O15: Talenten-ploeg op zoek naar groeispurt

BvdPloeg, 31-08-2017 om 08:30, 12478 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Komend weekend begint voor enkele jeugdteams van Ajax de competitie. De voorbereiding zit er zodoende bijna op en dus blikt Ajax Showtime van maandag tot en met donderdag vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag: Ajax O15.

Wat goed is komt snel, een populaire uitspraak bij Ajax. De Amsterdammers schromen al jaren niet om jong talent dat er klaar voor is voor de leeuwen te gooien. Dat gebeurt in het eerste elftal, maar in de eigen jeugdopleiding misschien nog wel extremer. Maar wie goed is en doorschuift, maakt ook ruimte vrij. Ajax O15 is dit seizoen een lichting dat zijn grootste talenten al een tijdje geleden hogerop zag gaan. Wat overblijft is een interessant elftal in de groei.

* Instagram-posts kun je aanklikken om te bekijken, foto's laden niet.

Doorgeschoven groeibriljantjes
Wie de huidige selectie van O15 bekijkt, komt tot de conclusie dat er in iedere linie al één speler in de O16 speelt. Solomon Bonnah en Naci Unuvar maakten die stap al een tijdje geleden, Dillon Hoogewerf deed dat bij de start van de voorbereiding. De aanvaller speelde vorig seizoen zijn wedstrijden doorgaans nog met zijn leeftijdsgenoten, nu is hij basisspeler bij de talentvolle groep van Nordin Wooter.

In de O15 van dit seizoen kwam zodoende ruimte vrij en dus pikte Ajax Aimen Achemlal op. Op het middenveld werd Youri Regeer overgenomen van ADO Den Haag en achterin verruilde Younes El Morabet de amateurs voor Ajax. Ook onder de lat werd er gewisseld: Lars Wassenaar ging, Dani van den Heuvel kwam. De jeugdinternational kwam net als Regeer over van ADO Den Haag en moet de concurrentiestrijd aangaan met Marijn Dijkstra.

Met zeventien spelers in de selectie, waarvan vijftien veldspelers, moet je niet raar opkijken als net als vorig seizoen regelmatig wat jongens uit een lichting jonger meedoen bij dit elftal. Wie vorig seizoen weleens kwam buurten bij toen nog de O14 zag bijvoorbeeld Tristan Gooijer, Raphaël Sarfo en Amourricho van Axel Dongen aan het werk. Unuvar kwam voor de belangrijke potjes nog weleens terug, maar daar stond tegenover dat spelers als Devyne Rensch en Diverdjio Misidjan al weleens een lichting hoger meespeelden.

 

🏆🥇❤️⚽️

Een bericht gedeeld door Dani Van Den Heuvel (@d.vdheuvel) op


Groeispurt

In tegenstelling tot O19, O17 en in mindere mate O16 wordt er bij de O15 al jarenlang regelmatig geschoven met spelers, omhoog en omlaag. Toch heeft coach Richard Knopper een selectie op papier, waar hij de voorbereiding mee aanving. Met die selectie verloor hij weliswaar de eerste oefenpot tegen Schalke 04 (0-3), maar daarna won Ajax O15 een jeugdtoernooi in Sittard, versloeg het overtuigend Arsenal O15 met 3-0 en speelde het knap met 1-1 gelijk tegen Legia Warschau O15.

Knap, omdat de Poolse ploeg met een selectie vol reuzen naar Amsterdam kwam. Een ideale test voor Ajax, dat het dit seizoen zeker niet moet hebben van het fysieke aspect. Achterin brengt de ploeg met het nieuwe centrale duo Rensch - El Morabet nog wel wat lengte mee en ook Eja Dakriet is een fysiek sterke verdediger. Misidjan is een sterke back, maar Chesron Oostwoud komt net boven de boarding uit. Geen probleem voor hem, want met snelheid, harde tackles en goed voetballend vermogen blijft hij knap overeind.

