Ajax' Kweekvijver: Opleiding moet koers bepalen

BvdPloeg, 14-04-2016 om 20:45, 12662 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Er werd mij afgelopen zaterdag na afloop van Ajax A2 - Heerenveen A1 (2-1) gevraagd naar de staat van de jeugdopleiding. Was het echt zo dat er zoveel is veranderd in slechts een paar maanden tijd of valt dat allemaal wel mee? Ik moet eerlijk toegeven dat ik het liefst stukjes schrijf over spelers die uitblinken, waarna ik het verwijt krijg een roze bril op te hebben. Die roze bril heb ik echter al wel even afgezet. De wedstrijden van A1 en B1 tegen PSV, FC Utrecht en Feyenoord gaven de heldere realiteit weer.

Zeg niet dat ik het maanden geleden al voorspelde na het vertrek van Wim Jonk. Zeg niet dat ik er niet al eerder over schreef. Zeg ook niet dat ik die lange ballen niet eerder vervloekte. De opleiding van Ajax is veranderd, daar kan helemaal niemand meer omheen. Bleef dat de eerste weken na de tumultueuze maanden november en december nog beperkt tot de achtergrond, inmiddels is het vertrek van tien jeugdtrainers en performance coaches voelbaar. Ik geef nog geen oordeel, ik benoem alleen even de feiten. Gery Vink noemde ze overigens ook in de nieuwe VI.

Het oordeel volgt nu, want natuurlijk heb ik als jeugd-watcher een mening over de gang van zaken. Laat ik vooropstellen dat ik respect heb voor de kalmte waarmee de overgebleven mensen op De Toekomst hun werk zijn blijven doen in een oorlogsgebied. Als je bij de supermarkt werkt en de bedrijfsleider wordt weggestuurd en acht vakkenvullers gaan mee, dan is het een prestatie dat je de winkel draaiende houdt met slechts twee of drie vervangers. Het is ook knap dat je de klanten (de fans) ogenschijnlijk tevreden houdt, want normaal gesproken waren die allang naar een andere winkel gegaan.

Waar het mij echter vooral om gaat is dat de producten die worden verkocht, in waarde dreigen te dalen. Ajax zal altijd fantastisch goede voetballers in de opleiding hebben en de doorstroom naar het eerste elftal zal niet snel stokken. De kwaliteit van die spelers zal in veel gevallen buiten kijf staan, maar hoe goed hadden ze kúnnen zijn? Het is een essentiële vraag in de huidige situatie. Worden spelers met de huidige aanpak beter of minder dan de afgelopen jaren? Kan Ajax de Europese subtop nog bestormen of wordt het niet beter dan dit?

Ik heb (nog) geen hard bewijs, maar ik neig toch naar antwoord B. Dat komt vooral omdat er in tegenstelling tot 2014 en 2015 geen visie is. Een handje van dit, een handje van dat en als sticker plakken we er nog steeds 'Plan Cruijff' op. Dat waren heel leuke beloftes, maar iedereen wist al en weet nu dat dat loze kreten waren. Plan Cruijff is opgeheven op het moment dat Jonk de oorlog verloor. Een paar elementen overnemen is geen Plan Cruijff meer. Zoals ik al schreef: dat was heel erg zonde, maar niet per se fataal als er duidelijke richtlijnen (eventueel aangepast) zouden blijven.

Dat is allerminst het geval. Terwijl ik zaterdagmiddag in het zonnetje aan het genieten was van Ajax B1, kreeg ik boze whats-appjes vanuit Amsterdam. Hoewel Ajax A1 nog wel op voorsprong kwam, was de uiteindelijke 1-2 nederlaag tegen PSV een verdiende uitslag. Verdiend, hoe pijnlijk is dat? De strekking van mijn collega's relaas: Na een uur spelen werd er een spits in gegooid, kwam er een blok van vijf man achterin te staan en was er geen middenveld meer over. Lange halen en hopen op de afvallende bal voor Abdelhak Nouri. PSV profiteerde dankbaar. Uit de berichten klonk boosheid, maar vooral teleurstelling.

Ik schrok er (opnieuw) een beetje van want ik had het eigenlijk prima naar mijn zin in Utrecht. Ajax B1 speelde tachtig minuten lang 4-3-3 met de punt naar achteren, het speelde geduldig en toen Utrecht was uitgejaagd, werd er drie keer gescoord: 1-3. Het was een nieuwe bevestiging van het feit dat de elftallen bij Ajax geen eenduidig plan meer hebben. De trainer lijkt te bepalen hoe er wordt gespeeld en op basis daarvan wordt wel of geen resultaat gehaald. Geen visie dus, alleen die van de trainer die op dat moment voor de groep staat. En die visie kan dan weer wekelijks verschillen.

Als je een half jaar geleden naar De Toekomst ging, zag je over de hele dag drie wedstrijden met een Ajax dat inwisselbaar was. Inwisselbaar in de zin dat er een duidelijke stempel stond op de tactiek en het spelsysteem. Met die wetenschap was het rouleren van trainers ook een toegevoegde waarde, omdat spelers en trainers dan meer geluiden horen. Ze werden breder gecoacht en begeleid, met in het achterhoofd één duidelijk idee. Nu dat overboord is gegooid en trainers mogen doen wat ze willen voor het resultaat, heerst bij mij de vraag of dat rouleren nog wel zo'n goede optie is? En gaan ze er überhaupt mee door? 

