Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

O16: Galavoorstellingen gegarandeerd

BvdPloeg, 30-08-2017 om 09:45, 14469 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Komend weekend begint voor enkele jeugdteams van Ajax de competitie. De voorbereiding zit er zodoende bijna op en dus blikt Ajax Showtime van maandag tot en met donderdag vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag: Ajax O16.

Soms heb je van die lichtingen waar je liever niet langer op wil wachten. Van die lichtingen, waarbij steeds weer andere spelers je verbazen en waarvan je weet: dit moet goed komen. Met Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri leverde Ajax zo'n lichting af en met Justin Kluivert en Matthijs de Ligt kwam er recent eentje bij. Bij Ajax O16 voel je je tot dusverre als een kind in een snoepwinkel. We duimen met z'n allen dat dat zo blijft.

Concurrentie in vriendenploeg
Wie bij Ajax speelt, weet wat winnen is en kan doorgaans slecht tegen verliezen. De nieuwe O16 kan erover meepraten. In 2016 werd de ploeg in O14 met coach Willem Weijs ongeslagen kampioen, zonder één punt te verspelen. Vorig seizoen kwam daar een landstitel bij in O15. Ajax O16 doet zich het best omschrijven als een vriendenploeg die, als alle neuzen 's ochtends dezelfde kant opstaan, ongelofelijk goed kan voetballen. Het is niet voor niets dat dit de enige lichting is waar deze zomer geen enkele speler werd weggestuurd.

Het elftal werd zelfs versterkt met spits Jaymillio Pinas van FC Volendam en buitenspeler Jeiël Peroti. Vanuit de O14 van vorig seizoen werd bovendien Dillon Hoogewerf een lichting doorgeschoven. Het levert een selectie op van achttien spelers, waarvan er eigenlijk zo'n veertien wekelijks horen te starten. Calvin Raatsie en Harm Dieker zijn beiden uitstekende keepers, die het onderling mogen gaan uitvechten. Met Ki-Jana Hoever, Nuri Emre Aksit, Neraysho Kasanwirjo, Niyi Scholten, Solomon Bonnah en ook captain Donny Warmerdam kun je achterin alle kanten op. Laatstgenoemde lijkt overigens op weg naar de zes-positie.

En daar komt hij dan weer Ian Beelen en Dook de Vries tegen. Naci Unuvar en Max de Waal maakten in de voorbereiding indruk en voorin heeft Joshua Pynadath na een periode van onwennigheid de vorm te pakken. Hoogewerf, Ibrahim el Kadiri, Peroti en Souleyman Allouch strijden met hem om speeltijd op de flanken met allemaal hun eigen kwaliteiten, van snelheid tot aan techniek. In de spits moet Pinas de naar O17 doorgeschoven Sontje Hansen vervangen. Met elf goals in vier oefenwedstrijden slaagt hij daar tot dusverre aardig in.

Jaymillio Pinas kwam over van Volendam en maakte in vier wedstrijden elf goals.

 
Monsterscores
Als er een elftal klaar is voor een nieuw seizoen, dan is het O16 wel. In de voorbereiding werden Feyenoord (5-3) USA O16 (9-0), Duisburg O16 (7-0) en Arsenal O16 (7-1) met monsterscores aan de kant geschoven. En dat terwijl sterkhouders Kenneth Taylor en Hansen zijn doorgeschoven naar O17. Het tekent de kwaliteit in de selectie; als er iemand wegvalt, valt iemand anders moeiteloos in.

Het is een gevolg van het feit dat Ajax O16 vooral heel goed kan voetballen en met de kern al lang met elkaar speelt. Coach Nordin Wooter heeft de schone taak om dat in goede banen te gaan leiden. Een strenge coach, die verstandige taal spreekt langs de kant en zijn ploeg duidelijk weet te raken. Lange ballen zijn uit den boze, of het moet al een opening zijn op de vleugelspelers. Middenvelders moeten worden ingespeeld en bij balverlies hamert Wooter continue op onderlinge afspraken, goed staan en meteen druk zetten.

