Kweekvijver: Unuvar wandelende attractie

BvdPloeg, 19-09-2017 om 08:00, 20761 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Veel supporters weten waar ze het over hebben als het over de jeugd gaat. De meesten zien spelers voor het eerst aan het werk tijdens de Future Cup bij Ajax O17 en vervolgens wordt het laatste jaar in O19 nauwlettend in de gaten gehouden. Maar soms, heel soms, zijn er spelers die binnen de jeugdopleiding al eerder een begrip worden. Naci Unuvar is daar de laatste jaren een perfect voorbeeld van.

Van de tien supporters hebben er zeker negen weleens een filmpje van hem gezien. Unuvar met een mooie actie, Unuvar met een goal in de zaal of Unuvar met een dribbel op De Toekomst. Geen opmerkelijk feit, want tegenwoordig staan van bijna alle jeugdspelers wel compilaties op Youtube. Wat maakt Unuvar anders dan anderen? Waarom is deze veertienjarige middenvelder al zo populair? Voor negentig procent komt dat door de speler die hij is. Eentje die altijd risico legt in zijn acties, eentje die de oplossing al weet voor een bal die nog moet komen en eentje die bijna altijd en bijna overal zijn stempel drukt met goals en/of assists.

De overige tien procent zijn voor de bravoure en de hoop. Mensen houden zich graag vast aan mooie dingen die gaan komen, helemaal als je voor Ajax bent. Zolang kun je in Amsterdam tegenwoordig niet meer genieten van een jeugdspeler in het eerste elftal, je kunt maar beter kijken wat er daarna weer aan komt. En daarna. En daarna. Ik merk als jeugdwatcher dat de algemene interesse in teams als O15 en O16 toeneemt. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Dat kan helemaal niet in dit stadium, maar vanwege de Unuvars blijven supporters met de borst vooruit lopen.

Dat is een prachtig compliment, maar tegelijk ook een enorme druk op de schouders van een veertienjarig talentje, dat vooral lekker wil voetballen. Ajax doet er ook alles aan om hem maximaal uit te dagen. Als tweedejaars D-junior speelde hij al in O15, als eerstejaars C-junior deed hij al met O16 mee en kijk niet raar op als hij na de winterstop al wedstrijden mee gaat doen met Ajax O17. Hij is veertien, maar net als met veel toptalenten uit de historie is goed genoeg ook oud genoeg. Aan Unuvar om met die druk van buitenaf, maar ook van binnenuit, te dealen, zoals hij dat zaterdag deed bij Vitesse.

Wie zijn familie spreekt, wist dat Unuvar voor zaterdag bij hen onder een vergrootglas lag. Hij deed best leuke dingen in de afgelopen weken, maar zijn trouwe fans langs de zijlijn waren ook kritisch. Het was soms te slordig, soms te onzichtbaar en dus waren de af en toe vroegtijdige wissels door Nordin Wooter niet zo gek. Tijd om dat recht te zetten, tijd om aan te tonen waarom Unuvar niets wil weten van een dipje. In Arnhem was hij balvast, hij zocht altijd de juiste oplossing, hij was fel in de omschakeling en hij was alleen al door een briljante assist de man van de wedstrijd. Met vier verdedigers voor zich op twintig meter van het doel draait een normale speler om voor een balletje breed. Unuvar is niet normaal, want hij wipte de bal met veel gevoel over de defensie en die ingeving werd op waarde geschat door Jaymillio Pinas; 0-3.

Het zijn van die momenten dat je beseft dat Ajax heel zuinig moet zijn op Unuvar, die zelf dagelijks met twee benen op de grond wordt gehouden door zijn omgeving. Bijvoorbeeld vorig seizoen; Unuvar scoorde twee keer, speelde goed, maar pakte ook geel. Hij liep met een smile het veld af, maar de familie stond klaar om hem er keihard op te wijzen dat hij door de gele prent geschorst was. Maar Unuvar is ook iemand die in de zomer keihard door trainde en om die reden was hij in de voorbereiding topfit en uitblinker bij grote zeges van Ajax O16 tegen onder meer USA O16 en Feyenoord. Nog een reden om als Ajax-supporter nu al van hem te houden; Unuvar kan tegen de aartsrivaal altijd iets extra's. En ook leuk; dat laat hij na afloop dan altijd weten via social media. Feyenoord moet geklopt worden, altijd en overal. 

De weg is nog lang, maar kan ook zo kort zijn. Ryan Gravenberch speelt als vijftienjarige al in O17 en staat met een beetje mazzel dit seizoen al op het wedstrijdformulier bij O19. Unuvar zal zijn plek dolgraag willen opvullen, met misschien wel de Future Cup in het verschiet. Als hij dat wil, zal hij wekelijks moeten laten zien wat hij in Arnhem liet zien. Spelen met lef, met de borst vooruit en soms met een beetje pit. Unuvar pakt weleens een geel kaartje voor een te late tackle of een gemene overtreding. Laat dat er vooral in zitten, is de boodschap van de familie en omstanders. Juist dat gif heeft Ajax nodig.

Supporters zullen hem in de gaten blijven houden, zo ook ik. We zullen met alle liefde de filmpjes blijven bekijken en de fans zullen hem omhoog blijven praten. Unuvar is veertien jaar, maar nu al een wandelende attractie en dan moet je sterk in je schoenen staan. Laat het maar zien, zullen de meesten zeggen. Als je nu niet met de druk om kunt gaan, dan straks ook niet, zal het klinken. Maar wat ik vooral mee wil geven: blijf jezelf en verander de weg naar succes voor niemand. Een begrip worden bij Ajax is niet voor velen weggelegd, vraag dat maar aan Donny en ja, ook Appie; Unuvars grote idool. Als je ook maar twintig procent van zijn motivatie en persoonlijkheid meeneemt in je rugzak met bagage, dan zul je in staat blijven wonderassists te geven zoals zaterdag in Arnhem.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Petervandersluis
O16 speelt zo toch tegen feyenoord o17? Zou mooi zijn als ajax die zou winnen
0 0
Keffie L
Is die wedstrijd op de Toekomst?
0 0
Mikes
Een heel mooi talent met nog heel veel andere mooie talenten om hem heen in de o17 en o16.
8 0