Kweekvijver: Samen, zoals broertjes De Boer

BvdPloeg, 09-12-2017 om 17:45, 19304 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ze spelen al sinds 2014 in de jeugdopleiding van Ajax, maar kruipen dit seizoen echt uit hun schulp. Waar de één na enkele jaren met groeipijnen nu eindelijk kan laten zien wat hij kan, daar lijkt de ander zich nu eindelijk te kunnen richten op één positie. Tweelingbroers Quinten en Jurriën Maduro ruiken als B-junioren aan het niveau van Ajax O19 en zodoende komen de schijnwerpers steeds meer hun kant op.

De gebroeders Maduro, geboren op 17 juni 2001 dus nu zestien jaar oud, kwamen nooit zo uitgebreid in het nieuws als Noa Lang, maar net als de middenvelder van Jong Ajax koos de tweeling voor de gevoelige transfer van Feyenoord naar Ajax. In 2014 verruilden de twee de D-jeugd in Rotterdam voor de C-jeugd in Amsterdam. 'Wij wilden graag voor Ajax voetballen, omdat we begrepen dat de opleiding hier beter zou zijn. Bij Feyenoord waren het altijd teamtrainingen, hier wordt ook veel aandacht besteed aan individuele trainingen. Ik heb zeker geen spijt dat ik bij Feyenoord weg ben gegaan. Daar was het allemaal top en goed geregeld, uiteindelijk hebben wij op gevoel gekozen voor Ajax', zei Jurriën er dit jaar nog over. 

Hoewel de familie Maduro zelf altijd netjes werd behandeld door Feyenoord, waren de reacties best heftig, zo stelt broer Chris, die tegenwoordig ook werkzaam is als spelersbegeleider bij Forza Sports Group. 'Van buitenaf waren die redelijk negatief. Daaraan zie je dat veel mensen er toch mee bezig zijn. Vanuit de familie- en vriendenkring was iedereen positief en dat geeft een goed gevoel. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen wat het beste is. Of Jurriën en Quinten nu verder zijn, dan dat ze bij Feyenoord waren geweest, is moeilijk te zeggen. Je kunt zien dat die jongens door de jaren heen steeds beter zijn geworden en dat is waar het uiteindelijk om draait. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze genieten van iedere dag dat ze bij Ajax zijn. De manier waarop de club bezig is met zijn jeugd, dat is in mijn ogen geweldig.'

De overstap is inmiddels al ver verleden tijd. De familie Maduro woont met hun moeder en vijf broers in Utrecht. Zoals te zien was op de 'De Toekomst Vlog' reizen de twee, die naast Nederlandse ook Antilliaanse roots hebben, iedere dag per trein naar het trainingscomplex. Aan het Calandlyceum in Amsterdam hebben ze inmiddels hun VMBO Theoretisch binnen, maar ze zijn op dit moment druk bezig met hun havo-diploma. Jurriën en Quinten gaan zes dagen naar Ajax en op zondag gaat de familie naar de kerk. Ze zitten zodoende bijna 24/7 op elkaars lip, maar dat had en heeft weinig ruzies tot gevolg. 'Zo zijn we ook niet opgevoed vanuit huis', stelt oudere broer Chris. 'De jongens zijn altijd met z'n tweeën en ik hoop dat dat nog lang zo zal blijven.'

Dat scenario zit er dik in, want beide broers staan er ogenschijnlijk goed op bij Ajax. Jurriën en Quinten debuteerden allebei al voor Ajax O19 dit seizoen en er werd zelfs al bekend in de media dat een contract eraan zit te komen. Het is daarbij vooral het seizoen van de 'doorbraak' van Quinten, die in vergelijking met vorige seizoenen topfit oogt zonder kwaaltjes en laat zien wat hij in zijn mars heeft. Als centrale verdediger van Ajax O17 dribbelt hij in met flair, zet hij de lijnen uit, creëert hij een mannetje extra op het middenveld en blinkt hij bijna wekelijks uit. Als middenvelder is hij met zijn dribbels en goede passing erg belangrijk. Broer Jurriën beleefde vorig seizoen onder Gery Vink al een sterk seizoen in de O17, vooral als rechtsback. Op die positie speelt hij dit seizoen in bijna alle gevallen ook, net als afgelopen weekend bij O19 tegen Vitesse. Met zijn voetballende vermogen, fysiek sterke lichaam en oog voor de combinatie is hij daar een absolute meerwaarde.

