Ajax O17 begint sterk met winst op PSV

BartVeenstra, 02-09-2017 om 14:28, 29109 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Ajaxjeugd heeft zaterdagmiddag een succesvolle middag beleefd. Ajax O15 nam het in de strijd om de Supercup op tegen PSV en deed dat met succes. Voor Ajax O16 begon de competitie al en die is het overtuigend begonnen tegen ADO Den Haag. Tenslotte was het Ajax O17 dat het in de eerste wedstrijd van het seizoen op moest nemen tegen PSV en dat met verve deed.

FT | Ajax O15 - PSV O15 (2-1)
Ajax O15 heeft, mede dankzij een geweldige start, ten koste van PSV O15 de Supercup gewonnen. De jonge Amsterdammers stonden na vijf minuten al met 2-0 voor, kregen kansen op meer, maar uiteindelijk werd het toch nog spannend.

Via nieuwkomer Youri Regeer en de eerder doorgestroomde Dillon Hoogewerf kwam Ajax O15 al snel op 2-0. Voor rust kregen ook Kik Braspenning en Jahnoah Markelo prima kansen om de score uit te breiden, maar lukte dat net niet. Ook na de thee kreeg Ajax via Markelo, Hoogewerf en Aiman Achemlal goede kansen op meer, maar werden kansen niet benut.

Wat Ajax niet deed, deed PSV vervolgens wel en zodoende stond het plots 2-1. Dankzij doelman Dani van den Heuvel werd bovendien de gelijkmaker voorkomen, waardoor Ajax uiteindelijk wel gewoon wist te winnen.

Opstelling Ajax O15: 
Van den Heuvel; Dakriet (El Morabet 47'), Bonnah, Rensch, Misidjan (Oostwoud 47'); Regeer, Campagne (Quaedvlieg 51'), Yah; Braspenning (Achemlal 36'), Hoogewerf, Markelo;
Wissels Ajax O15: 
Dijkstra, El Morabet, Oostwoud, Achemlal, Quaedvlieg;

Doelpunten:
1-0 Youri Regeer (2')
2-0 Dillon Hoogewerf (7')
2-1 PSV (57')

FT | Ajax O16 - ADO Den Haag O16 (3-0)
Ajax O16 is de competitie begonnen met een 3-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Bij rust stond het nog 0-0, maar na rust waren de jonge Amsterdammers duidelijk de betere.

In de eerste helft kreeg Ajax O16 weliswaar kansen via Soulyman Allouch, Ki-jana Hoever en Naci Ünuvar, maar gescoord werd er niet. In de tweede helft, met Donny Warmerdam centraal achterin en Max de Waal op het middenveld ging het beter. Eerstgenoemde zorgde voor een betere opbouw, terwijl De Waal het verschil maakte met zijn duelkracht en de intentie om alles naar voren te spelen.

Het leidde in de tweede helft dan ook snel tot de openingstreffer. Een steekpass van De Waal bereikte Jaymillio Pinas, die op snelheid een verdediger passeerde en scoorde. Vlak erna kreeg Ajax enkele kansen en uit een van de corners was het uiteindelijk Allouch die uit de rebound kon scoren. Allouch zou even later ook voor de 3-0 zorgen, nadat Pinas de bal veroverde en zijn teamgenoot bij de tweede paal kon vinden.

Opstelling Ajax O16: 
Raatsie; Hoever, Kasanwirjo, Aksit, Scholten (Beelen 41'); Warmerdam, De Vries (De Waal 41'), Unuvar (Pynadath 45'); Allouch, Pinas, El Kadiri;
Wissels Ajax O16:
Dieker, Beelen, De Waal, Pynadath;

Doelpunten:
1-0 Jaymillio Pinas (45')
2-0 Soulyman Allouch (55')
3-0 Soulyman Allouch (62')

FT | Ajax O17 - PSV O17 (2-0)
Ajax Onder 17 is het seizoen in eigen huis tegen PSV sterk begonnen. De Amsterdammers hadden de wedstrijd vooral in de tweede helft volledig onder controle en wonnen eenvoudig met 2-0. Uitblinkers aan de kant van Ajax waren Sontje Hansen, Brian Brobbey en Enric Llansana.

Ajax O17 begon met het initiatief aan de wedstrijd, maar dat betekende niet dat PSV ongevaarlijk was. Aan de kant van de Amsterdammers was het Brobbey die zich sterk door de verdediging sleurde, maar hij schoot nog naast. Wat volgde waren enkele momenten voor de bezoekers, waarvan er één tegen de paal belandde. Direct daarop was het Ajax dat bijna op voorsprong kwam. Een goede aanval via Hansen en Brobbey kwam uit bij Hossein Zamani, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Gescoord werd er in de eerste helft niet meer en dus zochten beide ploegen met een brilstand de kleedkamers op na een vermakelijke eerste helft.

Waar de doelpunten in de eerste helft uitbleven, was het in de tweede helft algauw raak. Ajax bracht Venitchio Sint in de ploeg voor Kenneth Taylor en daarbij kreeg Hansen een centrale rol. Diezelfde Hansen zette meteen na de aftrap een actie in en daarbij kwam de bal tegen de hand van de verdediger, strafschop. Middenvelder Ryan Gravenberch nam plaats achter de bal en zette Ajax op een 1-0 voorsprong. Hierna volgde een periode zonder grote kansen, maar toen er dan toch een kwam, was het meteen weer raak. Het was de ijzersterke spits Brobbey die zoals zo vaak als kapstok fungeerde en de bal panklaar legde voor Jurrien Maduro. Hij faalde niet en scoorde de 2-0.

Hierna bleef het initiatief aan Amsterdamse zijde zonder al te grote kansen te creëren, maar het was PSV dat via een spaarzame uitval bijna terugkwam in de wedstrijd. Daarna volgde weinig noemenswaardigs, behalve het feit dat trainer Gery Vink plaats moest nemen achter de boarding nadat hij zich liet gaan over een beslissing van de scheidsrechter. De eindstand was hiermee bereikt en zo boekte Ajax Onder 17 een knappe 2-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van PSV.

Opstelling Ajax O17: Reiziger; J. Maduro, Van Gelderen, Musampa, Douglas; Llansana (Omzigtig 74'), Taylor (Sint 41'), Gravenberch (Ben Sallem 59'); Zamani (Hernandez 60'), Brobbey, Hansen (Mbinga 64');
Wissels Ajax O17: Ruijgrok, Ben Sallem, Mbinga, Omzigtig, Sint, Hernandez;

Doelpunten:
1-0 Ryan Gravenberch (42')
2-0 J. Maduro (56')

Volg de wedstrijden via Twitter:

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Ik had het mis met mijn oordeel over deze wedstrijd, excuses. En Reiziger schrijf ik niet af, maar maak me zorgen over het minder risico nemen na een voorsprong, en sneller de lange bal spelen. Heb ik Keizer nooit zien doen, en zo hoort het. Gewoon doorgaan en blijven voetballen. Juist die weerstand als het even moeilijker gaat, is prima om voetballend beter te worden, dan wordt er individueel nog meer gevraagd, moeten spelers ook opstaan.

