Kweekvijver: Voor altijd het toernooi van Nouri

BvdPloeg, 31-03-2018 om 08:00, 13728 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik kan nog tien delen van #RoadtoFutureCup schrijven en ik kan de hele dag gaan vloggen met de boodschap dat mensen naar dit toernooi toe moeten komen. Uiteindelijk is er maar één reden dat ik de laatste jaren nog net een beetje meer uitkijk naar de Future Cup op De Toekomst. Het is het toernooi dat in 2014 door Abdelhak Nouri werd betoverd. Het toernooi dat juist daardoor het afgelopen jaar meer lading heeft gekregen.

Nouri, onze lieve Appie, kwam de laatste maanden natuurlijk in het nieuws na die tragische dag in Oostenrijk en alle gevolgen van dien. We hebben met z'n allen een potje zitten janken en ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog steeds niet helemaal kan bevatten. Toen ik een week geleden startte met mijn jaarlijkse zoektocht naar Future Cup-herinneringen hoefde ik dan ook niet lang na te denken als het ging over hoogtepunten. Voor mij was er maar eentje; die editie in 2014.

Het was het eerste jaar dat ik actief de jeugdopleiding ging volgen voor deze website. Ik reisde wekelijks jeugdploegen achterna en schreef er stukjes over in deze rubriek. Ik kende de lichting van Nouri al goed van een jaar eerder, maar tijdens het Paasweekend in april leerde heel Nederland de lichting kennen. Tiki taka-voetbal opende de ogen van de mensen. Normaal is dag één de best bezochte Future Cup-dag en loopt het daarna wat terug. Nu kwamen er iedere dag juist meer mensen kijken.

Dat kwam door Ajax, maar vooral door Nouri. Al jarenlang gonsde het van de geluiden (met hier en daar een bewegend beeld) dat de nieuwe Ajax-ster in aantocht was en in dat weekend maakte iedereen kennis met hem. Acties, panna's, assists, goals, het was bijna vernederend om naar te kijken. Je ziet weleens van die dribbelkoningen op Youtubevideo's in Brazilië, maar nu liep er eentje in ons tenue; het rood en wit. Natuurlijk won Ajax de beker en natuurlijk werd Nouri uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Met de aanvoerdersband om zijn arm en de welbekende glimlach op zijn gezicht ontving hij de trofee uit handen van Barry Hulshoff. 'Het eerste kan heel goed voetballen en wij hebben laten zien dat wij het ook kunnen en dat we ook tot de top behoren. Dit is een prijs voor het hele team', zei hij veelzeggend. FOX-commentator Leo Driessen zei daarna vlug: 'Nouri, onthoud die naam' en dat is met de realiteit van vandaag de dag wel het minste wat we kunnen doen.

Door zijn magistrale voetbalshows heeft hij De Toekomst voor mij veranderd in een plek waar eens in de zoveel tijd een talent van de buitencategorie opstaat. Ik merk dat het me minder kan schelen als er één of twee lichtingen wat minder zijn, er komt er altijd weer eentje waar er wel één of twee tussen lopen. Zelden of nooit zullen ze zo speciaal zijn als Appie, maar mede dankzij die Future Cup in 2014 volg ik de jeugdopleiding iedere dag met blije verwachtingen. Hoe kut het soms ook gaat. En misschien ook wel omdat 2017 heeft geleerd dat iets in één klap helemaal kan veranderen.

Het klinkt misschien overdreven, maar uiteindelijk kan ik dat gevoel alleen maar herleiden naar Appie en de manier waarop hij de afgelopen jaren als een blije jongen over dat complex liep. De twintig spelers die dit weekend het rood en wit aantrekken moeten daarom spelen zoals Nouri dat altijd deed en zo graag nog had willen doen. Ajax hoeft niet per se te winnen, Ajax moet een indruk achterlaten, zoals Appie dat deed in 2014. Plezier, frivool, soms lekker veel risico, geen verdedigend gedoe. Áls Appie kijkt, moeten we hem trots maken.

Die vibe uit 2014 hoop ik dan ooit weer te beleven en misschien al wel dit jaar. Ajax O17 heeft er de spelers voor. Spelers die ook de bagage hebben om het publiek op de banken te doen staan. Spelers die de bokaal voor beste speler van het toernooi ook kunnen winnen. In mijn ogen snel de Abdelhak Nouri-bokaal genaamd. Want zoals Appie de ArenA betoverde, zo deed hij dat al jaren eerder op De Toekomst. Voor het eerst voor het grote publiek in dat Paasweekend in 2014, tijdens de Future Cup; voor altijd het toernooi van Nouri.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002
Deel 15: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert
Deel 16: Waarom O19 opviel en tegenvalt
Deel 17: Brobbey klaar voor Ajax O19

Deel 18: Linkspootje om te koesteren

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
insectenverdelg
Snap dat abn amro zn naam eraan wil geven, maar wat zou t mooi zijn om t toernooi om te dopen tot de appie Nouri Future cup.
0 0
AbdelhakNouri22
Mooi stuk!
0 0
Suarez16_
Mooi stuk BvdPloeg. Blijft eeuwig zonde dat we zo kort van Appie in Ajax 1 hebben kunnen genieten. Wat een schitterend middenveld zou Frenkie-Appie-Donny volgend seizoen zijn geweest met De Ligt erachter en Justin er voor. Helaas zullen we Appie voortaan moeten missen, maar ongekend wat die jongen op sociaal vlak op zijn 20ste al had neergezet in zijn omgeving.
1 0
RH1900
Prachtig stuk Bram, pure kippenvel.
Ongekend. Wat missen wij je Appie.
1 0
abi
We zullen onze Appie nooit vergeten!
2 0
marrene
Fantastische hommage aan Appie. Dank.
5 0