Kweekvijver: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert

BvdPloeg, 04-02-2018 om 15:00, 15031 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Wie Erik ten Hag vrijdag hoorde tijdens de persconferentie wist genoeg. Het aanblijven van Amin Younes voor nog een half jaar is ongelofelijk belangrijk voor Ajax. De Duitser heeft zijn plek weliswaar verloren aan Justin Kluivert, maar waar Ten Hag het had over Mateo Cassierra en Kasper Dolberg als opties op links, daar besefte iedereen: een nieuwe vleugelflitser uit de jeugd is op korte termijn niet op komst.

Naast de linksbackpositie is het al jaren het gespreksonderwerp bij het eerste elftal; ieder seizoen worden al talloze buitenspelers in verband gebracht met een transfer. Met Ricardo Kishna, Anwar El Ghazi en Vaclav Cerny leek de club een gouden toekomst tegemoet te gaan, maar om uiteenlopende redenen werd geen van drieën een succes. Terwijl Cerny herstelt van een zware knieblessure moet Ten Hag het vandaag de dag doen met miljoenenaankoop David Neres, Justin Kluivert, Amin Younes en Dennis Johnsen.

Dat houdt nog niet over, want wat als Neres wegvalt en Younes inderdaad was vertrokken naar Napoli? De vraag vanuit de journalisten was vrijdag dan ook wel terecht: wie komt eraan? Is er leven na Kluivert, de laatste vleugelspeler die redelijk uit het niets kwam, snel indruk maakte en vandaag de dag een basisplaats heeft. Wat loopt er rond in Jong Ajax, bij Ajax O19 en bij Ajax O17? Is het terecht dat Ajax de laatste twee jaar veel buitenspelers haalde en met Nicolas Kühn recent weer een optie toevoegde aan die lange lijst?

Jong Ajax
Ja, is de eerste conclusie, want waar Ten Hag nog kan kiezen uit vier buitenspelers, daar is de spoeling bij de beloften al maanden heel erg dun. Noussair Mazraoui, Teun Bijleveld en Zian Flemming kwamen al regelmatig vanaf de flank en dat was niet uit luxe. Michael Reiziger heeft met Ché Nunnely, Noa Lang en zo af en toe Johnsen maar twee tot drie opties. Met Kühn, die overigens werd aangekondigd als centrumspits bij zijn komst, komt er nu nog één optie bij. Met Mees de Wit en Vince Gino Dekker staan er nog wel twee pure linksbuitens op de loonlijst, maar waar De Wit al maanden geblesseerd is, daar herstelt Dekker ook nog steeds van een heel zware knieblessure.

Ché Nunnely is de eerste die we bespreken, want hij ontwikkelt zich goed. De kleine dribbelaar werd hoog aangeschreven in de C-jeugd, maar kende daarna ook een moeilijke periode. Misschien werd hij iets te snel doorgeschoven naar de A-jeugd en had een extra jaar in de B1 hem geholpen het vertrouwen terug te krijgen. Zijn dribbels lukten niet altijd, zijn rendement was wat laag en hij speelde om die reden ook niet altijd. De wederopstanding is in dat opzicht knap. Nunnely maakte dit seizoen de stap als tweedejaars A-junior naar Jong Ajax en speelt daar vrijwel altijd goed. Hij blijft goed uit de duels, benut zijn snelheid en is met assists en goals belangrijk voor Jong Ajax én Ajax O19. Hij lijkt desondanks nog geen serieuze optie voor het eerste elftal, gezien het feit dat hij nog niet meetrainde met het eerste. Maar als hij zo doorgaat zit er misschien wel toekomstmuziek in op rechts.

De achttienjarige Noa Lang lijkt nog het meest in de buurt te zijn van een debuut op de flanken in de Johan Cruijff ArenA. De rechtspoot mocht mee op trainingskamp en heeft net als Nunnely vervroegd de stap gemaakt van O19 naar Jong Ajax. Als hij fit is, speelt hij daar normaal gesproken altijd in een moderne, hangende rol aan de zijkant. Hij heeft een dribbel, scorend vermogen, het overzicht en het vermogen om ploeggenoten voor de keeper te zetten. Verwacht van hem geen twintig voorzetten per wedstrijd, maar in het huidige voetbal is hij een interessante speler. Bij Manchester City speelt Leroy Sané al maanden ijzersterk als beoogde middenvelder op de zijkant. Voor Lang is zo’n rol, helemaal bij de modern denkende Ten Hag, misschien helemaal geen gek idee.

Met Dennis Johnsen hebben we de speler die eigenlijk al deel uitmaakt van het eerste elftal, maar is hij daar ook al klaar voor? Door de blessure bij Cerny kreeg hij vervroegd de kans, maar eigenlijk sinds dat moment voor de winterstop heeft Johnsen het lastig om zijn stempel te drukken in de speeltijd die hij krijgt. Dat is niet gek, want hij is nog steeds een jonge speler die net een half jaar bij Ajax speelt. Dat hij tegen NAC niet bij de selectie zit, is dus ook niet zo gek. Maar de dribbelaar van SC Heerenveen lijkt wel een knopje om te moeten zetten. Mensen die regelmatig naar Jong Ajax kijken, klagen er soms wat over: Johnsen heeft af en toe zijn oogkleppen wat op. Dat is zonde en misschien iets wat Ten Hag er wel uit krijgt. Want als Johnsen het niveau kan halen wat hij in zijn eerste weken bij Jong Ajax etaleerde, dan is hij zonder twijfel de buitenspeler die na Kluivert, Younes en Neres de kans blijft krijgen.


