Ajax' Kweekvijver: De voor- en nadelen van A2

BvdPloeg, 26-04-2016 om 07:00, 12147 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

A2 is er na dit seizoen niet meer. Ajax trok deze maand hardhandig de stekker uit de U18-ploeg en stuurde tientallen spelers weg. Sommigen zagen het nieuws totaal niet aankomen en zaten huilend bij de pijnlijke gesprekjes. Op De Toekomst was, is en blijft de resolute koerswijziging ondertussen nog wel even onderwerp van gesprek. Ik begrijp tot op zekere hoogte best de voordelen, maar bij mij heerst vooral heel veel twijfel.

Eén groep, meer concurrentie?
Laat ik beginnen met te stellen dat Ajax geen liefdadigheidsinstelling is. Spelers moeten zeker niet blijven omdat ze zo lief en aardig zijn, Ajax moet kwaliteit leveren. In dat opzicht snap ik mensen wel, die stellen dat er met alleen een U19 alleen de beste spelers overblijven. Er is sprake van natuurlijke selectie en de concurrentie neemt misschien wel toe. Een man of twintig gaat strijden om elf basisplaatsen, in plaats van dat een stuk of zeven van die twintig hun wedstrijdjes spelen in A2.

Het grote nadeel van één team in de A-jeugd is volgens mij een stuk belangrijker. Van de twintig spelers op papier mogen er iedere week maar maximaal zestien meedoen; elf in de basis en vijf als invaller. Dat betekent dat je met een fitte selectie wekelijks vier spelers moet teleurstellen. Zij kunnen geen minuten maken in A2, ze maken geen kilometers en dienen dus alleen als trainingsmateriaal. Op de vraag of A2 een toegevoegde waarde heeft, kun je bij dit punt dus wel stellen dat dit wel degelijk het geval is. Alleen de laatste jaren al werkten Jeffrey de Lange, Darren Sidoel, Leon Bergsma, Ezra Walian en Kaj Sierhuis zich via U18 omhoog, om vervolgens bij A1 mee te draaien. 

Sneller doorschuiven naar Jong Ajax
Een ander argument dat wordt gegeven vóór het verwijderen van A2 is dat Jong Ajax daardoor sneller in beeld komt. Met één elftal en twintig spelers op papier werk je in de hand dat spelers sneller worden doorgeschoven om aan het niveau van de Jupiler League te ruiken. Dat kunnen iedere week dezelfde spelers zijn, maar een wisselwerking is natuurlijk helemaal ideaal. Spelers zoals Matthijs de Ligt en Carel Eiting sluiten waarschijnlijk meteen al aan, maar ook andere tweedejaars A-junioren kunnen zo nu en dan hun opwachting maken. Het is precies zoals Dennis Bergkamp het zo graag zou zien.

Dat is op papier allemaal heel erg leuk, maar in de praktijk dreigt een heel ander scenario. Met alle spelers die nu nog op de lijst staan bij Ajax, leert een snelle rekensom dat er momenteel zo'n 28 (!) spelers in aanmerking komen voor Jong Ajax na de zomer. Buiten een select groepje van elf á twaalf spelers die al bij Jong zitten (en weinig kans lijken te maken op het eerste elftal), komen daar ook veel huidige A-junioren bij. Alleen in de voorhoede al moeten Adham El Idrissi, Ezra Walian, Kasper Dolberg en Vince Gino Dekker doorschuiven omdat ze tweedejaars A-junior zijn. Zakaria El Azzouzi keert terug van een huurperiode en ook onder andere Richairo Zivkovic, Sam Hendriks en Elton Acolatse staan nog onder contract. Van de 28 spelers zullen er zeker twaalf moeten vertrekken of worden verhuurd om A-junioren volgend seizoen überhaupt plek te bieden. Een hels karwei.

Snel terugkeren of langzaam opstarten?
Met een belangrijk argument waar tegenstanders van het schrappen van A2 mee komen, ben ik het grotendeels wel eens. Ieder jaar weer zijn er enkele spelers die enkele weken of maanden uit de roulatie liggen met blessureleed. Alleen dit seizoen al maakten zo'n vier á vijf spelers dankbaar gebruik van A2 om na een blessure snel veel minuten te maken. Nathan Leyder, Adham El Idrissi, Darren Sidoel, Jorg Ooievaar, Noussair Mazraoui... ik noem maar wat namen. Waren zij net zo ver geweest met reserve-beurten bij U19?

