Stats: Is Van Leer de ideale tweede man?

NielsE, 19-07-2017 om 10:00, 17228 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar Benjamin van Leer, die als tweede doelman naar Ajax kwam.

Benjamin van Leer, voorheen keeper van het noodlijdende Roda JC, transfereerde op 1 juli jongstleden voor een bedrag van 700.000 euro naar Ajax. De doelverdediger, die eerder uitkwam voor Jong PSV en FC Eindhoven, maakte hiermee een flinke stap omhoog. De vraag is nu wat voor een keeper de Amsterdammers met Van Leer hebben binnengehaald. Ajax Showtime zocht het in samenwerking met SciSports uit.


Hierboven zijn de prestatiestatistieken, alsmede de SciSkill statistieken, van Benjamin van Leer naast die van André Onana gelegd. Beide hebben binnen de SciSkill een groei doorgemaakt. De groei van Onana is echter veel groter. Dit komt door zijn (veel) jongere leeftijd en het hogere niveau (Europa League) waarop hij zijn talent heeft geëtaleerd.

Naast de statistische vergelijking zijn er ook beelden van beide doelmannen bekeken. Er zijn enkele opvallende kwaliteiten uit de beelden te halen. Eén van deze kwaliteiten is het inzicht en geduld wat beide heren bezitten, in combinatie met snel en agressief uitkomen. Deze combinatie van kwaliteiten is essentieel bij zowel voorzetten, als bij het afstoppen van doelpogingen van doorgebroken spelers.

Van Leer en Onana springen niet direct naar (hoge) voorzetten toe, maar wachten af waar deze terecht komt, en maken binnen no-time de hoek zo klein mogelijk door agressief en snel uit te komen. Voor de speler die moet afronden blijft dan nauwelijks tijd over om een hoek uit te kiezen. Beide doelmannen beschikken dus over fenomenale reflexen en de kwaliteit om de hoek heel snel heel klein te maken. Zodoende is het één-op-één erg lastig scoren voor tegenstanders, zeker in de korte hoek. Dit is een kwaliteit die voor een Ajax-keeper enorm belangrijk is, aangezien de Amsterdamse ploeg veelal speelt met veel ruimte in de rug. Dit heeft als gevolg dat, als de tegenstander er doorheen komt, er veelal een éen-op-éen situatie ontstaat. Op dit vlak lijkt Van Leer dus een goede aankoop voor Ajax.

Verder beschikken beide heren over een goede voortzetting en zijn zij ook niet bang deze kwaliteit te benutten. In de Europese wedstrijden werd een aantal keren duidelijk over hoeveel zelfvertrouwen Onana momenteel beschikt. Echter, het is niet alleen zelfvertrouwen. Een mooi voorbeeld is de 85e minuut in de wedstrijd Ajax – AZ, 5 april jongstleden. AZ probeert Onana na een terugspeelbal onder druk te zetten, maar zonder twijfel bereikt Onana linksback Singraven, waarbij hij de drie druk zettende spelers van AZ met één pass voorbij speelt. Tevens gaf hij deze bal met zijn zwakke linkerbeen. Vervolg was dat Ajax het spel razendsnel voort kon zetten terwijl AZ uit positie stond.

Over diezelfde kwaliteit beschikt Van Leer. Hij speelde dit seizoen alleen in een team dat over het algemeen minder dominant was in wedstrijden. Men vocht tegen degradatie, waardoor tegenstanders vaak meer druk zetten. Aan Van Leer had Roda JC ook op dit gebied een prima doelman. Na een tegenaanval is zijn voortzetting vaak razendsnel en zoekt hij ook veel de voetballende oplossing. Indien noodzakelijk geeft hij gerichte lange ballen, die in veel gevallen ook aankomen of leiden tot een kopduel van de beoogde speler. Mooi voorbeeld is z’n lange bal, onder druk, in de 24e minuut tegen Vitesse op 14 mei jongstleden.


Van Leer speelde dit seizoen nagenoeg alles voor Roda JC, op één wedstrijd in de KNVB-beker na (4-0 verlies tegen PSV); hierin kreeg hij rust. Ondanks de lage klassering van Roda hield hij twaalf keer ‘de nul’. Onana hield hier tegenover 21 keer ‘de nul’, maar speelde ook tien wedstrijden meer. De SciSkill-grafiek hierboven laat enige gelijkenis zien tussen beide doelmannen, zij het niet in een andere leeftijdscategorie. Waar Onana, al helemaal voor een doelman, op zeer jonge leeftijd een erg hoog niveau haalt, is Van Leer wat meer een ‘laatbloeier’.

