Kweekvijver: Uit de gratie in de Ajax-jeugd

BvdPloeg, 19-05-2018 om 14:00, 19948 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Sommigen spelen al jaren in de jeugd, anderen zijn er net. Sommigen komen helemaal uit midden-Europa, anderen van een Amsterdamse amateurclub om de hoek. Iedere speler die bij Ajax in de opleiding speelt heeft een verhaal, maar de verhalen van spelers die in de jeugdopleiding uit de gratie raken en/of geruisloos vertrekken, worden zelden verteld.

Het is de droom van iedere jonge voetballer: spelen bij Ajax. Dus wat zeur je, als je in het rood en wit mag spelen, maar niet of weinig minuten krijgt? Wat zeur je als je dagelijks gebruik mag maken van alle faciliteiten, maar op zaterdag niet speelt? Wat zeur je als je dagelijks met de beste talenten van Nederland mag trainen op De Toekomst? Ik snap de gedachtegang, maar dat het jeugdwereldje bij Ajax al vroeg keihard is, is ondertussen een understatement.

Ik loop nu vier jaar mee en heb al de gekste verhalen gehoord over spelers die om allerlei redenen buiten de boot vielen. Soms speelden ze niet omdat ze in de testen fysiek en qua lengte niet de voetballer werden die Ajax graag heeft. Te klein, te traag... Er werd zelfs een speler weggestuurd omdat men bij Ajax bang was voor een karakter á la Mounir el Hamdaoui. En soms moest een speler plots spelen, was deze niet fit, werd hij boos gewisseld en mocht hij vervolgens een maandje rondjes lopen. 

Maar er zijn ook spelers die wel mogen trainen en meedoen, maar vervolgens wisselspeler of tribuneklant worden en slechts nog op de atletiekbaan te vinden zijn op wedstrijddagen. Ricardo Farcas en Oliver Horvath werden nog niet zo lang geleden gepresenteerd als grote talenten, maar inmiddels hebben ze dit seizoen al minstens tien keer de marathon van Rotterdam gelopen tegenover wat minuten speeltijd in een oefenpotje doordeweeks. Ze liggen nog een jaar vast, dus met een beetje pech moeten deze spelers nog een jaar uitzitten bij het gastgezin, spelen ze doordeweeks de rol van inwisselbare sparringspartner en op zaterdag mogen ze weer een marathon lopen.

Ik weet niet wat ik daar van moet vinden. Ajax is keihard en dus is het goed om daar al vroeg mee geconfronteerd te worden. De besten spelen en de besten worden op en top begeleid. Bovendien hebben vooral buitenlanders met gezond verstand gekozen voor een contract bij Ajax, dat niet verplicht is om speeltijd te geven als die spelers tegenvallen. Verder verdienen die buitenlandse jongens veel geld, in vergelijking met jeugdspelers uit Nederland. En toch knaagt het, dat er jaarlijks zo'n vijf á tien spelers zijn die via het afvoerputje naar de uitgang worden gedreven.

Want naast de buitenlandse contractspelers die tegenvallen en volledig uit beeld verdwijnen, zijn er ook jeugdspelers die er al jaren spelen en plots een nobody zijn. Ik denk aan Giovanni de la Vega, die tot vorig seizoen als creatieve spelmaker zijn stempel drukte en op weg leek naar een mooie toekomst. Hij moest plaatsmaken voor dure jongens van buitenaf die eigenlijk geen moment indruk hebben gemaakt. De la Vega liep rondjes, terwijl zijn linkerpootje iedere zaterdag brandde van ongeduld. Weg ermee. Reden onbekend, ook bij de betrokkenen, simpelweg omdat er amper communicatie was met de speler.

