Kweekvijver: De opvallendste 11 na de zomer

BvdPloeg, 31-12-2017 om 15:15, 25622 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Er kwamen spelers bij, uit binnen- en buitenland, er vielen spelers af, er braken spelers door en er vielen spelers tegen. De jeugdopleiding van Ajax was in 2017 weer een interessant schouwspel, waarin van alles gebeurde en waarin veel spelers uitblonken en/of opvielen. Ik had er twintig kunnen noemen, maar maakte net als ieder jaar een elftal van het jaar. Of zoals in dit geval: de elf meest opvallende spelers van na afgelopen zomer.

Daan Reiziger (16)
De doelman is al wel vaker besproken in deze rubriek door zijn goede prestaties, maar waar hij het vorig seizoen nog aflegde tegen Jeffrey de Lange in dit elftal, daar hoort hij er dit jaar absoluut bij. Reiziger zette nieuwe stappen in zijn ontwikkeling en kreeg als beloning een driejarig contract voorgeschoteld. Ik sprak met Terence Meuwese over zijn beslissing om te stoppen en hij zei heel treffend: 'Daan is echt gemaakt voor deze wereld, hij zit zó in die tunnel en stapt makkelijk over een fout heen. Daar heb ik heel veel respect voor.' En zo is het maar net. Reiziger is, ondanks (en waarschijnlijk dankzij) zijn constante coaching, een baken van rust. Hij zet iedereen neer, waardoor Ajax O17 in het voorjaar kampioen werd en in het najaar als eerste eindigde. Dat kan haast geen toeval zijn.

Liam van Gelderen (foto, 16)
Als je als zestienjarig broekie je debuut al maakt voor Ajax O19 en je neemt op die leeftijd als aanvoerder al echt een elftal bij de hand, dan hoor je bij de opvallendste elf. Van Gelderen is al jaren een groot talent bij Ajax, sinds hij van AZ overkwam, maar zet dit seizoen grote stappen. Misschien heeft het wel heel goed geholpen voor hem dat hij vorig seizoen bij O17 onder Gery Vink als controleur en zelfs soms als aanvallende middenvelder speelde. Zijn handelingssnelheid is in ieder geval omhoog gegaan, waardoor hij niet meer alleen indribbelt om het indribbelen, maar vaak de goede oplossing heeft. Hij opent, stuurt, verdedigt daarbij ook nog eens goed en staat als verdediger met zes goals bijzonder hoog op de topscorerslijst. Een contract komt eraan en dat is niet meer dan terecht.

Quinten Maduro (16)
Quinten of Jurriën? Dan ga ik toch voor de eerste. Waar Jurriën eigenlijk vorig seizoen zijn 'doorbraak' beleefde als rechtsback in Ajax O17, daar laat Quinten zich dit seizoen echt van zijn beste kant zien. Door blessures en groeipijn lag hij er de afgelopen jaren regelmatig even uit, maar dit seizoen is hij fit en toont hij zijn potentie. Hij is een Ajax-middenvelder met diepgang, een goede pass, een prima dribbel en fysiek staat hij zijn mannetje. Als centrale verdediger vond ik hem echter nóg beter, in de rol van libero. Hij schoof in, creëerde mannetjes meer, speelde met de borst vooruit en met lef en debuteerde niet gek genoeg op die positie bij Ajax O19. Ik ben heel benieuwd waar hij uiteindelijk uit gaat komen, maar als hij fit blijft is Maduro er zeker één om te blijven volgen.

Sven Botman (17)
De boomlange verdediger was lang niet verzekerd van een basisplaats, maar toen hij er eenmaal in kwam, verdween hij niet meer. Dat Botman goed kan koppen en daarmee regelmatig een doelpunt maakt, is geen verrassing meer. Hij scoorde afgelopen seizoen nog vaak als spits onder Gery Vink bij O17. Dit seizoen valt hij vooral op door pure degelijkheid. Ik heb weinig wedstrijden gezien waarin Botman het echt moeilijk had met zijn tegenstander. Hij gebruikt zijn lengte en lange benen ogenschijnlijk beter in verdedigend opzicht en is daardoor een betrouwbare kracht geworden bij Ajax O19. Ook hij heeft een contract in het vooruitzicht en ook bij hem is dat een logisch gevolg van een goede eerste seizoenshelft.

Mitchel Bakker (17)
We blijven nog even in de O19, want er was nog een verdediger die zich van zijn beste kant liet zien. Bakker startte geweldig met goals en veel assists en als opkomende back was hij een ware plaag voor iedere rechtsbuiten. Een debuut in Jong Ajax kon, ondanks zijn jonge leeftijd, niet uitblijven en ook daar hield hij zich prima staande. Hij wordt weleens vergeleken met Mitchell Dijks, maar buiten het fysieke aspect zou ik niet weten waarom. Hij is voetballend sterk, heeft een prima voorzet en vrije trap en moet zich zo door blijven ontwikkelen, dan komt Ajax 1 zeker weten in beeld. 