Noa Lang in actie bij Jong Ajax


Ajax O19

Bij het elftal van John Heitinga is er niet heel veel meer keuze op de buitenkant en gek genoeg is er ook niet één speler die onomstreden is. Met spits Martijn Kaars, nieuweling Szabolcs Schön en middenvelder Saku Ylätupa zagen we al diverse smaken langskomen en Heitinga heeft met de van een blessure herstelde Oliver Horvath en de nu al lang geblesseerde Leo Tethani nog twee opties. Vanuit Ajax O17 krijgt Sontje Hansen de laatste weken langzaamaan de kans om zich te laten zien. Op papier dus slechts vier spelers die daadwerkelijk in aanmerking kúnnen komen voor een plek aan de zijkant.

Szabolcs Schön kwam halverwege het vorige seizoen al naar Ajax, maar was toen nog niet speelgerechtigd. Na een lastig begin van het seizoen krijgt hij van Heitinga inmiddels meer speeltijd bij O19. Dat is overigens niet los te zien van het doorschuiven van Lang en Nunnely naar Jong Ajax. Desondanks scoort Schön best regelmatig een voldoende, al heeft hij er ook zeer matige wedstrijden tussen zitten. De vraag is wat zijn ideale positie is, want kan hij ook op het middenveld uit de voeten? Bij de Hongaarse nationale ploeg speelt hij daar in ieder geval bijna altijd goed. Bij Ajax is het vooralsnog wat wisselvallig en in de grote wedstrijden zit hij dan ook nog regelmatig op de bank. Voor Schön is het zaak om, ook fysiek, eerst de volgende stap te zetten.

Met Saku Ylätupa haalde Ajax op aanraden van Jari Litmanen een Fin naar Amsterdam, maar na een goed begin heeft ook hij het wat moeilijk gehad. Doorstoten á la Kluivert, dat lijkt geen realistisch scenario, vooral omdat het de vraag is waar hij uiteindelijk terecht gaat komen. Ylätupa is een behendige linkspoot met overzicht en een steekpass en in een vrije rol op links liet hij lang leuke dingen zien. Op het middenveld komt hij misschien wel beter uit de verf, maar daar is het dan weer overvol in O19.

Oliver Horvath en Leo Thethani zullen eerst moeten zorgen dat ze überhaupt aan spelen toe gaan komen. De Hongaar begon nog zo goed en onbevangen vorig seizoen, maar raakte zwaar geblesseerd aan zijn knie. Inmiddels is hij alweer een tijdje fit, maar heeft hij ook een enorme inhaalslag te maken. Thethani kwam pas recent naar Ajax, blijkt een goede danser met Danilo Pereira, maar spelen deed hij door een blessure nog amper. Zijn invalbeurt, uit bij Legia Warschau O19 in de Youth League, was overigens wel hoopgevend.


Sontje Hansen, speler van Ajax O17


Ajax O17

Ja, wat zijn de spelers hier nog jong, maar toch... Kluivert kwam ook vanuit de B1 richting het eerste elftal, dus het kan. Is het alleen ook realistisch? Nou, nog niet. De sterkhouders (en dat was Kluivert destijds) spelen bij het elftal van Dave Vos niet aan de zijkanten. Het is niet voor niets dat de coach bijna wekelijks kiest voor anderen. Venitchio Sint, Eros Maddy, Hossein Zamani, Sontje Hansen, Enrico Hernandez en Denilho Cleonise mogen allemaal alleen maar dromen van een route-Kluivert.

Potentie is er wel, voor de toekomst. Hossein Zamani is misschien wel de grootste hoop voor de gemiddelde jeugdvolger, maar de vleugelflitser heeft het lastig. Vorig seizoen maakte hij als tweedejaars C-junior al zijn speelminuten in O17 en dat deed hij naar behoren. Met zijn acties, goede linker- en rechterbeen en schitterende schoten was hij een attractie bij het elftal van Gery Vink. Daarna waren er wat kwetsuren (waaronder een hersenschudding) en speelde hij later vooral bij Ajax O16 en op toernooien bij O15. Dit seizoen is dat niet anders en speelt hij voor het eerst sinds enkele jaren weer in zijn ‘eigen’ lichting: O16. Daar moet hij speelminuten maken, zelfvertrouwen kweken en laten zien dat hij nog steeds een speler is met enorm veel potentie.