Er wordt gezegd dat men ook winnaarsmentaliteit moet kweken, en dat men dat onder Vink leert. Winnaarsmentaliteit is nauwelijks tot niet te kweken, en als dat het al is, dan is dat in de jongste jaren, in de bovenbouw kweek je dat niet meer. Het zit in een persoon deels vanaf de geboorte in de vorm van temperament, en wordt gevormd in de jonge jaren, doordat een kind zich bijvoorbeeld niet gezien/gehoord voelt, de drang heeft zichzelf te (moeten) bewijzen, bijvoorbeeld. Van lange ballen spelen vanaf het eerste fluitsignaal, leer je niet winnen, en ook niet voetballen. Dan leer je een laffe instelling aan die niet des Ajax is. Bovendien train je niet de juiste individuele aspecten benodigd voor het spel dat in het eerste gespeeld wordt. Talenten staan daarin een seizoen lang stil. En wat dacht je van talenten die rond hun 16e/17e aangetrokken worden en die komen om de speelwijze aan te leren, en klaargestoomd moeten worden voor het eerste? Die leren dan helemaal niks wat dat betreft.

Juist als het moeizaam gaat, als de weerstand erg hoog is, als er fouten worden gemaakt, als er gefaald wordt, leren talenten. Zowel technisch, als mentaal, doordat ze leren omgaan met teleurstellingen (ook kleine in het veld, koppen niet laten hangen), hun eigen zwaktes meer leren kennen, maar ook hun kracht. Ze uitgedaagd worden voetballend een steeds hoger niveau te halen en richting het niveau van het eerste te groeien.

Dus gewoon het Cruijffspelletje nastreven, en dat desnoods moeizaam laten gaan. Trainen, trainen, en nog eens trainen om het beter te laten lopen, individueel, en vervolgens ook als team. In plaats van de makkelijke weg (de lange bal), de moeilijke weg met de meeste weerstand bewandelen, en er alles aan doen tóch te winnen als speler zijnde. En dat niet door alleen te bikkelen, maar door meer te bewegen zonder bal, meer aan te bieden, meer loopacties te maken, meer tempo te maken, meer risico te nemen, meer mee te verdedigen, meer mee op te komen, etc. En dat alles 'gewoon' binnen het Cruijffspelletje, zodat je nogmaals zowel technisch, tactisch als mentaal groeit.

De lange bal hanteren en gewoon niet voetballen, is de keuze van een coach die niet voldoende geloof heeft in zijn ploeg om voetballend iedere wedstrijd tot resultaat te komen. En gaat resultaat dus boven individuele ontwikkeling bij die coach. Ging het die coach om individuele ontwikkeling, dan zou hij minder resultaat dulden, en hen gewoon laten voetballen en fouten maken, en falen, en laten leren. Met een resultaatgerichte speelwijze resultaat binnenharken, leren talenten helemaal geen winnaar te zijn. Juist door te verliezen beseffen ze dat er een tandje bij moet, een overwinning niet zomaar aan komt waaien, maar dat iedereen op zijn top van zijn kunnen moet spelen, mét inzet.
0 -1
Champy
Alleen jij ziet de link tussen voor expres lange ballen spelen en winnaarsmentaliteit kweken.

Het Cruijffspelletje spelen doe je niet met matige spelers, anders zou iedere club dat wel doen. Waarom lukte het Jonk niet met de A2 die hij ook onder z'n hoede had?

Voorlopig neem je als voorbeeld telkens de ploeg die 'dat' schitterende middenveld had. Cruijffvoetbal speel je met Cruijffspelers..
Ik kan totaal niet schilderen, dus je moet ook geen kunstwerk a la Vermeer van me verwachten.

Ik ben verder het wel eens dat het mentale gedeelte voor een groot deel ingebakken zit in de cultuur, omgeving en opvoeding. Ik denk dat de heren in het voetbal vaak mentaliteit verwarren met concentratie en de wil om voor elke bal te gaan.
Juist die twee laatste dingen kan je erin stampen.
2 0
geDaante
Ik verwacht dan ook geen vlekkeloos Cruijffvoetbal van ieder elftal, dat heb je me nergens zien schrijven, maar wél de intentie. Daar leid je toch voor op? Voor het eerste? Voor dat spel?

Dat spel moet één met ze worden, en steeds op een hoger niveau. Een hoger niveau halen is vooral sneller leren handelen en denken, en dat doe je niet als je continue de lange bal (lees: makkelijke uitweg) kiest. Dat doe je door die weerstand aan te gaan, fouten maken desnoods, en zo sneller leren handelen.
Natuurlijk zijn er talenten waarvan het plafond hierin te laag lijkt, maar die moeten wel de kans krijgen hierin te verbeteren, en zo misschien te verrassen. Ook speelden in het elftal van Vink vorig seizoen meerder talenten die het ongetwijfeld of vrij zeker gaan redden. Die stonden echter totaal stil wat dit betreft.

Het slaat gewoon nergens op, wat win je met lange ballenvoetbal om maar resultaat te halen? Wie wordt daar beter van? Juist, alleen de trainer, en de club Ajax naar buiten toe, als men afgaat op scorebordjournalistiek.

Door Cruijffvoetbal te spelen in ieder elftal, kunnen spelers dus eventueel nog aanhaken, en de spelers die het sowieso redden, leren en ontwikkelen optimaal, omdat zij de kar zullen moeten trekken, en individueel nog meer op zich moeten nemen om hun zwalkende team te helpen. Bovendien komen in het Cruijffspelletje alle technische aspecten te pas, dus die worden iedere wedstrijd geoefend. Spelers worden hoe dan ook beter van dit type spel, en bijpassende trainingen.

Je speelt het Cruijffspelletje alleen niet met niet-Cruijffspelers, als dat team resultaat moét halen, zoals het eerste. In alle overige elftallen mag er gefaald worden, mag het stroef gaan, en mogen er veelvuldig fouten worden gemaakt. Dié weerstand, dat voetballend moeten zien aan te haken bij het niveau, je zwaktes en sterke punten beter leren kennen en deze moeten verbeteren, is waar spelers betere voetballers van worden. Van lange ballen gaat je handelingesnelheid niet omhoog, houd je je techniek niet scherp, je korte passing en combinerend vermogen, etc.

De A2 kan ik niet over oordelen, heb ik nauwelijks tot niet zien spelen. Als het niet loopt wil het niet zeggen dat het niet geprobeerd wordt, dat is alles dat ik vraag. Als het onder Jonk lange ballenwerk werd, keur ik dat ook af.
0 -1
Champy
Dus lange bal onder Jonk bij de A2 was wel een intentie van Cruijff voetbal?
0 0
geDaante
Nogmaals, de A2 heb ik niet gezien, dus kan ik niet over oordelen.
Dat spelers zelf de lange bal gaan hanteren doordat ze merken dat ze er voetballend niet uitkomen, is overigens ook anders dan een coach die langs de lijn schreeuwt om de lange bal te spelen. Zo erg dat spelers daar ziek van worden.