Doorgaans gaan doelmannen langer mee dan veldspelers. Dit maakt dat ook Van Leer nog relatief jong is, en dus nog relatief veel doorgroeimogelijkheden heeft. Opvallend is de stagnering van bijna anderhalf jaar tussen Van Leers 22e en 24e levensjaar. In het seizoen 2012-2013 was Van Leer op huurbasis ondergebracht bij FC Eindhoven. Hier was hij de gehele eerste seizoenshelft tweede doelman, waarna PSV hem in de winterstop terughaalde. Hierna behoorde Van Leer tot de selectie van Jong PSV, dat destijds nog uitkwam in de Eredivisie voor beloften.

Maar ook hiervoor maakte hij geen minuten. Het hierop volgende seizoen speelde hij in totaal 14 wedstrijden voor Jong PSV. Van Leer schommelde tussen bank en basis. Deze periode zorgt voor de stagnering in de SciSkill-grafiek. De jaren hierna begonnen Van Leers speelminuten te groeien. Waar hij in seizoen 2014-2015 competitie-gerelateerd vooral in actie kwam voor Jong Roda JC, mocht hij voor diezelfde club in de KNVB-beker wel minuten maken in het eerste elftal. Daarnaast zat de 25-jarige doelverdediger iedere Eredivisiewedstrijd op de bank van het eerste elftal.

Na het transfervrije vertrek van Filip Kurto naar FC Dordrecht, pakte Van Leer z’n kans in het voorseizoen van 2014-2015. Na een goede voorbereiding werd hij eerste doelman van Roda en keepte de jongeling 34 wedstrijden in de Eredivisie. Roda eindigde als veertiende in dit seizoen. Net als afgelopen seizoen ontliep men degradatie dus maar ternauwernood. Echter, Van Leer ontsteeg het niveau van z’n teamgenoten en hield Roda meermaals op de been. In de play-offs etaleerde hij zijn kwaliteiten nog maar eens door onder andere in de wedstrijd tegen Helmond Sport al vroeg een penalty te stoppen. Daarnaast was Van Leer vooral ook tegen MVV uitstekend met enkele geweldige reflexen.

Conclusie:
Uiteraard is het bij iedere transfer afwachten hoe deze gaat uitpakken, feit bij de transfer van Van Leer naar Ajax is wel dat er hier vanuit Amsterdams opzicht zeker is gekeken naar de specifieke kwaliteiten van de keeper. De opvolger van Diederik Boer moet gaan concurreren met Onana en dus eventueel zelfs zijn plek gaan overnemen, mocht de Kameroener over een jaar of twee jaar vertrekken. Kijkend naar die specifieke kwaliteiten van de van Roda JC overgekomen keeper, dan kunnen we alleen maar concluderen dat Van Leer een Ajax-keeper bij uitstek lijkt. De 25-jarige doelman beschikt over uitstekende voetballende kwaliteiten en is erg sterk in de één-tegen-één. De tijd zal nu moeten uitwijzen of de man, die geboren werd in Houten, dit ook op een hoger niveau kan etaleren.

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajacied017
Het is een lang verhaal, maar dacht zet het er toch even op:

Ajax wil zich tóch versterken met een buitenspeler. Waar de Amsterdammers eerst op het standpunt stonden dat er alleen zou worden gekocht als zich een buitenkansje voordeed, willen zij nu sowieso een vleugelaanvaller kopen. De pijlen zijn daarbij gericht op Richarlison (20) van Fluminense.

Overmars strijdt met AC Milan om krabbel buitenspeler
Ajax wil zich tóch versterken met een buitenspeler. Waar de Amsterdammers eerst op het standpunt stonden dat er alleen zou worden gekocht als zich een buitenkansje voordeed, willen zij nu sowieso een vleugelaanvaller kopen. De pijlen zijn daarbij gericht op Richarlison (20) van Fluminense.