Nogmaals: ik baal enorm van het vertrek van Jonk, maar op dit moment hoop ik vooral op een visie. Er moet weer een soort van plan komen waar trainers en spelers zich aan vast kunnen houden. Er moet eensgezindheid zijn. Het kan niet zo zijn dat een groep met precies dezelfde spelers onder trainer A presteert en onder trainer B niet en dat geldt voor zowel onder-, midden- als bovenbouw. Ga op een gemiddelde zaterdag bij C2, C1, B2 en B1 kijken en je ziet vier volledig verschillende soorten voetbal. Is het toeval dat de jeugdelftallen voor de winterstop allemaal in de top-3 stonden en nu regelmatig middenmoters zijn? Is het toeval dat veel topspelers allemaal tegelijk de vorm niet hebben?

Bedenk daarom iets, doe iets. Als je de lange bal wil invoeren en opportunistischer wil spelen? Liever niet, maar kom er dan in ieder geval voor uit. Nu wordt er alleen geschermd met het feit dat er minder mensen zijn en dat voetbal weer voorop staat. Jonk is inmiddels vijf maanden weg, dat is kostbare tijd voor de toptalenten in de opleiding. Maak daarom duidelijk wat je wil, zodat Ajax (in welke richting dan ook) in ieder geval weer vooruit kan. Bied houvast en plak er een eigen naam op.  

Doe je dat niet en wil je als club meer naar een resultaatgericht systeem, afgestemd op de spelers die je hebt, gooi dan alsjeblieft het rouleringssysteem overboord. Rouleren is zinloos zonder visie, dus bepaal een visie of iets wat daar op lijkt. Of zet anders een vaste trainer voor de groep en speel allemaal zoals je zelf wilt, dan weten spelers in ieder geval waar ze aan toe zijn. Nog meer dan achterstallig contract-werk voor toptalenten is koers bepalen op dit moment het belangrijkste. PSV en Feyenoord die verdiend winnen op De Toekomst tegen een Ajax A1 en B1 in de best mogelijke formatie, dat willen we namelijk nooit meer zien.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug
Deel 30: Treurend richting de pub
Deel 31: 15-jarige absolute uitblinker

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Nouridinho
Goed om te zien dat er nog meerdere supporters zijn die het WEL begrijpen, in tegenstelling tot het bestuur en Bergkamp.
De enige minieme kans die Ajax nog heeft om de door Russen en Arabieren gekochte clubs ooit nog eens te verrassen op Europees niveau is met een unieks visie en werkwijze.
Anders dan al die domme tv-analisten weer eens opportunistisch concludeerden, was het plan Cruyff nog zeker niet mislukt. De eerste contouren, naast het minder uitgeven aan middelmatige spelers, werden net zichtbaar in de beste Ajax A1 in tijden. Het moest nog veel beter,  maar dat kost nou eenmaal tijd. Helaas lijkt al het werk voor niets geweest en vervallen we tot een 12- in-een-dozijn club zoals, ik noem maar iets, psv: een redelijk niveau met een elftal van grijze muizen die zo blij zijn dat ze 'De Nul' hebben gehouden.

NEEEE!!!!!!! Wij zijn de club van minimaal 1 keer meer scoren dan de tegenstander! Techniek en flair. Gogme en Amsterdamse bluf. (wat onze Calimero concurrenten verwarden met lucky).

Dat betekent niet dat we dat met dezelfde methoden als in de jaren 70 of zelfs 90 kunnen bereiken. Dat onderkenden ook Cruyff en Jonk. De topsport heeft zich de afgelopen decennia zo ontwikkeld dat je alle opties tot verbetering moet onderzoeken en gebruiken. Waarom niet leren van toppers uit andere sporten? Dat is juist slim! Voetbal analisten hebben niet genoeg hersencellen om dat te begrijpen. Gewoon negeren. Natuurlijk moet het voetbal centraal staan, maar dat is vaak al aardig ontwikkeld anders speel je niet bij Ajax. Het gaat om het ontwikkelen van onderscheidende kwaliteiten vanuit de Ajax visie op tactisch, fysiek en mentaal gebied.

Als we daarnaast blind (jazeker) vasthouden aan het opstellen van spelers, die andere grijze-muizen-clubs veel te jong zouden vinden, en altijd aanvallend blijven denken, ook al lopen we dan tegen laffe counters aan van anonieme ploegjes, dan, maar alleen dan, houden we genoeg aantrekkingskracht op topjeugdspelers uit binnen- en buitenland. Alleen in die categorie en met die filosofie maken we nog kans tegen het grootkapitaal. En zo niet, dan zien wij, de supporters, in ieder geval leuk voetbal met enthousiaste eigen jeugd die leuke dingen laat zien en af en toe weet te verrassen, maar je altijd het trotse gevoel geeft Ajacied te zijn. De club van jeugd, aanvallen, flair, de beste opleiding ter wereld, drie sterren, tweevoudig winnaar van de wereldbeker, vier keer de beste van Europa. De Beste!

Nu alleen nog een revolutie organiseren. Zonder Cruyff zie ik dat eigenlijk alleen nog lukken met Van Gaal en mogelijk Van Praag. Die hebben ook aangetoond visie te hebben, jeugd een kans te geven en lekker eigenwijs en uniek te durven zijn.