En dat laatste gebeurt onder Vink, dat is zo fout. Als de A2 onder Jonk veel de lange bal hanteerde vanwege het niet voetballend eronder uit komen, had Jonk daar wat van moeten zeggen, maar misschien heeft hij dat ook wel gedaan, dat weet ik dus niet.
0 0
Champy
Hoorde Jonk daarna ook iets zeggen over mentaliteit en bikkelen ;).
Ik wil er maar mee zeggen. Die ene sterke voetballende lichting is geen referentie voor de opleiding. Het is de uitzondering. Dus hou nou eens op die als voorbeeld te nemen voor die trainers die het so called wel goed doen.
0 0
MosesD
Ha Daan, benieuwd of je nog gaat reageren op mijn posts hieronder over opleiding/Frenkie/de Jong/TH/etc
0 0
Ratatouille
Dat is het hem juist Chuckie88. De kans is groot dat de Engelse grootmachten nog voor het ingaan van de Brexit in 2019 komen winkelen in Amsterdam. En dan met name bij O16. Daar worden de meeste jongens al regelmatig benadert door allerlei voetbalmakelaars en bureau's. Vanaf dat deze jongens de leeftijd van 15,5 jaar bereiken mogen ze deze jongens officieel benaderen. Dat gebeurd in de praktijk al op jongere leeftijd. Zaak is dat de jongens zich alleen op het voetbal moeten richten en niet op de mooie praatjes en beloftes van voetbalmakelaars. Hoe moeilijk dat af en toe ook kan zijn als er met belachelijke bedragen en contracten geschermd wordt. Ik hoop dat Ajax hier iets in kan betekenen en al deze jongens bv kan voorzien van een mooi 'jeugdcontractje'. Ik ben van mening dat je de meeste spelers van deze ploeg, waarvan het grootste gedeelte al vanaf de F-jes bij elkaar speelt, dan bij elkaar kunt houden, uitzonderingen daar gelaten.
2 0
Champy
Als Ryan het goed blijft doen, zien we hem na de winter al vast in de A1. En daarna na 1 jaar naar het eerste. Die gaat op zijn 17de debuteren in het eerste van Ajax.
1 0
wolterx
De o10 heeft een toernooi in Sappemeer gewonnen, werden in 2 teams opgedeeld en die troffen elkaar in de finale. Was een nationaal toernooi met oa Groningen, Heerenveen, Cambuur, PEC en paar andere.
1 0
EVH
Ajax O13 - Legia Warschau 1 - 4
Ajax O14 - Legia Warschau 2 - 5

Whoww
0 0
wolterx
Toch verrassend, o12 van afgelopen jaar won paar grotere internationale toernooien en o13 werd 2e in hun reeks en won rond Nieuwjaar ook een groot toernooi. Zijn geen slechte teams op papier. Zijn die wedstrijden vandaag gespeeld?
0 0
Mikes
Was volgens de officiële twitterpagina van legia jeugd geen o13 tegen o13, maar o13 tegen o14 en o14 tegen o15.
Stonden ook een aantal foto's bij en het waren echt reuzen tegen kleine jongetjes.
0 0
wolterx
Duidelijk, dan heeft de o14 het nog best goed gedaan. Onze o15 speelde namelijk gelijk tegen de o15 van Legia vorige week.
0 0
Mikes
Jaa maar scouting bij legia is op lange jongens en dergelijke. Die foto was echt grappig om te zien. Allemaal 20 centimeter verschil tussen de spelers.
0 0
TimAFCA
Wauw. Sta atm in centrum Tilburg, uitgaansleven. Rara wie ik tegenkom. Mitchell Dijks. Staat rustig een broodje Jantje en een kroket naar binnen te werken. Goed bezig man. Daarvoor vroeg een maat van me nog iets aan hem, waarop ie zei 'laat me ff man, ik probeer dit meisje haar nummer te regelen.'
1 -5
Godenzoon24
Dus?
0 0
Afca85meer
Als ik Mitchell was zou ik ook mijn lijntjes openhouden in Tilburg. Ajax onwaardig, gauw laten gaan.
0 0
geDaante
Weer typisch Vink de voorkeur te geven aan de korte termijn en teamresultaat, door Brobbey in de spits te zetten in plaats van Hansen. Puur vanwege zijn fysiek, waarop hij alles wint, en waarschijnlijk gaat afvallen omdat dit fysieke voordeel straks wegvalt. En dat in plaats van het grotere talent Hansen gewoon in de spits te zetten, ookal zou dit wellicht heel misschien tot iets minder resultaat leiden.

Dit resultaatgerichte, en dat vrijlaten van al die egootjes van de trainers, verpest je opleiding, en maakt dat je nooit de beste opleiding ter wereld zal worden, eerder een nietszeggende, visieloze opleiding die het alleen leuk lijkt te doen door de beste talenten aan te trekken.

Alleen de onderbouw lijkt nog goed bezig, en zo'n Wooter. Maar het mag niet zo zijn dat de ene trainer des Cruijffs speelt, de ander des Salzburgs, de ander des De Boers, en ook niet dat de een gewoon het individu voorop zet, en een ander doodleuk en ordrinair resultaatvoetbal speelt puur om zijn eigen egootje te strelen.

Knopper hoor je al weer hameren op resultaat en bikkelen, Reiziger over na een voorsprong minder risico nemen en sneller de lange bal spelen, Vink, het eerste met meteen na de rust een Plan B dat niet des Ajax is, na een voorsprong ook inzakken, etc.

Ajax is (ver)ziek(t). Ajax leek weer Ajax te worden, maar is alweer geknakt.
7 -6
Ozymandias
Wat een onzin weer, Brobbey is inderdaad minder talentvol dan Hansen maar ze kunnen goed samenspelen omdat Hansen ook op linksbuiten kan. Dat heeft niets met resultaat te maken maar met de individuele ontwikkeling van zowel Brobbey als Hansen. Het zou zonde zijn om Brobbey op de bank te zetten.

Jonk heeft meerdere keren gezegd dat het belangrijk is dat talenten leren te winnen. Spelers moeten leren om hard te werken en te bikkelen. Dat is een belangrijk aspect van hun individuele ontwikkeling.
2 0
geDaante
Brobbey moet je óf nu al nog hoger plaatsen, en zijn fysiek voordeel totaal wegnemen, of niet opstellen ten koste van Hansen in de spits.

Laat Brobbey het maar eens puur op voetballend vermogen zien, daag hem daar in uit. Die jongen is al zo sterk als een volgroeide voetballer, en nog een flinke ook.

Spelers leren winnen doe je niet door als coach resultaatgericht te gaan spelen, door bijvoorbeeld de lange bal steeds te hanteren. Daar worden speler zowel voetballend als mentaal niks beter van. De spelers moeten willen winnen, niet de coach per se. Is dat laatste het geval, dan zit het heel erg fout, en dat is het geval.

Jonk speelde met de A1 volledig des Cruijffs, uiterst aantrekkelijk, en gekoppeld aan flinke resultaten, met allemaal talenten die erop klapten, alles gaven, na een voorsprong maar bleven gaan, na een achterstand de kopjes niet lieten hangen. En binnen dat spel worden alle technische zaken bij spelers aangesproken, op iedere posities, in alles moeten ze top zijn, voor een CV het inspelen, het opbouwen, het met ruimte in de rug verdedigen, het drukzetten, voor de middenvelders het aannemen, kaatsen, wegdraaien, combineren, spelmaken, ballen steken, buitenspelers lanceren, etc, etc.,

Een jaar lang resultaatgericht lange ballen spelen, puur om als team te winnen, terwijl je dat met goed Ajaxvoetbal net zo goed had kunnen bereiken, is totaal kansloos, en een teken dat de coach vooral wil winnen.

Speelde Vink des Ajax, dan zal het een en ander misschien mis zijn gegaan, wat vaker fouten, bij het opbouwen, bij de aanname, bij het combineren, etc., maar dáár leren spelers juist van, van fouten maken, falen, etc. En spelers bij Ajax zijn juist gewend dat het ze vaak makkelijk afgaat, omdat ze alles winnen. En dus leren ze winnen door het nog makkelijker te maken voor ze om te winnen? Wat is dat voor een logica.