A2 heeft bewezen een belangrijke kweekvijver te zijn voor A1. Spelers met talent ontwikkelen zich het best als ze veel spelen en dat kon bij U18. Het elftal speelde de laatste twee seizoenen altijd bovenin mee en acteerde daarom na de winterstop in de Eerste Divisie Hoog voor A-junioren. Het leverde wekelijks potjes op tegen A1-elftallen waar Ajax A1 doorgaans niet eens altijd van wint. Regelmatig speelden spelers 's ochtends een uur met A2, om 's middags als reserve bij A1 te starten. De wisselwerking leek prima. Natuurlijk waren er spelers waarvan je wist dat ze het moeilijk zouden krijgen, maar er stond bijna wekelijks een leuke groep spelers op papier.

De twijfel regeert
Tot slot dan de B-junioren, waar de meeste slachtoffers vielen. Veelal spelers met best veel potentie, die door de beperkte ruimte geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Het moet snel of het kan niet, de weg der geleidelijkheid is eruit geknipt. Met een overvol Jong Ajax en twintig namen op papier bij A1 lijkt het bovendien uitgesloten dat spelers van B1 nog regelmatig een niveautje hoger mogen meedoen. Dit was dit seizoen nog wel het geval met Noa Lang en Justin Kluivert.

De twijfel regeert daarom bij mij. Ik zie best een paar voordelen als de nodige maatregelen worden getroffen, maar ik zie vooralsnog vooral nadelen. Er zijn momenteel nog teveel argumenten aan te dragen waarom A2 een goed, inhoudelijk sterk en ondersteunend platform was voor trainers en spelers. Het elftal was er niet voor spek en bonen, terwijl dat nu wel wordt gecommuniceerd. De twijfel die er heerste over A2 was in veel opzichten ongegrond en dus ben ik heel erg benieuwd naar de invulling volgend seizoen. De absolute toptalenten hoeven zich geen zorgen te maken, maar de Joël Veltmannetjes van vandaag de dag zullen zich vertwijfeld afvragen hoe het nu verder gaat.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug
Deel 30: Treurend richting de pub
Deel 31: 15-jarige absolute uitblinker
Deel 32: Opleiding moet koers bepalen

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Boer
Bram, je klinkt te veel als een intelligente, overbezorgde moeder. Mutsje op, want koutje heb je zo gevat.

Tot en met B1 verandert er niks. In B1 heb je gemiddeld 5, 6 internationals. Uitzonderingen daargelaten de enige spelers die ooit het eerste KUNNEN halen. In de praktijk zijn het er per geboortejaar maximaal drie. Nog vaker één of twee.
Stel dat je telkens de basisspelers laat doorstromen naar A1. Dan heb je er elf. Van de jaargang daarvoor zijn de internationals onder 18/19 rijp voor Jong. De vijf, zes anderen blijven in A1. Heb je samen 16,17 spelers. Voeg er nog één of twee internationals van buitenaf aan toe en je hebt 18 spelers. Toppers en subtoppers. En nog ruimte voor toppers uit B1 om af en toe in A1 te spelen.

Wat is in vredesnaam het probleem? Dat er voor zes middelmatige spelers van B1 eerder een eind aan hun loopbaan bij Ajax komt? Nu is het vaak uitgestelde executie voor heel velen. En stel dat een speler zich tegen de verwachting in buitengewoon goed ontwikkelt buiten Ajax? Volgens mij is dat jouw grote angst.
1 -1
gebruikersnaam
met 20 spelers bij de A1 en geen A2 is er ook geen ruimte om B-spelers die toe zijn aan meer weestand mee te laten doen bij de A1 of de A2
0 -1
JohnDylan
Maar de weerstand bij de A2 is meestal niet hoger dan die bij de B1. De tegenstanders zijn fysiek iets sterker maar het is niet voor niets dat toptalenten uit de B1 maar heel af en toe met de A2 een wedstrijd meespelen. Het is niet voor niets dat de toptalenten van de B1 niet naar de A2 doorschoof.
0 -1
JohnDylan
1) BvdPloeg stelt dat de A2 een toegevoegde waarde heeft aangezien spelers als De Lange, Sidoel, Bergsma, Walian en Sierhuis zich allen via de A2 omhoog hebben gewerkt om vervolgens bij de A2 mee te draaien. Alleen leidt Ajax natuurlijk niet op voor de A1 maar voor het eerste van Ajax en van deze spelers maakt alleen De Lange (een keeper) een grote kans om het eerste van Ajax te halen. De rest zal waarschijnlijk bij Jong Ajax stranden en misschien een keertje een paar wedstrijden meespelen. Om te zien of de A2 een toegevoegde waarde heeft kun je beter naar de afgelopen 10 jaar kijken. Er is maar één speler in de afgelopen 10 jaar die een seizoen in de A2 begon en een vaste basisspeler bij Ajax is geworden en dat is Veltman.