Tot die tijd vrees ik dat de grijze muizen colonne met vertegenwoordigers als Vink, Bergkamp en Henrichs eerst nog veel meer schade gaan aanrichten.
1 0
Semmier
Ik hoor toch ook wel veel geluiden dat Jonk het ook niet super deed. Ik weet er niks van, dus hoor alleen dingen.
Ik ben het met Bergkamp eens dat voetbal en trainers belangrijker zijn dat performance en de daarbij horende coaches.

Dat de A1 en B1 verliezen is misschien juist wel goed. Ff wakker worden met zn alle daar!
4 -5
Bargoens
Van wie hoorde je dat? Vermeulen en peter r de vries?
3 -3
Joseph
Het is een pijnlijk verhaal. Eigenlijk komt het er op neer dat we naar "resultaatvoetbal" gaan en waar we vroeger resultaat haalde met aanvallend en creatief voetbal, moeten we resultaat nu gaan halen uit veilig en controlerend voetbal.
Ajax is begonnen aan een nieuw hoofdstuk, ik vraag mij af hoeveel mensen zin hebben om dit hoofdstuk te lezen en hoeveel mensen misschien naar een ander boek gaan grijpen. Ajax heeft met zijn aanvallende voetbal wereldwijd veel aanzien verworven, gaan we dit met verdedigend voetbal ook halen? Als dat niet lukt, vraag ik mij af hoeveel talenten er nog naar Ajax willen.
Een speler als Nouri is opeens een speler geworden die niet past bij Ajax, te aanvallend voor het middenveld en als vleugelspeler te licht.
5 -2
PeterVKV
Vroeger was er veel minder sprake van de allesoverheersende macht van het geld. Ajax had zich al veel eerder moeten gaan heruitvinden. Internationaal gaat Ajax pas weer meer meedoen als het ook af en toe heel compact kan spelen.

Dan nog kunnen we mooie spelers als Nouri opleiden en al vroeg laten debuteren. Voor hem geldt dat hij het moeilijk krijgt in het fysieke internationale voetbal als linkermiddenvelder in een 4-3-3 met de punt naar achter. Maar in een een 4-2-3-1 met twee sterke middenvelders in zijn rug kan hij als 10 al snel een sensatie worden en het Ajax spel attractiever maken met zijn acties en steekpasses.
0 -1
Joseph
Allesoverheersend? Natuurlijk is het een heel groot voordeel, maar dat een ploeg als Leicester het wint van het grote geld, mag geen complete verassing zijn. Als Ajax zich aan plan Cruijff had gehouden en doorgetrokken had naar het eerste, hadden wij dit voordeel ook kunnen hebben. Het was een prachtig "idee'', in het eerste staan spelers die niet hoeven te wennen aan het systeem, ze kende dit al. Hierdoor kunnen spelers op jongere leeftijd mee in het spel. Nu moeten spelers opnieuw opgeleid worden bij de Boer.

Nouri zou juist uitstekend passen in een systeem met de punt naar achter, vooral omdat er met Dijks en Tete sterke verdedigende backs staan. Met hoeveel verdedigend ingestelde spelers moet je spelen? En waarom mag je niet vertrouwen op de verdedigende kwaliteiten van je team? Dan verlies je een keer de bal, daar staan die verdedigers toch voor. Aanvallend voetbal heeft bijna altijd meer succes dan afwachtend en verdedigend voetbal. Nouri verliest de bal, dan heb je nog de backs, de 2 CVs en de CVM over om het op te lossen, ik zie geen probleem.
1 -1
geDaante
Goed stuk Bram, alleen deel ik je conclusie niet, of wat volgens jou vervolgstappen zouden moeten zijn. Deze komen er niet, pre-revolutie was er ook geen visie, waren het ook allemaal eilandjes, het ego van de jeugdtrainers maakte dat ze per se hun eigen stempel wilden drukken, en vooral wilden winnen, om daarmee interessant te kunnen doen, eventueel carriere maken. Dat komt nu gewoon weer terug. Onder Jonk was het iedereen schikken naar de visie in het belang van de club, de opleiding en de talenten. Dan moet je je nederiger opstellen en je eigenbelang opzij kunnen zetten. Dat kunnen niet zoveel mensen, en dat blijkt wel weer. Het ego heerst weer, in het bestuur, in de directie, in het TH, en in de jeugd. In die zin had het Plan Cruijff ook niet veel kans van slagen; mensen die zich ondergeschikt aan een langetermijnvisie kunnen maken, zijn schaars. Maar dan hoeven wij dat nog steeds niet te pikken als men hun eigenbelang voorop gaat zetten, en de boel verpest, en smerig handelt.

De vervolgstappen zouden vanuit de supporters moeten komen, en dat is dit niet accepteren, in opstand komen, dat had allang moeten gebeuren. Ik verbaas me er nog steeds over hoe supporters en leden zo massaal het smerige en opzichtige wegwerken van alles dat met Cruijff te maken had, inclusief Cruijff zelf, voor kennisgeving aannam, en het allemaal maar liet gebeuren.

Supporters maken zich drukker om het oude logo met daarbij de leus 'Geef Ajax zijn gezicht terug!'.
Het logo is wat dat betreft wel het laatste waar je je druk om zou moeten maken, vrijwel alle kernwaarden van Ajax zijn niet terug te zien in het spel, in de mentaliteit, en nu ook weer in het opleiden. Ajax lijkt definitief zijn gezicht kwijt. En men vindt het allemaal maar prima omdat die kampioenschapjes steeds net worden binnengeharkt in een vaak gemankeerde Mickey-mouse competitie. 'Held' De Boer is ook de initiator van dat zeer controlerende en tevens zeer opportunistische schijtspel, maar kan bij de meesten niet stuk. Het is ongelooflijk.