Speel gewoon des Cruijffs met welke spelers dan ook, laat het fout gaan, laat ze ervaren en leren, en laat ze echt eens moeite moeten doen die winst te pakken met dat spel, want dat moeten ze dan. Als het voetballend niet gaat, moeten ze voetballend verbeteren én wat meer energie in de wedstrijd leggen.

Dat is leren winnen plus voetballend beter worden, in de speelwijze van de club en het eerste.
1 -1
Champy
Op die leeftijd maak je een speler niet meer technisch beter door hem uit z'n comfortzone te halen. Dat doe je op pupillenleeftijd, en niet bij de Btjes.
Als dat zo is, kan je beter de hele B naar de A overhevelen, en de A naar Jong... Structureel ALLE spelers 1 of 2 leeftijdscategorieen zetten.

Jonk speelde des Cruijffs met de A1, DE BEKENDE A1. Alleen lukte het hem niet met de A2 waar ie ook een tijd de leiding over had. Zag je ook alleen kansloze lange ballen, en combinaties van niks. Ook geen idee. Ik snap niet waarom je dit blijft opratelen, en die A2 niet gebruikt als je voorbeeld.
2 0
geDaante
Niet mee eens, de handelingssnelheid van een speler groeit tot ongeveer zijn topjaren, rond de 26-28, zie hoe spelers moeten aanhaken en vaak ook doen aan een hoger (sneller) niveau als ze weer een stap maken.

Zolang Brobbey alles wint op fysiek, wordt hij niet uitgedaagd slimmer te zijn, de bal beter te behandelen en sneller te handelen.
0 -1
Champy
Je hebt het over leeftijds en ervaringsgebonden groei, niet over handelingssnelheid.
0 0
Web
Jij denkt dat wij er komen door alleen maar positie spelletjes te spelen, echt dat jij dat denkt, wij komen in Nederland kracht, snelheid en diepgang te kort.

Denk jij dat Pogba altijd positie spelletjes speelt, nee hij moest winnen dat is bij geleerd, waarom missen wij Sanchez winnaar, Klaassen was geen Ajax voetballer volgens jou, ook een winnaar. Zo belangrijk .

Het hedendaagse voetbal is zo verandert, vrijdag gekeken? Wij kunnen niet meer mee, zelfs de Ligt krijgt het nog moeilijk, er komt zo veel meer kijken.

Johan Cruijf deed dat al vroeger, Vanenburg mocht naar PSV vertrekken ( de koning van het positie spel) en haalde Wouters, kracht winnaar binnen. Nog een paar van die jongens, Wim Jansen, Leo van Veen , Hennie Meijer, Frank Stapelton, Danny Blind, Arnold Scholten, allemaal spelers die niet overliepen van techniek, maar wel met winnaars mentaliteit

Ik hoop dat jij eens verder kijkt,
2 -1
geDaante
Je kijkt teveel naar het buitenland, en hoe anderen het doen. De kracht van Nederland was altijd het juist heel anders te doen. We zijn naäpers geworden, in plaats van visionairs. Het blijkt dan ook dat al het nederlandse succes en dat voorop lopen, puur door Cruijff kwam. Zonder Cruijff is Nederland als voetballand totaal visieloos en gewoon niks. De enige nederlandse coaches die nog wat bereiken en er wat van snappen, passen principes van Cruijff toe.

Klaassen kwam van pas in wedstrijden met meer ruimte, kom je weer eens tegen zo'n muur te spelen, heb je helemaal niks aan hem, omdat hij in de kleine ruimte niks kan. Dus niks voor Ajax, want meestal speel je tegen zo'n muur.

De basis moet zijn heersen in de kleine ruimte, zodat je over op het veld, ook bij een zeer compact staande tegenstander, er doorheen kan combineren, en balbezit kan hebben op plekken waar zij dat niet willen.

Ben je niet beter in de kleine ruimte, en is je combinerend vermogen als team ondermaats, kan je de tegenstander niet de wil opleggen, niet dwingend en dominant vanuit balbezit spelen. Dus niet des Ajax spelen. Bosz speelde ook niet volledig des Cruijffs in balbezit, omdat de meeste spelers combinerend en technisch niet goed genoeg waren, waaronder Klaassen, en ook Ziyech. Nouri, De Jong en Eiting zijn daar meer het juiste type voor.

Een winnaarsmentaliteit heeft iemand, of niet. Dat zit in het aangeboren temperament en/of het opgroeien, waarbij kinderen zich niet gezien voelen, misschien wat onzeker zijn en bewijzingsdrang hebben, e/of merken dat ze het op talent niet redden, en al automatisch beseffen dat ze meer arbeid moeten leveren om dat goed te maken.

'Winnaars' worden geboren en/of gevormd in hun vroege jeugd, vooral door zaken buiten het voetbal.
1 -1
MosesD
Geheel eens. Daan een mooie romanticus, maar niet meer van deze tijd en die bovendien alles nogal zwart wit ziet. En de opleiding is altijd al erg goed geweest, maar niet elke lichting kan even goed zijn. Dat is van alle tijden. Ook is het een beetje overdreven om te stellen dat het resultaat totaal onbelangrijk is. Het is 'en en', en niet 'of of'. Dus goed opleiden met o.a. individuele traingen, maar ook het moeten winnen. Ook daar leer je namelijk van. Winnen hoort bij Ajax, ook dat is van alle tijden.
0 0
geDaante
De opleiding is tussen '95 en 2010 belabberd geweest, met jonge talentjes, meestal gescout op fysiek, die geen acties mochten maken, al volgestauwd werden met opdrachten en vaste taken, niet mochten straatvoetballen, team veel belangrijker dan individu, discipline en braaf luisteren belangrijker dan technisch en combinerend vermogen en creativiteit kweken en ontwikkelen, etc. En het resultaat hebben we allemaal mogen aanschouwen, en is een logisch gevolg daarvan, met allemaal middelmatige robotachtige gemaakte voetballers, one-trickponies. Ze werden opgeleid om later als machines de taken van de coach braaf uit te voeren, om zogenaamd een geöliede machine te creëren. Leuk bedacht, maar zo werkt het totaal niet.

Je ziet na Cruijff en Jonks ingrijpen nu veel meer technische voetballertjes bij Ajax rondlopen, kleiner en ieler ook, men scoutte niet meer op fysiek om maar potjes te winnen.

Om te leren winnen hoef je niet daadwerkelijk te winnen! Juist als het moeizaam gaat beseffen ze dat ze er wat voor moeten doen. En de spelers moeten in het veld willen winnen, en dat kan met een speelwijze die des Ajax is, en waarin ze voetballend het meeste leren en ontwikkelen.