2) BvdPloeg stelt dat spelers niet sneller doorgeschoven zullen worden omdat er momenteel te veel spelers voor Jong Ajax onder contract staan. Dat klopt inderdaad voor het komende seizoen maar dat is iets wat de seizoenen daarna zeker zal veranderen. Doordat er minder spelers doorstromen vanuit de jeugdopleiding naar Jong Ajax kunnen er op termijn steeds meer spelers vervroegd worden doorgeschoven. Vanaf het seizoen 2017/18 en zeker 2018/19 zal dit duidelijk worden wanneer de contracten van spelers die vanuit de A2 naar Jong Ajax zijn doorgeschoven (als Clement en Dankerlui) zijn afgelopen.

3) Ook het punt van BvdPloeg dat toptalenten uit de B1 nu minder snel mee zullen doen op een niveaut hoger klopt niet helemaal. De A2 is namelijk geen niveau hoger, sterker nog de B1 is al jaren veel sterker dan de A2. Het enige verschil is dat de A2 tegen tegenstanders speelt die fysiek iets sterker zijn dan de B1. Het niveau op de trainingen is bij de B1 hoger en het is ook niet voor niets dat Ajax de tweedejaars B-junioren liever bij de B1 laat trainen en spelen dan bij de A2. Lang en Kluivert zijn juist daarvoor goede voorbeelden.

4) Het enige echte punt wat BvdPloeg heeft is dat A1 spelers met blessures bij de A2 de kans kregen weer fit te worden. Alleen gaat het hier over een paar spelers per seizoen en aangezien de A1 met een grotere spelergroep gaat werken kan Ajax makkelijk oefenwedstrijden voor deze spelers organiseren waarin deze spelers weer wedstrijdritme op kunnen doen. Het is onnodig om daar een apart A2 team voor te hebben wat behoorlijk wat geld kost.

5) Jonk is al een paar jaar geleden begonnen met het onderzoeken of een A2 wel nodig is. Ajax heeft bij andere jeugdopleidingen gekeken waar er geen A2 is en zijn nu dus tot de conclusie gekomen dat de A2 geen meerwaarde heeft. Ze hebben in de besluitvorming vast en zeker meegenomen dat in de afgelopen 10 jaar maar één speler die een seizoen in de A2 begon een vaste basisspeler in het eerste van Ajax is geworden. Dat is veel geld (10 jaar lang de kosten van een A2) voor maar een enkele speler die waarschijnlijk gewoon bij de A1 had gezeten als er geen A2 had bestaan aangezien hij bij de beste 23 jeugdspelers hoorde toen hij 17 was.
5 0
Truus de Bakker
Vooral het eerste argument van BvdP vind ik geen hout snijden. Tegenover het voordeel van de grotere concurrentie zet hij het nadeel dat er wekelijks 4 spelers teleurgesteld zijn (er zijn maar 11 basisplaatsen en 5 bankplaatsen te vergeven). Dat nadeel vindt hij zwaarder wegen. Maar de essentie van concurrentie is juist dat het aanspoort om te knokken zodat je tot de winnaars gaat behoren. Zeggen dat concurrentie goed is maar dat het niet moet leiden tot teleurgestelde spelers is een beetje raar.

Verderop in het stuk zegt BvdP dat de A2 zo handig is om spelers van A1 na een blessure weer langzaam te laten opstarten. Dan zijn teleurgestelde spelers (die van de A2 die niet spelen omdat een terugkerende A1 speler de voorkeur krijgt) opeens geen probleem meer.

In zijn slotalinea zegt hij dat Ajax de A2 nu als spek- en bonenelftal neerzet maar hijzlef doet dat ook door het argument aan te voeren dat de A2 zo handig is om geblesseerde spelers van de A1 te laten terugkeren.
1 0
Er zijn meerdere topclubs in de wereld die zonder een A2 of B2 spelen. Ook Barcelona kent geen A2 of B2. In 2008 schrapte men zelfs Barcelona C (Vergelijkbaar met de A2). En heeft dat tot negatieve resultaten geleid?

Dat de twijfel regeert bij o.a. Bram en vele andere op de Toekomst, komt mede door de Nederlandse bedrijfscultuur. Harde veranderingen leiden vaak tot weerstand, op zich ook begrijpelijk omdat uiteindelijk iedereen zo zijn eigen belangen heeft. Maar de belangrijkste reden voor Cruyff om bij Ajax in te grijpen was voornamelijk de matige doorstroom van talenten vanuit de jeugdopleiding naar het eerste en ook de kwaliteit die de talenten hadden.