Ajax moet zich afvragen of het dat imago wil hebben naar de buitenwereld. Want met betrekking tot buitenlands talent heeft men nog een punt, je eigen jeugdspelers op amateurbasis zo aan de kant zetten, dat is een ander verhaal. Jeugdspelers van zestien, zeventien of achttien jaar die nog geen contract hebben en nog geen enkel idee of ze überhaupt prof worden. Jongens die er dus zijn omdat ze graag voetballen en er plezier in hebben. Jongens die nog wat onwetender zijn, maar worden behandeld alsof ze in het eerste spelen en zojuist de beslissende penalty in de Champions League-finale hebben gemist.

Ajax slaat soms door in zijn eigen professionaliteit en biedt juist om die reden een gebrek aan professionaliteit. De communicatie (of eigenlijk het gebrek daar aan) is één voorbeeld. Het is met al dat personeel rond één team niet zo moeilijk om regelmatig met spelers in gesprek te gaan. Hoe staat het ervoor? Hoe gaat het? Hoe gaat het thuis? Bij Ajax is het mogelijk dat een speler een speciaal programma volgt en geen hele wedstrijden speelt, vanwege een blessure of oververmoeidheid. Om vervolgens als club wekenlang niet om te kijken naar dit programma. Als de speler vervolgens wordt gevraagd of hij fit is, volgt er een verbaasde "Ja". Diezelfde speler mist vervolgens geen minuut meer.

Waar ik zojuist zei dat de spelers zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun keuzes, is Ajax ook verantwoordelijk. De club gaat een dienstverband aan en behoort spelers een eerlijke kans te geven. En mocht een speler dan tegenvallen, dan is er op z'n minst goede begeleiding nodig. Blijf met ze in gesprek, leg dingen uit, toon een beetje respect en neem dan afscheid. En begeleid jongens op leeftijden waar dat zo belangrijk is. Een mentor is leuk, maar het is niet normaal dat een speler (goed of slecht) soms maanden niets hoort, amper speelt, om vervolgens in het eindgesprek aan te horen dat de club tóch tevreden is. Ook die jongens stoppen er meer uren in dan een gemiddelde fulltime-baan, zonder geld en zonder tijd om elders geld te verdienen. Ze zijn er van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds, net zoals de spelers die wel spelen en naar wie wel wordt omgekeken.

Waar Ajax denkt dat de spelers door het afvoerputje verdwijnen en wel weg blijven, daar weten de jeugdvolgers wel beter. Je werkt met jonge, getalenteerde, maar ook kwetsbare gasten. Of je nu uit Amsterdam komt en nog geen contract hebt of je verdient tweeduizend euro per maand en je komt uit Zuid-Europa; begeleiding stopt niet bij een wedstrijd of een training. Iedere speler met een Ajax-shirt aan verdient de opleiding waar de club zo mee pronkt. Je haalt je handen pas af van een speler als deze teleurgesteld, maar met het hoofd omhoog de deur uit is gelopen. Daar valt bij Ajax zeker nog een belangrijke stap in te maken.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'
Deel 9: Pereira op zijn plek bij Ajax
Deel 10: Samen, zoals broertjes De Boer
Deel 11: Schifting overleefd, nu een contract
Deel 12: De opvallendste 11 na de zomer
Deel 13: De elf van wie ik veel verwacht
Deel 14: Ajax vol gas voor de lichting 2002
Deel 15: Zoektocht naar de nieuwe Kluivert
Deel 16: Waarom O19 opviel en tegenvalt
Deel 17: Brobbey klaar voor Ajax O19
Deel 18: Linkspootje om te koesteren
Deel 19: Voor altijd het toernooi van Nouri
Deel 20: Tweebenige creativiteit op komst