Resultaatgericht, lange ballenvoetbal is niet om spelers te leren winnen, maar het is de coach die vooral voor zichzelf wil winnen.
Zie dat toch eens in man.
0 -2
MosesD
Ik noem alleen al even van der Vaart, de Jong, Sneijder, Heitinga, Vertonghen, Alderweireld, Blind, Eriksen en jij vindt het allemaal maar niks. Ajax is al sinds jaar en dag dé leverancier van voetballers van BVO's in Europa.
http://www.nu.nl/voetbal/3680659/ajax-levert-in-europa-meeste-talenten-af.html
Dat niet elke generatie even goed is, ook dat is van alle tijden. Het is niet zo dat je er bij Ajax een kwartje ingooit en er een talent van de band rolt. Ook is Ajax nimmer een spits talentfabriek geweest. Kijk maar eens hoe lang er tussen verschillende spitsen zat. Het grootste talent van Ajax op dit moment is Frenkie de Jong. Komt van Willem II waar men nog nooit van een plan Cruyff heeft gehoord. Talent heb je heb je niet. Nouri was ook zo'n geweldig talent, werd al geroemd ver voor de hele revolutie. Een trainer (en een opleiding) kan hooguit handvatten aanreiken. Je blijft maar bezig met Jonk, maar als die zo geweldig was, waarom zit ie dan niet bij een topclub? Fnoord en Psv zochten allebei een nieuwe hoofdopleidingen. Ook in het buitenland was geen plek voor hem. Ik heb het vaker gezegd, Jonk is een prima trainer, maar geen manager. Daar komen andere dingen bij kijken. Ander topclubs zijn echt niet gek hoor, hoewel ik af en toe denk dat jij iedereen gek vindt behalve jezelf......
Willen en leren te winnen is onderdeel van een zgn opleiding. Ook daar leer je van. Zeker mentaal, want voetbal is meer dan alleen een leuk trucje.
Jij bent zo'n zwart wit denker. Het is nogmaals 'en en" en niet 'of of'. Reiziger is net begonnen en hij krijgt alweer de volle zure laag van jou. Bosz begon vorige jaar ook niet best. Ooit van tijd nodig hebben gehoord?
En als je het zo oneens bent, waarom schrijf je Ajax geen brief, koop je aandelen en ga je kijken of je aandeelhouders meekrijgt. Hier heb je niet veel medestanders, maar die zullen allemaal wel gek zijn......
1 0
geDaante
En daar heb je het welbekende rijtje, dat op één hand te tellen is, en allemaal geeneens wereldtop (behalve Sneijder), sommige verre van, en dat in 15(!!!!) jaar tijd.
En betaald voetbal is ook de tweede divisies in binnen- en buitenland, en daar zijn velen ook heengegaan. De lcihting Hosé/Bobson, etc. won alles in de jeugd, maar vooral op snelheid en fysiek. Van dat team is geen enkele speler goed terechtgekomen, hoorde je niks meervan.
Als er al spelers doorbraken, waren dit vooral verdedigende spelers, en de beste verdedigers waren aankopen Alderweireld en Vertonghen, nauwelijks opgeleid.

Nouri is zo goed geworden doordat hij als klein ventje tegen al die grotere gasten moest opboksen, en veel op straat speelde, en zo slimheid, creativiteit, techniek, handelingssnelheid optimaal heeft ontwikkeld. Hij had er al talent voor, maar had hij nooit gevoetbald, of wel, maar dan tegen allemaal kleintjes, en niet op straat, was hij lang niet zo goed geweest. Talent moet je wel inzetten en uitbuiten, stimuleren en perfectioneren. Leid Nouri op zonder enige straatvoetbal, maar alleen maar lange halenvoetbal, krijg je een heel ander resultaat dan wanneer je alles op kort en vlot combinatiespel gooit.
Iemand met muzikaal talent, kan geen piano spelen uiteindelijk als hij hier nooit op geoefend heeft.

En het gaat niet alleen om de toptalenten, ook om de goede talenten daaronder. Zoveel mogelijk balcontacten, weerstand, etc., draagt allemaal bij aan onder meer een betere techniek en handelingssnelheid. Individuele begeleiding en hen leren hoe te handelen in allerlei situaties..

Vind het een hele rare gedachte van je dat opleiden, en vooral hoé je opleidt, helemaal niks uitmaakt. Dan kan je de opleiding wel opdoeken, dan is iedere opleiding ook zinloos en niet beter dan de ander, als het puur op scouten aankomt.

Ik ben totaal geen zwart/witdenker, ik sta hier juist bekend als iemand die vrijwel altijd in het grijze gebied denkt. Zwart en wit horen echter ook nog steeds bij het spectrum, het zijn slechts uitersten, en die komen óók voor.

Ik sprak mijn zorgen over Reiziger uit, niet dat ik hem afschrijf. Bij een voorsprong minder risico nemen en de lange bal spelen vind ik nogal verontrustend, en is in lijn met de meer behoudende en laffere instelling die je bij Ajax alweer steeds meer opmerkt. En daar ben ik allergisch voor.
0 0
MosesD
Hier ook nog even het verhaal bij de discussie over Jong Ajax. Hebben we alles bij elkaar. Benieuwd of je het hier niet mee eens kan zijn.
Dus kom maar met die reactie op deze 2 posts....


Te pijnlijk, omdat ik daar precies blootleg wat er zoal aan schort. Het TH heeft nooit echt gefunctioneerd. Het was een slecht idee. Hoe kan je nou een assistent trainer eigenlijk de baas maken van de hoofdtrainer? Totaal van de zotte. Afgezien daarvan waren en zijn de poppetjes gewoon niet de beste die er zijn. Destijds loyaal aan JC, terwijl kwaliteit altijd boven loyaliteit zou moeten staan.
Ja, met kampioenschappen moeten we het doen. Of geloof jij werkelijk in dat verhaal van 'terugkeren aan de Europes top'? Met alle respect, maar als je dat werkelijk denkt, dan ben je wel heel erg naïef.
Leden en supporters hebben Cruyf laten vallen. Ook zoiets. Cruyff had er (net als een Beckenbauer bij Bayern ) gewoon moeten zijn, er bovenop moeten zitten. Dat hij het overliet aan een paar loyalisten, die noch communiatieve, noch management kwaliteiten in zich hadden, dat is een grote fout. Dan ga jij vermoedelijk zeggen dat JC is verradden, maar JC heeft gewoon de verkeerde mensen gekozen. Ik heb het vaker gezegd, hij had verstand van het spelletje, van mensen en een club runnen had hij een stuk minder verstand. Daarom zitten wij nu opgescheept met een paar incapabele ex-voetballers die aan een half woord genoeg hadden en dingen zouden oplossen, desnoods in kleedkamertaal. Een gotspe , ik heb het vanaf dag 1 geroepen. Ik ben fan van Cruyff, maar niet alles wat hij zei of dacht was helemaal goed. Jij noemt iemand die (terecht) kanttekeningen bij JC zet wellicht meteen een Cruyff hater. Ik noem het eerder een realist.
0 0
geDaante
De opzet van het TH is al jaren niet meer zoals Cruijff het bedoelde. Daarbij gaat het inderdaad vooral over de invulling van de poppetjes, en die zijn verkeerd gebleken inderdaad, Cruijff maakt ook (inschattings)fouten. Hoewel hij wist dat De Boer een risico was, en hem dan ook kleur liet bekennen. De Boer moest aangeven dat hij mee wilde in visie en Plan Cruijff. Dit vertrouwen van Cruijff, is zwaar geschaad door De Boer, die volledig zijn eigen gang ging. Cruijff wilde oud-Ajacieden aan het roer bij Ajax, wilde af van al die plucheplakkende bestuurdertjes zonder enige voetbalkennis, en oud-Ajacieden bij het eerste en in de jeugd. Zoveel zijn er daar niet van, en ze moesten ook nog eens beschikbaar zijn en welwillend. En wie had gedacht dat Bergkamp zou ontpoppen als zo'n narcistisch figuur die alles naar zijn hand wil zetten en Cruijff zou laten vallen? Dat verwacht niemand. En iedereen vond het prachtig dat al die oud-Ajacieden terug bij de club kwamen. Dat het niet goed uitpakte, was eigenlijk al wel te verwachten, daar je met mensen te maken hebt, en daarmee met ego's en eigenbelangen. Zie Barcelona, daar is het ook verziekt geraakt. Cruijff werd oud, vond het tijd voor een volgende generatie, die niet doet wat hij zegt, maar vanuit zijn visie en filosofie het op zouden pakken, en zelf zaken op poten zetten, want Cruijff had niet het eeuwige leven, men moest op eigen benen gaan staan. Cruijff werd al vaak gezien als iemand die zich er tegenaan bemoeit. Doet hij dat een keer niet en laat hij ze hun ding doen met de mogelijkheid hem altijd te bellen voor advies, is het weer niet goed.
Cruijff wilde per se Ling, en wel vanwege het feit dat hij een sterke persoonlijkheid is die intrinsiek in visie Cruijff geloofde, en daar dus altijd voor op zou komen. Het is een leider die de jonge 'talenten' van het TH kon sturen, en waar nodig ontslaan als het zou moeten. Nadat men Ling maar bleef weren, nam Cruijff met tegenzin maar genoegen met Van der Sar en Kinsbergen. Bleken uiteindelijk veel te slap, zoals verwacht. In de RvC en bestuursraad, zaten ook nog notoire Cruijff-haters. En als zelfs oud-ploegmaten en vrienden Cruijff laten vallen, dan is het klaar. Dus de invulling was zeker aan de top helemaal niet zoals Cruijff het wilde. Van daaruit had men het TH kunnen aanpakken en bijvoorbeeld De Boer op zijn plek kunnen zetten, en Cruijff en Jonk kunnen steunen.

