Kweekvijver: Ajax vol gas voor de lichting 2002

BvdPloeg, 20-01-2018 om 10:00, 12210 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik moest heel even graven, maar kon er zo 1, 2, 3 niet opkomen. Ajax is van plan om zes jonge talenten aan zich te binden en dat zijn jongens die momenteel nog niet eens zestien jaar zijn. Dat is lang geleden. Het spreekt vertrouwen uit, het heeft ook directe veranderingen in de praktijk tot gevolg en het zegt veel over de absolute wil van Ajax om een talentvolle lichting uit handen van het buitenland te houden.

Ki-Jana Hoever, Neraysho Kasanwirjo, Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor, Sontje Hansen en Brian Brobbey. Zes jonge jongens met ongelofelijk veel talent. Ik zette drie van de zes spelers met mijn oog voor detail natuurlijk niet voor niets in de meest opvallende elf van het laatste half jaar in 2017 (knipoog). En Taylor noemde ik dankzij mijn jarenlange ervaring niet voor niets bij de elf spelers van wie ik in 2018 heel veel verwacht (nog een knipoog). Alle gekheid op een stokje; Ajax heeft goud in handen en dus is er haast geboden. Er is al heel veel goud vertrokken van De Toekomst.

Timothy Fosu-Mensah, Donyell Malen en Daishawn Redan zijn populaire en bekende voorbeelden van spelers die nu elders spelen. Fosu-Mensah koos op jonge leeftijd, door het uitblijven van een contract, meer dan terecht voor zichzelf en zijn familie. Hij trok naar Manchester United. Malen en Redan zochten misschien wel wat verrassender de uitdaging in Engeland bij Arsenal en Chelsea. Malen keerde recent terug bij in Nederland, bij PSV. Ajax stelde het beleid om jeugdspelers pas op hun zeventiende te contracteren al enkele jaren geleden bij, maar handelt er nu ook naar.

Als spelers 15,5 jaar oud zijn mogen clubs met hen in gesprek en dat is nodig ook. Buitenlandse clubs weten De Toekomst makkelijk te vinden en dus hoor je wekelijks verhalen langs de lijn over clubs die gebeld hebben, clubs die hun interesse kenbaar hebben gemaakt en daarmee het hoofd van jonge jeugdspelers op hol brengen. 15,5 jaar is absurd jong, maar Ajax moet mee in de gekte om niet weer een lichting goede spelers te verliezen en om die reden een half elftal buitenlanders te moeten halen.

De gesprekken zijn gepland en de eerste spelers zijn in januari al zestien jaar. Ajax pakt door en schuift de meeste jongens met wie het gaat praten ook meteen door. Enkele dagen na het nieuws van de aangekondigde contracten maakte Hansen zijn officiële debuut in Ajax O19 en Brobbey speelde en scoorde eerder dit seizoen al voor het elftal van John Heitinga. Hoever en Kasanwirjo deden mee met Ajax O17 tegen Zwolle en het verhaal van Gravenberch is bekend. De behendige middenvelder is inmiddels volwaardig lid van Ajax O19, als vijftienjarig broekie. Bij Taylor zagen we bij O17 de laatste weken ineens de aanvoerdersband om zijn arm.

Het zijn signalen die de burger moed geven, want de jeugd heeft nog steeds de toekomst. Het is prima en als jeugdwatcher leuk om een heel contingent buitenlandse spelers te zien komen, maar hopelijk heeft dat wel ergens een rem. De huidige O19 had dringend een kwaliteitsimpuls nodig, want je kun als Ajax niet zeggen dat je wel even twee jaar wacht op wat er komen gaat. Maar dat er nu zes jeugdspelers uit de eigen opleiding worden gecontracteerd, geeft mij de hoop dat de massale komst van talent van buitenaf een incident was en dat de vele pareltjes uit O17 en O16 de ruimte krijgen.

Ajax gaat vol gas voor de lichting uit 2002, een lichting waar ook jongens als Hossein Zamani, Donny Warmerdam, Ian Beelen, Max de Waal en Calvin Raatsie deel van uitmaken. Jongens die, in de personen van Warmerdam en Zamani, ook al regelmatig met O17 meedoen en jongens die, in het geval van Beelen, door het doorschuiven van anderen een voortrekkersrol krijgen bij de O16. Vooralsnog klinkt het allemaal logisch en ziet het er goed uit, nu die krabbels nog en daarna doorpakken.

Want Ajax heeft ook grote plannen met spelers die er daarna nog aankomen. Denk aan Naci Unuvar, nu al een wandelende attractie, Solomon Bonnah, Devyne Rensch... Het massale doorschuiven is een teken dat Ajax vertrouwen heeft in jeugdspelers, maar ook een teken dat het bij het bieden van te weinig perspectief achter het net kan vissen. Ik wil niet zeggen dat de angst wat heeft toegeslagen in de jeugdopleiding, maar met de smerige voetbalwereld vol geld, valse beloftes en nare scouts is het fijn om te weten dat Marc Overmars en Saïd Ouaali het eigen kroost steeds beter beschermen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy
We moeten ook niet overenthousiast doen over deze lichting.