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mikes
Vind dit persoonlijk enorme flauwekul. Je speelt bij de topclub van Nederland met de allerbeste opleiding. Hier weet je als speler, dat alleen de grote talenten zullen doorbreken bij Ajax. We hebben het hier over een jongen van 17 of 18 jaar, die zelf ook een mond heeft. Ik heb zelf altijd bij een stuk kleinere profclub in de jeugd gezeten, waar ons dit heel dudielijk werd gezegd. Wil je iets weten, ga het gesprek aan met de trainer. Dit hele stuk zijn taken van de spelers zelf, helemaal op de leeftijd van 17 of 18 jaar. Het is topsport!!
0 -7
GewoonJan
Als jij morgen wordt ontslagen bij je werk zonder dat iemand ooit een functioneringsgesprek met je hebt gehad vind je dat dan prima onder de term 'professionaliteit'?
4 0
afcas
precies, het is topsport. daarin begeleid je die topsporters. daarbij is de wereld veranderd en heeft de jeugd van nu in het algemeen een andere aanpak nodig dan de jeugd van vroeger. als jij een profclub bent volg je die ontwikkelingen en pas je je daar op aan. een geblesseerde speler niet volgen in zijn ontwikkeling om weer fit te worden is alles behalve professioneel. en als die 17 of 18 jarige (nog) niet professioneel genoeg is, moet ajax dan ook maar niet professioneel zijn? of moet je dan juist ervoor zorgen dat je die jongen professionaliteit aanleert? ajax heeft behoefte aan technisch begaafde spelers. op de 1 of andere manier zijn dit soort spelers vaak niet de makkelijkste persoonlijkheden om uiteenlopende redenen. een andersen was bijvoorbeeld mentaal niet sterk genoeg terwijl we genoeg voorbeelden hebben van zogenaamde "moeilijke jongens" die uit de opleiding getrapt worden vaak omdat deze jongens zoals jij aangeeft hun mond open trekken. want vergeet niet dat de "moeilijke jongens" vaak gewoon jongens zijn die hun mening geven en het niet altijd met de coach eens zijn. dan kun je ze wegtrappen zoals hier veel gebeurd, of je kunt de dialoog aangaan en deze jongens begeleiden op een manier dat ze mentaal sterk genoeg zijn om een sterke eigen mening te hebben zonder dat dit problemen oplevert binnen een team. exact hetzelfde geldt voor een andersen. ook zulke jongens kun je mentaal sterker maken. dit komt overigens sowieso niet bij iedereen uit zichzelf. dan kun je die jongens aan hun lot overlaten, maar je kunt ze ook begeleiden. als jij als club zijnde niet je best doet om iedereen te laten slagen ben je gewoon niet professioneel bezig. sowieso is het achterlijk om te denken dat iedereen hetzelfde in elkaar steekt...
4 0
Freddy Al
Waar het gaat om een intensere en meer uitgebreide begeleiding van jonge spelers ben ik het eens met de strekking van dit verhaal.
Ook in het onderwijs is het begeleiden (los van het opleiden) steeds belangrijker geworden en wat mij betreft terecht.
Een puberbrein heeft een andere manier van functioneren en dat vraagt meestal om ondersteuning en structuur ( dat is iets heel anders dan pamperen trouwens).

De andere kant van het verhaal is natuurlijk wel dat de topsport een spijkerharde realiteit kent,teleurstellingen en problemen in de ontwikkeling vormen zodoende ook een zeef waarbij de minder sterken het niet redden.
Vanuit een normaal sociaal- maatschappelijk standpunt zou dat niet aanvaardbaar zijn maar kijkend naar de bedrijfssector (topsport/ profvoetbal) is het een drempel die genomen moet worden.

Topsport is namelijk niet redelijk,eerlijk ,laat zich niet leiden door ethisch-morele vraagstukken en is zeer prestatiegericht maar ook weinig mensgericht.Dit kan ook heel verklarend zijn voor de houding van o.a. bestuurders voortkomend uit die sector.

Van buitenaf is dat moeilijk te bevatten , wij (normale burgers) meten met andere (normale ) maatstaven als het gaat om je werk doen en beloond worden voor je werk. Dat kan ook bijna niet in overeenstemming gebracht worden met de praktijken in de topsport en dat geeft hele scherpe tegenstellingen.

