Kweekvijver: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'

BvdPloeg, 02-11-2017 om 15:15, 20391 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het duurde even na het vertrek van Gery Vink, maar afgelopen week kwam dan eindelijk het bericht: Dave Vos is de nieuwe trainer van Ajax O17. Een voor velen onbekende naam, maar wel iemand die al acht jaar in de jeugdopleiding werkt. Er waren veel kapers op de kust, maar Ajax kiest met de 34-jarige Vos voor iemand die zichzelf al een tijdje op de kaart zet op De Toekomst.

Al in 2009 kwam de toen nog jonge twintiger in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Hij begon in zijn eerste vijf jaar als assistent van eerst O18 en later O15 en O19, maar kreeg in 2011 ook een eigen team. Hij coachte drie jaar lang de O12, alvorens hij in de trainerscarrousel van Wim Jonk en Ruben Jongkind belandde. De afgelopen drie seizoenen was hij werkzaam in de middenbouw bij afwisselend O13, O14, O15 of O16. Verder zit hij sinds 2013 in de groep mensen die gaan over talentontwikkeling in de opleiding en voor het vertrek van Jonk en Jongkind hield hij zich bezig met methodologie. 

Dat is nog niet alles, want tussen 2008 en 2011 was Vos ook bij de KNVB werkzaam en verantwoordelijk voor het Jeugdplan Nederland van de KNVB. Ook trainde en coachte hij de O11, O12 en O13 bij de voetbalbond. De hele trainerscarrière van Vos begon in 2005, toen hij assistent werd van de O17 bij AZ. De kersverse trainer van Ajax O17 heeft tot slot een Master of Coaching en drie UEFA-diploma's in het bezit.

Een ervaren trainer dus, ondanks zijn leeftijd. Het is dan ook niet zo gek dat Ajax bij hem uit kwam. 'Het is een trainer die altijd heel goed voorbereid is, hij laat niets aan het toeval over', weet Willem Weijs, die samenwerkte met Vos in de middenbouw van Ajax. 'Hij wil voetballen, weet hoe hij dat met zijn elftal wil bereiken en hoe hij dat moet overbrengen. Hij heeft een duidelijke visie en daarom is hij ook duidelijk tegenover zijn spelers. Het is misschien wel een type "moderne trainer", waar in het Nederlands voetbal veel vraag naar zou moeten zijn, vind ik. Het is iemand van de nieuwe generatie trainers.'

Weijs, die zelf inmiddels trainer is van NAC Breda O19, legt uit wat hij met een "moderne trainer" bedoelt: 'Ik ben voor hem, maar ook voor andere mensen met zo'n achtergrond, heel blij dat hij op zo'n mooie positie een kans krijgt. Deze trainers zien welke dingen er tactisch aan de hand zijn in het voetbal, ze kijken naar hulpmiddelen met video- en data-analyse en statistieken en ze zijn bezig met de persoon achter de speler. Die aspecten staan wel lijnrecht tegenover de principes van vroeger, waar je het "mouwen opstropen en erop klappen" weleens terugzag.' 

Wie een vader of moeder van de spelers vraagt over Vos krijgt ook louter positieve respons. De coach zet graag hoog druk, laat zijn teams leuk en goed voetballen en boekt ook resultaat. Het is volgens hen een positieve coach, die vooral met de O14 in het seizoen 2015/2016 indruk maakte. Weijs was destijds de coach die na de winterstop ongeslagen kampioen werd, maar Vos werkte voor de winter met de groep talenten, die vandaag de dag veelal in O16 spelen. 

Maar ook nu in Ajax O17 vindt hij spelers die hij al eerder onder zijn hoede had. Kenneth Taylor, Brian Brobbey, Sontje Hansen; het is maar een greep uit de groep talenten die Vos gaat coachen. Een getalenteerde groep met heel veel potentie, met onder meer ook Ryan Gravenberch, Hossein Zamani, Liam van Gelderen en de gebroeders Maduro in de gelederen. Een groep waar Vos een geoliede machine van moet maken, zodat spelers zich weer optimaal gaan ontwikkelen. Vanuit verschillende hoeken klonk dat het daar bij Vink soms wel wat aan ontbrak.