Hoever is geen toptalent. Een matige rechtsback die het nu nog kan verbloemen.
Kasanwirjo is een kleine mandekker die een groeispurt nodig heeft. In principe wel de beste verdediger van z'n lichting.
Brobbey kent ook beperkingen, maar is ook niet zo slecht als sommigen denken.
Gravenberch is technisch goed, maar geen leidende speler.
Taylors toekomst ligt denk ik niet op het middenveld bij Ajax 1. Linksback of lcv afhankelijk v zn groei.
Hansen: waarschijnlijk de eerste aanvaller van deze lichting die z'n debuut maakt. Staat in mijn mening het verste van z'n lichting.

Ik wil ook niet negatief overkomen. De sterkte van deze lichting zit hem in de breedte, een hoog gemiddelde niveau. Het is echter niet de ploeg die straks gaat debuteren, maar de speler. De kans is echter wel groter dat een paar zich nog sterk gaat ontwikkelen.
0 -1
33titels
Hoever is een prima speler met een prima uitstraling waar nog heel veel rek in zit (1 dag 16 nu).
Kasanwirjo zou ook als back kunnen spelen, dus een groeispurt is niet perse een must.
Brobbey kent beperkingen zoals als iedere speler die heeft, ook Messi bijvoorbeeld.
Taylor doet het uitstekend op het middenveld en kan prima als controleur spelen denk ik.
Gravenberch is OOK 15 en zal dit verder moeten doorontwikkelen.
Mbt Hansen snap ik niet precies waar je op doelt....

Je komt wel degelijk enigszins negatief over.
Het gaat hier immers niet om de ploeg want Gravenberch is al sinds de Dtjes uit deze groep. Brobbey idem. Taylor ook al een jaar. Hansen sloot afgelopen seizoen ook regelmatig aan bij de U17...en nu Kasanwirjo en Hoever. Dus het is niet zo dat ze als homogene groep zo goed functioneren. Persoonlijk vind ik dat je naar de pure kwaliteiten moet kijken van deze jongens als 15 jarigen en deze vergelijken met andere jongens, zowel in Nederland als in het buitenland. In mijn ogen komen ze er in deze vergelijking heel goed uit.
0 0
Champy
- Ik heb dan een andere kijk op Hoever.

- Kasanwirjo: Ik ben altijd wat afwachtend als ze van een centrale verdediger een back maken. Ik zie dat liever gebeuren met een vleugelspeler. Dat is wat er nu is gebeurd met Bakboord.

- Taylor: zie ook vaak genoeg wedstrijden waar ie gewoon afwezig is en waar ie weinig aan de bal komt. Niet creatief genoeg voor op half. Als controleur kan het ook. Dat moeten we nog zien.

- Gravenberch: feit is dat die niet genoeg laat zien voor iemand met zo'n talent. De goede dingen van hem haal ik meestal uit fases. Ik weet zelfs niet meer wanneer de laatste keer was geweest dat ik heb gezegd " Dit is een goede wedstrijd voor een speler als Gravenberch."

Hansen: ik herhaal. Grootste aanvallend talent van z'n lichting die als eerste z'n debuut in Ajax 1 zal maken.

Ik kom negatief over voor de slechte lezer, en daar heb ik rekening mee gehouden gezien het leesniveau hier, vandaar dat ik het nog eens had beklemtoond dat dat niet mijn bedoeling is.

Als ik een conclusie maak van mijn besprekingen van die spelers zeg ik eigenlijk het volgende:

Hoever: geen fan van, en een overschatte speler
Taylor: ik zie hem op een andere (eigenlijk zijn oude) positie(s) doorgroeien
Brobbey: ik vind hem niet zo slecht als anderen denken
Gravenberch: moet meer doen met z'n talent
Hansen: ben ik fan van, en ik doe hier een positieve voorspelling op
Kasanwirjo: goede mandekker die een groeispurt nodig heeft.
0 0
33titels
Mbt Hoever tja dan heb je daar een andere kijk op ja

Kasanwirjo....ook een keuze van jou. Maar wanneer ze (veredelde aanvallers) verdedigend zwak(ker) zijn ook mondje dicht he

Taylor...weinig aan de bal komen heeft op deze leeftijd ook met de bezetting en de trainers te maken die de spelers daarbij moeten helpen..

Gravenberch...moet in mijn ogen teveel. Dan hier, dan daar....weinig lijn in de intenties van Ajax (O19 veel te vaak 20 min- 30 min etc). Future Cup was Gravenberch op zn 14e fenomenaal.

Ik betwijfel of Hansen de 1e gaat zijn van deze groep, maar wel een uitstekende speler. Wel frappant, omdat jij bovengemiddeld gecharmeerd van hem bent, dat je het hier niet over zijn groei hebt.

