Ajax O17 begint sterk met winst op PSV

door Bart Veenstra 28

De Ajaxjeugd heeft zaterdagmiddag een succesvolle middag beleefd. Ajax O15 nam het in de strijd om de Supercup op tegen PSV en deed dat met succes. Voor Ajax O16 begon de competitie al en die is het overtuigend begonnen tegen ADO Den Haag. Tenslotte was het Ajax O17 dat het in de eerste wedstrijd van het seizoen op moest nemen tegen PSV en dat met verve deed.

FT | Ajax O15 - PSV O15 (2-1)
Ajax O15 heeft, mede dankzij een geweldige start, ten koste van PSV O15 de Supercup gewonnen. De jonge Amsterdammers stonden na vijf minuten al met 2-0 voor, kregen kansen op meer, maar uiteindelijk werd het toch nog spannend.

Via nieuwkomer Youri Regeer en de eerder doorgestroomde Dillon Hoogewerf kwam Ajax O15 al snel op 2-0. Voor rust kregen ook Kik Braspenning en Jahnoah Markelo prima kansen om de score uit te breiden, maar lukte dat net niet. Ook na de thee kreeg Ajax via Markelo, Hoogewerf en Aiman Achemlal goede kansen op meer, maar werden kansen niet benut.

Wat Ajax niet deed, deed PSV vervolgens wel en zodoende stond het plots 2-1. Dankzij doelman Dani van den Heuvel werd bovendien de gelijkmaker voorkomen, waardoor Ajax uiteindelijk wel gewoon wist te winnen.

Opstelling Ajax O15: Van den Heuvel; Dakriet (El Morabet 47'), Bonnah, Rensch, Misidjan (Oostwoud 47'); Regeer, Campagne (Quaedvlieg 51'), Yah; Braspenning (Achemlal 36'), Hoogewerf, Markelo;
Wissels Ajax O15:
Dijkstra, El Morabet, Oostwoud, Achemlal, Quaedvlieg;

1-0 Youri Regeer (2')
2-0 Dillon Hoogewerf (7')
2-1 PSV (57')

FT | Ajax O16 - ADO Den Haag O16 (3-0)
Ajax O16 is de competitie begonnen met een 3-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Bij rust stond het nog 0-0, maar na rust waren de jonge Amsterdammers duidelijk de betere.

In de eerste helft kreeg Ajax O16 weliswaar kansen via Soulyman Allouch, Ki-jana Hoever en Naci Ünuvar, maar gescoord werd er niet. In de tweede helft, met Donny Warmerdam centraal achterin en Max de Waal op het middenveld ging het beter. Eerstgenoemde zorgde voor een betere opbouw, terwijl De Waal het verschil maakte met zijn duelkracht en de intentie om alles naar voren te spelen.

Het leidde in de tweede helft dan ook snel tot de openingstreffer. Een steekpass van De Waal bereikte Jaymillio Pinas, die op snelheid een verdediger passeerde en scoorde. Vlak erna kreeg Ajax enkele kansen en uit een van de corners was het uiteindelijk Allouch die uit de rebound kon scoren. Allouch zou even later ook voor de 3-0 zorgen, nadat Pinas de bal veroverde en zijn teamgenoot bij de tweede paal kon vinden.

Opstelling Ajax O16: Raatsie; Hoever, Kasanwirjo, Aksit, Scholten (Beelen 41'); Warmerdam, De Vries (De Waal 41'), Unuvar (Pynadath 45'); Allouch, Pinas, El Kadiri;
Wissels Ajax O16:
Dieker, Beelen, De Waal, Pynadath;

1-0 Jaymillio Pinas (45')
2-0 Soulyman Allouch (55')
3-0 Soulyman Allouch (62')

FT | Ajax O17 - PSV O17 (2-0)
Ajax Onder 17 is het seizoen in eigen huis tegen PSV sterk begonnen. De Amsterdammers hadden de wedstrijd vooral in de tweede helft volledig onder controle en wonnen eenvoudig met 2-0. Uitblinkers aan de kant van Ajax waren Sontje Hansen, Brian Brobbey en Enric Llansana.

Ajax O17 begon met het initiatief aan de wedstrijd, maar dat betekende niet dat PSV ongevaarlijk was. Aan de kant van de Amsterdammers was het Brobbey die zich sterk door de verdediging sleurde, maar hij schoot nog naast. Wat volgde waren enkele momenten voor de bezoekers, waarvan er één tegen de paal belandde. Direct daarop was het Ajax dat bijna op voorsprong kwam. Een goede aanval via Hansen en Brobbey kwam uit bij Hossein Zamani, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Gescoord werd er in de eerste helft niet meer en dus zochten beide ploegen met een brilstand de kleedkamers op na een vermakelijke eerste helft.

Waar de doelpunten in de eerste helft uitbleven, was het in de tweede helft algauw raak. Ajax bracht Venitchio Sint in de ploeg voor Kenneth Taylor en daarbij kreeg Hansen een centrale rol. Diezelfde Hansen zette meteen na de aftrap een actie in en daarbij kwam de bal tegen de hand van de verdediger, strafschop. Middenvelder Ryan Gravenberch nam plaats achter de bal en zette Ajax op een 1-0 voorsprong. Hierna volgde een periode zonder grote kansen, maar toen er dan toch een kwam, was het meteen weer raak. Het was de ijzersterke spits Brobbey die zoals zo vaak als kapstok fungeerde en de bal panklaar legde voor Jurrien Maduro. Hij faalde niet en scoorde de 2-0.

Hierna bleef het initiatief aan Amsterdamse zijde zonder al te grote kansen te creëren, maar het was PSV dat via een spaarzame uitval bijna terugkwam in de wedstrijd. Daarna volgde weinig noemenswaardigs, behalve het feit dat trainer Gery Vink plaats moest nemen achter de boarding nadat hij zich liet gaan over een beslissing van de scheidsrechter. De eindstand was hiermee bereikt en zo boekte Ajax Onder 17 een knappe 2-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van PSV.

Opstelling Ajax O17: Reiziger; J. Maduro, Van Gelderen, Musampa, Douglas; Llansana (Omzigtig 74'), Taylor (Sint 41'), Gravenberch (Ben Sallem 59'); Zamani (Hernandez 60'), Brobbey, Hansen (Mbinga 64');
Wissels Ajax O17: Ruijgrok, Ben Sallem, Mbinga, Omzigtig, Sint, Hernandez;

1-0 Ryan Gravenberch (42')
2-0 J. Maduro (56')