Het zorgt ervoor dat deze lichting met louter voetballers draait. Voor veel spelers zijn geschikte posities gevonden. Zo is Scholten als buitenspeler naar de linksbackpositie gegaan en daar kan hij zijn ei kwijt met rushes aan de zijkanten en veel duels. Warmerdam speelt met zijn voetballende vermogen steeds vaker als controleur voor de defensie. Er zijn ook spelers die hun beste plek nog moeten ontdekken. Zo doet Hoever het goed als rechtsback, maar ook centraal achterin en iemand als Beelen zal ook regelmatig van de zes worden afgehaald om als acht of als tien te spelen.


Joshua Pynadath lijkt de vorm te hebben gevonden.


Gemakzucht

De spelers zijn gretig en dus zal Wooter weinig werk hebben om zijn selectie te motiveren voor de bekerwedstrijd op woensdag tegen NAC en de competitiestart op zaterdag tegen ADO Den Haag. De moeilijkheid zit hem vooral in het feit om de spelers daarna te blijven uitdagen. Sommigen werden om die reden doorgeschoven. Schrik niet, maar naast de huidige groep komen ook Brobbey, Zamani en Gravenberch oorspronkelijk uit deze lichting. De concurrentie knalt tijdens internationale toernooien dan ook door het plafond. Helemaal omdat spelers als Bonnah en Unuvar eigenlijk van een lichting later zijn.

Je kunt spelers echter niet blijven doorschuiven en dus zijn er ook spelers van wie wekelijks weer wordt gevraagd om alles te geven voor een nieuwe 5 of 6-0 tegen bijvoorbeeld VVV of NAC. Tel daar de leeftijd van veertien á vijftien jaar bij op en je weet dat zulke jonge jongens ook buiten het veld langzaam volwassen worden. Er zijn op deze leeftijd al veel toptalenten afgehaakt om wat voor reden dan ook. Individueel zal iedere speler ook nu weer een stap moeten zetten. Genoeg dus om naar uit te kijken.


Dillon Hoogewerf maakt indruk als vervroegd doorgeschoven speler.


Verwachting

Ajax O16 speelt in een eigen O16-competitie, met een najaar- en voorjaarseditie. Een uitkomst, aangezien Ajax O15 gewoon in één competitie uitkomt die het hele jaar duurt. Na de winterstop komen nu de beste O16-clubs bij elkaar, waardoor de spelers wekelijks meer worden uitgedaagd. Helaas geen Marveld-toernooi en helaas nog geen Future Cup voor de O16, maar de uitdaging kan bijvoorbeeld wel gezocht worden in het O17-bekertoernooi, waar aan mee wordt gedaan. Op basis van de voorbereiding geldt verder waarschijnlijk: wees erbij, neem op sommige dagen een telraam mee en geniet; galavoorstellingen gegarandeerd.

De selectie
Calvin Raatsie
Harm Dieker

Ki-jana Hoever
Donny Warmerdam
Nuri Aksit
Neraysho Kasanwirjo
Niyi Scholten
Solomon Bonnah

Max de Waal
Ian Beelen
Naci Unuvar
Dook de Vries

Jeiël Peroti
Ibrahim el Kadiri
Jaymillio Pinas
Suleyman Allouch
Joshua Pynadath
Dillon Hoogewerf 

Lees meer voorbeschouwingen:
O19: Vreemdelingenlegioen op ontdekkingsreis
O17: Alle ogen gericht op coach Gery Vink
O15: Talentenploeg op zoek naar groeispurt

