assistent-trainer van Frank de Boer hangt thuis aan zijn muur en zeg nu zelf: de combinatie van Bergkamp én Suárez zou helemaal een fijne zijn. 'Hij heeft me veel geholpen, bijvoorbeeld dat ik niet uit de zestien moet bewegen, maar dat ik in mijn gebied moet blijven. Daar ben ik het gevaarlijkst, dat hoor ik van andere trainers ook vaak.' Was getekend: Adham 'Suárez' El Idrissi. (foto: Jeffrey van Bakel)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- Deel 1: Keihard de beste
- Deel 2: 'Hier ben je voor geboren'
- Deel 3: Sigthórssons walhalla

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
tyzinho
Als het goed is had Ajax Tv 3 jaar geleden ofzo ook een minidocu gemaakt over hem. Dat hij van s ochtends vroeg tot s avonds laat alleen maar bezig is met school en voetbal.
0 0
vd.Vaart
Ja klopt. Hij word met een bus van de club Ajax naar school gebracht en weer opgehaalt. Dan trainen en word hij weer thuis gebracht ect ect..
0 0
trodat4030
Hij ging met de tram naar school, maar werd wel opgehaald idd. Nu heeft hij een scooter waarmee hij komt en gaat.
0 0
BvdPloeg
Link is meegenomen in het artikel, zijn ook quotes van overgenomen.
0 0
scstan94
AS mooi geschreven, lees zulke stukjes altijd met veel plezier!

Over El Idrissi: Hij heeft mij ook positief verrast, had toch niet verwacht dat hij zich zo zou ontwikkelen. Toch heb ik Karlson en Walian nog niet afgeschreven. Voor el Azzouzi en Bulut zie ik het somberder in
0 0
Jowen
De marokanen zijn nu de surinamers van vroeger. Geeft veel hoop dit
0 0
JesusZoonVanGod
Er loopt inderdaad veel talent met Marokkaanse roots rond in de jeugd. Wat mij vooral opvalt is dat het toch grotendeels jongens zijn waar het mentaal wel goed bij lijkt te zitten. Neem El-Ghazi bijvoorbeeld, positieve jongen, winnaars-mentaliteit en realistisch. Zo willen we het graag zien.

Dit valt mij op, aangezien ze in Eindhoven wel problemen hebben met dit soort jongens. Ik vraag me dan af, ligt dat aan de begeleiding van die jongens?
0 0
AFCAthebest:)
ja in Eindhoven ligt het zeker San de begeleiding.
0 0
Melvin01
Ik denk ook dat het deels ligt aan de mentaliteit van de Marokkaanse jeugd in Eindhoven. Ook zonder begeleiding het niet redt. Status hier blijkt belangrijker te zijn dan het daadwerkelijk te slagen. De druk vanuit de jeugd, de slechte impulsen vallen Veel jeugdspelers door de mand.Ik ben blij dat het wel loopt in Amsterdam. Dat zijn jongens met èchte potentie.
0 0
joodje!
Dat ligt er ws aan dat alleen de jongens met een goede mentaliteit overblijven. De mensen met een slechte mentaliteit. Het zou kunnen komen omdat mensen met allochtone ouders het minder breed hebben, en voetbal als de ultieme kans zien om hun familie uit de problemen te helpen. Wij welvarende Nederlanders zijn wat dat betreft toch een beetje verwend, merk t vaak ook aan mezelf
0 0
joodje!
Dat ligt er ws aan dat alleen de jongens met een goede mentaliteit overblijven. De mensen met een slechte mentaliteit. Het zou kunnen komen omdat mensen met allochtone ouders het minder breed hebben, en voetbal als de ultieme kans zien om hun familie uit de problemen te helpen. Wij welvarende Nederlanders zijn wat dat betreft toch een beetje verwend, merk t vaak ook aan mezelf
0 0
Jowen
het is lastig te zeggen. Feyenoord had ook problemen met El Ghazi... blijkt allemaal goed gekomen gelukkig. Daar heeft de begeleiding wel veel invloed op ja. Maar er zijn ook veel andere factoren
0 0
trodat4030
Ik ben zo'n fan van deze jongen. Heb het elders al geschreven, deze jongen is de ultieme comeback kid, telkens wordt hij 'afgeschreven' maar toch komt hij steeds bovendrijven.. Vorig seizoen 'verbannen' naar rechtsbuiten ten faveure van Karlsson, maar waar Karlsson nu vooral in de A2 speelt (of niet eens) staat Eddie (zoals ze hem noemen op het veld) gewoon weer op 'zijn' plek in het hoogste elftal. Van alle spitsen in de A, Walian, El Azzouzi, Karlsson, Bulut en hij, denk ik dat hij het meest zal bereiken, puur door zijn karakter.. Adham kerel, ga zo door!
0 0
joodje!
Wederom erg leuk stukje Bram, keep it up! Zelf vond ik Walian altijd wel een groot talent, maar nu zijn fysieke voorsprong verdwenen is, komen zijn zwaktes naar voren, nl zijn beperkte snelheid en basistechniek. Ik betwijfel of hij het gaat halen. El Idrissi heeft mij positief verrast, zag hem vorig jaar in de kampioenswedstrijd tegen psv voor het eerst, daarin viel inderdaad zijn enorme werklust op, zelf in de 120e minuut nog sprints alsof zijn leven ervan afhing, indrukwekkend. Heb nu meer vertrouwen in Adham dan in Ezra. Ben benieuwd wat jullie denken van deze twee spitsen?
0 0
@ABVAJAXoptwitt
Walian kan nog steeds goed voetballen. Ik zag hem spelen tegen Quick boys en hij speelde met name een goede tweede helft. Hij speelde toen ook een soort van als schaduwspits.

Toch komt hij het best tot uiting als '9' maar hij zal moeten werken aan de afronding vind ik.
0 0
trodat4030
Bedoel je de wedstrijd van eerder deze week? Denk dat je dan in de war bent met Keskin (hij lijkt het meest op Walian qua uiterlijk en viel in de tweede helft in als middenvelder), want Walian speelde toen helemaal niet.

Zie ook http://www.ajax.nl/Ajax-Nieuws/Ajax-nieuwsarchief/Ajax-nieuwsartikel/198270/Oefenzege-Jong-Ajax-op-Quick-Boys.htm
0 0
jeugdgaatvoor
Hard werken is zo belangrijk. Zolang er niet hard wordt gewerkt. Dat kan echt punten kostten. Deze jongen komt er wel. Die mag er zeker zijn in de toekomst.
0 0
Peterr
Hij is toch al op de Toekomst?:)
0 0
trodat4030
Mwuah, het is nog wel erg vroeg hoor, meestal pas rond 9 uur ;)
0 0