Het kan aan de slechte lezer liggen of.....jij bent een slechte schrijver.
0 0
Champy
We (Nederland algemeen) kunnen namelijk geen backs opleiden. Een centrumverdediger op back zetten heeft iets behoudend vind ik. Dat is dan ook een keuze van mezelf.
Met zijn kwaliteiten zou Kasanwirjo een zeer goede mandekker kunnen worden, maar als back heeft ie meer stappen te zetten, en daarom vrees ik hetzelfde als bij Bakboord.

Taylor: dat kan aan de trainers liggen, maar ook aan hem. Vorig jaar speelde ie een stukje beter, en dit jaar wat minder.

Gravenberch: vind ook dat die gewoon langere tijd bij 1 elftal moet spelen.

Hansen: ik had ook liever dat die een stukkie groter is, maar hij heeft andere kwaliteiten die z'n gebrek aan lengte compenseren. Hij is geen spits die alleen goed is in het strafschopgebied. Hoe groot is die jongen nu? 1m70-73 ofzo?
0 0
Sunstridr
Ik denk dat jij te veel al verwacht van deze spelers, zij zijn nog 15 (of net aan 16) dus moeten wij ze ook niet verwachten om binnen 2 jaar bij de eerste te aansluiten.

Waarom moet Gravenberch een leidende speler worden/zijn?
Als ik goed heb is Taylor, geen aanvallende middenvelder, maar een defensive middenvelder toch.

En jij zegt je wil niet Negatief maar zo kom jij echt over.
2 0
Champy
Er werd hoopvol naar deze lichting gekeken sinds ze in de Dtjes spelen. Er is een bepaalde verwachting voor deze groep, en dat is niet alleen bij mij het geval.

Taylor staat vrijwel altijd op linkshalf. Heeft tot en met de Ctjes vaak achterin of linksback gespeeld. Ging in 15/16 als doorgeschoven speler naar de C1 meer op het mv spelen, maar kreeg toen relatief weinig speeltijd.
Vorig seizoen een jaar vast op het middenveld gestaan bij de onder 15 (terug met z'n leeftijdsgenoten), met best wat speelminuten bij de onder 16 in de tweede seizoenshelft.
Llansana heeft de rol v controlerende middenvelder bij de o17.

Waarom Gravenberch een leidende speler? De jongen met het meeste talent, middenvelder, verst doorgeschoven, meeste ervaring op een hoger niveau. De verwachting dat die leiding kan geven is ook logisch.

Ik wil juist de verwachtingen temperen met mijn betoog.
0 -1
Sunstridr
Ik begrijp wat jij wil zeggen, maar dat veranderd niet het feit dat deze lichting better dan normaal is.

Over taylor heb ik het blijkbaar fout dat kan.
Een Leidende speler zou ik liever aan iemand die juiste persoonlijkheid heeft in plaats van "de beste/meest doorgeschoven speler", bvd iemand zoals Tagliafico of Schone in plaats van Neres of Dolberg.
0 0
Champy
Dat moet nog blijken en in de vorige jaren had ik je onmiddellijk gelijk gegeven. Je kan moeilijk zeggen dat veel van de spelers uit deze lichting beter zijn geworden tov vorig jaar. Stilstand is achteruitgang.

Ik bedoelde daarmee een voetballend leidende speler, iemand die de ballen opeist en het spel verdeelt. Lijkt me toch belangrijk voor een zo getalenteerde halfspeler. Anders leid je een soort Andersen op.
0 0
33titels
Waarom temperen?
0 0
Champy
Het hypen van een lichting is nergens voor nodig.
0 0
33titels
Hypen? Mensen zijn gewoon enthousiast over een verzameling goede spelers...niks mis mee!
1 0
Piejotter
Sorry, maar Ajax doet toch ook mee aan die " smerige voetbalwereld vol geld" en heeft ook overal zijn scouts lopen. Valse beloftes? Daar kan ik niet over oordelen. Maar ben wel een tegenstander van de mogelijkheid om heel jonge spelers gek te maken met veel geld en ze verleiden om naar het buitenland te gaan.
1 0
DavidFerr
Het belangrijke verschil is dat jeugdspelers die naar Ajax toe komen daadwerkelijk kansen krijgen.
2 0
Sunstridr
Als Ajax ze allemaal vast kan leggen zou ik heel blij mee zijn.

Op een andere onderwepen te gaan, wet iemand wat er is met Gravenberch ?
Want die heb ik sinds net voor de Kerst pauze niet gezien.
0 0
33titels
Blessure
0 0
NouriVandeBeek
Ki-jana-Hoever is net 16 geworden en Brobbey wordt dat over twee weken. Benieuwd of ze daadwerkelijk snel een contract krijgen. De 2002 lichting is interessant en ik hoop dat e allemaal blijven.
6 0