Kweekvijver: Tweebenige creativiteit op komst

BvdPloeg, 14-04-2018 om 15:00, 10061 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Stiekem, heel stiekem had hij misschien wel gehoopt op een plekje in de selectie voor de Future Cup. Het was niet gek geweest, want als één van de uitblinkers bij Ajax O16, en met een debuut in de beker bij Ajax O17 op zak, mag je altijd hopen. Alleen Naci Unuvar kreeg echter een uitnodiging, voorin waren er net even te veel jongens die hij nog voor zich moest dulden. Maar als tweedejaars C-junior (net vijftien jaar) is Dillon Hoogewerf wel bezig aan een erg sterk seizoen.

De nog kleine dribbelaar (hij is nu 1.65, maar komt naar verwachting uit op 1.75 á 1.78 meter) speelt al sinds 2012 bij Ajax. Hij begon op zijn vijfde bij FC Almere, maar werd daar op zijn negende al weggehaald. Als topscorer in zijn eerste jaar competitie bij Almere deed hij mee tijdens talentendagen van Ajax en mocht hij meedoen met de club tijdens het HETT Toernooi op De Toekomst en een toernooi op Texel. Toen hij in de finale van het HETT Toernooi mocht starten en de enige treffer maakte, was een definitieve overstap snel geregeld. In het seizoen 2012/2013 droeg hij voor het eerst een Ajax-shirt, voornamelijk in zijn eigenlijk lichting. Daar stak hij er al snel bovenuit. Als spits kon hij ondanks zijn lengte rekenen op zijn fysiek, hij scoorde altijd al makkelijk en als hij dan nog niet opviel, deed zijn afro-kapsel de rest. Een leuke speler om in de gaten te houden, enkele jaren geleden al.

Vorig seizoen kwam hij voor het eerst vaker in actie bij een lichting hoger. Met de O15 (nu de O16) kon hij makkelijk mee, dus was het niet gek dat hij voor dit seizoen al te horen kreeg dat hij de definitieve stap zou maken naar Ajax O16. In de voorbereiding was het vervolgens Hoogewerf voor en Hoogewerf na. Hij wilde ogenschijnlijk weleens laten zien dat hij deze promotie verdiende, zoals zijn voorbeeld Zlatan Ibrahimovic het gedaan zou hebben. Hij bleek op de flanken een sterk wapen voor de ploeg van toen nog Nordin Wooter. Eventjes uit de spits, met iets meer ruimte op de flanken, dat ging helemaal niet slecht. Hoewel een plek in de punt zijn favoriete positie was en is, haalt hij vandaag de dag ook steeds meer plezier uit het spelen op bijvoorbeeld de tien-positie.


Hoogewerf als goalgetter in Ajax D2.


Want Hoogewerf is veelzijdig, dus op meerdere posities inzetbaar. Hij heeft oog voor de combinatie, kan een mannetje uitspelen, heeft een goed schot en is snel. Daarnaast is hij bijna perfect tweebenig, als kleine jongen al. Vanaf het moment dat hij tegen een bal aan trapte, deed hij dat met beide benen. Schrijven kan hij ook met rechts en links. Hij is mede door die tweebenigheid heel creatief en dus besloten de trainers hem maar eens op tien te zetten. Vorige week zaterdag nog vulde hij dat ijzersterk in. Hij was aanspeelbaar, balvast, met de blik naar voren en binnen twintig minuten had hij een hattrick achter zijn naam met zijn loopacties in de zestien.

Of het alleen aan die hattrick lag, is de vraag, maar het legde Hoogewerf zeker geen windeieren. Afgelopen dinsdagmiddag stond hij verrassend voor het eerst in de basis bij Ajax O17 tegen Feyenoord in de beker, als rechtsbuiten. Hij was in de beginfase wat zoekende, keek wat vragend om zich heen zo af en toe, werd veel gecoacht, maar hij zette voor rust al wel Quinten Timber alleen voor de keeper met een fijn steekballetje. Gevoel voor ruimte, het was even zichtbaar. Na die onzekere eerste helft werd hij niet gewisseld, maar gaf coach Dave Vos hem alleen maar meer verantwoordelijkheid. Hij mocht de wedstrijd vol maken en deed dat op tien. Hij sleurde, liep gaten dicht, maar deed ook wat hij moest doen: de voorsten ondersteunen. Hij dook overal op, had eigenlijk al een assist verdiend, maar kreeg ook nu na afloop de complimenten. Eigenlijk net zoals Unuvar tijdens de Future Cup; niet alleen meedoen, ook je stempel drukken.