Was er ook zoveel twijfel geweest als Jonk deze verandering had doorgevoerd? Eindelijk een duidelijke verandering zichtbaar die strookt met de filosofie van Johan Cruyff. Kiezen voor kwaliteit en meer individuele begeleiding dan kwantiteit. Ajax leidt op voor Ajax en niet andere bvo's of het Nederlands voetbal.

Wil je als bedrijf of vereniging weer marktleider worden dan vergt dat soms harde veranderingen of een hele andere aanpak. Pas over 2 a 3 jaar zullen we weten of deze verandering de gewenste resultaten oplevert. Dat daarbij veel 'talentjes' zullen sneuvelen is een risico wat je als club helaas soms moet nemen. Nogmaals, we leiden immers op voor Ajax 1 en niet de andere bvo's in Nederland of elders in de wereld.
6 0
Linkspoot
" Dat daarbij veel 'talentjes' zullen sneuvelen is een risico wat je als club helaas soms moet nemen. Nogmaals, we leiden immers op voor Ajax 1 en niet de andere bvo's in Nederland of elders in de wereld."
Ik begrijp je verhaal maar je gaat mank in je laatste allinea
Dat talentjes sneuvelen is op elk niveau orde van de dag . In principe leidt je op voor het 1e team ,wat daar van af gaat vallen kan moeiteloos door bij andere verenigingen of BVO's . Wat van je 1e team is ontgroeid leidt je in principe op voor elders in de wereld . Ajax is een opleidings club geworden in de loop van jaren ....
1 0
RusselWestbrook
Als Jonk deze beslissing had genomen was iedereem dol enthousiast geweest

Want Jonk is Jezus, ofzo.
4 -3
JohnDylan
Sterker nog, Jonk is degene die het onderzoek naar het nut van de A2 en de mogelijkheid om dat team op te heffen is begonnen. Ik sluit niet uit dat hij dezelfde beslissing had genomen als hij nu nog hoofd jeugdopleiding was geweest.
5 0
aietos
Jonk is gewoon Jonk en niet ofzo.
Bovendien is er helemaal niet zoveel kritiek op deze beslissing, dus ik begrijp niet waarom je weer zo loopt te stoken, is nergens voor nodig.
4 -4
Labanda
Anti Jonk obsessie he.
3 -3
Radikaal
Beetje mosterd na de maaltijd dit; journalistiek missertje ook wel, dat niemand wist dat dit op tafel lag en deze discussie dus ook niet publiek is gevoerd.

Niet dat dat per se slecht is, dat Ajax zulke beslissingen gewoon intern kan nemen zonder het geheisa van de pers er omheen, maar nu is het besloten en gaan we het dus wel zien. Alles andere is een wassen neus...
3 0
V12
Kortom, als eerste jaars moet je een plek in de A1 zien te veroveren. Dat betekent dat je dat jaar geen dip mag hebben in je opleiding. Uiteindelijk heeft bijna elke speler wel een dip. Bij een dip als eerste jaars A lig je eruit bij Ajax. Dom verhaal lijkt me. Volgens mij houden ze te weinig rekening van de ontwikkeling van de speler als mens. Dat heeft gewoon tijd nodig. Frank de Boer was ook pas later een goede speler. Hij heeft heel lang last gehad van het foutje van de Boer. Overmars was sneller in zijn ontwikkeling maar bijvoorbeeld Ronald de Boer ging op zijn 22ste nog naar Twente om verhuurd te worden.
De doorstroming bij Ajax moet nu welhaast perfect lopen anders val je af. Ben je lekker de sigaar als Stam en Ulderink je trainer waren. Ik weet zeker dat een Bergkamp onder hen nooit was doorgebroken.
0 -3
HeinJan
Ronald de Boer is gewoon verkocht en werd door Ajax teruggekocht. Overmars heeft nooit bij Ajax in de jeugd gespeeld, maar is gekocht van Willem II.
1 0
ajaxminimax
Ik ben er heel benieuwd naar, hoe dit gaat uitpakken. Niet dat ik er compleet geen vertrouwen in heb, maar ook bij mij zijn er vooral de twijfels. Maar ik hoor nu ook dat het bij Anderlecht en Barcelona ook al is opgeheven. En dat zijn niet de minste namen qua jeugdopleiding. Ik hoop dat het goed gaat uitpakken
1 0
Joseph
Barcelona is een vrij hardnekkig gerucht, maar Barcelona heeft met Juvenil B gewoon een 2e A team.