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Het belangrijkste zinnetje is het "duimen dat het zo blijft".
Sinds generatie Kluivert / De Ligt zijn (op hen na) systematisch alle grootste talenten steeds door de PL clubs er uit gevist. Ik ben bang dat als de jongens die nu aan het eerste ruiken over een paar jaar vertrekken, dat het over is..
Kunnen we daarna voortaan genieten van een verdelingen legioen. Of handbal of zo kijken.
0 0
Pheadrus
Pinas is voor zijn 16e overgekomen van Volendam? Mag dat? Ik dacht dat je niet voor 16 jaar talenten mocht weghalen uit elkaars jeugdopleiding.
0 -1
Pieter433
De leeftijdsgrens van 16 geldt voor internationale transfers binnen de EU. Binnen Nederland wordt op alle leeftijden met jeugdspelers geschoven.
0 0
BvdPloeg
Zeker wel, binnenlands helemaal. Uit het buitenland moet je wel 16 zijn.
0 0
ElFlaco14
Talent is niet genoeg, mentaliteit is nr1 en bepaalt of iemand ver gaat komen.
Hoe trainen ze, alleen de ajaxtrainers kunnen het beoordelen.
Degenen die ver zullen komen zijn degenen die alles geven elke dag, om beter te willen worden en voor hun sport leven
Zegt me niks...goed zijn in de c1 of c2.
B1 en a1, daar zullen we zien hoe een talent zich ontwikkeld als het op mentaliteit aankomt en tegen gaat zitten. Motoriek vetanderd als je in de puberteit komt...er zijn zoveel factoren die een rol spelen.
Doe normaal dan doe je al gek genoeg..
0 0
Pheadrus
Klopt helemaal. Het is nog een lange weg naar Ajax1. Feit is wel dat als je veel talent om je heen hebt, dat dat dan help om zelf een nog hoger niveau te halen. Je moet op je tenen lopen om je vriendjes bij te houden. Ze stimuleren elkaar.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Zeer talentvolle lichting, die bovendien echt Ajax-voetbal speelt (dwz snelle combinaties op het middenveld, veel aanvalsdrang, spel tussen de linies, voetbal over de grond ipv kansloze lange ballen).

Net als bij de vorige toplichting (Nouri/Vd Beek/Cerny), heeft ook deze groep meerdere spelers die het 1e kunnen halen, ipv dat het een team is met één sterspeler met allemaal middelmaat eromheen.
0 0
wolterx
1999 was ook een toplichting, alleen veel spelers die niet bij die groep zijn gebleven. 1999 had De Ligt, Malen, Adekanye en Kluivert al vroeg 4 grote talenten, later kwamen daar Antonucci en Lang bij. Uiteindelijk hebben we nu dan 2 ervan met meerdere basisplaatsen in het eerste en een die doorgeschoven is naar Jong Ajax. Eeuwig zonde dat we Malen niet konden behouden want die jongen heeft echt talent. Hopelijk kunnen de nieuwe jongens het achtergelaten gat van bovenstaande jongens beetje opvullen.
2 0
NouriVandeBeek
Je mag toch aannemen dat Technisch Hart met deze lichting al bezig is. Een plan bedenken met de jongens en de ouders. Zelfde voor de talentvolle o17 jongens.
4 0
Joseph
Ik vond de o17 ploeg nou niet bepaald indruk maken tegen Feyenoord, gestolen overwinning met zwak voetbal in eigen huis.

Wat dat betreft vind ik het mooi om te lezen dat deze ploeg geen lange bal mag geven, iets dat tot jong Ajax in alle jeugdelftallen de standaard zou moeten zijn.
2 0
Ajax95Duivendrecht
En dat terwijl deze O17 een stuk talentvoller is dan die van vorig jaar.

