Kweekvijver: 'Wouter, ga eens bier halen!'

BvdPloeg, 24-10-2017 om 14:15, 53507 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Als jeugdwatcher hoef je het niet te hebben van twee Klassiekers per jaar, maar zie je er minstens acht. Ajax wint meestal, dat is een fijne bijkomstigheid en dat was zaterdag bij Ajax O19 – Feyenoord O19 niet anders. Toch was dit de allermooiste mini-Klassieker die ik in vier jaar tijd zag, met dank aan de beste supporters van Nederland.

Na een korte open training bleven er duizenden mensen hangen voor de wedstrijd tussen de nabije toekomst van Amsterdam tegen die van Rotterdam. Doorgaans loopt men niet zo wam voor zulke potjes, zaterdag bewees waarom jeugdvoetbal wel degelijk een heerlijk voorgerecht kan zijn voor de wedstrijd van het eerste. Feyenoord begon goed, was zoals altijd fel in de duels, ging soms over het randje, maar zorgde er in ieder geval voor dat Ajax niet aan het voetballen kwam.

De F-Side, in groten getale aanwezig aan de overzijde van de hoofdtribune, zorgde vervolgens voor de ommekeer. De supporters hadden al snel door dat Mitchel Bakker wel te porren was voor een stapje extra en dus werd de onvermoeibare linksback aangespoord door luid gejuich en gezang als de bal aan zijn kant was. Bakker streed voor iedere meter, vrat zijn tegenstander bijna letterlijk op en verdiende na de zoveelste rush richting de zestien de strafschop voor de 1-0. Het bleek de eerste en belangrijkste knak voor de bezoekers.

Feyenoord was namelijk met flair begonnen, maar werd met de minuut een centimeter kleiner. Waar de Ajacieden van het eerste elftal zondag negentig minuten lang met de borst vooruit tussen 45.000 schuimbekkende fans in De Kuip marcheerden, daar hadden de talenten van Feyenoord meer moeite met een lange zijde vol met Ajax-lawaai. Ik geef het je te doen; in mijn vier jaar als jeugdwatcher was het alleen bij Ajax A1 – FC Barcelona A1 in november van 2014 drukker. Het “Wij zijn Ajax Amsterdam” in de slotfase van de wedstrijd was waarschijnlijk op station Bijlmer Arena nog te horen.


"Wij zijn Ajax Amsterdam!"


Veel spelers van Feyenoord gingen gebukt onder dat vocale geweld, voor de Ajacieden op het veld werkte het als doping. De paar Feyenoorders die van plan waren zich niets aan te trekken van de fanatieke aanhang, kregen een andere aanpak. Ze werden mentaal op de proef gesteld door de steeds cynischere teksten vanaf de zijlijn. Neem Wouter Burger, de lange middenvelder van Feyenoord O17, als groot talent al vroeg invaller bij O19 in de Klassieker. Burger is een gevalletje Lex Immers, niet lullen maar poetsen. Hij houdt niet in, trekt zijn poot niet terug en is er nu al één die je kan opschrijven in de categorie Ola Toivonen en Michiel Kramer. Het zal vast een goede gast zijn, maar als supporters heb je natuurlijk wel iemand nodig bij de grootste rivaal die het bloed sneller doet stromen. Dat lukte hem in de eerste helft al prima met enkele harde tackles.

Burger had eerst (terecht) nog wel wat aan te merken op de eerst keiharde teksten vanaf de kant, daarna moet gezegd dat hij er goed mee omging. De supporters kregen er lol in en het “Wouter kan niet voetballen” veranderde in “Alle ballen op Wouter”, “Wouter in Oranje, ohohoho” en op het einde zelfs “Wouter, ga eens bier halen!” De Feyenoorder had de strijd inmiddels opgegeven en liet met een kort applausje indirect weten dat de fans van Ajax hem met succes uit de wedstrijd hadden gezongen. “Wouter bedankt, Wouter, bedankt, Wouter, Wouter, Wouter bedankt” klonk daarna nog bijna een soort van oprecht.

Het was mooi om te zien, iets wat bij andere clubs ook mooi zou zijn. Edwin van der Sar stelde het zondag bij De Tafel van Kees terecht: 'Het is prachtig voor die jongens dat ze in de armen vallen bij fans, die hen over twee jaar misschien wel in het eerste zien spelen.' Ik ben niet roomser dan de paus, natuurlijk werden er dingen gezongen en kort ingezet die niet door de beugel konden, maar Ajax bewees het hele weekend waarom het de grootste is van Nederland. Zaterdag met de waanzinnige steun en monsterscore van O19, zondag gevolgd door een stoïcijnse zege in het hol van de leeuw.