Op het middenveld heeft Knopper de beschikking over goede, veelal technisch begaafde, voetballers als Alen Karahasanovic (die op dit moment nog hersteld van een beenbreuk), Joshua Mukeh, Gibson Yah, Floris Quaedvlieg en Jenno Campagne (hoofdfoto, uit 2015). Veel van hen moeten hun groeispurt echter nog krijgen, in de lengte en/of in de breedte. Regeer steekt er in dat opzicht met kop en schouders boven uit in een leeftijdscategorie, waar grote verschillen in lengte en breedte sowieso niet nieuw zijn. De aanwinst koppelt zijn fysiek bovendien aan voetballende kwaliteiten, waardoor het maar de vraag is of hij een heel seizoen in O15 blijft.

Voorin haalde Ajax met Achemlal een speler die fysiek zijn mannetje staat en met dribbels de backs moet gaan frustreren. Datzelfde geldt voor Jahnoah Markelo, maar dan zonder fysiek. De buitenspeler heeft een fijne linker, maar is net als Oostwoud ook nog heel klein. In de punt van de aanval concurreren Jay Enem (die vorig seizoen overkwam van AZ) en Kik Braspenning om een plek in de basis, al lijkt eerstgenoemde wel een zekerheidje. Met een atletisch en sterk lichaam en de kwaliteiten van een nummer negen scoort hij heel makkelijk. Braspenning is een beer van een kerel voor zijn leeftijd, die oorlog maakt in de zestien als hij binnen de lijnen komt.

 

Pre-season📈💪🏽⚽️ #17/18

Een bericht gedeeld door Jay Enem 🇳🇬 🇳🇱 (@je.07_) op


Ontwikkeling

Het is wel duidelijk; coach Knopper heeft met O15 een talentvolle lichting gekregen, waar letterlijk en figuurlijk nog veel groei in zit. De ene speler zal de lucht in schieten in een paar maanden tijd, een ander zal nog moeten wachten op de spurt. De één kan door zijn lengte al veel doen in de sportschool, de ander moet voorzichtiger zijn met zijn lichaam. Het is de periode en de leeftijd waarin deze dingen misschien wel het meest voorkomen en dus is het per speler meer dan bij andere elftallen afwachten waar het naartoe gaat.

De groep oogt gretig en leergierig, daar zal het dan ook niet aan liggen. Het wordt duimen dat alle jongens in de tocht naar jong-volwassenen fit blijven, dan valt er ook hier weer een heleboel te genieten. Vorig seizoen werd de ploeg niet voor niets kampioen van Nederland, terwijl enkele spelers toen al geblesseerd waren. Zo is de begaafde linkspoot Campagne terug en zeker iemand om op te letten. Karahasanovic zal nog wel even nodig hebben, maar ook voor deze dribbelaar kom je naar De Toekomst.

 

We learned from this game

Een bericht gedeeld door Youth Player of Ajax (@dev.yne) op


Verwachting

Ajax O15 kan door allerlei zaken een lastig seizoen gaan draaien, maar als alle puzzelstukjes op hun plek vallen, dan zal Knopper vast en zeker in zijn handen wrijven. Met nieuwkomers die daadwerkelijk iets toevoegen aan de ploeg en talenten die een nieuwe stap zullen willen zetten, is O15 een ploeg in ontwikkeling. De mate van groei, fysiek en voetbaltechnisch, zal bij dit elftal meer dan bij andere teams gaan bepalen waar de talenten in mei van 2018 staan.

De selectie
Dani van den Heuvel
Marijn Dijkstra

Devyne Rensch
Eja Dakriet
Diverdjio Misidjan
Younes El Morabet
Chesron Oostwoud

Alen Karahasanovic
Joshua Mukeh
Gibson Yah
Floris Quaedvlieg
Youri Regeer
Jenno Campagne

Jay Enem
Jahnoah Markelo
Kik Braspenning
Aimen Achemlal

Lees meer voorbeschouwingen:
O19: Vreemdelingenlegioen op ontdekkingsreis
O17: Alle ogen gericht op coach Gery Vink.
O16: Galavoorstellingen gegarandeerd 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Intressant..
0 0