Toch denk ik dat Ajax ( en ook alle andere BVO's) zich moeten verplichten tot een goede begeleiding die tenminste ook rekening houdt met het toekomstig functioneren van jongeren buiten de topsport. Een blind spot die bijna vanzelfsprekend niet gezien wordt vanuit de topsport zelf.
2 0
afcas
ik ben van mening dat het heel simpel is. jij hebt helemaal gelijk met je punt dat de voetbalwereld niet eerlijk is. dan is het toch juist de verplichting van een club om spelers hier binnen de opleiding op voor te bereiden? zoals je zelf aangeeft, als club zijnde ben je ertoe verplicht om iedere speler binnen die opleiding zo goed mogelijk te begeleiden. je kunt geblesseerde spelers begeleiden EN ze onderwijzen over de hardheid die ze gaan tegenkomen in de voetbalwereld. het hoeft niet of of te zijn. maar zoals jij aangeeft denkt iedereen tegenwoordig dat begeleiden pamperen is. begeleiden is puur inzien wat een individu op dat moment nodig heeft. de ene keer is dat inderdaad iemand aan zijn lot overlaten terwijl het in een ander geval betekent dat je diegene wel moet "pamperen". en dit is niet eens denkend vanuit het oogpunt van de spelers. juist vanuit het oogpunt van de club snap ik niet dat ze het niet zo zien. als jij de beste spelers voort wil brengen, moet je ze ook zo optimaal mogelijk voorbereiden. zeggen dat het uit die spelers zelf moet komen slaat dan ook nergens op, want het kan pas uit jezelf komen als je het in je hebt. als je daar niet mee geboren wordt, moet het je dus aangeleerd worden. en als ik in het algemeen kijk naar de mensheid ben ik van mening dat er maar een zeer klein groepje mensen is die daadwerkelijk voor zichzelf na kunnen denken ipv roepen wat anderen roepen... dus ga ik er niet van uit dat veel mensen hier mee geboren zijn.
2 0
ajaxcied4life
We zijn dus weer gewoon terug bij af. We kunnen wel allemaal zeggen dat het aan Gino Dekker en al deze spelers ligt, maar als je dit zo leest dan kun je enkel concluderen dat Ajax qua spelersbegeleiding zelfs onder het niveau van amateurclub zit. In en in triest. Ajax mag zich best schamen.
4 -1
debarbaar
Morgen weer naar de kerk, moskee, of de tempel? Ook daar neemt men verhelen voor waar aan zonder er vragen bij te stellen. Het is een mening van iemand niet meer en niet minder.
0 0
Bocarra
Dat is wat ik nu zo erg mis in de diverse media. Je legt ergens de vinger op een zere plek en dan verwacht ik dat je als journalist vragen gaat stellen aan de direct verantwoordelijke. Er wordt heel veel geroepen en vervolgens gepapagaaid. Maar inhoudelijke reacties lees ik bijna nooit. Overmars heeft nu zijn visie op het afgelopen seizoen gegeven en ons een blik in de toekomst gegund. Je merkt gelijk dat het rust geeft. Hij zou vaker moeten openstaan voor inhoudelijke zaken.
1 0
Michelinho
Ik lees vaak de reacties op spelers die het niet redden en die het hebben over een kil klimaat bij Ajax (nu weer Vince Gino Dekker - die overigens wel contractverlenging kreeg terwijl hij langdurig geblesseerd was), nl. dat het altijd weer diegenen zijn die het niet gered hebben die het over het kille Ajax hebben.
Is ergens ook wel logisch, het is niet leuk als je aan de kant geschoven wordt en er zal in veel gevallen ook wel een verdedigingsmechanisme in werking komen dat het vooral niet aan hun ligt.
De andere kant ervan is dat diegenen waar wel een toekomst in gezien wordt niet alleen niet in de hand die hen voedt zullen bijten, maar ook op een betere behandeling kunnen rekenen. Zij krijgen het vertrouwen en dat geeft een gevoel van warmte.
