Kweekvijver: Hollands met Spaanse peper

BvdPloeg, 13-09-2017 om 10:30, 16566 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

'De selectie zoals die voor Ajax O17 is samengesteld is van alle markten thuis en op papier talentvol en frivool', schreef ik eind augustus op deze website als vooruitblik op het nieuwe seizoen. Nu de voorbereiding erop zit en ik alle elftallen van O15 tot en met O19 meerdere keren aan het werk heb gezien, is het verwachtingspatroon voor de O17 alleen maar gestegen. Een piepjong, creatief en talentvol elftal, met Enric Llansana als de meest onderschatte spil op het middenveld. 

Llansana was voor mij lang een wat grijze muis. Een manusje van alles, die de ene week centraal achterin speelde, een week later op zes en weer een week later op tien. Hij is een typische Ajax-voetballer met een groot voetballend vermogen, dat ziet iedereen, maar toch blonk hij lang niet altijd uit. Met de aanvoerdersband om zijn arm gooide hij in mijn ogen vorig seizoen de schroom wat van zich af. Hij beet feller van zich af, maakte fysiek stappen en werd zo completer. Als libero was hij een vaste waarde bij Ajax O16 en maakte hij na de winterstop al de stap naar O17.

Bij het elftal van Gery Vink speelde hij lang niet altijd, vaak deed hij nog mee bij O16 en hij werd ook niet geselecteerd voor de Future Cup. Toch was de vervroegde promotie een uitkomst. Als invaller bij Feyenoord O17 - Ajax O17, in december van 2016, nam hij bij mij de laatste twijfel weg. Als één van de jongste spelers op Varkenoord maakte Llansana indruk met druk naar voren, goede passing, coaching en felheid in de duels. Hij was niet meer de ogenschijnlijk verlegen jongen die in O15 en O16 nog weleens over zich heen liet lopen, Llansana stond er. Tijdens de spaarzame speeltijd die af en toe nog volgde, kwam hij steeds met dezelfde houding het veld in.

Nog niet zo heel lang geleden gaf de in Spanje geboren Llansana een leuk interview op de website van zijn management Forza Sports Group. Ik start met mijn vierde seizoen als jeugdwatcher, maar moet eerlijk toegeven dat ik veel dingen las die nieuw voor mij waren. Wist je bijvoorbeeld dat hij acht jaar in Spanje heeft gewoond? Dat hij al zijn hele leven fan is van Barcelona? En dat hij zichzelf vooral ziet als een verdedigende middenvelder, met Sergio Busquets als voorbeeld? Iedereen kende Daishawn Redan al toen hij twaalf was, bij iemand als Llansana is dat toch anders. Dat moet snel veranderen.

'Ik zou mezelf omschrijven als een bescheiden jongen. Ik denk niet alleen aan mezelf, maar juist aan iedereen. Met voetbal ben ik ook geen solist, een van mijn sterke kanten is juist snel overspelen', aldus Llansana veelzeggend in het interview met Forza. De Nederlandse Spanjaard, die sinds zijn elfde bij Ajax speelt, was lang misschien een normaal, Hollands gerecht, maar hij heeft er eigenhandig een beetje Spaanse peper aan toegevoegd. Nu Llansana voorop in de strijd durft te gaan, gaat hij ook voorop in de strijd.

Dat werpt zijn vruchten af. Vink heeft zijn elftal al redelijk in het hoofd en in mijn ogen mag Llansana daarin niet ontbreken. In de thuiswedstrijd tegen PSV O17 (2-0) was hij de allerbeste speler op het veld en zorgde alleen een lichte blessure ervoor dat hij de strijd vroegtijdig moest staken. Als controleur, vlak achter Kenneth Taylor en Ryan Gravenberch, zette hij de lijnen uit, won hij bijna al zijn duels en zorgde hij er vaak met hulp van Taylor voor dat het middenveld in handen was. In balbezit was er altijd de juiste oplossing. Ajax had zichzelf daarvoor voor rust al moeten belonen, maar deed dat pas na rust, toen Sontje Hansen als een soort Kasper Dolberg kort achter de spits ging spelen en het laatste beetje stootkracht voorin daar was.

Zoals ik al schreef, heeft Vink eigenlijk geen mogelijkheden om zoals vorig seizoen veel verdedigende zekerheid in te bouwen. Hij moet met de billen bloot en met een middenveld Gravenberch - Llansana - Taylor slaagde hij tegen PSV met vlag en wimpel voor de eerste test. Bij afwezigheid van Quinten Maduro door een gebroken pols zijn alle ingrediënten aanwezig om ook komende zaterdag, uit bij Vitesse, te kiezen voor puur voetbal met Llansana als regisseur. 

Het wordt tijd dat hij ook voor het grote publiek uit de schaduw van zijn eigen bescheiden zelf stapt. Llansana heeft er de kwaliteiten voor en in het koppie zit het ook wel goed. 'Wat school betreft wil ik mijn havo gewoon halen, daarna weet ik het nog niet. Wel zou ik graag willen gaan studeren, dit lijkt mij een slimme stap. Stel dat ik geen profvoetballer word, dan heb ik altijd nog een opleiding als back- up. En als ik wel prof word, dan weet je met een passende opleiding wel wat je met je geld moet doen. Op dat gebied stomme keuzes maken is zonde, zoals tien auto’s kopen. Eén hele mooie is immers genoeg.' Zijn er veel jeugdspelers die er op hun vijftiende zo over denken? Llansana heeft het allemaal prima op een rijtje, tijd om in de schoolbanken én op het voetbalveld te oogsten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Toch wel jammer dat Ajax de thuiswedstrijden van O19, O17 en O15 niet uitzendt. Zou het gemis van de donderdagavond wedstrijden wat verzachten.
Maar misschien leest één van de mensen die Ajax indiensttreding heeft deze reactie en wordt het alsnog naar voren gebracht. Ik hoop het. En anders moet AS dit maar aanslingeren.
0 0
Van Reenen
Als hij zich positief blijft ontwikkelen en op zijn 18e of 19e in de selectie voor het eerste elftal komt, krijgt hij van de club een nieuwe lease Mercedes. Dus geld beleggen i.p.v. een dure Mercedes kopen.
0 0
GutiHaz
Die paar keren dat ik hem heb zien spelen viel mij 1 ding op; Voetbalintelligentie. De natuurlijke manier van positie kiezen, het inschatten van de ruimtes en dat koppelen aan een oplossing.

In zijn hoofd zit het wel goed.

Al hij zich technisch en fysiek zo door blijft ontwikkelen kan het een heel goede speler worden. Het is mijns inziens op die leeftijd alleen nog de vroeg om daar een oordeel over te vellen.
1 0
NouriVandeBeek
Goede speler. Niet een een type Gery Vink spelers us ik hoop dat hij niet geremd wordt. Zijn voetballende vermogen had die al, maar nu ook fysiek gegroeid. Ben benieuwd naar zijn ontwikkeling.
0 0
wolterx
Llansana zou voor mij altijd een van de eerste namen op het papiertje zijn, stiekem beetje fan van hem. Technisch goed, multifunctioneel en slim in positioneren. Ideale verbinding tussen verdediging en aanval, is een jaartje ouder dan Gravenberch en Taylor maar krijgt niet half de aandacht die hun krijgen. Ook bij Oranje o17 niet altijd spelende maar daar zie ik verandering in komen. Interessante speler om te volgen, hopelijk haalt Vink geen Kees de Boer uit op Llansana..
7 0