8 -3
Joseph
Die vervolgstappen gaan nooit komen. Frank is op weg naar zijn 5e landstitel, voor het merendeel van de supporters dat om 19u de samenvattingen kijkt, zijn er dus geen problemen. Dat bleek wel uit het feit hoe makkelijk en geruisloos Jonk is weggestuurd, ik denk dat maar weinig mensen wisten dat hij de enige was die bezig was met plan Cruijff.

Er wordt nu geroepen dat ze nog steeds bezig zijn met plan Cruijff, of de "goede" punten van plan Cruijff en er is niemand meer die dat nu kan ontkennen.
2 -1
RusselWestbrook
Het kan veel mensen niet zoveel schelen dat Jonk weg is omdat ze begrijpen dat je met zulk gedrag bij elke andere werkgever al lang en breed ontslagen zou zijn.

En dan als klap op de vuurpijl ook nog een een rechtszaak aan willen spannen, terwijl het overduidelijk was dat ie kansloos was.
2 -4
Joseph
Wat veel mensen niet weten en dat Vink gisteren weer eens bevestigde, is dat ze al lang klaar waren met plan Cruijff. Ze wilde hun ego niet meer opzij zetten voor de club, ze wilde zelf bepalen wat er moest gebeuren. Zo is Ajax weer terug waar het was, een visieloze club met ego's die er alleen voor zichzelf zitten.

Dat verhaal over die vergaderingen kwam die jongens veel te goed uit. Jonk leverde uitstekend werk en kon op basis daarvan nooit weggewerkt worden. Het is niet voor niets dat oplossingen voor de problemen binnen het TH consequent genegeerd werden, dit was immers de enige manier om Jonk in een slecht daglicht te plaatsen en zo plan Cruijff weg te werken..

Die rechtszaak was een pijnlijke laatste stuiptrekking van iemand die nog wilde vechten voor Ajax, spijtig inderdaad. Ajax heeft deze rechtszaak verloren.
2 -1
Koenniiee
Zit jij toevallig in de Directie? Het was absoluut niet slim om niet op te komen dagen en een reden voor ontslag. Maar om nou continu met dat gegeven op tafel te slaan, vind ik diep triest. Als een man goed werk levert dan moet je als AD (of RvC) mee om de tafel gaan. Maar de mailings van Jonk werden continu genegeerd en er werden geen oplossingen gevonden. Vervolgens wordt hij wel ontslagen vanwege het niet op komen dagen. Dat is een gevolg van, dus doe niet of Jonk de enige schuldigen en alsof hij een moord gepleegd heeft.
2 -2
Bargoens
Benieuwd of Westbrook hierop gaat antwoorden.
1 -1
Koenniiee
We zijn bij Ajax 1 inmiddels belandt bij het kiezen tussen verdedigers en voetballers. Laten we eens terug gaan naar de zomer, waar Urby Emanuelson mee trainde bij Ajax en waar Buttner ergens liet weten 'graag voor Ajax te willen spelen'. Ajax koos voor Mitchell Dijks, degelijkheid ten top. Het doet er tegenwoordig helemaal niet meer toe wat je met een bal kan, wellicht wat gechargeerd gezegd. Bij Ajax gaat het er tegenwoordig niet meer om wat je aan de bal kunt brengen, maar vooral wat je bij balverlies of balbezit tegenstander kunt brengen. Kernwaarden als controleren, restverdediging en hard werken staan tegenwoordig centraal. Nee, dit is niet FR, maar Ajax Amsterdam onder Frank de Boer. 'Aangenaam'!

En zijn dit nou de allerbeste spelers, die Urby en Buttner? Nee. Maar het gaat hierbij om het principe. Het doet er bij Ajax niet toe wat je aan de bal kunt laten zien; Gudelj, Tete, Dijks en noem het allemaal maar op. Ik ben die uitblinkers door louter hun defensieve werk zat. We hebben in het verleden genoten van onder andere een Maxwell en in het internationale voetbal spelen louter aanvallende spelers op de back positie. Wij missen hier in Nederland een slag of tien, met name op het gebied van dynamisch voetbal (tactiek), fysiek en technisch (jongens die niet kunnen voetballen in de kleine ruimte; Klaassen, El Ghazi, Tete, Dijks, Gudelj, Klaassen, Bazoer).

En van dit soort keuzes zijn er veel meer voorbeelden. Deze degelijkheid - het spelen op resultaat - is nu ook geïntroduceerd in de jeugd. Voetbal is er niet meer voor de fans, maar voor de trainers die kunnen pronken met hun kampioenschappen. En de kernwaarden van Ajax verloochen we. Dit is het nieuwe Ajax. 'Aangenaam'!
3 -3
Eduard
Brrrrrr ik vrees dat je gelijk hebt Maar het is geen prettig beeld.