Zonder top die pro-Cruijff is, wordt het gedachtegoed en plan van Cruijff nooit bewaakt.
En met leden en supporters die Cruijff ook keihard lieten vallen, kom je nergens.

En ookal had Cruijff er meer bovenop moeten zitten, is dat een excuus om hem dan maar te laten vallen? Zijn hele plan te laten vallen? Nee, het was voor al die ruggestekers alleen maar mooi, omdat ze zo hun eigen egootje en eigenbelang weer voorop konden zetten.

Het TH was geen slecht idee, meerdere technische mensen die een stem hebben verkleind de kans op een miskoop. En inspraak van de Hoofd Jeugdopleiding, maakt dat je de doorstroom van de jeugd waarborgt, en je hebt iemand die weet hoe de aanstormende talenten ervoor staan. Het probleem was afkadering van de verantwoordelijkheden. Jonk vroeg de RvC nog per brief of deze beter bekaderd zouden kunnen worden, maar daar deed men niks op uit, daar men Jonk weg stiekem kwijt wilde. De Boer greep de macht, en werd niet teruggefloten door de slappe directie. Hij bracht namelijk titels en geld binnen.
0 0
MosesD
Ik denk dat wij het op grote delen eens zijn. Ik ben fan van JC als voetballer en zijn visie op voetbal. Als gezegd minder op zijn kijk op mens en organisatie. Want, zoals je zegt, hebben mensen wellicht anders gedaan dan hij verwacht had, een assistent trainer die feitelijk de baas is van de hoofdtrainer, dat is natuurlijk gewoon een denk- en weeffout. Jonk vind ik een uitstekende trainer, maar geen manager. Hij heeft daar de communicatieve vaardigeheden en management kwaliteit en ervaring niet voor. Een hele opleiding aansturen, dat is meer dan in je trainingspak een balletje hooghouden bij wijze van spreken. Jongkind moest vaak de dingen op papier zetten en verwoorden, dat werkt natuurlijk ook niet echt. En zeker niet voor iemands geloofwaardigheid. Bergkamp is denk ik een hele goede techniektrainer, maar hij blinkt niet uit in de communicatie en heeft 0,0 management ervaring. Hoe kan JC dergelijke figuren op cruciale posten zetten? Zeker als je er zelf eigenlijk nooit bent. Ik vind dat gewoon een hele grote (inschatting)fout. Als ik dat zeg, word ik meteen voor JC hater uitgemaakt, wat natuurlijk pure onzin is.
Op zich is een TH prima, maar dan wel met de juiste mensen en niet dat de assistent de baas is van de hoofdtrainer. Onbestaanbaar. Maar ik vind dat JC heeft gekozen voor loyaliteit en niet voor kwaliteit.
Ik heb twijfels over Ling. Daar kleeft toch wel eea aan. Ook een paar failissementen. Het is ook opvallend dat de rechter Ling nooit in het gelijk heeft gesteld tov ten Have. Nogmaals en ik was fan van Ling (met straatvoetbal vroeger wilde ik altijd Ling zijn), maar of hij nou de man was.... Overigens was Kinsbergen een zeer goede vriend van JC en die heeft het imo uitstekend gedaan. Wilde 2 jaar bijtekenen, de RvC wilde (deels terecht) maar tot 1 jaar gaan, omdat de duur betaalde stagiair vd Sar nu weleens op eigen benen mocht staan.
En dan over het opleiden. Je zegt dat de opleiding heel slecht was. Toch kwam er nog genoeg talent in Ajax1. Niet altijd toptalent, maar dat kan ook niet in ons kleine kikkerlandje. Niet elke lichting is even goed. Daarbij moet je opleiden ook niet overdrijven. Een speler heeft talent of niet en kan je hooguit handvatten aanreiken. Ik noemde een Frenkie de Jong. In mijn ogen het grootste talent van Ajax in jaren. Komt van Willem II, waar men nog nooit van Plan Cruyff heeft gehoord. We doen allemaal een beetje spastisch over opleiden. Cruyff, van Basten, Bergkamp, van de Vaart, Nouri, de Jong, Neres, etc, allemaal kunnen ze voetballen, allen werden en worden beter door gewoon lekker te pielen en te oefenen. De basis is gewoon talent. En nogmaals, daarvan hebben we in Nederland niet altijd genoeg. Het is geen machine waar je kwartje in gooit. In de jaren 80 hadden we tot 88 een dip (ik noem het de periode Wijnstekers) en nu weer. Komt weer goed. En kijk ook eens naar de aanvallers bij Ajax uit eigen opleiding in de laatste 50 jaar. Je zult schrikken hoe weinig echte topspelers uit eigen jeugd er zijn doorgebroken. Het is dus echt niet iets van de periode die jij noemt. JC greep in na Real uit (2-0). Erna verloren we iedere keer van Real. De Europese top, waar hij het over had, dat is echt een utopie. Met of zonder plan Cruyff.
0 0
MosesD
Ik noem er maar een paar. Noem jij dan eens het aantal toppers tussen pak 'm beet 74 en 94? Daar zat één goede lichting tussen, tussen even afgezien van Davids en Kluivert. Vooral ben ik benieuwd naar de lijst eindeloos veel goede aanvallers, want je doet een beetje of dat wel ooit zo was.....
Nouri is gewoon zo goed, vanwege het talent dat hij heeft gekregen. En ja, veel op het pleintje bij zijn huis gespeeld. Vroeger speelde men op het parkeerterrein van de Meer ook al veer straatvoetbal trouwens. Maar ik ben ook zo benieuwd waar Frenkie de Jong volgens jou dan zijn geweldige talent vandaan heeft, want bij Willem II hebben ze nog nooit van plan Cruyff heeft gehoord.
Vertonghen en Alderweireld geen eigen jeugd? Oké, maar dan o.a. van Basten, Dolberg om maar twee spitsen te noemen ook niet. In dat geval speelde Ajax de afgelopen EL finale maar met 3 spelers uit eigen jeugd. Was dat dan het plan Cruyff?
Vorige seizoen begon Bosz ook niet best. Had de tijd nodig. Zou het gek zijn, dat Reiziger die ook nodig heeft?
En onder welke trainers was je eigenlijk wel tevreden? Ook ben ik benieuwd naar (ook al is het in topic over Jong Ajax tegen Psv) je reactie op mijn verhaal daar. Ik leg daar precies de vinger op de zere plek als het om het TH gaat. Ik was daar vanaf dag 1 kritisch over en helaas heb ik erg gelijk gekregen. Wellicht heb je daar al gereageerd, ik zal zo even kijken, anders kan je het hier doen. Houden we het centraal. ;-)
0 0
geDaante
Het kan me niet schelen hoeveel of wie er doorgebroken zijn tussen '74 en '94. Ik weet dat na Cruijffs hervormingen in de opleiding, de generatie Kluivert, Davids, Seedorf, Bergkamp, etc. allemaal doorkwamen. Bij Barcelona hetzelfde. Waar Cruijff de opleiding hervormt, komen zo'n 6-7 jaar later de mooie vruchten daarvan naar boven.