Maar ja, bij O17 hebben we ene Gery Vink rondlopen, die de spelers alleen maar lange ballen leert geven. Dan hoef je dus ook weinig hoogstaand voetbal te verwachten...
0 -2
niquedegraaff
Technisch hart is alleen met zichzelf bezig.
0 -1
Maxwell_5
Leuk om te lezen dat Wooter het goed doet met deze groep. Een goede klik met je trainer lijkt mij in deze fase ook niet onbelangrijk.
2 0
WestlandforAjax
Zoveel winst gemaakt dit jaar. Laat ze aub goede financiële contracten opmaken voor deze lichting want dit is echt kwaliteit. Niemand naar het buitenland laten gaan
3 0
Pheadrus
Feyenoord beter dan Arsenal en Duisburg dus.
1 -5
Koenniiee
Knappe conclusie.
1 0
wolterx
Gaan we achterkomen over paar weken, tegen Feyenoord was eerste wedstrijd van dit team. Durf niet uit te sluiten dat het volgende pot een totaal andere uitslag gaat worden.
0 0
Pheadrus
Verzoek aan de Directie; investeer die miljoenen in goede contracten voor deze jongens als ze 16 worden, houd ze bij elkaar en laat ze niet naar het buitenland vertrekken. Over 3 jaar winnen ze de Youth League. Dat is een echte prijs.
5 0
trodat4030
Gewoon normaal doen met contracten. Als je ze op hun 16e al een relatief groot contract geeft, blijft er over een paar jaar amper ruimte over om ze een verbeterd contract voor te schotelen en vertrekken ze dus te vroeg. Nu 2 ton p/j is over 2 jaar 4 ton en over 5 jaar 8 ton. Dan zijn ze 21 en zitten ze aan je max van je salarisplafond. Dan gaan ze nooit nog een keer bijtekenen. Dat is dus niet wat je wilt. Dus gewoon slim zijn in deze en niet buitensporig doen. Ik snap je wel, dit is wel degelijk een heerlijke lichting, maar je moet wel blijven nadenken.
3 0
Pheadrus
Je hebt natuurlijk gelijk, maar de verleiding is er om hier toch een uitzondering te willen maken.
0 0
Joseph
Het gaat vooral om die eerste stap, spelers op hun 16e het gevoel geven dat ze veel waard zijn voor Ajax. In die fase wonen ze ook nog thuis en kiezen sommige ouders voor geld boven de sportieve prestaties van hun zoon. Als je ze dan 2 ton geeft, gaan ze het echt niet elders zoeken, want het is ook een risico om een speler uit de veiligheid te halen en bovendien, de beste jeugdopleiding.
En wat is die 2 ton nou voor Ajax? Stel dat je het zelfs alle basisspeler in de o17 en 18 zou geven, dan kost je dat 4,4 miljoen per jaar, dat kunnen we op de Sanchez transfer dus 10 jaar volhouden. Het is dus totaal niet buitensporig, ik vind eerder verantwoord beleid, als de jeugdopleiding je rode draad is.
Als ze 18 worden, kun je wel inschatten of de speler het geld waard is, dat zullen er 4 a 5 per lichting zijn, die kun je inderdaad die 4 ton of meer bieden, als ze het na hun 18e dan toch niet waarmaken, zitten ze meestal op Jupiler of eredivisie niveau, dan verdien je meestal het salaris nog wel terug op de transfer.
1 0
trodat4030
Op zich leuk bedacht, maar salarissen hoor je te dekken met structurele inkomsten (anders voldoe je niet aan de FIFA fair play regels). Structurele inkomsten zijn vooral inkomsten uit sponsoring en recettes (en zelfs de laatste fluctueren omdat je niet elk jaar hetzelfde aantal seizoenkaarten verkoopt).

Tuurlijk doen wij (nagenoeg) elke transferperiode zaken en vaak hebben we weer wat meer miljoenen in kas dan voor die transferperiode, maar toch wordt dat gezien als incidentele inkomsten, niet structurele. Je kunt zodoende niet de 42 milj van Sánchez gebruiken om je jeugdspelers vast te leggen. Daarvoor moeten je sponsorinkomsten omhoog of je moet bijv de Arena kopen waardoor je kan besparen op de huur. Die bedraagt zo'n 10 milj p/j als ik het goed heb, al heb je dan wel weer te maken met onderhoudskosten die nu voor rekening vd Arena BV komen.
0 0
Pieter433
De selectie van Ajax 1 is relatief klein dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren. Ik denk dat er nog wel wat salarisruimte over is.
0 0