Goed ik ben een voetbal idealist. Ik hou van mooi aanvallend voetbal. Van spelers met een dribbel, met jeugdige branie etc. Daar ga ik voor naar het stadion En ja die zie ik te weinig. En ik realiseer me ook dat we stevige steunpilaren nodig hebben Dat was in de tijd van Cruijff niet anders Maar goed daar houdt dan ook elke vergelijking met nu verder op
1 0
PeterVKV
Backs als Zeefuik en Bakboord komen nooit op. Ze zijn fysiek ijzersterk (veel performance training?) en blijkbaar opgeleid om alleen maar te verdedigen. Dit is toch niet pas sinds het vertrek van Jonk ontstaan?
0 0
Koenniiee
Wie weet werd er wel keihard gewerkt om die jongens het voetballende gedeelte bij te brengen. Maar dan nog - ook al kunnen ze minder voetballen - er wordt via de backs opgebouwd. Wat klopt hier niet!? Als je tien goede hebt en 1 slechte voetballer dan zorg je toch ook dat die ene niet aan de bal komt? (Zou Cruijff dan zeggen)

En dan ook nog; ook al kun je niet goed voetballen, middels goed positiespel zonder bal kun je ook een hoop betekenen. Het gaat hierbij om het hoog staan om er voor te zorgen dat je niet zo gemakkelijk onder druk kan worden gezet tijdens de opbouw en in fase 3 (het aanvalsspel) om te zorgen voor die loopactie zonder bal.

Dynamisch voetbal hebben we nodig en dat krijgen we niet met enkel vier verdedigers op één lijn. En je kan wel zeggen, ja maar dan moeten middenvelders maar diep lopen continu: 1) dat is in het centrum en daar is het altijd veel drukker aan de zijlijn en 2) die middenvelders zijn vaak goed in passen en dus moet je zorgen dat zij die steekpass kunnen geven.

Ooit die Duitsers met vier verdedigers op één lijn gezien. Ik zie het goddomme bij het Bochum van Verbeek niet eens. Die zijn altijd onderweg!
0 0
PeterVKV
Die drang naar voren moet er wel zijn. En natuurlijk moeten ze pas in de laatste fase aan de bal komen en die voorzet geven. Misschien moet Ajax een speler als Becker omvormen tot rechtsback, zoals ook gebeurd is met Reiziger (spits) en Bogarde (linksbuiten). In de jeugd zie ik buiten Familia Castillos en misschien Bakker geen goede aanvallende backs. Feyenoord heeft dit ook gedaan met die rechtsback. Maar die kan dan weer niet verdedigen. Dat is ook bij vd Wiel en van Rhijn het probleem.
0 0
Koenniiee
Kijk, daar sta ik nou volledig achter. Savastano (in vorm), Castillo, Warmerdam (speelt echt niet slecht als LB) etc. Het streven moet wat mij betreft zijn naar een Alaba type. Becker lijkt me absoluut het proberen waard.
0 0
Ajax Koersvast
RIP Ajax....
RIP Nederlands voetbal....
1 -2
The
Suc6 bij je nieuwe club!
0 -1
ajaxinho
Worden er eigenlijk ook talentendagen gehouden op locatie, in bepaalde regio's?
Dus niet alleen op de toekomst.
0 0
PeterVKV
Het is jammer genoeg naïef om te denken dat Ajax overal en altijd hetzelfde voetbal kan spelen, gebaseerd op 4-3-3 met 1 verdedigende middenvelder. Dat kon toen Ajax bij de top behoorde, maar dat is nu eenmaal niet meer zo. En juist dat maakt de zaak nu zo gecompliceerd in de opleiding.

Deze naïeve houding heeft Ajax de kop gekost in Europa dit seizoen en ook in de jeugd gaat het hiermee soms mis. In een heel sterk A1 (MET Donny) kan het wel altijd. De aanwezigheid van 3-4 toppers maakt het verschil. Tegen PSV A1 (ZONDER Donny) was Ajax vrijwel constant de onderliggende partij in een 4-3-3 systeem met een 6. Dus dan is het niet gek om wat opportunistischer te gaan spelen met el Idrissi en Sierhuis erbij en Nouri en Cerny van de vleugels. Dat het toen mis ging had meer te maken met het wisselen van De Ligt (een voorbeeld van een topper zonder wie je niet kan als je ver van je doel wilt spelen). In de B1 heeft geen van de verdedigers echt goede opbouwende kwaliteiten, dus dan kan je mooi combinatie spel wel vergeten en wordt het logischerwijs allemaal veel opportunistischer.

Niet iedere generatie kan even goed zijn en in het eerste komt Ajax tegenwoordig in Europa ook tegenstanders tegen die beter zijn. Vasthouden aan het zelfde systeem kan dan zelfmoord zijn. In de jeugd zullen ze moeten leren meerdere systemen te spelen. Dat kan overigens het beste met een vaste trainer coach, die elke dag met dezelfde jongens werkt.
3 -7
geDaante
Houd alsjeblieft op, juist het vaak afstappen van 4-3-3 met de punt naar achter, en vooral het afstappen van het spelen op aanvallend postie- en combinatiespel en daarbij het aannemen van een andere, laffe, 'realistische' mentaliteit zoals jij die schetst, is funest voor het nederlandse voetbal. Ajax is de laatste jaren schandalig uit Europa geknikkerd, juíst door jouw kijk erop, dus door teveel op safe te spelen, door te rekenen, voor gelijkspelletjes te gaan, en door dan laat in de wedstrijd een goal tegen te krijgen waardoor je ineens eruit ligt. Het is pure lafheid en 'realisme' dat het nederlandse voetbal kapot maakt. We zijn verleerd goed en logisch op te bouwen, goed positie- en combinatiespel te spelen, de angst voor balverlies en een tegengoal is zo groot geworden, dat we verlamd raken, in de controle schieten, waardoor we aanvallend niks meer voorstellen, en in plaats van hoog druk te zetten, is het afwachtender, en wordt er meer gevraagd van onze verdedigende kwaliteiten, die nooit echt goed zijn geweest. Dan moet je dat ook niet op je afroepen. Aanvallen en nog eens aanvallen, en bij balverlies er vol op.
4 -1
PeterVKV
Lekker, heb ik ook het liefst en moet ook kunnen tegen intrinsiek zwakkere teams. Maar Danny Blind begon ook met de punt naar achter en kreeg de deksel op zijn neus. Zelfs tegen Kazachstan werd het af en toe overlopen. Pas op Wembley werd er gewonnen tegen Engeland, met een 4-2-3-1 opstelling. Zag er niet uit maar er wordt tenminste weer gewonnen en je kan gaan bouwen. Ook de Boer heeft de zaak verbeterd door Bazoer en GudelJ compacter te laten spelen en Klaassen dieper. Nu zie je dat ze alledrie compacter spelen en alle 3 diep kunnen gaan op de juiste momenten. Overigens kan je met deze opstelling best leuk voetbal spelen als de 3 creatieven achter de spits veel door elkaar heen bewegen en de vleugelverdedigers veel opkomen. Hoog druk zetten kan sowieso met deze opstelling.
0 -1
ajaxinho
Je hebt helemaal gelijk.
Je moet kijken wat voor spelers je tot je beschikking hebt.