Ajax kopieert gewoon Anderlecht en dan helaas niet de goede dingen. Laat ze eerst zorgen voor een uniforme visie, voordat ze dit soort drastische maatregelen nemen.
3 -5
Juvenil B is gewoon de B1 van Barcelona. Juvenil A is de A1 en Barcelona B is gewoon Jong Barca. Barca beschikte ook over een Barcelona C (soort A2) maar deze is in 2008 geschrapt uit de jeugdopleiding. Geen hardnekkig gerucht maar gewoon te vinden op o.a. het internet.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cantera (jeugdindeling Barcelona)

https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona_C (In 2008 na degradie opgeheven)
5 0
Joseph
Juvenil komt grofweg overeen met de A leeftijd, Cadet met de B leeftijd. Dan heb je Juvenil A, dat slaat op de A1 en juvenil B, dat slaat op de A2.

Barcelona C was een soort jong Ajax 2, dat hebben wij nooit gehad.

De leeftijd van de selectie van Juvenil B kun je opzoeken, die ligt op 17,4 en de oudste is 19.
0 -5
Ajacied1989
Juvenil B is wel u18 hè. A2 is gewoon u19.
2 0
Joseph
Die leeftijd is gewoon hetzelfde.
0 -3
Ajacied1989
https://es.wikipedia.org/wiki/Fútbol_Club_Barcelona_Juvenil_"B"
Oudste spelers zijn 18. Even nagekeken en die waren bij aanvang van dit seizoen allemaal 17. Dus het is wel degelijk u18. Bij de A2 hebben er zo veel spelers meegedaan die al 18 waren bij het begin van dit seizoen dat het niet te vergelijken is. Daarnaast was Juvenil B actief op de Future Cup, waar ze speelden tegen onze B1. Het heeft er dus alle schijn van dat het meer een B-elftal dan een A-elftal is. Noem het een B1 plus , maar het is duidelijk dat het geen A2 is.
2 -2
Joseph
Het is heel simpel, bij Juvenil B spelen 11 spelers uit 1998 en 2 uit 1997, in Nederland hoor je dan in de A-jeugd.

Wat wel klopt is dat de gemiddelde leeftijd van de A1 en A2 van Barcelona ietsje lager ligt. Maar met een 19 jarige in hun A2 kun je niet spreken van een B1 plus.
1 -2
Ajacied1989
Er speelt geen 19-jarige. Je hebt een verkeerde selectie voor je, denk ik. Volgens mij kijk jij op transfermarkt.nl en die selectie is gedateerd: Roger Figueiras(de 19-jarige) en Carles Puig zijn bijvoorbeeld vertrokken.
Er spelen 9 spelers uit 1998 en 1 uit 1997. Dat zijn de 3 keepers (waarvan 1 uit 1997) en 7 veldspelers. In totaal bestaat de selectie uit 26 man, minus 10 = 16 veldspelers die nog B-junior zijn. Van de 23 veldspelers zijn er dus 16 B-junior. Dan is het toch meer een B1 plus dan een A2.
2 -1
Joseph
Heb hem inderdaad van transfermarkt, blijkbaar wordt die minder vaak geupdate dan Wikipedia..

Feit blijft dat spelers uit de A-leeftijd mee mogen doen bij juvenil B, dat maakt het een A-team. Het geeft ruimte aan spelers, die wij zonder A2 nu niet meer hebben.

Als je kijkt naar de Ligt, mag hij bij Barcelona nog meedoen met de Cadete A. Maakt dat de Cadet A dus meer de B1 is. (ook van transfermarkt, maar ga er vanuit dat ze bij het maken van de selectie geen fout maken)
0 0
Ajacied1989
Cadete A is u16, dat is 15 jaar of jonger en dus van 2000 of later. De Ligt had dus sowieso al in Juvenil gezeten(tenzij dispensatie), aangezien hij van '99 is. Die selectie op transfermarkt klopt ook niet, op de Spaanse wiki is de juiste te vinden. Over het algemeen lijkt er dispensatie verleend te worden als iemand bij aanvang van het seizoen nog u16 is.

Als je strikt vasthoudt aan leeftijdsgrenzen is Juvenil B in NL inderdaad een A-team, omdat er nou eenmaal een paar jongens van de A meespelen. Maar het is een u18 team en zo moet je het ook zien.