Ten eerste gaat het om scouten op de juiste aspecten, techniek, handelingssnelheid, creativiteit en inzicht, dus niet op fysiek en snelheid wat pre-revolutie vooral gebeurde. Straatvoetbal is de basis voor technische ontwikkeling, alle Ajaxtoppers in het verleden hebben veel opstraat gespeeld, in Brazilië, speelde en speelt men altijd op straat, dat is gewoon zeer bepalend voor de ontwikkeling van al die technische aspecten. Nederlandse voetballers zijn tegenwoordig veel minder, voor een groot deel vanwege het achter de Playstation zitten en niet meer op straat spelen. Marokkanen spelen nog het meest op straat, en zijn het meest technisch, geslepen, etc. Wat doe je dan? Juist, straatvoetbal nabootsen in de onderbouw, en dat is precies wat Jonk en Cruijff deden, met Twin Games, op kleinere veldjes spelen, zoveel mogelijk balcontacten en 1-op-1s, spelen op straat, in de zaal, alle oefeningen met de bal en gericht op spel in de kleine ruimte, etc. Dat maakt dat je het aanwezige talent, optimaal laat verder ontwikkelen. Er wordt het maximale uitgehaald. Frenkie is bijvoorbeeld een natuurtalent, maar heeft ook leren voetballen bij Willem II. Had hij nooit een bal aangeraakt, was hij nu vrij onwennig geweest met een bal, ondanks zijn talent. Als jij tekentalent hebt, en je doet er niks mee en je hebt nooit getekend, kan je uiteindelijk niet bijzonder tekenen. Begin je er echter vroeg mee, wordt je een heel goede tekenaar. Doe je dat heel erg veel, dus herhaling, als je jong bent, dan ontwikkel je je daarin het meest en optimaal. Zelfde geldt voor voetbal en techniek aanleren en verbeteren. Frenkie was ongetwijfeld nog wat beter geweest technisch, wanneer hij de onderbouw van Ajax had doorlopen, met al die balcontacten, dat steeds spelen in de kleine ruimte. Maar het gaat niet alleen om die absolute natuurtalenten, ook om die talenten daar net onder, en al die anderen die het wel of niet gaan redden. Bij die talenten ga je vooral verschil zien, omdat ze nog veel stappen kunnen maken, en het is de kunst in je opleiding een bepaald basisniveau te halen in de aannames, de passing, etc. waardoor vrijwel iedere speler heel bruikbaar wordt. Je ziet weleens van die 'wonderkinderen' die op hun 5e al Bach kunnen spelen op de piano. Dat is vooral omdat ze dat kind zodra hij/zij op de pianokruk kon zitten, iedere dag hebben laten oefenen, en nog eens oefenen. Ieder kind wordt dan in ieder geval redelijk tot heel goed in pianospelen, een kind met daarbij aangeboren talent, wordt zo'n wonderkind. En dat moet je hebben in de opleiding. Allemaal talenten die niet minder dan redelijk tot heel goed zijn, en met daarbij per elftal een paar wonderkinderen.

Hervormingen in de jeugd merk je pas echt na een jaar of 7-8, doordat dan pas de jeugd doorkomt die zowat de hele opleiding doorlopen hebben. De hervormingen door Jonk en Cruijff in de onderbouw, wegen ook veruit het zwaarst, omdat je daarin een talent maakt of breekt. Die technische vorming is uiterst belangrijk. Dus kijk eens verder dan die eerste lichtingen, maar verder. Er komen veel elftalletjes aan met enorm veel technisch talent, en spelers die vervroegd doorgeschoven kunnen worden. Kijk naar de onder 16 bijvoorbeeld, die hebben enorm veel talent. Discussiëren over doorstroom heeft echter niet veel zin, verzandt altijd in 'ja maar die was door die aangetrokken, en die was voor zijn tijd, etc.'. Daarom kan je beter kijken naar hoe de opleiding in elkaar steekt. Dan is het niet moeilijk te bedenken hoe dat uitpakt, en wat dat betekent voor de ontwikkeling van talent.
0 0
Champy
Euh.. nee je staat niet bekend als iemand die in het grijze gebied denkt, en daarmee durf ik gerust voor een groot deel van de verschillende fora spreken.
2 0
geDaante
Niet op dit forum misschien, in mijn privé omgeving.
Tenzij ik emotioneel betrokken ben, en er voor mijn gevoel even geen ruimte en tijd is voor grijs denken, maar zaken aangepakt dienen te worden.
0 0
EVH
Even voor de nodige nuance:

Cruijjf werd als trainer van AJAX geen kampioen met AJAX. PSV won alles wat los en vast zat in die tijd.
3 0
ambtenaar
Waardeer je verhaal maar zie Brobbey dit wel volhouden, maar buiten zijn fysiek voordeel kan die jongen echt wel ballen hoor.
Maar die Hansen is wel een pareltje zeg, wat een techniek en finesse.
2 0
Champy
Laten we maar even vergeten dat deze B1 gewoon een 1-jaar jongere middenveld opstelt... Ik snap dat gebash op Vink niet zo. Het gaat om het individu en niet om de ploeg. Alsof goed voetbal in de jeugd als team leidt tot betere spelers. Dat is nergens het geval. Het is het individu dat de ploeg draagt. Pas als je zo'n spelers ziet, weet je dat de jeugd het goed doet, en niet omdat speler A of B op de juiste plek staat en dat het team goed gecoacht wordt trainer X.

De opleiding moet gewoon blijven de juiste spelers scouten, en de opleidingsuren zo efficient mogelijk maken.

En met Knopper heb je weer een nieuw persoon gevonden om over te zeuren, terwijl dat weer nergens op gebaseerd is. En sinds wanneer is Wooter een trainer die het wel goed doet volgens jou? Ook nergens op gebaseerd.