Maar wat Ajax bijzonder maakt,
is dat spelers opgeleid worden om in beide systemen te kunnen spelen.

Daarom vind ik dat Ajax in elke team een waardige 6 en een 10 moet hebben.
Zodat je altijd kan switchen per wedstrijd en ook tijdens de wedstrijd.

Dat moet onze visie worden.
Want elke team speelt met 1 systeem.
Zelfs Barcelona wordt een beetje voorspelbaar.
1 -1
La Bomba
Onder Jonk ging er ook van alles mis dat wordt snel vergeten. Het is wel zo dat er toen inderdaad een visie was en daar kun je voor of tegen zijn, maar het gaf wel duidelijkheid voor velen. Ikzelf was ook vaak sceptisch over het plan Cruijff , maar had graag ongelijk gekregen en gezien dat Jonk/Jongkind het hadden kunnen afmaken.
1 -5
geDaante
Over de hoeveelheid performance coaches kan je twisten, maar als je ziet dat Nouri en anderen fysiek maar niet echt kunnen aanhaken, is het belang daarvan weldegelijk duidelijk.

Maar los daarvan, onder Jonk was er een duidelijke, aanvallende, zeer aantrekkelijke speelwijze, gekoppeld aan een mentaliteit, die vooral des Ajax was. In de jeugd alles op plezier, techniek, creativiteit, eigenheid ontwikkelen, acties, kleine ruimte, zoveel mogelijk balcontacten, kleinere veldjes, andere ondergronden, zaalvoetbal, etc. Dat, gecombineerd met een speelwijze die vooral gericht is op zeer aanvallend (kort) combinatiespel, en scouten op vooral technische spelertjes, maakt dat je die speelwijze als talent door en door kent, daar als type speler bij past, en de kernaspecten zoals techniek en combinerend vermogen zoveel mogelijk verbeterd worden.

Aan het einde van het traject meer fysieke training om de speler klaar te stomen voor het eerste, dat meer fysiek vergt. Vrij logisch allemaal. Het rouleren en methodologie zorgden ervoor dat de ontwikkeling van de talenten en de speelwijze voorop bleef staan. Het zat dus allemaal zeer goed in elkaar. Misschien dat de performance coaches net wat teveel invloed hadden, dat weet ik niet, maar om daar een verder uitstekende opleiding die uit zoveel meer bestaat en wat allemaal goed in elkaar stak kapot te maken?

Dat is dan ook niet de reden. Plan Cruijff heeft gefaald door ego's. In het bestuur, de directie, het TH, en de jeugdtrainers. De Boer kon zich niet schikken in de speelwijze en aankoopbeleid, wat voor gedoe met Jonk zorgde, die terecht opkwam voor de visie. De jeugdtrainers konden zich niet nederig opstellen en zich ondergeschikt maken aan de visie, willen hun eigen elftal, willen daar vooral mee winnen als team, willen hun eigen stempel kunnen drukken, vanuit hun ego, ookal gaat dat zwaar ten koste van de opleiding en ook al betekent dat dat er geen visie meer is binnen de opleiding.

Dit soort trainers moet je de club uitjagen, zitten er alleen voor zichzelf.
3 -1
JohnDylan
Onder Jonk had ik het gevoel dat Ajax ergens naar aan het toe werken was. Momenteel heb ik het gevoel dat ze geen duidelijk plan hebben en maar iets doen.
8 -1
La Bomba
Jij ben populairder JohnDylan, ik krijg alleen maar minnetjes.
Zeg toch een beetje hetzelfde of niet haha
1 0
JohnDylan
Het probleem is dat er momenteel niemand met een duidelijke visie de leiding heeft over de jeugdopleiding. Ik was eerst heel erg tegen een mogelijke terugkeer van Van Gaal maar ik begin nu langzaam te twijfelen of de visie van Van Gaal niet beter is dan het totale gebrek aan visie van nu. Als Van Gaal de algemeen directeur wordt zal er ten minste een duidelijke lijn zijn waar iederen zich aan houdt.

