Kweekvijver: Ekkelenkamp een fenomeen

BvdPloeg, 28-09-2017 om 08:15, 45602 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Iedereen heeft ze weleens, van die momentjes dat je dingen hardop of in je hoofd voorspelt en dat je enkele seconden later staat te gniffelen dat ze uitkomen. Vorig seizoen nog stond ik langs de lijn in Alkmaar toen ik keihard op film riep "Nou Bergsma, kop 'm er maar in". En zo geschiedde. Dinsdagavond lachte ik hardop met mijn collega bij het zien van Hammarby O19 - Ajax O19. Niet omdat er in de twee minuten ervoor twee keer een dergelijk moment voorbij kwam, maar omdat je het bij Jurgen Ekkelenkamp al geen voorspelling meer kan noemen.

Jurgen Ekkelenkamp is inmiddels vijf jaar Ajacied, maar hij staat vermoedelijk bij weinig mensen bovenaan het favorietenlijstje. Met zijn misschien nog wat slungelige lichaam en voor de camera verlegen uitstraling spreekt hij niet tot de verbeelding bij liefhebbers van spelers als Donny van de Beek en Vaclav Cerny. Oh, wat is men daarin soms toch kortzichtig. Ekkelenkamp heeft zich in twee jaar tijd namelijk ontwikkeld tot een alleskunner op het middenveld, die mij week in, week uit blijft verbazen. Of eigenlijk dus niet meer.

Ekkelenkamp, geboren in Zeist en al jaren woonachtig in Almere, speelde nog als centrale verdediger toen ik hem in Ajax C1 voor het eerst zag spelen. Met Sven Botman vormde hij een prachtig koppel. Botman was de baas in de lucht, Ekkelenkamp de baas over de grond. Hij won vrijwel al zijn duels en schoof in waar het kon. Met het veld voor zich was hij een belangrijke schakel onder de bezielende leiding van Brian Tevreden, die hem nog kende van Almere City FC (voorheen FC Omniworld), waar ze beiden vandaan kwamen. Ekkelenkamp was een goede verdediger, maar bovenal een goede voetballer, snel ontwikkeld sinds hij als 4,5-jarige begon bij Omniworld.

Sinds hij in de C2 instroomde bij Ajax ging het snel. Hij werd basisspeler in C1, vervolgens captain en als eerstejaars B-junior sloot hij al aan bij Ajax B1. Ook daar ging hij allerminst kopje onder, terwijl hij opeens geconfronteerd werd met een positie waar hij nog nooit eerder speelde. De jeugdtrainers waren het erover eens: Ekkelenkamp laten we vanaf nu op het middenveld spelen, als controleur. De reden is mij niet bekend, misschien om de handelingssnelheid te verhogen of omdat hij op trainingen alle ballen binnen schoot. Het bleek een schot in de roos.

Ikzelf heb er anderhalf jaar aan moeten wennen, zeg ik eerlijk. Ik zag Ekkelenkamp als centrale verdediger, dus dat middenveld zal toch zeker wel tijdelijk zijn? Niets bleek minder waar. Na zijn eerste jaar in B1 schoof hij vorig seizoen onder Gery Vink nog een linie naar voren en met veertien goals werd hij de meest scorende middenvelder in de Ajax-jeugd. Reden genoeg om hem in de meest opvallende elf van het afgelopen seizoen te zetten. Mét de anekdote vanuit Varsseveld, waar twee mannen hem qua loopstijl vergeleken met Jari Litmanen. Toen een mooie vergelijking, nu nog steeds. Al is het alleen al om zijn manier van juichen, gewoon met twee armen in de lucht en een smile op het gezicht.

Zoals ik toen al schreef heeft Ekkelenkamp met zijn nuchtere imago kennelijk bij velen al een minnetje achter zijn naam, maar dat was bij Litmanen ook het geval. Ik ga hier niet verkondigen dat hij net zo goed is of wordt als de Fin, maar hij heeft in ieder geval al het scorende vermogen. Het is samen met zijn duelkracht, power in de lucht, goede passing en tactische vermogen een element waar in de jeugd makkelijk aan voorbij wordt gegaan. Niet helemaal fair; bijna alle middenvelders die in de jeugd veel scoorden, deden dat later als full prof ook, simpelweg omdat het een grote kwaliteit is.

