O16: Galavoorstellingen gegarandeerd

door BvdPloeg 23

O16: Galavoorstellingen gegarandeerd

door BvdPloeg 23

Laatst geüpdatet

Komend weekend begint voor enkele jeugdteams van Ajax de competitie. De voorbereiding zit er zodoende bijna op en dus blikt Ajax Showtime van maandag tot en met donderdag vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag: Ajax O16.

Soms heb je van die lichtingen waar je liever niet langer op wil wachten. Van die lichtingen, waarbij steeds weer andere spelers je verbazen en waarvan je weet: dit moet goed komen. Met Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri leverde Ajax zo'n lichting af en met Justin Kluivert en Matthijs de Ligt kwam er recent eentje bij. Bij Ajax O16 voel je je tot dusverre als een kind in een snoepwinkel. We duimen met z'n allen dat dat zo blijft.

Concurrentie in vriendenploeg
Wie bij Ajax speelt, weet wat winnen is en kan doorgaans slecht tegen verliezen. De nieuwe O16 kan erover meepraten. In 2016 werd de ploeg in O14 met coach Willem Weijs ongeslagen kampioen, zonder één punt te verspelen. Vorig seizoen kwam daar een landstitel bij in O15. Ajax O16 doet zich het best omschrijven als een vriendenploeg die, als alle neuzen 's ochtends dezelfde kant opstaan, ongelofelijk goed kan voetballen. Het is niet voor niets dat dit de enige lichting is waar deze zomer geen enkele speler werd weggestuurd.

Het elftal werd zelfs versterkt met spits Jaymillio Pinas van FC Volendam en buitenspeler Jeiël Peroti. Vanuit de O14 van vorig seizoen werd bovendien Dillon Hoogewerf een lichting doorgeschoven. Het levert een selectie op van achttien spelers, waarvan er eigenlijk zo'n veertien wekelijks horen te starten. Calvin Raatsie en Harm Dieker zijn beiden uitstekende keepers, die het onderling mogen gaan uitvechten. Met Ki-Jana Hoever, Nuri Emre Aksit, Neraysho Kasanwirjo, Niyi Scholten, Solomon Bonnah en ook captain Donny Warmerdam kun je achterin alle kanten op. Laatstgenoemde lijkt overigens op weg naar de zes-positie.

En daar komt hij dan weer Ian Beelen en Dook de Vries tegen. Naci Unuvar en Max de Waal maakten in de voorbereiding indruk en voorin heeft Joshua Pynadath na een periode van onwennigheid de vorm te pakken. Hoogewerf, Ibrahim el Kadiri, Peroti en Souleyman Allouch strijden met hem om speeltijd op de flanken met allemaal hun eigen kwaliteiten, van snelheid tot aan techniek. In de spits moet Pinas de naar O17 doorgeschoven Sontje Hansen vervangen. Met elf goals in vier oefenwedstrijden slaagt hij daar tot dusverre aardig in.

Jaymillio Pinas kwam over van Volendam en maakte in vier wedstrijden elf goals.


Monsterscores
Als er een elftal klaar is voor een nieuw seizoen, dan is het O16 wel. In de voorbereiding werden Feyenoord (5-3) USA O16 (9-0), Duisburg O16 (7-0) en Arsenal O16 (7-1) met monsterscores aan de kant geschoven. En dat terwijl sterkhouders Kenneth Taylor en Hansen zijn doorgeschoven naar O17. Het tekent de kwaliteit in de selectie; als er iemand wegvalt, valt iemand anders moeiteloos in.

Het is een gevolg van het feit dat Ajax O16 vooral heel goed kan voetballen en met de kern al lang met elkaar speelt. Coach Nordin Wooter heeft de schone taak om dat in goede banen te gaan leiden. Een strenge coach, die verstandige taal spreekt langs de kant en zijn ploeg duidelijk weet te raken. Lange ballen zijn uit den boze, of het moet al een opening zijn op de vleugelspelers. Middenvelders moeten worden ingespeeld en bij balverlies hamert Wooter continue op onderlinge afspraken, goed staan en meteen druk zetten.

Het zorgt ervoor dat deze lichting met louter voetballers draait. Voor veel spelers zijn geschikte posities gevonden. Zo is Scholten als buitenspeler naar de linksbackpositie gegaan en daar kan hij zijn ei kwijt met rushes aan de zijkanten en veel duels. Warmerdam speelt met zijn voetballende vermogen steeds vaker als controleur voor de defensie. Er zijn ook spelers die hun beste plek nog moeten ontdekken. Zo doet Hoever het goed als rechtsback, maar ook centraal achterin en iemand als Beelen zal ook regelmatig van de zes worden afgehaald om als acht of als tien te spelen.


Joshua Pynadath lijkt de vorm te hebben gevonden.


Gemakzucht

De spelers zijn gretig en dus zal Wooter weinig werk hebben om zijn selectie te motiveren voor de bekerwedstrijd op woensdag tegen NAC en de competitiestart op zaterdag tegen ADO Den Haag. De moeilijkheid zit hem vooral in het feit om de spelers daarna te blijven uitdagen. Sommigen werden om die reden doorgeschoven. Schrik niet, maar naast de huidige groep komen ook Brobbey, Zamani en Gravenberch oorspronkelijk uit deze lichting. De concurrentie knalt tijdens internationale toernooien dan ook door het plafond. Helemaal omdat spelers als Bonnah en Unuvar eigenlijk van een lichting later zijn.

Je kunt spelers echter niet blijven doorschuiven en dus zijn er ook spelers van wie wekelijks weer wordt gevraagd om alles te geven voor een nieuwe 5 of 6-0 tegen bijvoorbeeld VVV of NAC. Tel daar de leeftijd van veertien á vijftien jaar bij op en je weet dat zulke jonge jongens ook buiten het veld langzaam volwassen worden. Er zijn op deze leeftijd al veel toptalenten afgehaakt om wat voor reden dan ook. Individueel zal iedere speler ook nu weer een stap moeten zetten. Genoeg dus om naar uit te kijken.


Dillon Hoogewerf maakt indruk als vervroegd doorgeschoven speler.


Verwachting

Ajax O16 speelt in een eigen O16-competitie, met een najaar- en voorjaarseditie. Een uitkomst, aangezien Ajax O15 gewoon in één competitie uitkomt die het hele jaar duurt. Na de winterstop komen nu de beste O16-clubs bij elkaar, waardoor de spelers wekelijks meer worden uitgedaagd. Helaas geen Marveld-toernooi en helaas nog geen Future Cup voor de O16, maar de uitdaging kan bijvoorbeeld wel gezocht worden in het O17-bekertoernooi, waar aan mee wordt gedaan. Op basis van de voorbereiding geldt verder waarschijnlijk: wees erbij, neem op sommige dagen een telraam mee en geniet; galavoorstellingen gegarandeerd.

De selectie
Calvin Raatsie
Harm Dieker

Ki-jana Hoever
Donny Warmerdam
Nuri Aksit
Neraysho Kasanwirjo
Niyi Scholten
Solomon Bonnah

Max de Waal
Ian Beelen
Naci Unuvar
Dook de Vries

Jeiël Peroti
Ibrahim el Kadiri
Jaymillio Pinas
Suleyman Allouch
Joshua Pynadath
Dillon Hoogewerf

Lees meer voorbeschouwingen:
O19: Vreemdelingenlegioen op ontdekkingsreis
O17: Alle ogen gericht op coach Gery Vink
O15: Talentenploeg op zoek naar groeispurt

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties