Kweekvijver: Brobbey klaar voor Ajax O19

BvdPloeg, 06-03-2018 om 13:30, 20809 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo heel lang geleden had ik hem hier niet opgeschreven, als mij gevraagd werd welke spitsen in mijn ogen het eerste kunnen halen. Ik schermde graag met Daishawn Redan en na zijn vertrek vond en vind ik dat Sontje Hansen veel potentie heeft. Maar in het seizoen 2017/2018 is er in de midden- en bovenbouw eigenlijk maar één spits die op eigen kracht de spotlights pakt: Brian Brobbey.

De spits is er eentje van het eerste uur bij Ajax. Hij begon met voetballen bij AFC uit Amsterdam, maar stroomde in bij Ajax in de F1. De afgelopen jaren doorliep hij de jeugdopleiding via E2, E1, D2, D1, C2, C1, B2 en nu B1, alias Ajax O17. De ras-Amsterdammer, hij werd per slot van rekening geboren in het AMC, viel ieder seizoen wel op, al was het alleen al om zijn imposante voorkomen. Benen als staalkabels, schouders zo breed dat je er een vrachtwagen op kan parkeren en een indrukwekkend aantal goals, bijna ieder seizoen weer. Niet voor niets is hij sinds de O14 al vast onderdeel van de KNVB-elftallen. Deze week is hij erbij als Oranje O17 de Eliteronde voor het EK speelt.

Waarom ik hem niet noemde bij de spitsen met de meeste potentie? Omdat ik altijd twijfelde en vooral benieuwd was hoe hij het op een niveau hoger zou doen. Brobbey is ijzersterk, maar dat is ook meteen een valkuil voor zulke jongens. Er kan veel worden opgelost met het lichaam en dat was en is bij Brobbey niet anders. Als hij zijn kont erin zet, kan de verdediger het schudden, met vaak een kans of goal tot gevolg. Kan hij dat ook tegen grotere, sterkere en betere tegenstanders? Het begint er sterk op te lijken dat het antwoord op deze vraag een volmondige 'ja' is.

Wie voorbij de 21 treffers van de aanvaller kijkt, telt reeds vijf wedstrijden voor O19. In die potjes viel op dat Brobbey weer een jaar verder is en zich ogenschijnlijk makkelijk staande houdt. Hij is net zestien jaar, maar ook tegenover drie jaar oudere tegenstanders doet hij wat hij altijd doet. Het opende mijn ogen, want hier was ik zo benieuwd naar. Als het fysieke voordeel gedeeltelijk wegvalt, wat blijft er dan over? Brobbey maakt de laatste maanden grote stappen op het voetballende vlak. 

De spits, zoon van Ghanese ouders en het broertje van onder meer Derrick Luckassen (PSV) en Samuel Brobbey (Jong Almere City FC), lijkt veel te hebben aan de komst van Dave Vos bij Ajax O17. De trainer laat zijn ploeg goed en aanvallend voetbal spelen, waarbij Brobbey een cruciale rol heeft. Hij dient als kapstok voor de verdedigers en de middenvelders. Vos hamert langs de lijn vaak op de bal over de grond via Brobbey, die de bal vervolgens links of rechts neerlegt en door beweegt. De middenvelders komen erdoor aan het voetballen, de vleugels kunnen gezocht worden en Brobbey heeft bovendien de kwaliteit om de bal vast te houden, zelf weg te draaien en te scoren.

Bij hoge ballen was hij onder Gery Vink al best bruikbaar, maar over de grond is hij veel gevaarlijker en completer. Dat hebben ze bij Ajax ook wel gezien, met meer minuten in Ajax O19 en een contract op komst. Zelf zou hij graag nog wat meer diepte in zijn spel toevoegen, een nobel streven. Hij is namelijk razendsnel. Maar tegelijkertijd; als hij op deze leeftijd al een volledig balvaste, scorende spits met diepte en oog voor de combinatie zou zijn, dan was hij ongekend ver voor zijn leeftijd. Er is nog genoeg tijd om veel tijd te stoppen in nog meer technische bagage en de gewenste diepte in zijn spel. Wist je trouwens dat meneer Brobbey een kleerkast is zonder in het krachthonk te zitten? Ja, af en toe doet hij even zijn ding, thuis doet hij buikspieroefeningen.