Terug naar dinsdag, waar ik na een slokje cola en een frietje was bijgekomen van een lachstuip. Een lachstuip vol bewondering, want dit kon toch niet waar zijn? Ekkelenkamp kwam ter sprake en ik vertelde mijn collega precies wat ik hierboven heb verteld. 'Hij staat altijd op de goede plek, dat is geen geluk meer', ik hoor het mezelf nog zeggen. Ik loofde zijn diepgang en de simpelheid waarmee hij soms voetbalt, om vervolgens op te duiken voor de keeper. Twintig seconden later was daar de 0-1 tegen Hammarby, twee minuten later de 0-2. Het waren typische Ekkelenkamp-goals; op het juiste moment zijn waar je moet zijn, bij de 0-2 door een combinatie, bij de 0-1 op gevoel. 'Haha, wat een held!' Mijn collega en ik keken er met grote ogen naar.

Ajax-fans mogen hem wel wat meer koesteren, want Ekkelenkamp spot tot dusverre met alle wetten. Op iedere positie waar hij werd neergezet, deed hij het na een opstartperiode fantastisch. Ik geef het coach John Heitinga te doen om straks bij O19 te kiezen tussen Sebastian Pasquali, Ekkelenkamp en Victor Jensen, die momenteel vooral geblesseerd is. De teller staat alweer op vijf treffers, dus met genoeg speeltijd eindigt hij met gemak in de dubbele cijfers, voor het tweede jaar op rij. Cijfers die Klaassen en Van de Beek ook konden overleggen. Ik wil er geen druk op leggen, maar wil er vooral mee aangeven dat Ekkelenkamp met zijn fijne Ajax-spelletje en dadingsdrang een fenomeen is. Een fenomeen die tot op heden vooral op waarde wordt geschat door de trainers bij Ajax.

Bestel FIFA 18 en ontvang een gratis pizza!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax95Duivendrecht
Ik denk dat Ekkelenkamp nog beter op zijn recht komt op 6 of als tweede spits naast een andere centrumspits.

Als 10 of half vind ik hem toch een beetje houterig overkomen (te beperkt in de kleine ruimte) en weinig toevoegen aan het veldspel. Voor een voorhoedespeler (met name spits) of 6 is dit minder van belang.
1 -1
geDaante
Een speler die zeker wat heeft, vooral wat voetbalintelligentie, vandaar dat hij ook op meerder plekken uit de voeten kan. Maar Ajax moet eens af van die lopers/werkers op de halven, zoals Klaassen, Siem de Jong, Dani de Wit, Ekkelenkamp, etc. In die kleine ruimte moet je je beste, meest technische, handige en creatieve spelers hebben. Als je de tegenstander vastzet op eigen helft, is er helemaal geen ruimte om langere loopacties te maken, geen ruimte achter de verdediging. Klaassen pikt altijd wel zijn goaltjes mee, wat ook wel mag als je daar vooral op loert, en dat een van je hoofdtaken is (door de trainer meegegeven), maar is vaker onzichtbaar dan dat hij meedoet aan het spel en de opbouw, en dat is niet des Ajax, komt de opbouw en het combinatiespel niet ten goede.

Het is gebaseerd op een tactiekje, niet op zo goed mogelijk veldspel (opbouw, spelmaken, combineren, etc.)

Ekkelenkamp kan je beter omturnen tot 6, en als hij daarvoor teveel een loper blijkt, en onvoldoende het spel weet te verdelen, dan een opbouwende, voetballende CV van maken. Dat laatste vind ik vooralsnog zijn beste positie.
4 -1
ajaxinho
Dat vind ik zonde van zijn talent: zijn scorend vermogen.

Waarom niet 2 verdedigende spelers achter zich zetten?
Het liefst 2 met gogme (a la Witschge, VdVaart)
1 -2
geDaante
Scorend vermogen moet niet ten koste gaan van de basis, de opbouw, het combinatiespel. Het moet daarbovenop komen, dus een speler die meekan in het korte combinatiespel, zich ook aanbiedt en geregeld inzakt om te helpen bij de opbouw, etc.

En daarbij zie ik liever scorend vermogen bij de voorwaartsen. Middenvelders dienen vooral de voorwaartsen te bedienen (buitenspelers lanceren, combinatie aangaan met de buitenspeler, steekpasses, etc.), in plaats van bediend te worden.