Het toont de instelling en potentie van Hoogewerf, van wie ik inmiddels niet meer precies weet op welke positie hij uiteindelijk uit gaat komen. Als spits heeft hij heel veel concurrentie en is hij op dit moment misschien nog wat klein. Op de flanken kan hij erg gevaarlijk zijn, maar ook op het middenveld is hij als spits van nature verre van kwetsbaar in een positie met verantwoordelijkheden met én zonder bal. Op papier dus een alleskunner, voor wie nu een hele belangrijke periode aanbreekt. Met nu, of straks (lees: volgend seizoen) O17 en ook nog O19 in het verschiet voor de komende jaren gaat het vrijblijvende er wel vanaf. Het maximale wordt geëist en het maximale moet geleverd worden; iedere wedstrijd weer. Geen droommomentjes, onzichtbare wedstrijden; wie vroeg piekt, krijgt het vertrouwen, maar moet ook presteren. Vraag dat maar aan Ryan Gravenberch of recent dus Unuvar.

Ajax lijkt met Hoogewerf hetzelfde plan te hebben en met nog iets meer lengte de komende jaren is er genoeg om naar uit te kijken.  Vos, die zich de laatste maanden ontpopt als een coach die schijt heeft aan leeftijden, is in dat opzicht de juiste coach op het juiste moment. Bij hem krijgen ook heel jonge talenten alle vrijheid om zich te ontwikkelen. Het leverde basisplaatsen op voor Ki-Jana Hoever, Kenneth Taylor, Sontje Hansen en met Unuvar en Hoogewerf rammelen er twee nieuwe jongens aan de poorten. Goed genoeg bevonden in de speeltijd die ze kregen, twee lichtingen hoger, en allebei reeds meegetraind met Ajax O19. Dat de staf bij die ploeg diep onder de indruk is van Hoogewerfs kwaliteiten met links én rechts is een mooi compliment. In de schaduw van Unuvar komt er met hem tweebenige creativiteit aan.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002
Deel 15: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert
Deel 16: Waarom O19 opviel en tegenvalt
Deel 17: Brobbey klaar voor Ajax O19
Deel 18: Linkspootje om te koesteren
Deel 19: Voor altijd het toernooi van Nouri

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Papito020
Ik zie dillon vaak spelen. Ik moet zeggen net zoals Unuvar is het ook een genot om naar dillon te kijken. Heel onvoorspelbaar voor zn tegenstanders vanwege zn 2 benen. Hoop dat ie met beide benen op de grond blijft staan
0 0
Ozymandias
Ik heb Hoogewerf maar twee keer zien spelen maar in beide wedstrijden maakte hij een geweldige indruk. Trouwens lijkt Vos de ideale trainer voor de B1/o17 en het zou mooi zijn als hij de komende jaren zich goed kan blijven ontwikkelen. Ik ben persoonlijk van mening dat Ajax samen met de Johan Cruijff Academy een eigen trainersopleiding op moet zetten. Een tweejarige fulltime opleiding (met als optie hem als driejarige part-time opleiding te doen) waarin er aan alle faccetten van het (jeugd)trainerschap wordt gewerkt: technische ontwikkeling, tactische ontwikkeling, atletische ontwikkeling, pedagogie, etc.. De laatste zes maanden van de opleiding moeten ze dan in stage gaan (en kan Ajax de meest talentvolle van hun een stageplek bij Ajax aanbieden).

De KNVB trainersopleiding is waardeloos en Ajax moet het heft maar in handen nemen. Ajax is altijd de drijvende factor achter de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal geweest. Dat is een rol die ze weer op zich moeten nemen om de KNVB de twinstigste eeuw binnen te slepen. Ik weet dan veel mensen hier op AS van mening zijn dat alles bij Ajax nu slecht gaat maar ik vind dat het beleid van Ajax (qua scouting, jeugdopleiding, commercie, etc.) wel degelijk de goede kant op gaat. Ajax toont eindelijk weer eens de ambitie om de leidende club van Nederland te zijn. Nog niet alles gaat goed maar dat zal bij de opvolgers van Vd Sar en Overmars ook niet zo zijn. Ik verwacht dat Vd Sar en Overmars rustig blijven en Ajax volgend seizoen kampioen wordt onder Ten Hag.
6 0
Lagasj
Het zou i.d.d. wel eens de oplossing voor het Ned. voetbal kunnen zijn.
Voor volgend jaar ben ik minder optimistisch dan jij. Ik denk dat TH de spelers onderweg al verloren heeft. Hij heeft ze nog niet van zijn visie kunnen overtuigen. Dat betekend dat of de spelers te dom zijn, wat ik niet geloof, of TH geen grip op ze heeft kunnen krijgen.
Waarom zou dat volgend jaar anders kunnen zijn. En waar is de 5 sec. regel gebleven die het voor spelers en publiek juist zo aantrekkelijk maakte.
2 -2
Mikes
Het blijven de leukste stukjes samen met het verhaal achter. Vond dit weer een erg interessant stuk.
4 0