Vos is in geen enkel opzicht te vergelijken met Vink, maar dat hoeft volgens Weijs ook helemaal niet. 'Iedere trainer heeft zijn eigen stijl en kenmerken. Gery was natuurlijk een motivator, die er bovenop zat en de strijd durfde aan te gaan met zijn spelers. Dave doet dat op een andere manier, maar het is wel een intelligente jongen die weet hoe hij het wil. Het is voor mij nooit goed of fout, je moet als trainer doen wat het dichtst bij jezelf staat en ik denk dat Dave dat op zijn manier heel goed kan. Ajax O17 past goed bij hem als vervolgstap in zijn ambities. Hij heeft dit dik verdiend door er keihard voor te werken en door zelf zijn sporen te verdienen.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy
Over keuzes gesproken. Is Ylatupa niet gewoon een aanvallende middenvelder? Hij moet echt nog loskomen. Je ziet hem amper tot nooit een speler passeren, en een goed schot heeft ie ook niet echt. Hij is wel een beweeglijk en vaardig, maar heeft een lage startsnelheid, en is enorm statisch.
0 0
10Pele10
Ik ben ook benieuwd hoe hij gezien wordt. Er zijn best veel middenvelders...ter Heide, Ekkelenkamp, Pasquali (dat zijn momenteel de vaste waarden), Jensen (die gaat ongetwijfeld spelen want die kost 3 mln) Ylatupa, Margaret, De la Vega (ook middenvelders) en dan hebben we natuurlijk nog Gravenberch (15) die ik persoonlijk het hoogst aanschrijf van alle hiervoor genoemde middenvelders....
0 0
Champy
Als ie later echt als linksbuiten doorbreekt, heb je echt zo'n back als Bakker achter hem nodig. Alleen vind ik het nooit zo fijn als twee jonge jongens erin staan en onmiddellijk elkaars grote tekorten moeten camoufleren terwijl je toch weet dat ze het zwaar genoeg hebben met hun eigen spelen.

Ik kijk graag een jaartje verder. Dan heb je nog de volgende middenvelders over voor de A1:

Margaret/De La Vega: ik denk dat er eentje afvalt
Gravenberch : basis
Ekkelenkamp: basis
Llansana: reserve
Jensen: basis

Het is eigenlijk net genoeg voor volgend jaar, en je hou nog ruimte voor het doorschuiven van jongere middenvelders.
0 0
10Pele10
Mbinga en Taylor???
0 0
Champy
Mbinga ben ik vergeten, maar ik vrees dat die ook gaat afvallen. Taylor zie ik nog wel een half jaar langer in de B1 spelen.
0 0
geDaante
Het is ook niet echt een speler die in zijn eentje een tegenstander opzoekt en uitspeelt, daar mist hij de (start)snelheid voor. Als je hem op de flank zet moet je echt een opkomende back hebben, wat Bakker wel is, maar Ylatupa moet het dan ook vooral hebben van het combineren, in combinatie met de dribbel en actie. De half moet dan ook bij hem aansluiten en zich altijd aanspeelbaar maken, en de spits. Hij moet zich met die twee er doorheen zien te combineren/kaatsen/steken. Laat je hem teveel zwemmen, heb je er niet zo heel veel aan, behalve even balletje vasthouden zodat iedereen aan kan sluiten. Vind ik althans.
0 0
Champy
Alleen breek je niet door als een duo, in dit voorbeeld Bakker/Ylatupa.
In de A1 van de laatste jaren, heb ik gewoon veel betere vleugelspelers gezien dan Ylatupa. Ook spelers die pas gehaald zijn presteerden beter dan hem.
Ik vind zijn bewegingen aan de bal wel mooi om te zien, maar ik heb niet heel veel vertrouwen dat die gaat doorbreken bij ons als linksbuiten.