Nog nooit zag ik zo’n sfeer bij een jeugdwedstrijd en de waardering bij de jongens op het veld was groot. Het duurt voor sommigen misschien nog maar één, twee of drie jaar voordat ze in het eerste spelen, dan kunnen ze de supporters maar beter leren kennen. Dat zal ook gelden voor veel Feyenoorders, die zaterdag een snelcursus “Klassieker” kregen. Het kan voor mij niet vaak genoeg. Ja, ook als supporters op Varkenoord bij Feyenoord – Ajax een keer de geest krijgen om zoiets te doen. Leg de spelers het vuur maar aan de schenen, de support voor de eigen ploeg zal niet snel zó goed zijn als op De Toekomst. Daar kan een in elkaar gekrompen Feyenoord O19 sinds zaterdag over meepraten.


Sfeerimpressie van afgelopen zaterdag.


Bram van der Ploeg
 (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MortenOlsen
Samen met je vrienden gemene dingen over iemands moeder roepen, veilig vanaf de tribune... wat een lafaard ben je dan!!

En voor iedereen die Wouter Burger een soort nieuwe Immers vindt. Ik ben zo'n voetbal-dwaas dat ik zo'n beetje alles kijk en alles volg. Ik volg ook alle Nederlandse grote talenten. Ik ben eens even wat over hem op gaan zoeken en ik vond dit:

https://www.fr12.nl/nieuws/47922-sinisterra-maakt-minuten-voor-winnend-feyenoord-2.html

Het gaat over die Colombiaan maar je ziet die Burger twee doelpunten maken...
Hoe bedoel je technisch vaardig?
0 0
Pauw
Maar zonder Dani stelt de F-side helemaal niets voor.
0 0
FreekDraak
Leuk stuk, alleen jammer dat het halve verhaal wordt opgeschreven.. Supporters zongen ook dat Burger's moeder een hoer was en het altijd smaakvolle 'Bommen op Rotterdam'. En dat bij een wedstrijd van Onder 19 en richting een jongen van 16... Je had ook een statement kunnen maken door het juist wel te noemen in plaats van het te schrijven dat het vaker mag..
5 -8
EKS
Dan noem je nog slechts een paar voorbeelden. Die paar geesteszieken die dat inzetten daar heb ik nog wel begrip voor maar dan die 98% meelopers die erachteraan hobbelen. Wat zullen die zich later schamen.
1 0
Altijdbrutaalenarrogant
achteraf was het liedje over zn moeder niet nodig, dat wouter een poot is en dat i niet kan voetballe heb ik geen spijt van net zoals de liedjes over rottedam
0 0
zuidzuid
Sja best knap en heldhaftig zo over iemand van 15 te gillen. Rare is dat die gasten onderling gewoon vrienden zijn alleen langs t veld hebben ze schijnbaar iets te bewijzen. Sja dan roep je wat over zn moeder, kijk je in de spiegel later thuis en denk je zo. Die enorme vent van 15 jaar heeft nu wel wat geleerd en wat kijkt iedereen tegen me op die naast me stond.
1 0
Ajaxfan16
Er staat toch, Burger had eerst terecht nog wat aan te merken over de keiharde teksten vanaf de kant.
4 -2
zuidzuid
De teksten benoemen kan ook best. Als t andersom gebeurt is zijn t primitieve kakkies enz maar nu wordt t weggelachen. Schijnheilig noemen ze dat toch?

Raar dat er geen supporters meer worden meegenomen...hoe zou t toch komen.
4 -1
Bram410
Wouter ga nou is bier halen
1 0
prsyt
Mooie wedstrijd was dat. Ook kudos aan AjaxTV voor het live streamen.
3 0
willieovertoom
Die stream op YouTube is geweldig, want nu staan die wedstrijden er ook voor altijd op. Hadden ze dat al maar gedaan met wedstrijden van Appie.
8 0
Pauw
Voor de echte liefhebber stellen ze dat materiaal vast wel beschikbaar.
0 0
Altijdbrutaalenarrogant
wacht hier nogsteeds op me biertje van Wouter :(
3 0
Ferd
Nix18, nog 2 jaar wachten dus
1 0
kevinyounes11
hahaha! held
0 0