Ik heb zelf eerlijk gezegd geen mening over de opleiding op het moment, gewoonweg omdat we geen resultaat zien in de vorm van aflevering jeugdspelers.
In de tussentijd zien we dat de A1 en B1 van vorig seizoen gewoonweg slecht voetbalden, maar dat was ook de zorg onder Jonk vanwege het talent dat er was.
Die looptrainer zonder voetbalkennis zei dat de lichting 2000 de eerste lichting zou worden die de vruchten zou plukken. Ik zei destijds ook al dat die niet wist waar die over praat want dat was gewoon een heel matige lichting, en dat blijkt ook zo. Er zijn niet veel spelers meer over van die ploeg.

Jonk was en is waarschijnlijk een goede veldtrainer/hoofdtrainer in de jeugd geweest, maar of ie goed was als opleider kan ik niet echt beoordelen. Ik heb bv geen speler beter zien worden onder hem, maar ook niet slechter.

Maar onder Ouaali heb ik degelijk spelers zich zien ontwikkelen, en dat lijkt me toch de kenmerk van een goede opleider. Wat en hoe, en welke vrienden ie aanneemt zijn dan weer van die vervelende politieke beslissingen, maar dat soort dingen kan je niet uitroeien bij Ajax. Iedereen wil de club leiden daar.
2 0
geDaante
Geen speler beter zien worden onder Jonk? De meeste elftallen speelden de pannen van het dak, met Cruijffiaans voetbal, waarin spelers allemaal individueel ook top moeten zijn, wil je dat goed uitvoeren. Wat dacht je alleen al van Van de Beek, die heeft zelf gezegd dat hij door Jonk en zijn aanpak veel beter is gaan drukzetten, en vooral ook naar voren is gaan denken en handelen. En dat laatste is zó belangrijk, dat vraagt veel meer van een speler, en als zo'n speler dat in zo'n korte tijd ook meteen oppakt en zo goed, dan doe je iets goed. En dat geldt ook voor al die andere spelers.

Het gaat niet per se om wat je aflevert, dat heeft ook met je scouting te maken, en kan je pas over vele jaren beoordelen. Je kan gewoon kijken hoe de opleiding in elkaar steekt, de oefenstof, de speelwijze, de individuele begeleiding, de algehele visie en in wat voor mate deze toegepast wordt. Daaruit kan je al concluderen of het logisch en goed in elkaar steekt en of dit door de hele opleiding op elkaar afgestemd is of niet.

Ik moet toegeven dat ik snel geprikkeld en geïrriteerd raak door uitspraken over winnen en resultaat. Misschien te snel. Maar is ook wel een gevolg van dit ineens zo vaak horen, zo vaak wordt daar de nadruk op gelegd, en speelt men daar ook naar, na het vertrek van Jonk.

Met zeiken op Knopper was ik misschien te snel, maar het is een flink probleem waar jullie jullie ogen voor sluiten.
1 -1
MosesD
Ja, zo zijn er ook spelers die mooie woorden hebben over trainers. Veel jeugdspelers in het verleden waren heel enthousiast voor Robin Pronk bijvoorbeeld. Zegt allemaal niet zoveel. Van de Beek zegt ook veel van Bergkamp te hebben geleerd (gelijkmaker tegen Nice was behoorlijk Bergkampiaans). Bergkamp is overigens een prima individuele techniektrainer. Net als Jonk. Beide echter geen managers.
0 0
Champy
Van De Beek zou wel zijn gedachte hebben. Ik zag hem toch echt zijn jeugddoorbraak maken bij de B2 onder Peerenboom en nadien onder Ouaali goed doorgebroken waar ie na een paar maanden al naar de A1 doorschoof. Dat was zijn doorbraak.

Ik heb vooral het gevoel dat je van alles een probleem maakt, en dat je van heel weinig op de hoogte bent. Ook te veel muggenziften op uitspraken van trainers.

Kijk, moest een trainer zeggen dat die goed voetbal heeft gezien terwijl dat niet zo was, dan heb je recht van spreken. In dit geval hoor je de trainers vaak een 'slechte' wedstrijd analyseren en niet het tegenovergestelde beweren.
1 0
DaishRedan
Sontje Hansen ook lekker bezig voelt zich niet te hoog en is geen insta held zoals JFC en Redan
2 0
insectenverdelg
gelukkig na de oorwassing can vorige week de staat de stand nu weer 3-1
0 0
wolterx
3/4 winst en zelf positief doelsaldo.
0 0
Mikes
O14 won vorige week ook al met 5-1van psv o14.
1 0
AjaciedRK
Ajax jeugd stelt weer ff orde op zaken dit weekend. psv weer met beide beentjes in de grond.
4 0
Piethein
Ajax u17 kan wel winnen van PSV. Iemand de wedstrijd aan het bekijken?
0 0
FlyingDutchMan
Iemand enig idee waarom onder19 niet doorgaat?
0 0
wolterx
Gebrek aan spelers lijkt me. Hadden oefenwedstrijd tegen AZ opstaan maar die is afgelast, mij lijkt dat er geen 11 ( 3) aan allebei de kanten opgesteld konden worden.
1 0
Piethein
Misschien door de interlands
2 0
Mikes
Kijk zo hoort een jeugdtrainer het te doen. Winnen in de jeugd is leuk en aardig, maar als het slecht is het slecht en dan krijg je dat te horen.
4 0
Onpartijdig
Pinas blijft maar scoren en assists geven, lekker bezig.
5 -1
Mikes
Ben alleen bang dat het weer zo'n jeugdspits is waar we bij ajax al honderden van hebben gehad, die puur profiteren van hun kracht en of snelheid. Heb begrepen dat Pinas een supersnelle spits is.

Maar de tijd zal het leren.
2 0
Ajax95Duivendrecht
O16 is weer lekker bezig!
1 0
Middenweg401
Quadevlieg (kwade vlieg) is de mooiste naam die ik in tijden ben tegengekomen. :)
5 -1
wolterx
Hebben we er 2 van, Bommel Quadevlieg en deze Floris Quadevlieg.
0 0
jaripettersson
Dan ga ik voor Bommel. Als je begrijpt wat ik bedoel.
1 0
wolterx
Middenveld van zowel o15 als o16 zien er goed uit vandaag had liever Beelen zien spelen maar nogsteeds lekker middenveld bij o16.
2 0
SP
Ja, i.p.v. Warmerdam. Al is het maar een signaal af te geven dat ook de aanvoerder niet zeker is van zijn positie en moet knokken. Nu heeft hij kennelijk een status aparte (net als aanvoerder van de eerste elftal).
0 -1
willieovertoom
Nee, Warmerdam is juist één van de grotere talenten van deze lichting. Een jongen die zich altijd perfect weet aan te bieden tussen de linies, de verbindingsspeler, iemand die alles doet op techniek. Carel Eiting-esque. Dat is nou echt een speler die ik Ajax 1 zie halen. Ian Beelen is mijn persoonlijke favoriet, is echt een stylist. Dook de Vries vind ik van deze lichting de minste middenvelder, maar iedereen moet minuten maken.

Dit zou best een mooie opstelling kunnen zijn in de belangrijke wedstrijden:

Raatsie; Hoever, Kasanwirjo, Aksit; Warmerdam, Taylor, Beelen, Ünüvar; Pynadath, Pinas/Hansen, El Kadiri
2 0
wolterx
Niemand hoort zeker te zijn van zijn plek maar Warmerdam zou voor mij als trainer er zeker een van de eerste op formulier zijn. Is het niet op 6 dan wel als voetballende CV. Probleem is dat zowel Beelen als de Waal ook gewoon de kwaliteiten hebben om voor Oranje o16 te spelen, jammer die op de bank te zien zitten.
1 0