Waar Jurriën zijn plek lijkt te hebben gevonden en Quinten dit seizoen uitblinkt wanneer hij als libero achterin speelt, hebben de twee niet een voorkeur voor een bepaalde positie. Ze staan binnen Ajax bekend om hun sterke fysiek, mooie techniek en goede mentaliteit, dus zo gek is dat ook niet. Ze zijn op die manier ook simpelweg inzetbaar op meerdere posities. Chris: 'Jurriën speelt het liefst als verdedigende middenvelder, als rechtsback of centraal achterin en Quinten kan op alle posities op het middenveld en centraal achterin uit de voeten. Op welke positie ze zich moeten richten? Op dit moment speelt Jurriën de meeste wedstrijden als rechtsback en Quinten vooral centraal achterin.'

De broers spelen daarbij met de borst vooruit, wat dat betreft met het Ajax-DNA, maar fan van Ajax waren ze vroeger in huize Maduro niet. 'Er werd meer naar internationaal voetbal gekeken, minder naar de Eredivisie', weet Chris nog. 'We volgen altijd de Champions League, maar zijn niet opgegroeid met het vieren van bepaalde kampioenschappen en hadden zodoende geen verbondenheid met een Eredivisieclub. Ik denk dat je zoiets meekrijgt van een fanatieke vader of oom, dat was bij ons niet geval. We zijn uiteraard altijd voor Oranje en ze zijn in hun jeugd weleens in het FC Utrecht-stadion geweest. De buurman ging dan met ze naar de wedstrijden. Barcelona is hun favoriete club. Ze kijken graag naar Messi, Iniesta en Busquets.'

Hun grootste droom? Dat is om samen in Ajax 1 te spelen. 'Het mooiste zou zijn als de beide het eerste halen en samen successen beleven, net zoals de broertjes De Boer dat deden. Het kan natuurlijk ook anders lopen in de voetbalwereld, dat weten de jongens ook. Als hun wegen zouden scheiden, dan is dat niet anders. Het einddoel is een mooie carrière in het betaald voetbal, na al die jaren intensieve arbeid. En het is misschien nog wel leuker om tegen elkaar te spelen dan met elkaar, maar dat moet de toekomst maar uitwijzen.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy
Zouden ideale mandekkers zijn geweest zijn, moesten ze 10cm langer zijn geweest. Nu gaan ze weer op de backposities eindigen. Op 6 heb je toch veel betere keuzes.
0 0
33titels
Is dat zo erg dan, dat ze op de backpositie eindigen?
0 0
Champy
Ik ben meer fans van vleugelspelers die naar achter worden geschoven ipv een verdediger naar de flanken toe. Maar das maar een keuze.

Tel er nog eens bij op dat Van Gelderen ook wel eens op RB kan eindigen. Dan zit je daar met 3 jeugdspelers met een mogelijk contract voor 1 positie en van hetzelfde jaar.
0 0
33titels
Ze zijn alle 3 aanvallend ook niet verkeerd en ik denk dat je er beter 3 kunt hebben dan 1. Uiteindelijk komt het dan neer op keuzes. Daar zal in de andere linies ook wel sprake van zijn.
0 0
Champy
Klopt, het was eerder dat ik het jammer vind, dat ze niet al te groot zijn. Dan had je echt twee (met Liam 3) goede centrale verdedigers gehad.
0 0