Met een 10 spelen is achterhaald, in ieder geval niet geschikt voor goed combinatiespel, in deze tijd. Bij de punt naar achter, zijn de afstanden tussen spelers overal kort en vrijwel gelijk, over kunnen driehoekjes en diagonale passing plaats vinden. Niet voor niets wilde Cruijff niets meer weten van de 10. Zeker niet in een 4-3-3. Cruijff wilde altijd een 6, dus indien toch met een tien, dan 3-4-3.
1 0
ajaxinho
Ik vind dat je open moet staan voor beide systemen.
Beide kunnen achterhaald zijn.

Je kan er allerlei theorieen op loslaten.
Uiteindelijk gaat het toch om de spelers die je tot je beschikking hebt.

Waarom zou je Jurgen omtoveren naar een 6
als hij van nature een 10 is?

Hetzelfde doen we zelfs in het eerste.
Donny probeert het op 6 terwijl hij de afgelopen jaren bijna altijd op 8 speeelde.

Een tijd geleden deden we dat ook met Klaassen...
0 -2
geDaante
Ekkelenkamp was altijd een CV, is steeds hoger op het veld komen te spelen.

In de eredivisie en hoger krijg je minder ruimte dan in de jeugd en ook Jong, dan wordt er gewoon meer van alle technische aspecten gevraagd. Vandaar dat Van de Beek niet altijd ideaal meer is op de half. Nouri was hét type voor op de half.
1 0
ajaxinho
Ik zie meer een spelmaker in hem dan spelverdeler.
Maar ik kan me vergissen.

VdBeek moet gewoon doen wat hij in de JL deed.
Het liefst met Cerny aan z'n zijde.
Op 6 is hij te onwennig.
Niet zijn natuurlijke positie.
0 -1
trodat4030
Vd Beek heeft in de jeugd ook op 6 gespeeld, dit is niets nieuws voor hem. Naar mijn mening is dat juíst zijn natuurlijke positie.
0 0
ajaxinho
Zou Ajax niet vaker een team moeten bouwen om spelers zoals Ekkelenkamp?
Kan hij niet zoals Litmanen op 10 spelen?

Zou het niet ideaal zijn als elke team binnen Ajax twee trainers heeft?
Een met de kennis van 433 met de punt naar voren en een van 433 met de punt naar achteren.
Dan kunnen ze eventueel ook een combinatie van beide toepassen: 343.
0 -5
trodat4030
Nee, nee en nee.
2 -1
ajaxinho
Want?
0 -2
trodat4030
1e nee: Je gaat toch niet in de jeugd een team rond 1 speler bouwen? Wat nou als ie t niet haalt, kun je een hele lichting weggooien, want iedereen speelt in dienst van die ene. En met de doorstroom van onze spelers kun je gewoon geen team rond 1 speler bouwen, want die vertrekt alweer tegen de tijd dat je dat team hebt gebouwd.

Tweede nee: Jürgen wordt alleen betreft zijn loopstijl en scorende vermogen met Litmanen vergeleken, maar persoonlijk vind ik CV de beste positie voor hem, met zijn inmiddels flink opgekrikte voetballende vermogen (voor een verdediger!) heeft ie zeker kans om Ajax 1 te halen, als AM imo niet. Als je echt goed kijkt heeft Jurgen veel meer van Siem dan van Jari. Onzichtbaar tot de bal in de befaamde 3e zone komt (in en rond de 16 vd tegenstander) en dan is ie er opeens. In de opbouw zie je hem amper tot niet.

Derde nee: Je hoeft niet 2 coaches aan te stellen om 2 formaties te spelen, 1 trainer zou gewoon met 2 formaties moeten kunnen werken. Ze krijgen een opleiding he, bij de KNVB. Daar horen ze te leren dat er meer formaties dan alleen hun favoriete formatie bestaat en die dienen ze ook onder de knie te hebben. Daarnaast ben ik het met geDaante eens betreffende punten naar voren of achteren. 343 is alleen een optie als je zonder aanvallende backs wilt spelen en buitenspelers op hun 'goede' kant zet (linkspoten op links, rechtspoten rechts). Voor nu in het 1e zou dat zeker een optie kunnen zijn.
0 0
ajaxinho
Elke speler moet natuurlijk in meerdere systemen kunnen voetballen.
Maar ik vind dat je je grootste talenten in hun kracht moet laten ontwikkelen.
Wanneer een groot talent wegvalt, vang je dat op met een reservespeler of reservesysteem.

Ik heb misschien te weinig gezien van Jurgen.
Hij komt inderdaad het liefst vanuit het niets.
Maar hij is allesbehalve onzeker aan de bal en zet ook aanvallen op.