Ik weet zeker dat Van Gaal een hoofd jeugdopleiding zou aanstellen die zijn visie goed kan implementeren in de jeugdopleiding. Het is belangrijk dat er een hoofd jeugdopleiding komt die een duidelijk verhaal heeft naar talenten en hun ouders toe. De onrust die er nu is zorgt ervoor dat de jeugdopleiding van Ajax een stuk minder aantrekkelijk is voor grote talenten. Zeker met de jeugdopleiding van AZ die zich gestaagd ontwikkeld wordt dit een probleem.
2 -6
grapje
Klare taal, voor ieder die het van Gaal kliekje steunt bedankt jullie hebben de kans voor een nieuwe vooruitstrevende opleiding laten liggen. Ajax is rot van binnen en over een tijdje ook van buiten. En dan is de weg terug een stuk lastiger!
7 0
mcjc
Hoe kan je iets wat je 4 jaar lang hebt opgebouwd waarbij een duidelijke visie aanwezig was zo makkelijk over boord gooien door een paar ego's die op hun teentjes getrapt waren? Dit is eeuwig zonde dat de lijn Cruijff niet meer wordt gevolgd bij ajax. Ook voor veel jeugdspelers is er geen duidelijkheid meer en raken ze juist in de war door de werkwijze die er nu wordt gehanteerd. Het kan geen toeval meer zijn dat spelers als Cerny en Nouri minder presteren sinds het vertrek van Jonk.

En waardoor zijn deze problemen ontstaan? Omdat Jonk het niet eens was met het aankoopbeleid? Dat hij vond dat talenten als Nouri en vdBeek de voorkeur moesten krijgen boven aankopen zoals gudelj en sinkgraven? Dat hij vond dat de Boer dezelfde speelstijl moest hanteren zoals er in de jeugd werd gespeeld? Ik denk dat het merendeel van de ajaxcieden het roerend eens zijn met Jonk. Het is belachelijk dat er een klein groepje mensen zijn binnen ajax die alles bepalen tegenover een groter percentage die juist achter Jonk staan. Wij als supporters moeten machteloos toekijken hoe alles kapot wordt gemaakt.
9 0
Eduard
In mijn ervaring is het echts zo dat

Verbeteringen "te voet" tot stand komen
En vaak "te paard" worden afgebroken

Het zegt ook iets over de enorme weerstand die Jonk ondervonden moet hebben. Bijvoorbeeld zo n man als Vink heeft gewoon een heel andere aanpak. En zo zijn er zeker wel meer !!
6 0
Truus de Bakker
Goed stuk vooral omdat Bram niet alleen afgaat op die paar wedstrijden maar ook omdat hij de beleidsmensen van Ajax aan de tand heeft gevoeld.
2 -5
Koenniiee
Hoezo, we 'volgen toch Plan Cruijff'? Dus wat wil je ze vragen?
2 -3
Truus de Bakker
Ik vond het net mooi die kritische vragen aan Bergkamp. Welke gedachte zit erachter dat de trainers minder rouleren. Wat was er verkeerd aan dat de performance-coaches de opstelling maakten? Hoe zie jij de rol van performance-coaching binnen de opleiding? Is er op de Toekomst nog plaats voor een wetenschappelijke aanpak en begeleiding nu de afdeling methodologie leeg is gelopen? Met wie gaan jullie in zee om de wetenschappelijke begeleiding te verzekeren. Hoe verhoudt zich de opleiding onder Jonk met de opleiding zoals die jou voor ogen staat? En dat dat doorvragen van hem op ontwijkende antwoorden en open-deur-antwoorden van Bergkamp. Klasse man.

Kijk dat is nou de functie van de journalistiek: zolang krabben tot de waarheid zichtbaar wordt.
1 0
Eduard
Ik ben zoals ik hier al zo vaak zei geen voetbal kenner.

Maar zelfs ik heb me verbaasd over de wedstrijden die ik de laatste maanden zag. Het was erg armoedig. Ik heb me ook verbaasd over wat ik las en hoorde. De zgn Visie Cruijff/Jonk werd gevolgd maar ik hoorde dan wel meteen.....met deze aanpassing ...en die aanpassing.... en we moeten minder vergaderen. Weet je wat, je kan geen concessies doen en als je die wel wilt doen laat dan weten wat je visie is. Hij WAS immers erg duidelijk!!

Ik ben het helemaal met de schrijver eens. Kom uit voor je visie. Het is nu een warboel. Het is terug te zien op de velden want zo gaat dat. (Bij de A1 tegen PSV echt pijnlijk die lange ballen en dat radeloze voetbal)

En verder is het vertrek van Jonk een zeer slechte zet geweest voor de opleiding En die moet toch leidend zijn..... . Ik hoop dat Ajax zich realiseerd dat t een warboel is en actie onderneemt Het is meer dan nodig en echt geen luxe meer!!
8 0
ProfessorX
kollere dit is echt treffend en onderbouwd , beter dat die jeugd watcher .
ik wil me niet beter voelen , maar ik zag deze elementen ook op trainingen na jonk .
mooie verhaal goed onderbouwd en ik zou zeggen stuur dit na alle dagbladen en voetbal bladen / tv !
8 0
BvdPloeg
Doe je ding, zou ik zeggen ;-)
0 0
ProfessorX
die eer is aan hem en als hij het niet doe dan wil ik gerust naar voren treden ja
0 0
Eduard
Ik zag hier zojuist een verhaal van El-Futuro. Die gaf precies aan waar de schoen wrong. Hij heeft al eerder enorm gedetailleerde verhalen geschreven waar ik veel aan had. Hij legde de vinger precies op de zere plek!!