De indeling in Spanje is anders. U18 zijn oha tweedejaars B-junioren en eerste jaars A-junioren. Aangezien Juvenil B aantrad op de Future Cup kan je stellen dat Juvenil B veel weg heeft van een B1, anders waren ze wel met Cadete A aangetreden.
Cadete A is vergeleken met NL eerste jaars B-junioren. Cadete B tweedejaars C-junioren.
0 0
Joseph
Er kunnen bij Juvenil B dus spelers uit de A meedoen, maar het wordt vooral gebruikt om spelers uit de B door te laten stromen. Het is dus gewoon een A2, die de focus ten opzichte van Ajax meer legt op het sneller door laten stromen van B-jeugd. Wat ik voor Ajax ook beter zou vinden.

Verschil is volgens mij dat de leeftijd voor Cadete en Juvenil een jaar lager liggen dan in Nederland de A en B.

Ik denk overigens niet dat Barcelona met de voltallige Juvenil B mocht aantreden, zou betekenen dat ze een aantal 18 jarige in de selectie hadden.
0 0
Ajacied1989
Het is dus geen A2, het is een u18, die het best te vergelijken is met een B1, aangezien veruit het grootste deel van de spelers B-junior is.
Maar als jij het een A2 wil noemen vind ik dat best. Feit is in ieder geval dat Ajax, als zij de A2 aanhouden, met meer teams per leeftijdsgroep werkt dan Barca.
Cadete B = C1
Cadete A = B2
Juvenil B = B1/A2
Juvenil A = A1
Met het schrappen van de A2 zijn er dus even veel teams. En of je dan zegt dat Juvenil B de B1 is of de A2 maakt niet zoveel uit.
Tijdens de Future Cup deden alleen een paar jongens van eind '98 mee, die waren dus nog geen 18 tijdens de Future Cup.
Dus alleen de 5(waaronder 2 keepers) uit begin '98, waarvan sommigen al 18 waren, deden niet mee. Het is echt meer een B-selectie dan een A-selectie.
0 0
Joseph
Ik vind het interessant hoe je het wilt draaien, maar feitelijk komt het er op neer dat elke team, van A1 tot C1 overeen komt met Nederland alleen een half jaar tot een jaar jonger. Spelers komen dus iets eerder in jong Ajax, maar voor de rest is het gelijk.
Als er jongens meedoen aan de futute Cup die bij ons in de B1 niet mee mochten doen, zegt dat genoeg.
Barcelona heeft gewoon een team waar de A-jeugd nog iets langer de tijd heeft of waar B-jeugd eerder kan instromen. Precies wat omschreven wordt als het voordeel van de A2 voor Ajax.
Wat Barcelona dus heeft lijkt meer op het wel hebben van een A2 dan het niet hebben van een A2.
Als je het zeker wilt weten moet je nog maar even na Cadete B doortrekken om te kijken of het klopt. Want volgens mij heeft Ajax evenveel jeugdteams als Barcelona.
0 0
Boer
Hou toch eens op met vergelijken met Barcelona. In januari hebben ze 77 spelers aangetrokken, zo goed gaat het daar niet. Barcelona B is vorig jaar gedegradeerd. Noem eens een talent dat de laatste jaren is doorgebroken? Ajax moet zijn eigen koers volgen. Logisch nadenken. Stoppen met F-jes. Laat die kinderen lekker ballen. Al die jongens vallen al voor de B1 af. Zwaar teleurgesteld.
0 0
jaribombari
De mensen die het eerste hebben gehaald spelen volgens mij toch nooit in de A2. Of wel? De echte toppers sowieso niet. Sneijder, v/d Vaart, Klaassen? Zij staken er in de jeugd altijd al bovenuit. En de rest? Veltman, Tete, Riedewald, v/d Beek? Nooi in de A2 gestaan lijkt me?

Echte kwaliteit komt wel in een eerder stadium bovendrijven. De rest van die A2 types leiden we puur op voor clubs als Dordrecht of Cambuur.
3 -2
V12
Cruijff pikte Bergkamp op uit de A2.
0 -4
RusselWestbrook
Nee. Hij zette hem in de A2 om een maandje back te spelen.
3 0
Joseph
Veel spelers uit de B1 hebben minuten gemaakt bij de A2. De Ligt , Kluivert en iemand als Veltman heeft zelfs vaker in de A2 gestaan.

Zoals in dit stuk geschetst wordt, er is voor spelers uit de B1 nu weinig ruimte om door te schuiven, dit was met de A2 wel zo.
1 0
flasher93
Precies. Nu zal een Bakker eerder afvallen of weinig minuten maken en daardoor in een eerder stadium al vertrokken zijn. Uiteindelijk is dat het niveau wat je opnoemt. Goed voor de Eredivisie, te slecht voor Ajax op dit moment.
1 0
Ajax27
Bram ik lees normaal inhoudelijk best wel sterke artikelen over jou.. leest ook lekker weg. Maar bij dit artikel sla je de plank toch een beetje mis en ben je wellicht wat bevooroordeeld begonnen te schrijven.