Venitchio Sint en Eros Maddy zijn twee spelers bij wie het kan dooien en vriezen en dat is in deze leeftijdscategorie ook helemaal geen schande. Beide spelers zijn snel en daar profiteren ze graag van. Verzekerd van een basisplaats zijn ze echter niet. Datzelfde geldt dus voor Enrico Hernandez, die vorig seizoen overkwam van Almere City, en Denilho Cleonise, die kwam van AZ. Als tweedejaars B-junioren spelen ze dit seizoen toch vooral veel bij Ajax O16 en dat is natuurlijk geen voorbode voor een snelle sprong hogerop. Keuze genoeg dus in de B-jeugd, maar Ten Hag zal hier nog geen nieuwe Kluivert rond zien lopen.

Op wie Ajax in dat opzicht misschien wel het meest hoopt in deze lichting is Sontje Hansen. De jonge spits tekent snel een contract en speelde als eerstejaars B-junior al mee met Ajax O19. Een voorbode voor snel succes? Nou, hij is nog niet zo ver als Kluivert, maar is dan ook nog een jaar jonger. Hoewel velen hem liever in de spits zien doorbreken, is het niet uitgesloten dat Hansen met de aanwezigheid van Brian Brobbey en Danilo Pereira ook veel op de flanken zal spelen en daar misschien ook wel zal doorbreken. Hansen is namelijk heel compleet en kan vanaf de zijkanten ook een speler met veel rendement zijn. Als hij dit seizoen zijn stempel blijft drukken in O17 en volgend seizoen definitief de stap zet naar Ajax O19, wie weet hoe snel het dan kan gaan. Dromen mag in dat geval altijd.

Conclusie:
Een heleboel namen en soorten spelers, maar het is uit dit verhaal waarschijnlijk ook wel duidelijk waarom Ajax blijft zoeken naar versterkingen voor de zijkanten. De komst van Kühn en komende zomer Hassane Bandé zijn wel te verklaren. Kluivert gaf het goede voorbeeld, maar de kans is klein dat er veel buitenspelers uit de opleiding snel zijn voorbeeld gaan volgen. Nunnely kan verrassen als hij grote stappen blijft zetten en Lang en Johnsen zijn met een beetje geluk en een goede serie misschien ook snel toe aan minuten. Daaronder puzzelen de jeugdtrainers en Ajax aan de toekomst, hopend dat bij één of twee spelers het kwartje valt. Op basis van de afgelopen seizoenen maken we alleen de naam van Hansen voorlopig dikgedrukt en dat zal voor Marc Overmars, Ten Hag en Saïd Ouaali vast niet de gewenste opbrengst voor de komende jaren zijn.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AJAIXIXIXI
hoe zit het eigenlijk met die thethani? is dat wat?
0 0
koppendicht
zoektocht naar nieuwe kluivert? Ik ben nog niet zo kapot van kluivert, maar hij is deze zomer blijkbaar al weg. Te gek voor woorden in deze voetballerij, kluivert heeft nog weinig laten zien.
4 -1
altijdwelwat
Eens Kluivert is zelf nog niet eens echt doorgebroken.....Veel vertrouwen in Noa Lang , die is in potentie minimaal gelijkwaardig aan Kluivert . Is ook constanter omdat hij veel minder een momentenvoetballer is. Ook benieuwd naar de ontwikkeling van Nunnely , die aan een behoorlijk seizoen bezig is.
1 0
Duif63
Liever een wat meer realistisch verhaal svp. Dit is weer met een roze bril op geschreven.
0 -3
BvdPloeg
Wat is precies met een roze bril geschreven? Vind de conclusie nogal pijnlijk, eerlijk gezegd.
2 0
Duif63
Al die namen die genoemd zijn echt geen kandidaten om ooit het eerste te halen. Het is inderdaad pijnlijk dat Ajax blijkbaar niet in staat is een fatsoenlijke buitenspeler op te leiden.
0 -3
Suarez16_
Jezus wat een trieste opmerking. Waarom zou een jochie van 15 (Zamani, Hansen) het eerste niet kunnen halen of Noa Lang? Eerder een pijnlijke/chagrijnige bericht van jou dan van BvdPloeg.
1 0
BvdPloeg
Maar wat is er rooskleurig aan het verhaal als ik zelf al concludeer dat die namen idd geen Ajax 1-materiaal zijn. Ik noem louter alle buitenspelers van Jong Ajax t/m O17.
2 0
Ajax95Duivendrecht
Waar is Mees de Wit eigenlijk gebleven? Je hoort bijna nooit meer iets over hem
0 0
mickey2602
Ik heb niet het gehele stuk gelezen maar over Mees de Wit wel,dat staat erin. Al maanden geblesseerd.
1 0
Piejotter
Tijdsdruk is waar ook Ajax mee te maken heeft. En sommige talenten hebben meer tijd nodig om door te breken of zijn er te lang uit geweest door langdurige blessures. Maar intussen heeft het eerste wel nieuwe doorstroming nodig en dan dien je toch de beslissing te nemen om te kopen. En helaas is het tegenwoordig zo dat er sneller spelers van het eerste worden weggekocht dan talenten doorbreken. Niet bij te houden dus.
1 0
fanforeffer
Het is nog altijd zo dat er weer voetballers opstaan met buitengewone kwaliteiten,jonge talenten vallen vaak tegen in het echte werk en anderen vallen weer mee. voorspellingen zijn moeilijk.vakkennis is geëist.en dan nog.
0 0