Kweekvijver: De elf van wie ik veel verwacht

BvdPloeg, 07-01-2018 om 09:00, 22900 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Een week na het elftal met de elf meest opvallende spelers uit de eerste seizoenshelft van 2017/2018 is het nu tijd om vooruit te blikken. Het is 2018 en dus kunnen nieuwe spelers opstaan of kunnen juist 'oude' sterren zich herstellen. Ik maakte een elftal in een heuse 3-4-3-formatie met elf talenten van wie ik in het nieuwe jaar veel verwacht. Niet alleen inkoppertjes, maar hopelijk ook spelers die bij het grote publiek niet wekelijks in de spotlights staan.

Issam el Maach (17)
Hij werd in de zomer overgenomen van Vitesse en daar zal Ajax nog geen moment spijt van hebben gehad. El Maach veroverde al snel een plek onder de lat bij Ajax O19 en viel daar op met zijn coaching, rust aan de bal en prima reflexen. De 'brede beer uit Helmond' zet zijn verdediging neer, heeft een goede trap en durft een pass uit te stellen, ook als er aanvallers op hem afkomen. Dat ging nog weleens fout, bijvoorbeeld in de Youth League tegen Legia Warschau, maar bovenal heeft Ajax met El Maach een prima doelman gehaald. Als hij die lijn kan doortrekken, is hij in 2018 zeker de keeper om in de gaten te houden.

Devyne Rensch (14)
De bijna vijftienjarige verdediger van Ajax O15 viel vorig seizoen al op en dat is dit jaar niet anders. Hij speelde toen als speler van O14 al mee met de O15 en dit seizoen is hij een sterkhouder achterin. Rensch is sterk in het duel, voetballend sterk en in dat opzicht een logische aanvoerder. Hij is nog jong en onbevangen en er moet uiteraard nog veel beter, maar Rensch is er één die speelt met lef en de borst vooruit. Aan hem om in 2018 nieuwe stappen te zetten in zijn ontwikkeling. En misschien wel weer tussentijds een lichting op te schuiven.

Liam van Gelderen (16)
Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe namen te noemen, maar Van Gelderen stond samen met de later nog genoemde Sontje Hansen als enige ook in de meest opvallende elf van na de zomer. Dat komt omdat ik simpelweg niet om hem heen kan. Van Gelderen maakte de afgelopen maanden snel stappen en dan vooral in het voetballende gedeelte. Hij is snel en atletisch en scoort voor een verdediger veel. Maar hij had ook nog weleens de neiging om in te dribbelen, te dribbelen, te dribbelen en uiteindelijk te stranden. Met mooie crosspasses, dribbels en korte passes laat hij zien meer in zijn mars te hebben en dus is hij een verdediger die in 2018 zeker in de spotlights zal staan. Hij maakte reeds zijn debuut voor Ajax O19 en de aanvoerder van de O17 heeft in 2018 normaal gesproken nog veel meer mooie dingen in het vooruitzicht liggen. Denk bijvoorbeeld aan een contract?

Solomon Bonnah (14)
'Solo' is een razendsnelle back uit de O16, die officieel nog thuishoort in de lichting van Ajax O15. Dat hij een lichting hoger speelt is echter allang geen nieuws meer. Bonnah is een kleine pitbull die je door zijn snelheid drie of vier keer voorbij moet om er uiteindelijk vanaf te zijn. Maar ook voetballend brengt hij veel en dus wordt hij normaal gesproken opgesteld, daar waar er iets op het spel staat. Hij werd teruggehaald voor de Hallencup van O15 en is in O16 doorgaans, mits fit, basisspeler. Bonnah kan nog wel wat druistig zijn, maar wat wil je voor een talent van veertien jaar oud? Hopelijk krijgt hij veel speeltijd, wordt er niet te veel met hem heen en weer geschoven en maakt hij ook in 2018 stappen.

Jenno Campagne (15)
Op naar het middenveld en daarmee terug naar Ajax O15. Want in dit elftal mag in mijn ogen de sierlijke linkspoot Campagne niet ontbreken. Samen met Gibson Yah en Alen Karahasanovic zorgt hij voor veel creativiteit op het middenrif. Als zij het op hun heupen hebben, dan is het genieten langs de kant. Een beetje bikkelen en verdedigen hoort er echter ook bij en daar is coach Richard Knopper hard mee aan de gang. Campagne was de eerste seizoenshelft regelmatig geblesseerd of afwezig, maar als hij speelde, liet hij altijd mooie dingen zien. Ik hoop dat 2018 zijn jaar wordt, want Campagne is een rasvoetballertje die we bij Ajax graag zien.