Ryan Gravenberch (15)
Ik had er graag meer genoemd, want ook Sebastian Pasquali (O19) en Youri Regeer (O15) gingen zo lekker, maar Gravenberch na zo'n jaar niet noemen is vloeken in de kerk. De vijftienjarige dribbelaar is op papier nog steeds een eerstejaars B-junior, maar hij maakte dit seizoen al veel minuten in O19. Zijn goal tegen Hammarby was om in te lijsten en het is een kwestie van tijd tot hij definitief wordt doorgeschoven. Als Gravenberch de volledige focus heeft in wedstrijden, kan hij hele mooie dingen doen. Hij noemt zichzelf een slang en dat begrijp ik wel. Met zijn lange lichaam glijdt hij langs tegenstanders en heeft hij altijd oog voor de combinatie. Als hij soms nog wat egoïstischer is, zit er misschien ook wel een doelpuntenmaker in hem. 

Enric Llansana (16)
Het woord 'opvallend' is bij hem wel een understatement. Ik wijdde mijn eerste Kweekvijver van dit seizoen aan hem, omdat hij bizar goed aan 2017/2018 begon. Hij kreeg eindelijk de kans en het vertrouwen op de positie die hem op het lijf geschreven is. Als nummer zes is hij de vormgever van Ajax O17, aangezien hij voetballend ijzersterk is. Maar ook defensief staat hij zijn mannetje in vaak felle duels en met een harde tackle links en rechts. Hij kon voor mij soms weleens onzichtbaar zijn of nog wat fragiel in de afgelopen seizoenen, maar in Ajax O17 heeft hij zijn stempel gedrukt. Jasper ter Heide was sterk in O19, maar Llansana is een controleur om in de gaten te houden.

Jurgen Ekkelenkamp (17)
Tsja, wat moet je er nog over zeggen? Ekkelenkamp staat met zestien goals bovenaan de topscorerslijst, nadat hij in Ajax O17 vorig seizoen ook al zoveel scoorde. Het is een kwaliteit die hij heeft ontdekt toen hij steeds verder naar voren speelde. Ooit was hij centrale verdediger, maar daarna werd hij controleur en nu is hij de diepgaande nummer tien. Zijn doelpuntengemiddelde is bizar, maar ik wil vooral nog even benadrukken dat dat slechts één kwaliteit is. Ekkelenkamp heeft oog voor het moment om te gaan en scoort veel, maar bleef in alle topwedstrijden tegen onder meer Feyenoord en PSV op de been door duelkracht en voetballend vermogen. Hij is niet de meest gepolijste van O19 en veel Ajax-fans zijn allergisch voor alles wat ook maar een beetje minder creatief of sierlijk is. Ik geniet wekelijks van zijn goals, maar ook vooral van zijn spel. Het is ogenschijnlijk simpel, maar zó belangrijk en effectief.

Naci Unuvar (14)
Mogen we stellen dat Ajax O16 na een bliksemstart misschien wat tegenviel? Eigenlijk niet, maar onze verwachtingen zijn nu eenmaal zo hoog door de afgelopen jaren. Er loopt zoveel talent rond in deze lichting, daar word je een beetje bang van. Onder meer Ki-Jana Hoever, Neraysho Kasanwirjo en Dillon Hoogewerf ontwikkelen zich goed, maar ik kon Unuvar voor dit elftal niet meer passeren na de met 1-3 verloren wedstrijd van O16 tegen PSV. Unuvar was (net als Hoogewerf en Solomon Bonnah) op pad en zijn elftal ging kansloos ten onder, ik kon het niet meer los van elkaar zien. Ondanks zijn veertien jaar brengt Unuvar zoveel creativiteit, scorend vermogen en strijdlust, dat je hem best als onmisbaar mag bestempelen voor de O16. En dan te bedenken dat Unuvar na de winterstop zomaar eens de stap kan maken naar Ajax O17, als vervanger van Gravenberch. Het gaat snel met de jonge spelmaker, maar echt goede spelers onderscheiden zich door zich op ieder niveau snel aan te passen en uit te blinken in de 'eigen' leeftijdscategorie. Dat is precies wat Unuvar gedaan heeft. 

Sontje Hansen (15)
Ik had Jaymillio Pinas kunnen noemen of de veel scorende aanvallers Jay Enem en Kik Braspenning uit Ajax O15, maar ik kies toch voor Hansen. De aanvaller werd vorig seizoen met veertig goals topscorer en het leverde hem promotie op naar Ajax O17. Voor het eerst werd hij weggehaald uit de lichting van O16, waarmee hij jarenlang samenspeelde. Vooral Unuvar baalde flink, want Hansen en hij hebben een halve blik nodig om iedere defensie scheel te spelen. Hansen had en heeft echter de uitdaging nodig en in Ajax O17 bewees hij waarom. Vaak vanaf de flank, heel soms als 'tien' en af en toe gewoon als spits moest hij opboksen tegen gasten die soms twee jaar ouder zijn. Hansen weerde zich kranig en toonde ook op een niveautje hoger zijn potentie. Hij is fysiek sterk, maar vooral voetballend zo goed. Zijn goal tegen PEC Zwolle (op 2.30 minuut) was voor mij het bewijs dat Hansen er na de winter hard aankomt.  