Ik kan dat nu niet meer vinden Weet jij of iemand hoe dat kan ???
0 0
Koenniiee
Als jij het artikel weet. Enig idee?
0 0
Eduard
Nee het was hier, naar aanleiding van dit artikel vanmorgen. Hij heeft er 15 min gestaan. Ik wilde hem kopieren want er stonden feiten i die ik er verhelderend vond.

Bijvoorbeeld (ik hoop dat ik goed citeer)
1. de verwachting dat je buitenspelers mee verdedigen en het effect op ontwikkeling van het ndividu en de prestatie van het team
2. het feit dat nu spelers niet meer mogen dribbelen (onder vink) en het effect op e ontwikkeling

verder een analyse over het effect van de afdeling methodologie die nu helemaal van aanpak is gewijzigd(de rode draad door de opleiding)

en ook het feit dat in een opleiding waar de aanpak overaal hetzelfde nastreeft het nut van trainers wisselen groot is en ook makkelijk kan. Dat kan minder als de aanpak overal verschilt omdat de visie ontbreekt

Maar ja El Futuro kwm met feiten en wat ik schrijf is hear say
0 0
mistermiyagi
Volgens mij zit er nog weinig verschil tussen hoe Az,Feyenoord, Psv of Heerenveen traint..

Ajax moet veeeeel meer geld in de jeugd stoppen, Ajax moet een talentenfabriek worden..
Dus de visie van Cruijff en Jong moet weer meer de aandacht krijgen en verbeterd worden.
in alle aspecten de beste willen zijn.

Mooi voorbeeld Youth league 2x met boter en.suiker uitgeschakeld, gewoon niet goed genoeg!

Ajax moet streven naar perfectie, nu is Stam en een Bergkamp snel tevreden.

Jong Ajax moet spelen met jeugd- Stam doet niks, spelen met matige spelers van 20+

Stam is een grote meneer maar dit geeft weer wat er niet goed gaat..
2 -2
Koenniiee
Een paar maanden geleden ging je nog echt lekker zitten voor een wedstrijdje van de A1 of de B1. Maar van die verheuging is inmiddels niets meer over. Ah wel, ik moet zeggen dat als ik de naam Abdelhak Nouri op papier zie dat ik vaak nog wel uit kijk naar ZIJN wedstrijd. Het is jammer dat zo'n jongen het nu moet doen in een elftal zonder beweging, gericht op resultaat en menig nekblessure van de ballen die over hem heen vliegen. Ik vind het bijna tragisch. Niet eens zozeer hoe mijn voetbal kijkplezier wordt vergald, maar ook dat van Abdelhak Nouri. Spelen in een statisch elftal of spelen met veel beweging om je heen. Kies maar!

Na Ajax 1, dat er op een puike manier in geslaagd is om resultaatvoetbal te introduceren met louter spelers die uitblinken dankzij hun verdedigende kwaliteiten, wordt dit nu toegepast in de jeugd. Nogmaals, ik hoef niet te zien hoe goed we het doen op Teletekst. Ik wil zien hoe goed we het doen op het veld. En het VOETBAL is niet goed. Niet in 1, niet in de jeugd. Dat het RESULTAAT goed is in 1, klopt. Maar ik wil graag op het veld zien waarom ik Ajax fan ben. Niet op Teletekst.

En wat 'Ajax fan' zijn voor mij is: creativiteit, frivole spelers, snelheid en beweging, goed positiespel, de punt naar achteren, vol druk zetten en meer doelpunten maken dan je tegenstander.
10 -1
willieovertoom
Éen van de beste reacties die ik hier ooit heb gelezen.

Dank je wel.
4 0
ajaxminimax
Het is allemaal wel heel pijnlijk aan het worden. De enigste trainer waar ik echt nog veel vertrouwen in heb is Frank Peereboom, die was altijd aan de kant van Wim Jonk. Of is die nu ook al helemaal veranderd BvdPloeg?
Gery Vink is volgens sowieso nooit fan geweest van Wim Jonk. Ik vind dat echt een verschrikkelijke trainer
9 0
jantjuhss
Als ik in het bestuur van Feyenoord, PSV, Utrecht of elke andere subploeg in de Eredivisie dan ook, had ik geprobeerd Jonk binnen te halen als jeugdopleiding. Hem de volledige vrijheid geven in de opleiding en hij betaald zich over een aantal jaar vanzelf terug. Zeker in Nederland, als opleidingsland, is een goede jeugdopleiding van essentieel belang. Alleen zo kan een subtop ploeg in de toekomst permanent aanhaken bij de traditionele top 3.

Zou tevens een heerlijke middelvinger zijn naar het bestuur van Ajax, hoe graag ik ook had gezien dat dat niet nodig was geweest.
6 0
RusselWestbrook
Zeuren over resultaatvoetbal en vervolgens stellen dat je de A1 en B1 nooit meer verdient wilt zien verliezen op de Toekomst.

Wat wil je nou?

Overigens vind ik ook die verandering in focus niet echt een goed plan.

3 -8
BvdPloeg
Die dikke nederlagen kwamen voort uit een poging om resultaatvoetbal te spelen. Hoe gek dat ook klinkt. Als Ajax altijd en overal hetzelfde voetbal speelt, komt resultaat vanzelf.
8 0
Mace0107
Helaas de realiteit dit.
5 0