O17: Alle ogen gericht op coach Gery Vink

BvdPloeg, 29-08-2017 om 09:00, 14628 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Komend weekend begint voor enkele jeugdteams van Ajax de competitie. De voorbereiding zit er zodoende bijna op en dus blikt Ajax Showtime van maandag tot en met donderdag vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag: Ajax O17.

Ik was hier afgelopen seizoen best vaak kritisch op hem en zijn elftal, maar uiteindelijk verdienden de prestaties van Ajax O17 een groot compliment. Zonder echte vleugelspelers in de selectie, met zijn creatieve mensen aan de zijkant geposteerd en met verdedigend ingestelde mensen op het middenrif werd Gery Vink met zijn ploeg kampioen en won hij de Future Cup. In een nieuw seizoen krijgt de coach nu een compleet andere selectie in handen, waar dit seizoen niet alleen mee gepresteerd moet worden.

Geen excuses
Terwijl veel spelers uit het elftal van vorig seizoen zijn gebleven, zijn ook enkele sterkhouders doorgeschoven naar Ajax O19. Vink kan niet meer bouwen op bijvoorbeeld Sven Botman en Jurgen Ekkelenkamp en voorin worden de goals niet meer gemaakt of gecreëerd door Giovanni de la Vega. Hij krijgt er veel, veelal piepjong, talent voor terug. Is Ryan Gravenberch inmiddels een bekende voor hem, met onder meer Brian Brobbey, Hossein Zamani, Kenneth Taylor en Sontje Hansen krijgt hij ook spelers in de selectie voor wie O17 vorig seizoen nog een stap te hoog was of voor wie O17 nu juist een beloning is.

Op alle posities in de selectie heeft Vink minimaal één en soms zelfs twee of drie spelers om uit te kiezen. Puzzelen met middenvelders voorin of verdedigers op het middenveld is wat dat betreft uit den boze. Geen excuses dat er te weinig kwaliteit is en dat 1-0 met een blok op het middenveld ook goed is. De selectie zoals die voor Ajax O17 is samengesteld is van alle markten thuis en op papier talentvol en frivool. De grootste talenten uit de O15 van vorig seizoen slaan een lichting over, interessante spelers uit O16 krijgen de kans en die groep wordt aangevuld met 'routiniers' die al een seizoen in O17 speelden. Goede verdedigers, creatieve middenvelders, leuke buitenspelers en scorende spitsen. 


Liam van Gelderen is dit seizoen de captain van Ajax O17.


Wisselvallig, maar vol talent

Toch is de ploeg wisselvallig begonnen aan het nieuwe seizoen. Waar de eerste potjes van het seizoen doorgaans bestaan uit speelminuten maken en vooral fit blijven, daar eindigt Ajax O17 de maand met enkele leuke tests. De supercup werd gewonnen van Feyenoord na een nederlaag tegen Genk (3-2) en een gelijkspel tegen Legia Warschau (0-0). Feyenoord O16 rekende vorig seizoen nog overtuigend af met de leeftijdsgenoten van Ajax, maar de Amsterdammers begonnen nu goed. Het kreeg echter ook een karrenvracht aan kansen tegen. Omdat de oefenwedstrijden van O19 en O17 tegen Volendam op dinsdag zijn afgelast, wacht nu zaterdag de competitiestart, thuis tegen PSV.

Interessant om te zien is waar Vink met bepaalde spelers naartoe wil. Er zijn veel spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen, wat heeft hij voor hen in gedachten? Taylor op zes of op acht? Hansen in de punt of aan de zijkant? En waar posteert hij de gebroeders Maduro? Van die twee viel Quinten overigens uit met een gebroken pols, waardoor hij enkele weken buitenspel staat. Vink kennende heeft hij al wel een bepaalde basis in zijn hoofd. Benieuwd of hij vastigheden in gaat slijpen of dat hij net als vorig seizoen wekelijks veel wisselt met spelers en formaties, voor én tijdens wedstrijden.

Interessante vragen zijn ook welke buitenspelers de meeste speeltijd gaan krijgen en durft Vink het aan om met drie voetballende middenvelders te starten? Hij zal bijna wel moeten, want de combinatie die is ontstaan uit O15, O16 en O17 is een onervaren en vooral voetballende ploeg. Geen aankopen van buitenaf ook, wat bij Ajax O19 wel het geval is. En dan hebben we het luxeprobleem onder de lat nog niet eens benoemd met Jord Ruijgrok en Daan Reiziger op de lijst. Twee goede keepers, die naar alle waarschijnlijkheid zullen rouleren, zoals dat vorig seizoen ook het geval was.


Gaat Hossein Zamani een nieuwe stap zetten in zijn ontwikkeling?