Brian Brobbey (15)
Ik ben even heel eerlijk: Ik heb me lang afgevraagd of Brobbey zou komen waar hij nu is, simpelweg omdat hij zó sterk is en in zijn eigen lichting jongetjes zou wegzetten als kleuters. De stap naar O17 was dan ook niet zo gek en zijn debuut in O19 ook niet. Brobbey is ijzersterk en moet dus uitgedaagd worden tegen gasten die hij straks in het profvoetbal ook de baas moet zijn. Dat lukte verrassend goed. Brobbey lijkt wat rustiger aan de bal en doet er daardoor vaak goede dingen mee. Bij O17 is hij echt de kapstok die ballen ontvangt, wegdraait en zelf scoort of aflegt en laat scoren. Bij O19 moest hij een tandje bij schakelen, maar ook daar viel op dat hij voetballend stappen maakt. Ik hoop dat hij steeds nieuwe uitdagingen krijgt, zodat hij zijn sterke fysiek en scorend vermogen kan testen tegen de grootste en sterkste tegenstanders die hij kan treffen in het Nederlandse jeugdvoetbal. Als hij dat wekelijks kan doen, maakt hij stappen en dan begin ik mij oprecht af te vragen waar hij uiteindelijk gaat eindigen. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxinho
Ik vind die keeper van O19 (El Maach) ook een opvallende talent/aankoop.

Misschien een idee om de aankopen in de 'kweekvijver' te belichten?
1 0
Champy
Lijkt me eerder een idee voor op het einde van het seizoen.
1 0
3*stars*3
Wow, actie van Sontje Hansen tegen PEC, was gewoon kunst.
Hopelijk kan Ajax veel van deze spelers behouden.
0 0
Champy
Sontje vind ik een goede voetballer, maar ik denk dat die vooral heel goed kan zijn als tweede spits, of een uitzakkende diepe spits om vanuit het middenveld zijn actie te maken of de combinatie te zoeken.
Als buitenspeler vind ik hem soms te geforceerd spelen. Hij is gewoon geen buitenspeler die de actie maakt vanaf de zijlijn.
1 0
3*stars*3
Ok, zie hem af en toe alleen in die highlights voorbij komen.
Maar hij heeft nog tijd om te ontwikkelen.
Over Brobbey verschillen de meningen.
Is wel een PL type.
0 0
Champy
Brobbey is een spits waarmee te werken valt. Je moet hem wel gaan prikkelen.
0 0
Ozymandias
Wat zou het leuk zijn als de broertjes Maduro bij tot vaste waardes in het eerste van Ajax uitgroeien. Daar zou ik dan namelijk toch erg een broertjes De Boer gevoel bij krijgen. Ekkelenkamp vind ik een (door veel leden van AS) onderschatte speler maar hij heeft de pech dat Gravenberch nu al van ongeveer hetzelfde niveau is en veel meer potentieel heeft.
1 0
trodat4030
Ik vind Ekkelenkamp juist óverschat. Scoort veel en valt daardoor heel erg op (velen halen scoren en goed voetballen ook heel snel door elkaar en zeggen na 2 intikkertjes dat iemand een goede wedstrijd heeft gespeeld), maar zo goed als Bram hem hierboven noemt is hij imo niet. Ik vind hem voetballend juist erg tegenvallen voor een aanvallende middenvelder. Voor een CV zou hij voetballend goed zijn, maar van een AM verwacht ik veel en veel meer. Ik zou t wel weer eens willen zien, Jurgen weer een potje of 5 centraal achterin, gewoon om te kijken hoe dat uitpakt. Ik denk dat hij daar écht een kans kan maken op Ajax 1. Als AM zie ik t niet gebeuren, teveel betere opties daar..
5 -2
Champy
Is ie niet gewoon te zwak om achterin te staan. Beetje een Veltman gevoel en toen bij de Ctjes vond ik hem ook al niet heel sterk verdedigen. Heeft voetballend ook te weinig om zo te spelen als Frenkie. Ik verwacht geen doorbraak v Jurgen op welke positie dan ook, tenzij ie volgende twee jaren nog reuzenstappen weet te maken.
Voetballend gewoon veel te matig, geen bijzondere passing en inzicht.
1 -1
DavidFerr
Zou het kunnen dat Ekkelenkamp een soort Klaassen type is? Voetballend niet heel sterk maar wel ongelofelijk effectief.
1 0
Champy
Heb hem hier ooit vergeleken met Inzaghi maar dan als middenvelder. Zijn techniek voor een middenvelder is onvoldoende.
0 0
trodat4030
Dat moet blijken, daarom wil ik hem daar wel eens een serie zien spelen.
0 0