Natuurlijk gaan ze niet met 28 spelers door in JA, en kunnen er ook daar een hoop na dit seizoen vertrekken. Voor een sterker (nieuw) onderbouwd artikel moet je gewoon eens gaan kijken (mits dit financieel en binnen je tijd bij AS mogelijk is) bij Antwerpen en/of Barcelona, waar ze dit ook hebben doorgevoerd. Wat zijn daar de effecten geweest op de korte termijn? En wat verwachten ze op de lange termijn?
1 -2
Joseph
Vertel mij eens welk elftal Juvenil B is bij Barcelona?
0 0
Ajax27
o17, wat hier dus vroeger gewoon de B-jeugd was. Wat is je punt?
0 0
Joseph
Hoe vaak zie jij 18-jarige in de B-jeugd?
0 0
Ajax27
welke 18-jarige zie jij in de B-jeugd?
0 0
Joseph
Die zijn er niet, dat is het verschil met Juvinil B.
0 0
JohnDylan
Een o18 elftal terwijl de A2 van Ajax een o19 elftal is.
0 0
Joseph
met 11 spelers uit 1998 en 2 spelers uit 1997, komt het meer in de buurt van onze A2 dan onze B1.

Er doen daar ook 2 spelers mee in de leeftijd van Nouri en Cerny, die mogen echt niet meer meedoen bij de B.
0 0
BvdPloeg
Natuurlijk gaan er spelers vertrekken, ik schrijf ook dat er zelfs een stuk of 12 weg móeten om het huidige plan van Ajax überhaupt een kans te geven. Ik ben benieuwd hoeveel namen er begin volgend seizoen op papier staan bij Jong. Als je met 20 man begint bij de beloften, komt er van dat doorschuiven in het begin waarschijnlijk weinig terecht.
0 0
trodat4030
Ja en je kunt ook kijken bij Emmen en Fortuna, die hebben ook geen A2.. Stroomt er bij hen veel door? Kan je ook 'concluderen' dat een A2 een must is.. Kortom, wat andere clubs doen zegt niet alles. Niet de A2 afschaffen omdát Barca en Anderlecht het doen, doe het omdat je er zwaarwegende argumenten voor hebt..