Pasquali vind ik een soort rechtsbenige Schaars van z'n betere jaren. Hij heeft wel een belangrijke rol in dit elftal, maar ik ben ook wel stiekem fan van die jongen maar doorbreken wordt eigenlijk moeilijk. Ik zie hem wel selectiespeler worden.

Jenssen: je ziet de kwaliteiten wel, maar hij moet zich nog eerst in dit elftal spelen en hij is bovendien nog een 1stejaar A.

Het moet gezegd worden dat de lichtingen 1999 en 2000 altijd wel sterk presteren, maar individueel gezien zitten er heel veel twijfelgevallen bij in de huidige A1.
1 0
10Pele10
Wie zie jij dan doorbreken (het 1e halen) van de huidige O19 en O17? Pasquali zie ik wel het 1e halen hoor en Bakker sowieso.
0 0
Champy
In de A1 zie ik vooral twijfelgevallen. Ik durf mijn hand voor geen enkele speler in het vuur te steken.

Laat de B1 spelers straks eerst wat presteren in de A1 voor we verder praten.
0 0
trodat4030
Betekent dit dat er een niet ex-prof hoofdcoach wordt met een ex-prof als assistent (vd Gun)? Dat zou goed nieuws zijn. Dan kijkt Ajax blijkbaar tóch niet eerst naar het actieve voetbal CV. En dan moet Heitinga een supertalent zijn als ie een trainer met ruim 15 jaar ervaring als assistent heeft.. Ben benieuwd.
1 0
geDaante
Ik zie dit ook wel zitten, hopen dat het inderdaad het geval is. Ben benieuwd naar wedstrijden van O17 onder Dave Vos.

Misschien houdt men wél de O19 en Jong Ajax aan om oud-Ajacieden klaar te stomen voor eventueel het coachen van Ajax 1, maar dat zou moeten blijken.
Het zou natuurlijk puur om kwaliteit en de juiste visie moeten draaien, en het zijn van een oud-Ajaxspeler puur een flinke pré, en meer niet, maar ja, zo vinden er wel meer rare keuzes en beleid plaats bij Ajax. Waarbij men in veel gevallen volgens mij echt gelooft dat ze daarin nog Plan Cruijff volgen, maar het gewoon verkeerd interpreteren en niet snappen.
0 0
Ozymandias
Volgens mij hebben Vd Sar, Overmars en Bergkamp wel een goed oog voor het kiezen van trainers. Bosz, Keizer (Jong Ajax), Reiziger en zelfs Heitinga lijken allen goede keuzes te zijn geweest. Als voetballers die op het hoogste niveau hebben gespeeld en met een paar de beste hoofdtrainers in de geschiedenis van het voetbal (Ferguson, Wenger en Van Gaal) hebben kunnen ze echt wel beoordelen wie een goede trainer is.
1 0
geDaante
Bosz had men blijkbaar niet goed gescout, want die beviel achteraf blijkbaar niet, ongelooflijk maar waar, wat alweer een hoop onkunde en visieloosheid toont. Nou is het zo dat Bosz met Ajax wat téveel op de omschakeling speelde, in plaats van vanuit balbezit naar voren combineren en gevaarlijk worden, maar met name het drukzetten en het naar voren denken, en het zoveel mogelijk goals maken en niet consolideren etc., was des Ajax. Dat zie je nu al niet meer onder Keizer. Dus waarop is hij gehaald dan?