Een brok beton, die ik na de afgelopen maanden langzaam maar zeker naar de top van mijn klassement 'kan hij het eerste halen' verplaats. In mijn ogen moet hij veel meer speeltijd krijgen in O19, om zo nog sneller stappen te maken. Fysiek is hij er klaar voor, voetballend is het een nieuwe uitdaging. Hij kan ook daar de kapstok zijn, het aanspeelpunt dat voetballend de juiste keuze maakt; een rol waar Danilo Pereira veel meer moeite mee heeft. Zet de Braziliaan met meer ruimte weg op de flank, dan ga ik handenwrijvend op de tribune zitten. Voor Ajax O17 zal het doorschuiven van Brobbey een flinke aderlating zijn. Als de spits eraf wordt gehaald, bijvoorbeeld omdat hij bij O19 nog op de bank moet zitten, zakt de ploeg van Vos doorgaans ver weg. Het geeft nog maar eens extra aan dat ik Brobbey misschien wel wat heb onderschat.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002
Deel 15: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert
Deel 16: Waarom O19 opviel en tegenvalt

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DavidFerr
Mooi artikel.

Ik vraag mij wel af waarom hij nog geen contract bij Ajax heeft getekend?

Aangezien hij al ruim een maand zestien is en er vast en zeker genoeg Engelse clubs achter hem aan zullen zitten.
0 0
DeKenner
Ik woon in het buitenland, en ben daardoor (HELAAS!) niet in de gelegenheid om de jeugd van Ajax live aan het werk te zien, maar dat neemt niet weg dat ik alles probeer te volgen wat er van een afstandje te volgen is. En de naam Brobbey komt steeds vaker terug en het enthousiasme over hem neemt ook steeds verder toe. Leuk dat er een Kweekvijver aan hem wordt besteed!

Wat ik van Brobbey weet, is dat hij het inderdaad vooral van zijn fysiek moet hebben. Echter, wat ik me dan afvraag na het lezen van dit artikel: is hij bij de onder-19 niet ook al meteen een van de fysiek sterksten? Want laten we wel wezen, dat zijn nog steeds allemaal mannetjes van rond de 18 jaar. Over het algemeen zijn die fysiek nog niet zo sterk...

Er hebben heel wat spitsen in onze jeugd rondgelopen die een gouden toekomst werden voorspelt, maar de laatste die is doorgebroken kan ik me niet eens meer herinneren. Dolberg tel ik dan niet mee omdat die te kort in de O-19 heeft gespeeld om hem echt eigen jeugd te noemen. Ik blijf Brobbey van een afstandje volgen, en laat me vooral verrassen door zijn ontwikkeling!
1 0
Minsc
Bij de O19 is het op een enkele uitzondering in de verdediging na vooral slappe hap, technische spelers die fysiek een stuk zwakker zijn dan O19 spelers in andere landen.
0 0
WantAmsterdam
Precies, denk nier dat Brobbey het gaat reden heb overigens het zelfde, woon ook IBM het buitenland en kan daarom bij lange na niet alles volgen...
1 0
mistermiyagi
Lukaku!
0 0
Ajax_33
21 goals gemaakt, maar toch vind ik dat hij nog kan werken aan zijn scorend vermogen. Hij heeft nog wel is dat hij simpele kansen mist, als die erin gaan zou het een leuke speler voor het eerste kunnen zijn.

Weet iemand hoelang hij is?
2 0
Mikes
Ik denk tussen de 1.80 en 1.85.
0 0