Beloftes inlossen

Ook de spelers zelf kunnen aan de bak. Zo werden jongens als Zamani en Brobbey al met grote buitenlandse clubs in verband gebracht, aan hen om te laten zien waarom. Zo zal Zamani constanter moeten worden, ook al is hij nog zo jong. Hetzelfde geldt voor jeugdinternational Brobbey, die steeds meer met fysieke tegenstanders te maken krijgt en dus voetballend het verschil moet gaan maken. Helemaal met Hansen die in zijn nek hijgt. Vink kan de topscorer van Ajax van het vorige seizoen nog kwijt op de flanken, maar voor hoe lang? 

Op het middenveld krijgt Taylor de kans om een lichting over te slaan. Fysiek is hij er klaar voor, tegen Feyenoord bewees hij zich ook voetballend. En wat te denken van Ryan Gravenberch. Hij speelde het laatste half jaar al voor O17 en Ajax heeft grootse plannen met hem. Als hij presteert en er fysiek klaar voor is, lonkt dit seizoen al O19. Dan zal Gravenberch zijn ploeg nu bij hand moeten nemen, terwijl hij het afgelopen half jaar nog een nieuweling was.

Achterin heeft Liam van Gelderen enorme fysieke stappen gezet en met Nordin Musampa is dat op papier geen verkeerd centrum. Aan hen om ook die verwachtingen waar te maken. Jurriën Maduro zal zich op moeten werpen tot een leider met een jaar O17 bagage in zijn rugzak. Achterin hoopt ook iedereen dat Terrence Douglas en Niciano Omzigtig zich verder blijven ontwikkelen. En dan zijn er nog spelers als Enric Llansana, Enrico Duenas Hernandez, Samir Ben Sallem en Elikia Mbinga, die zich vanuit O16 nu willen bewijzen onder Vink. En wat kan nieuweling Denilho Cleonise? En hoe komt Eros Maddy uit een jaar vol blessureleed?


Kenneth Taylor; één van de vele jongelingen in O17.


Verwachtingen

Vragen te over. Als de spelers elkaar scherp houden op trainingen en Vink durft in tegenstelling tot vorig seizoen om zijn ploeg te laten voetballen, dan kan Ajax O17 een heel leuke en interessante ploeg worden. Met spelers uit drie lichtingen moet het 'vrije' er bij sommige voetballers wat in en bij anderen juist uit. Net als bij Ajax O19 geldt de najaarscompetitie met als doelstelling 'slechts' een plek bij de eerste acht als prima leerschool. Wie weet dat er voor sommige spelers daarna wel een stapje naar O19 in het vat zit.

De selectie
Jord Ruijgrok 
Daan Reiziger

Paul Fosu-Mensah 
Jurriën Maduro
Niciano Omzigtig
Liam van Gelderen 
Nordin Musampa
Terrence Douglas 

Quinten Maduro
Ryan Gravenbergh
Enric Llansana Beuse 
Samir Ben Sallam 
Elikia Mbinga 
Kenneth Taylor

Hossein Zamani 
Venitcho Sint
Brian Brobbey 
Eros Maddy
Enrico Hernandez
Sontje Hansen
Denilho Cleonise

Lees meer voorbeschouwingen:
O19: Vreemdelingenlegioen op ontdekkingsreis
O16: Galavoorstellingen gegarandeerd
O15: Talentenploeg op zoek naar groeispurt

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
willieovertoom
We konden met lede ogen aanzien hoe Hossein Zamani van de bank moest komen, en ook nog op de rechtsbuitenpositie werd neergezet. Heel erg.

Dat Vink het dit seizoen weer gaat verneuken (speltechnisch gezien) is wel duidelijk. Laten we hopen dat de grotere talenten alsnog komen bovendrijven.

Ik zou zelf altijd met de zeer onderschatte (iemand die het hele traject kan doorlopen) Enric Llansana op zes spelen en Ben Sallam en Gravenberch als halfspelers. Kenneth Taylor die zowel zijn minuten maakt bij de o16 als de o17.
4 -1
NouriVandeBeek
Taylor, Gravenberch, Van Gelderen en Hansen zijn voor mij de meest interessante spelers. De o17 moeten ook gewoon presteren, want de o16 lichting staat al te trappelen. Taylor en Gravenberch verwacht ik ook maar een jaar in de o17. Daarna al o19. Mits ze blijven natuurlijk.
3 0
wolterx
Zie Gravenberch begin 2018 al in de o19 staan, was het plan al als hij het goed zou doen bij O17 en dat zie ik hem ook doen. Taylor zal volgend jaar er denk ik nog spelen, dan zal je Ekkelenkamp, De la Vega, Szabolcs, Gravenberch, Llansana, Ben Sallam,Mbinga en Maduro in de o19 hebben al zal er sowieso wel iemand afvallen. Denk dat je wel voldoende opties hebt dan.
0 0