Waarom doet een trainer dat dan niet?
Zelden hebben trainers echt een Plan B.
0 0
geDaante
Totaal niet te vergelijken met de klasse en techniek/creativiteit van Litmanen, en nogmaals, met de punt naar voren is niet geschikt voor kort en vlot combinatiespel. Focussen op één duidelijke speelwijze, door de hele club heen, maalt dat spelers en talenten die speelwijze uiteindelijk kunnen uitvoeren zonder na te hoeven denken. Binnen die speelwijze kan je dan nuances aanbrengen, kijkend naar je spelersmateriaal.
0 0
ajaxinho
Die ene speelwijze moet niet heilig zijn.
Je kunt best vlot combineren met een 10.
Misschien zelfs beter, met al die buitenspelers die op de halven aflopen.

Jurgen heeft bijzonder veel weg van Litmanen:
Altijd aanspeelbaar, first touch passing en positionering en afronding voor de goal.
0 0
Onpartijdig
Ik vind het netjes dat AS hem een hart onder de riem steekt na altijd bekritiseerd te worden, ik ben namelijk ook kritisch en die jongen verdient wat lof. Ik vind dit stuk echter wel extreem positief, er wordt niet eens feedback gegeven wat beter kan.

Het nadeel aan Ekkelenkamp vind ik persoonlijk dat hij als middenvelder veel te aanvallend denkt en loopt, hij stond constant naast Sierhuis tegen Hammerby. Dat zie je ook terug in de samenvatting vanaf 4:15.. El Maach met (alweer) een lange bal op Sierhuis, en zodra Sierhuis het duel aangaat staat Ekkelenkamp al voorbij Sierhuis... Het is leuk als Sierhuis dan doorkopt en Ekkelenkamp kan doorlopen, maar als Sierhuis het duel verliest staat er een man minder op het middenveld en ligt het open, daar ontstaat ook een grote kans voor Hammerby. Als je hem vergelijkt met Donny, is hij gewoon veel minder aanwezig in de opbouw (kan ook een fout van Heitinga zijn). Litmanen was een 10, maar had 3 middenvelders achter hem nog (inschuivende cv). Ekkelenkamp is juist 1 van de 3 middenvelders en moet meer betrokken worden bij de opbouw.

Ook qua techniek, kappen en draaien etc, komt hij nog niet in de buurt van Donny, maargoed hij heeft weer andere kwaliteiten misschien.

Maar hij heeft zich ontwikkeld, dat je hem daar credits voor geeft is terecht. Verhaal leest lekker weg trouwens!
8 0
BvdPloeg
Thanks voor je reactie en fijn dat je die conclusie trekt, want het stuk is vooral bedoeld om zijn sterke punten te benoemen.

Hij stond tegen Hammarby vooral na rust diep inderdaad, maar volgens mij was dit meer een tactische zet van Heitinga. In de competitie speelt hij vaak gewoon als rechtermiddenvelder die komt ipv er al staat. Dat Ylätupa in balbezit de 4e middenvelder was tegen Hammarby, dat daar duidelijk geen raad mee wist, zorgde er in mijn ogen vooral voor dat Ekkelenkamp dieper kón en misschien wel moest staan.

De enige vergelijking die ik verder trek wbt Donny is zijn scorend vermogen, als voetballers zijn ze verder niet heel vergelijkbaar, vind ik. Thanks voor de verdere complimenten!
8 0
Onpartijdig
Dan zijn we het eens, leuke tactische uitleg over hem tijdens gewone competitieduels! Ylatupa als 4de middenvelder en Bakker die dan de hele linker kant bestrijkt klinkt een stuk logischer ja. Blijf doorgaan met dit soort stukjes! Altijd leuk om te lezen en onderscheidt jullie van andere websites!
8 0
DeKenner
Leuk om te lezen inderdaad! Alleen - en ik hoop niet dat ik nu als mierenneuker word gezien - kunnen jullie die spelfout in de openingszin aanpassen? Voorspeld is met een T :-)
6 -2
BvdPloeg
Pff, 10 zweepslagen voor mij. Dank.
7 0
vader123
Mooi geschreven. Zie je inderdaad al jaren aankomen. Heeft veel meer dan gemiddeld voetbalbrains.
6 0
Ajaxmax
Nog nooit zien spelen maar klinkt me als muziek in de oren!
4 0