Over Keizer gesproken, deed het uitstekend met Jong Ajax, speelde in lijn met Jonk/Cruijff. Maar nu is dus de vraag, deed hij dit omdat hij er weinig aan hoefde te doen en die jongens al flink ingespeeld waren? Dat spel van Jonk er al inzat? Of wil en kan hij echt zo spelen? Gezien veel van zijn uitspraken zou je het laatste denken, maar je ziet dat totaal niet terug op het veld. Men kiest er duidelijk voor Hennie en co. flinke inspraak te geven, waardoor je een speelwijze krijgt die hinkt op twee gedachten, en dus halfbakken. Te weinig dwingend en druk naar voren met bal, en zonder bal helemaal geen druk, los van momenten. Daarbij weer De Boer tactiekjes met onder meer de lopende De Jong. Hennie en co. zoveel macht geven, zulke nietszeggende, behoudende on-Ajax figuren, is al een ernstig teken van incompetentie en visieloosheid. Verder is Keizer een maatje van Bergkamp. Men heeft hem doorgeschoven op basis van zijn spel bij Jong. Maar hij speelt nu heel anders. Hoe is dat dan, net als Bosz, oog hebben voor trainers? Je 'scout' ze in principe op goede aspecten en een goede visie, maar je laat hem gewoon makkelijk gaan of dwingt hem zich zwaar aan te passen naar de wensen van zijn staf. Een goede coach neerzetten, maar diens visie en kwaliteiten totaal ondermijnen door er incapabele mensen naast te zetten met een visie die daar vrijwel haaks op staat, is net zo slecht, zo niet slechter dan een slechte coach aanstellen. Je snapt het dan gewoon niet.

Bij Reiziger heb ik een redelijk gevoel, al is het me allemaal wat teveel via de flanken en voorzetten. Het maar blijven opstellen van spelers als Dani de Wit, maakt dat ik nog erg sceptisch ben. Bij Heitinga hetzelfde, teveel nog via de flanken, weer spelend met zo'n loper, en als ik hem tegen Hammarby na 25 minuten hoor roepen 'met een 10 spelen!', gevolgd door 'voor de opbouw', dan ben ik enig vertrouwen in hem snel kwijt. Ze gingen toen 4-2-4 spelen, met een opleidingsteam. Puur resultaatgericht. In plaats van beter te worden in 4-3-3 en de spelers daar als team en als individu voor klaar te stomen, hen er voetballend en kort combinerend door te laten leren komen, door meer te combineren, te kaatsen, steekpassjes, baltempo, etc., hanteert men een tactiekje om tot goals/resultaat te komen.

Ik geloof dat helemaal niet, dat zij daarom weten wie wel of niet een goede coach is, daarvoor hebben ze in het verleden teveel zeer trieste keuzes gemaakt en blijk gegeven van incompetentie op technisch vlak.
0 -1
Champy
Men had meer problemen met de randzaken dan met Bosz' visie op het spelletje. Gewoon kinderachtige problemen die niet thuishoren bij een topclub.

Zoals je jezelf al vraagt met Keizer: kwam het spel van vorig jaar door hem of door de spelersgroep, en waarom lukt dat dit jaar nog niet echt?

Grotendeels komt dat door het niveau van de tegenstanders en anderzijds komt dat gewoon door de spelersgroep. Die generatie was/is gewoon zo goed door de creativiteit en belangrijker nog door de leidinggevende capaciteiten van juist die creatieve spelers.

Het moet jou toch ook opvallen dat de door jou altijd verketterde trainers trainen met een slechte generatie en vice versa. Je moet echt een getalenteerde trainer en vooral goed zijn in het overbrengen van de visie om van een 6 een 8 te maken.

Als we nu naar de A1 kijken, vind ik dat Heitinga het gewoon okay doet. Niet super, maar ook niet slecht. Hij doet het bovenverwachting. Ik blijf erbij dat dat gewoon een heel matige lichting is, waarbij je straks blij mag zijn als Bakker en nog een speler het schoppen tot basisspelers.
0 0
RaynoFischer
Keizer laat ik ff in het midden maar bij jong was hij goed net als Reiziger nu en Johnny bij 019, gaat nu wel de goeie kant op
0 0
Champy
Ben eerlijk gezegd wel benieuwd hoe de Bergkamp van over 5 jaar verschilt met de Bergkamp van nu.
0 0
ProfessorX
Ja dus
0 0
geDaante
Zo zeker is dat volgens mij nog niet, AS doet het zo overkomen, maar volgens mij is het laatste officiele bericht dat Dave Vos en Van der Gun de trainers van O17 worden, waarbij niet bericht werd wie de hoofdverantwoordelijke zou worden.
0 0
10Pele10
Ik denk wel Vos, van der Gun komt pas kijken.
0 0