Overigens vrees ik dat Ajax maar gewoon wat probeert en dat als het niet werkt zoals ze hopen, dat het weer teruggedraaid wordt. Ik zie het zomaar gebeuren dat over een x aantal jaar de A2 wel weer in ere hersteld wordt. Net zoals contracten pas op 17 jarige leeftijd aanbieden bijv. Of de trainerscarrousel die steeds minder regelmatig ronddraait.
6 -1
Maxwell_5
Precies mijn gedachte. Ik zie meer negatieve dan positieve uitkomsten. Het gaat niet om de primaire (talenten afleveren) functie, maar de secundaire (ondersteunende) functie van de A2.
2 -1
Joseph
Het secundaire zijn ze met het vertrek van Jonk en Cruijff al lang kwijt. Het gaat alleen maar om resultaat. Het meest pijnlijk werd dit wel duidelijk toen Nouri en Cerny een niveau terug moesten om de A1 te laten presteren. Ik heb beide heren er nog nooit zo verloren bij zien lopen..
2 0
J00DT0TMIJND00D
Die jongens zijn gewoon niet gemotiveerd genoeg om voor de A1 te spelen, terwijl ze de sterren van de hemel spelen in Jong Ajax.
0 0
Joseph
De logica is meestal wel zo, speel je de sterren van de hemel, of doe je het gewoon goed, dan zit je niet bij de selectie voor het eerste. Speel je een zaadpot zoals Fischer of van Rhijn, blijf je opgeroepen worden.
Ik begrijp wel dat Nouri of Cerny daar geen motivatie uit kunnen halen.
1 0
J00DT0TMIJND00D
En anderzijds geldt het volgens mij ook voor Fischer en Van Rhijn als ze wedstrijden in Jong moeten spelen, die lopen dan met een gezicht van een oorworm rond.
0 0
Joseph
Klopt, maar die doen zelf iets fout, die spelen in het eerste net zo slecht.
0 0
Sallons@AS
Ben benieuwd hoe Ajax dit wilt gaan oplossen. Ik snap wat zij willen bereiken, maar is hier wel goed over nagedacht? Ik denk dat Ajax door de contracten van de spelers een lange tijd moet gaan puzzelen voordat dit plan in rustig vaarwater komt.
0 0
JohnDylan
Jonk is het onderzoek naar het nut van de A2 al jaren geleden begonnen dus het lijkt me dat dit iets is waar goed over na is gedacht. Anders had het geen jaren geduurd voordat ze tot een beslissing zijn gekomen.
0 -1
MosesD
En vergeet niet dat ene Dennis Bergkamp uit de A2 zijn debuut maakte in Ajax1 tegen Malmö. Niet elke speler ontwikkeld zich in hetzelfde tempo, groei en karakter kunnen factoren zijn, dus ik vind het onbegrijpelijk. Natuurlijk halen vele uit de A2 het niet (hoeveel uit de gehele opleiding halen überhaupt uiteindelijk Ajax1?), maar zo snij je wel erg gemakkelijk heel veel talentvolle laatbloeiers weg. Behalve mogelijke kapitaalvernietiging, is dit qua (individuele) talentontwikkeling niet te begrijpen.
2 -2
V12
Als uitgebreid onderzoek (jarenlang onder 1000 topsporters waaronder bijv. Nadal en Federer) welke recentelijk is gepubliceerd dan ook nog aangeeft dat er veel laatbloeiers zijn die uiteindelijk topper worden dan weet je direct dat ze deze kennis bij Ajax weer niet bezitten. Overigens blijken vooral de snelle en technisch vaardige spelers de top te halen. Behalve in het voetbal want daar maak je heel weinig kans als je na juli bent geboren. Dit komt doordat het team vraagt om fysiek terwijl in individuele sporten het fysiek later wel komt en het draait om talent en ontwikkeling. Daarom moet je ook niet zo de nadruk leggen op teamprestaties.
0 0
Bobo het Konijn
Goed stuk. Ik begrijp het ook niet helemaal waaromde 2-tjes eruit gaan en eens met de argumenten om die aan te houden. Al was het maar om niet een Bergkamp of Kieft mis te lopen.
1 -1
JohnDylan
Ajax was Kieft en Bergkamp echt niet misgelopen als ze geen A2 hadden. Deze spelers hoorde namelijk gewoon bij de beste 23 van de jeugdopleiding op 17 jarige leeftijd. De A1 wordt wat groter (van 18 tot 23) dus twijfelgevallen zullen gewoon erbij blijven. Alleen de echte middelmaat zal nu sneller moeten vertrekken.
0 -1
trodat4030
Alleen de A2 verdwijnt hè? Teveel mensen halen uit het eerdere stuk dat de B2 ook verdwijnt, maar dat is een fabel. In de huidige B2-lichting wordt wel veel gesneden, maar de B2 (daar komt de huidige C1 volgend jaar te spelen) blijft gewoon bestaan.
1 0
AFCA.
Je kan ook een team tussen de A1 en B1maken en daarmee alle toernooien afgaan. Beetje zoals right to dream doet.
0 0
ProBono
Ik zou zeggen, drop de A2 in de Hoofklasse bij Ajax Zaterdag.
0 0
BvdPloeg
Een team tussen de A1 en B1, een A2 bedoel je?
2 0
AFCA.
Ik vind het niet erg slim om de teams te schrappen. Zo'n A2 is ideaal voor talenten die de B zijn ontstegen, maar nog niet klaar zijn voor de A1.
Geblesseerde kunnen rustig terugkomen.
2 0
Christiano91
Weer een sterk stuk!
Wat al eerder aangegeven wordt hier is dat er veel oefenwedstrijden georganiseerd moeten gaan worden.
Ik verwacht met de wissels van jong en de A1 dat er wekelijks oefenwedstrijden worden gespeeld om ook deze spelers wedstrijdritme te laten opdoen.
Misschien is het ook een idee om jong mee te laten doen aan de premier league international cup, op deze manier zijn er meer wedstrijden in competitie verband
0 0
blava
Gewoon doordeweeks oefenwedstrijden organiseren.
2 0
Joseph
Of een A2 laten bestaan, dan hoef je niet telkens iets te organiseren..
2 -2
Melvin01
Ajax heeft enorm veel amateur clubs als samenwerking. Die willen sowieso wel een potje voetballen op woensdag. Daardoor wordt de samenwerking ook weer beter.
Bij Helmond sport deden we niet anders. De reserves spelen dan hun minuten en kunnen minuten maken om te ontwikkelen.
1 -2
V12
Dat is toch niet hetzelfde qua weerstand als met een A2 in de competitie spelen. Onzinnig voorstel.
2 -1