Ian Beelen (15, hoofdfoto)
Wat vind ik het jammer dat hij de afgelopen maanden niet op de positie speelde waar ik hem, en met mij velen, zo graag zou zien. Beelen maakte de laatste twee seizoenen indruk als controleur in O14 en O15. Hij is heel compleet; kan koppen, passen, bikkelen, scoren en hij heeft een goed schot in de benen. Maar het aller fijnste om naar te kijken: Beelen heeft oog voor positie. Als zes was hij een baken van rust, maar ook ik geef meteen toe dat hij eind vorig seizoen wat minder goed speelde. Dit seizoen zien we weer vlagen van de voetballer, die ik qua stijl wel wat vind hebben van Tony Kroos. Ik weet dat mensen niet van vergelijken houden, maar dan hebben jullie een idee. Dus hup: zet Beelen op zes en graag weer wekelijks, dan tip ik hem als speler om op te letten in 2018.


Kenneth Taylor


Kenneth Taylor (15)

Natuurlijk had ik Naci Unuvar en Ryan Gravenberch weer kunnen noemen, maar is het een verrassing als zij in 2018 uitblinken? Laten we vooral hopen dat zij doorgaan met waar ze op dit moment mee bezig zijn. Dan kan ik in de tussentijd iemand anders noemen van wie ik in 2018 veel verwacht. De nog maar vijftienjarige Taylor heeft bij Ajax O17 namelijk geruisloos een basisplaats veroverd en in het nieuwe jaar wordt het tijd voor nieuwe stappen. Lang speelde de linkspoot in zijn eigen lichting met onder meer Beelen, Max de Waal en Donny Warmerdam, maar Taylor maakte de afgelopen twee jaar grote stappen. Hij is fysiek enorm gegroeid, staat daardoor zijn mannetje en is voetballend gewoon fijn om naar te kijken. Hij heeft een goede trap, inzicht, hij trekt zijn mond wat meer open en verovert opvallend veel ballen. Onder Dave Vos, die hem heel goed kent, heeft de jeugdinternational bij O17 alle kans en ruimte om zijn kans in 2018 te grijpen. Ik hoop en ga ervan uit dat hij dat gaat doen.

Sebastian Pasquali (18)
In mijn voorbeschouwingen op de Youth League-wedstrijden lichtte ik hem al een paar keer uit en dat was lang niet voor niets. Pasquali was in het vreemdelingenlegioen dat O19 heette de man die de lijntjes uitzette op het middenveld. Hij verloor zelden een bal, maakte vaak de goede keuzes en kon daarbij ook een lekker potje dribbelen. De laatste weken voor de winterstop kakte het alleen wat in, geen idee waar dat aan lag. Ik heb echter meer dan genoeg gezien om erop te vertrouwen dat hij in 2018 keihard terugkomt. Een debuut in Jong Ajax lijkt er wel in te zitten, maar ook een glansrol in de Youth League en de competitie is aan de Pasquali van de eerste maanden van het seizoen wel besteed.

Sontje Hansen (15)
Zoals gezegd de tweede en tevens laatste speler die ook bij de opvallendste elf spelers van het afgelopen half jaar stond. Noemde ik hem daar omdat hij zich ogenschijnlijk makkelijk aanpaste in O17, ik noem hem hier omdat ik hoop dat hij in 2018 gewoon weer in de spits komt te spelen. Als Brian Brobbey wat vaker met Ajax O19 mee gaat doen, dan kan Hansen in O17 laten zien waarom hij door veel jeugdvolgers een groot talent wordt genoemd. Hij is snel, sterk, goed in de combinatie, technisch en hij scoort heel erg makkelijk. Als flankspeler maakte hij er zeven, opdat hij dat aantal in 2018 als spits minstens gaat verdubbelen. En mocht hij ook in het eerste half jaar van 2018 nog regelmatig vanaf de flank komen, dan is dat met zijn bagage absoluut geen straf.


Danilo Pereira


Danilo Pereira (18)

Pereira begon bij Ajax alsof hij op een gloeiende plaat speelde. Hij wilde overal zijn, maar moest duidelijk nog heel erg wennen aan een nieuw land, een nieuwe ploeg en een nieuwe manier van spelen. Maar de goedlachse Pereira paste zich snel aan, opvallend snel voor iemand die nog nooit sneeuw had gezien en lang geen woord Engels sprak. Hij begon te combineren, hij begon te scoren en kreeg ogenschijnlijk meer vertrouwen. Een hamstringblessure gooide de laatste weken van 2017 roet in het eten, maar ik kijk er naar uit om hem in 2018 weer aan het werk te zien. Hij is wat klein, maar tot zijn blessure groots in zijn daden. Laat het maar zien in 2018!

