Ajax' Kweekvijver: 16 jaar en nu al steunpilaar

door BvdPloeg 13

Ajax' Kweekvijver: 16 jaar en nu al steunpilaar

door BvdPloeg 13

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij wordt in augustus pas zeventien jaar, hij is op papier zelfs nog B-junior, maar niets lijkt een snelle doorbraak van Matthijs de Ligt in Jong Ajax nog in de weg te staan. De verdediger ziet eruit als een volwassene en speelt als een volwassene. Tegen Sevilla was hij dinsdagmiddag de enige die in het spoor kon blijven van Donny van de Beek.

Van de Beek, ja, die jonge gast die reeds zijn debuut maakte in het eerste en in de Europa League al een doelpunt maakte. Omdat hij het zelf graag wilde, deed hij dinsdag mee en hij toonde in één wedstrijd aan waarom hij en niet al die andere toptalenten als eerste een vast selectielid is geworden. Van de Beek is fysiek enorm gegroeid en daarom voetbalt hij zó makkelijk. Hij ging voorop in de strijd, had de regie over de rechterflank en met een assist en een goal was hij ook in de score doorslaggevend.

Achter Van de Beek had De Ligt de touwtjes in de achterhoede stevig in handen en dat is een absurd knappe prestatie. Op het allerhoogste jeugdpodium speelde hij dinsdag tegen jongens die soms drie jaar ouder waren en hij slaagde wederom met vlag en wimpel. Zijn tackles zijn hard en fair, in de lucht is hij amper te kloppen en voetballend blijft hij altijd rustig voor de juiste oplossing. Het was jammer dat De Ligt en Leon Bergsma elkaar even niet begrepen en Sevilla profiteerde, anders was het een foutloze wedstrijd geweest. Ook voor Bergsma trouwens.

In een week waarin na Kenny Tete ook John Heitinga en Jaïro Riedewald wegvielen bij het eerste elftal was het niet vreemd dat er meteen werd geroepen om De Ligt. Ik denk serieus dat hij het nog aan kan ook, maar of het slim is? Hij heeft inmiddels twee generaties overgeslagen, waar ligt de grens? Zoals ik in de AS Podcast al eens aangaf, De Ligt moet op zijn zestiende misschien al wel getest worden in de Jupiler League. Want, zo luidt één van mijn favoriete one-liners: wat goed is, komt snel.

Een groot voordeel voor de jongeling is daarbij dat hij inmiddels al maanden speelt als linker centrale verdediger, een positie die niet zo vreselijk goed bezet is binnen de opleiding en daarboven. Frank de Boer moest deze week Django Warmerdam zelfs naar voren schuiven als potentiële invaller voor de geblesseerde Riedewald. Niets ten nadele van Warmerdam, maar er is verder niets anders. De Ligt is als rechtspoot keihard gaan werken aan zijn linker en als tweebenige mandekker voldoet hij met de week meer aan mijn vergelijking van een jaar geleden met Jan Vertonghen.

De Ligt is sinds zijn debuut van vorig seizoen in A1 snel uitgegroeid tot een steunpilaar en het zegt alles dat Ajax hem koste wat kost terug wilde voor de wedstrijd tegen Sevilla. De Ligt was met Oranje U17 op pad, maar na twee wedstrijden op het Vierlandentoernooi mocht hij terug naar Amsterdam. Hij is onmisbaar voor A1 en samen met Carel Eiting en toch ook Deyovaisio Zeefuik en Vince Gino Dekker stuwt hij het niveau omhoog bij een elftal dat het komend weekend gewoon weer zonder Van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny moet doen.

Nu er in Jong Ajax gaat worden geschoven, doe ik graag een, op voorhand misschien opmerkelijke, oproep aan Jaap Stam en consorten om over leeftijd heen te kijken en De Ligt samen met Eiting en Dekker lekker door te schuiven. Het drietal traint al weken mee met de beloften en de Jupiler League is een gepast podium voor hen. In dat geval moet er wekelijks gebuffeld worden, niet alleen tegen Sevilla. Het zou ook tegemoet komen aan de wens van Ajax om talenten nog eerder dan hun achttiende of negentiende jaar klaar te stomen voor het eerste. Als De Ligt doorgaat op deze manier, is dat voor hem zeker geen ondenkbaar scenario meer.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.