Bronnen rondom de Braziliaanse club melden dat Ajax en Fluminense al in een vergevorderd stadium onderhandelen over het talent, dat door een aantal Europese topclubs op de voet wordt gevolgd. Om Richarlison – voluit Richarlison de Andrade – binnen te halen, moet Ajax vooral AC Milan zien af te schudden.
De kapitaalkrachtige Italiaanse club wil net als directeur spelerszaken Marc Overmars ver gaan om de aanvaller vast te leggen. In Brazilië circuleert een transferbedrag tussen de 12 en 15 miljoen euro. Richarlison begon zijn carrière bij America FC, maar werd in januari 2016 verkocht aan Fluminense.
Ajax richt zijn pijlen op Richarlison van Fluminense. foto Hollandse HoogteAjax richt zijn pijlen op Richarlison van Fluminense. foto Hollandse Hoogte
In de notitieboekjes van de scouts van de Europese topclubs wordt de 10 mei 1997 in Nova Venecia geboren Richarlison omschreven als een watervlugge, tweebenige speler, die goed kan koppen en ook als centrumspits uit de voeten kan. De Braziliaan is 1 meter 79 lang en heeft bij Fluminense een contract tot de zomer van 2020.
Met de koerswijziging – toch een aanvaller – geeft Ajax eens te meer aan het geld in Amsterdam wel degelijk te willen laten rollen. Deze transferperiode verdiende de club met de verkoop van Davy Klaassen (27 miljoen euro), Jairo Riedewald (9 miljoen), Kenny Tete (5 miljoen), Pelle Clement (3 ton) en Peter Bosz (naar verluidt 3 miljoen) al ruim 44 miljoen euro. Daartegenover stond de transfervrije komst van Klaas-Jan Huntelaar en het aantrekken van Benjamin van Leer (7 ton).
Naast een aanvaller is Ajax na het vertrek van Riedewald en de mogelijke transfer van Mitchell Dijks nog naarstig op zoek naar een linksback. Overmars houdt ook zijn oren en ogen open voor een goede rechtsback voor het geval Deyovaisio Zeefuik te licht wordt bevonden als stand-in van aanvoerder Joël Veltman. Ook voor die posities is de Amsterdamse club bereid de portemonnee te trekken.
Als Ajax er de komende uren of dagen in slaagt om Richarlison vast te leggen, is de aanvaller mogelijk nog speelgerechtigd voor het duel in de Champions League-voorronde met en bij OGC Nice (woensdag). Toch zal de Ajax-directie ook in het geval van de mogelijk nieuwe backs niet overhaast te werk gaan. Ten opzichte van het succesvolle Europa League-jaar, dat resulteerde in de verloren finale tegen Manchester United, moet de nieuwe trainer Marcel Keizer het alleen zonder Davy Klaassen stellen. Zijn plaats werd in het oefenduel met Olympique Lyon (2-0 verlies) uitstekend overgenomen door Donny van de Beek.
1 -1
3*stars*3
Toppie!
1 0
BGB
Ajax ver met Richarlison aldus mike verweij!!
0 0
3*stars*3
Zag het net ook.
Waarschijnlijk gaat Younes dan vertrekken want we hebben op de flanken dan; Neres en Kluivert rechts.
Richarlison, Younes en Cassierra (die voorbereiding vanaf links speelt).

Of Cassierra gaat nu dan verhuurd worden.
Cerny is duidelijk game over.
0 0
WeerDinges
Dit zijn statistieken die niks zeggen. Volgens mij de keeper met de meeste reddingen afgelopen seizoen. Zie je niet terug. 1 op 1 ook niet. Daarnaast leer je misschien beter in een klimaat als bij Ajax. Wat wel opvalt, ben gecharmeerd van van Leer, is dat hij enorm vaak de bal corner stomt. Dus veel reddingen met een corner als gevolg wat bij Ajax in het verleden niet ons beste verdedigende element is gebleken. Verbeter punt voor in de toekomst.
0 0
SjakieWolfs
Gisteren tegen Lyon liet ie toch een paar keer z'n klasse zien hoor. Toen zeker was dat Boer zou vertrekken zei ik meteen al dat Ajax voor Van Leer moest gaan. Die is veel te goed voor Roda en PSV gaat er nog spijt van krijgen dat ze 'm hebben laten lopen. Een tweede keeper van Ajax moet ook een eerste keeper kunnen zijn en ik ben er van overtuigd dat Benjamin dat is.
1 0
Ajaxbrl
Ben nog niet overtuigd maar de tijd zal het leren XD
0 -1
Eastwood
Maakte gisteren een prima indruk.
2 0
waaijop
Natuurlijk zeggen statistieken wél iets. Los daarvan was van Leer gisteren misschien wel de beste Ajacied.
2 0
rodnet
Prima keeper, heeft nog potentie om beter te worden, inderdaad ewn mogelijke opvolger voor Onana als die vertrekt. Gisteren ook best goed op dreef.
2 0
robertomalone
Ik vond hem gisteren ook prima keepen.
2 -1
Redrum
Lijkt me in ieder geval dat hij beter is dan Diederik Boer, met alle respect hoor haha.
2 -1
ajax500
Jongens als Van Leer geen optie was, was Ruiter dan een optie geweest? Wel of niet, volgens mij kreeg je die nooit uit Utrecht mee voor 7 ton.
0 -5
Wimmel
Ruiter? Overrated.
0 0
Sander14
"hoofdnieuws"
0 -1