Hossein Zamani (15)
Zagen we daar in de laatste wedstrijden van 2017 weer wat flitsen van de onnavolgbare flankspeler van de afgelopen jaren? Ja hè? Zamani heeft ogenschijnlijk een lastige periode achter de rug, waarin hij van elftal naar elftal werd geschoven. Soms moest hij passen door een blessure en uiteindelijk presteerde hij niet zoals we van hem gewend zijn. Maar iedereen komt over een dipje heen. Ik vond hem vorig seizoen in zijn eerste maanden bij Ajax O17 de absolute uitblinker op links of op rechts, met dribbels, goals en ragfijne voorzetten. Daarna zagen we hem de ene keer bij O16, dan op de bank bij O17 en vervolgens bij een jeugdtoernooi met O15. Hij was een vaste waarde bij Oranje O15, maar verloor daar zijn plek. In 2018 is het aan hem om op te staan en te laten zien waarom hij nog steeds één van de meest getalenteerde buitenspelers is in de jeugdopleiding van Ajax. Laat ook jij het maar zien, ik kan niet wachten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sterretje73
Leuk om te lezen. Ik zie veel te weinig jeugd sinds ik in Drenthe woon om er iets zinnigs over te zeggen maar sprak laatst een Ajacied die het vooral over Hansen had. Nu lees ik daar ook zeer goede berichten over online dus wat zijn de meningen over hem ? Die kerel was iig lyrisch over Sontje.
0 0
trodat4030
Heel compleet, een beetje zoals Redan. Vind hem ook meer een spits dan een winger, maar als je ook Brobbey hebt, kan Sontje beter op de flank uit de voeten dan Brobbey. Brobbey staat eigenlijk Sontje een beetje in de weg wat dat betreft, want ik zie meer in Hansen dan in Brobbey. Dat Brobbey dan mogelijk wordt doorgeschoven komt vooral door z'n fysiek.
1 0
Champy
- Hier kon je al deels zien waarom Ian Beelen eigenschappen heeft die geschikt zijn voor op de 6.
https://www.youtube.com/watch?v=otJwPdioBQY

Hij is geen groot of opvallend talent. Voorlopig een fluisterend talent zeg maar, en is een persoonlijke favoriet.
0 0
trodat4030
Dan heb je een medestander in WillyOvertoom, die is waus van Ian. ik ben ook gecharmeerd van hem, maar mijn persoonlijke favoriet blijft Warmerdam ;) Unuvar zie ik als een doorgeschoven u15 speler, dus die reken ik niet mee.
0 0
Champy
Zou mooi zijn als deze twee schoffies naar het eerste gaan. Eentje als controleur en de ander als inschuivende verdediger.
0 0
NouriVandeBeek
Kenneth Taylor is mijn persoonlijke favoriet. Is fysiek inderdaad gegroeid. Kan nog dwingender worden in balbezit, want hij heeft daar de kwaliteiten voor..
0 0
Champy
Klopt dat die wat dwingender moet worden.
Vorig jaar had ik verwacht dat die terug in de verdediging zou gaan spelen, maar hij lijkt daar ook niet echt het postuur voor te hebben, tenzij ie nog wat groter wordt.
0 0
3*stars*3
Mooie lijst en spelers om in de gaten te houden.
Die Zamani ken ik alleen van wat samenvattingen en compilaties maar dat kan wel een publiekstrekker worden.
Benieuwd hoeveel van deze jongens Ajax kan behouden en hier lekker gaan doorontwikkelen.
0 0
zuidzuid
Is Victor Jensen al te goed of te oud voor dit lijstje?
Vond m in Europa bij vlagen echt briljant en vernederde die Polen soms echt.

Nieuwe potientiele Eriksen?
2 -1
BvdPloeg
Ik hoop vooral dat hij in 2018 gewend is en zijn potentie kan waarmaken. Eerste half jaar was eigenlijk heel erg matig en mager. Maar dat mag voor een jongen uit een ander land.
2 0
RaynoFischer
Jensen is jonger dan Pasquali dus dat niet lijkt me ;)
Heeft een lastig begin gehad met daarbij een blessure, maar je ziet bij vlagen het talent wel en volgens mij ging het al beter
1 0
Middenweg401
Campagne deed een paar jaar geleden niet zo heel veel onder voor Unuvar (die wel duidelijk de ster van het team was) toen ze samen speelden. Ik heb heb al ene tijdje niet gevolgd, maar goed te lezen dat hij nog mooie dingen laat zien. Inderdaad het soort spelers waar je voetbal voor kijkt.
Creatieve aanvallende spelers blijven een beetje ondervertegenwoordigd, terwijl dat toch des Ajax is, in de talenten lijstjes (hoewel het onder de oudste teams iets beter wordt).

Hoe doet El Kadiri het? (als ik de juiste voor me heb: klein dribbelaartje op rechts buiten, die ik pakweg 2 jaar geleden flink zag excelleren op een buitenlands toernooi).
0 0
Champy
El Kadiri is al geblesseerd sinds de zomer.
0 0
33titels
Je bent niet goed geinformeerd. El Khadiri heeft de opleiding verlaten!
0 0
Champy
Huh, sinds wanneer?
0 0
33titels
Was betrokken bij de Ben Sallam situatie
0 0
Champy
Hij ook al? Dan zijn er toen 3 spelers vertrokken bedoel je dan.
0 0
trodat4030
Wie is de 3e dan? El Kadiri, Ben Salam en ?
0 0
Champy
En Allouch bij een ander voorval. Verdomme zeg, El Kadiri ook weg?!
0 0
johnd
Leuk om te lezen!
1 0
Mikes
Top artikel weer Bram!!
3 0