Stats: Dolberg versus Huntelaar

NielsE, 25-11-2017 om 08:00, 20338 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere keer een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar de strijd die gaande is tussen Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar.

Na een vlammende start van de carrière van Kasper Dolberg onder de hoede van Peter Bosz in het seizoen 2016/2017, werd er aan alle kanten aan de jongeling getrokken tijdens de afgelopen transferperiode. Ondanks alle interesse en zelfs een vermeend bod van boven de 50 miljoen euro op de jongeling wist Ajax het toptalent te behouden. Echter heeft Dolberg het na een zwak begin van het nieuwe seizoen lastig in Amsterdam. De Jonge Deen worstelt met zijn vorm en moest de laatste tijd zelfs een aantal keer plaatsmaken voor Klaas-Jan Huntelaar. De vraag is op dit moment of de Amsterdammers beter af zijn met het talent in de punt of met de routinier die overkwam van het Duitse Schalke 04. Ajax Showtime zocht het in samenwerking met Sci Sports uit.

In de bovenstaande afbeelding zijn de laatste tien wedstrijden meegenomen waarin Dolberg in de basis begon in het seizoen 2016/2017, daarnaast de twee duels in de Eredivisie waarin Dolberg zonder Huntelaar aan zijn zijde mocht aantreden. Verder de twee duels dat Dolberg mét Huntelaar samen moest spelen en de acht duels dat Huntelaar in zijn eentje in de basis begon.

Wat opvalt is dat Dolberg, toen hij dit seizoen tweemaal zonder Huntelaar aan de meet mocht beginnen, ten opzichte van vorig seizoen meer op doel schiet en meer balcontacten heeft. Echter lijdt de jongeling meer balverlies, gaat hij minder aanvallende duels aan en scoort hij minder. Sterker nog: in de duels waarin de Deen in de basis begon was hij nog bij geen enkel doelpunt betrokken.

Dolberg met Huntelaar naast- of achter zich komt meer aan de bal, maar schiet minder. Dit is in principe te verklaren door het feit dat er met Huntelaar een extra afspeelmogelijkheid is diep in de zestien. Het meest opvallende is desondanks het percentage schoten op doel, dit is in twee duels nul procent. Dolberg lijkt met Huntelaar naast zich dus geen knip voor de neus waard te zijn op het gebied van doelgerichtheid.

Als we Huntelaar met Dolberg vergelijken, dan is Huntelaar dit seizoen vooral beter op het gebied van doelpunten maken en betrokkenheid bij doelpunten. Verder liggen de cijfers van de beide heren niet bijster ver uit elkaar. Feit is dat Dolberg in zijn laatste tien duels als basisspeler in het vorige seizoen beter presteerde dan Huntelaar nu doet op het gebied van het scoren van goals en participatie in doelpunten van Ajax. Hier kunnen wel randvoorwaarden zoals het vertrek van Davy Klaassen een rol spelen. De oud-middenvelder van Ajax speelde dieper dan Donny van de Beek, die dit seizoen vaak de honneurs waarneemt op de oude positie van Klaassen.

Ook Bertrand Traoré was een stuk actiever rondom Dolberg dan dat David Neres en Justin Kluivert dat zijn. Een belangrijke kanttekening bij deze vergelijking blijft dat het aantal wedstrijden waarvan data beschikbaar is nog erg laag is om hieruit keiharde conclusies te trekken. De trend die we kunnen zien tijdens dit seizoen is dat Huntelaar geen wonderen verricht, maar het op dit moment wel een stuk beter doet dan Dolberg als we kijken naar de harde cijfers: de doelpunten. Op dit moment lijkt Huntelaar even de veilige keuze te zijn voor coach Marcel Keizer, maar op basis van de cijfers mogen we verwachten dat Huntelaar langzaam maar zeker weer aan de kant geschoven zal worden ten faveure van Dolberg, mocht de routinier niet beter gaan presteren dan dat hij nu doet. Dolberg náást Huntelaar lijkt in ieder geval geen goede keuze, en hier lijkt Keizer dan ook vanaf te zijn gestapt na twee experimenten.

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep
Deel 17: Is Van Leer de ideale tweede man?
Deel 18: De zoektocht naar een linksback
Deel 19: Welke verdediger moet Ajax halen?
Deel 20: Is Wöber de gewenste versterking?
Deel 21: De start van Bosz versus Keizer
Deel 22: De twee kanonnen voor de winter

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Dolberg heeft het gewoon niet dit Seizoen..
Het is allemaal ongelukkig, Dolberg komt er zeker weer aan en is de betere speler.

Het is jammer dat wij geen Europees meer spelen, talent krijgt hierdoor de kansen niet die ze verdienen.

Kluivert, de Jong, Johnson ect.
0 0
MickS
in de noot staat dat alleen basisplaatsen zijn meegenomen om vertekend beeld te voorkomen, maar dan wel wedstrijden uit 16/17 meenemen bij Dolberg, toen KJH er nog niet was.... ehhh.

doe dan de analyse anders,
- op totaal aantal gespeelde minuten van beiden in 17/18 tot nu toe;
- pak dan ook de minuten wanneer ze alleen speelden
- en wanneer samen speelden

dan krijg je een veel realistischer beeld dan dit.
4 0
Joseph
Serieus,deze hele lap tekst op 2 wedstrijden? En als ik het mij goed herinner, speelde ze de hele 2e helft tegen VVV samen.
0 0
flyingsoccer
Een lap tekst en alleen maar bla bla.
0 0
leppe
Wat een flutverhaal :’) 2.8 versus 3.0 schoten op doel per 90 minuten en dan de term 'opvallend' gebruiken in een conclusie over die cijfers. Vermeld op zijn minst dan ook om hoe veel gespeelde minuten het gaat.

Zonde van de moeite om dit soort artikelen te schrijven als je het mij vraagt.
3 0
Jappindo
Heel veel tekst, weinig relevante info
0 0