Maar dat bij diegenen die dat vertrouwen niet krijgen het een terugkerend thema is dat er niet of niet goed met ze gecommuniceerd wordt vind ik wel zorgelijk.
Tuurlijk, we willen een topsportklimaat en daarbinnen vallen harde beslissingen, maar ook uit dit stuk blijkt dat er te weinig aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en achtergrond en lijkt fysieke ontwikkeling een te groot speerpunt te zijn.
Sinds het opheffen van de A2 is de schifting nog strenger geworden en is er minder ruimte voor laatbloeiers. In plaats daarvan (of iig daarna) is Ajax veel meer en ook duurder gaan inkopen in die leeftijdscategorie.
Dat is aan de ene kant noodzakelijk, omdat het kopen van gearriveerde spelers voor het eerste bijna niet te behappen is en bovendien zien we steeds meer van de meest talentvolle jeugd al vroeg voor het geld kiezen. Aan de andere kant ziet de eigen jeugd al in een veel vroeger stadium hun kansen om door te breken aanzienlijk slinken, gekochte spelers krijgen immers voorrang om misschien wel begrijpelijke, maar niet altijd eerlijke redenen.
Ik denk dat Ajax zichzelf in de vingers heeft gesneden met het opheffen van de A2. Daar waar de "net-nietjes" nog tot onverwachte bloei zouden kunnen komen en waar spelers nog omgeschoold kunnen worden. Zou in de toekomst zomaar eens de aankoop van een Kristensen of Orejuela kunnen schelen.
Dat zien we wel aan laatbloeier Mazraoui.
2 0
ARUCAMBA
het is eigenlijk niet te geloven dat het er zo aan toe gaat, we weten allemaal dat profvoetballer zijn een keiharde wereld is, maar hier hebben we het over jonge jongens, daarnaast is opleiden, begeleiden ook communiceren, je moet toch ook mens onder de mensen blijven, lijk mij
4 0
Bocarra
Voorop gesteld. In elk jeugdteam spelen maar 2a3 spelers die er toe doen. De rest is opvulling. Omdat je nu 1x 15 spelers nodig hebt om in een competitie te kunnen spelen. Maar soms kunnen spelers verrassen en in eens een enorme ontwikkeling doormaken of juist wegvallen. Vak is het een tombola. Voetballers opleiden is geen exacte wetenschap. Wat ik hier nog aan toe zou willen voegen is dat het plan Cruijff naast de vele positieve ontwikkeling ook een aantal negatieve zaken heeft veroorzaakt. De eerste is de invidueel ingestelde performance trainers die veel minder oog hebben voor het geheel en de vele teamtrainers die gedwongen moesten wijken. Het heeft voor chaos gezorgd waar de club mogelijk nog steeds van aan het herstellen is. Dat heeft gevolgen voor de organisatie als geheel. Wat ik in dit artikel niet begrijp is dat Ajax volgens mij met een spelers volgsysteem werkt. Bijna alles wordt van een speler gemeten. Fysieke, speltechnisch, tactisch, explosiviteit, je kunt het niet bedenken of het wordt vast gelegd. Ik ga er van uit dat die resultaten ook elk kwartaal met een speler wordt doorgesproken. Als dit niet het geval is dan kan het plan Cruijff niet werken er van uitgaande dat dit wel de bedoeling was.
2 0
Ajacied33
Goed om zo'n stuk eens te lezen. Prof worden is niet makkelijk en het gaat er bij Ajax soms keihard aan toe. Maar het menselijke aspect mag ook niet vergeten worden. Alles valt en staat met respect. Het zijn ook nog kinderen waar we het over hebben
4 0
chrisjuhhh
Ouaali zijn werk en die voert hij niet naar behoren uit , want Jonk en Jongkind waren juist hier erg goed in .
1 -1
marrene
Stuitend en triest om dit te lezen. Daar is nog veel winst te halen. Mss. even doorsturen naar de beleidsbepalers.
2 0