Stats: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?

NielsE, 10-12-2016 om 13:00, 51115 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar het presteren van Nick Viergever en Jaïro Riedewald in het hart van de verdediging.

Waar Jaïro Riedewald tijdens het vorige seizoen onder Frank de Boer nog de onbetwiste nummer één was centraal achterin, is de situatie nu compleet anders. Nick Viergever heeft sinds een paar maanden een plekje in het hart van de defensie weten te bemachtigen en dit met gematigd positieve reacties tot gevolg.

Bosz gaf eerder aan in Riedewald helemaal geen centrale verdediger meer te zien, maar de jongeling werd op het middenveld verdreven door de ervaren Lasse Schöne. Zodoende kwam de oefenmeester van de Amsterdammers toch ietwat terug op zijn beslissing en posteerde hij het jeugdproduct van Ajax toch maar weer centraal achterin. Nu onze Apeldoornse coach weer een verdediger lijkt te zien in Riedewald rijst onmiddellijk de vraag of de linkspoot niet moet spelen ten faveure van concurrent Viergever. Door middel van een aantal interessante statistieken en touchmaps van de beide spelers probeert Ajax Showtime antwoord te geven.

De Statistieken van beide spelers zijn uitsluitend gebaseerd op wedstrijden waarin zij als centrale verdediger fungeerden en beginnen bij de zomer van 2015.

Riedewald comfortabel aan de bal:
Zoals we mooi kunnen zien in de bovenstaande tabel hebben beide verdedigers al een flink aantal minuten gefungeerd als centrale verdediger in het eerste van Ajax. Het eerste wat opvalt zijn het aantal passes en de de nauwkeurigheid hiervan. Riedewald lijkt hier als winnaar uit de bus te komen. Het jeugdproduct van Ajax passt meer en is nauwkeuriger. Kanttekening hierbij is dat Riedewald in verhouding een stuk minder in voorwaartse richting passt dan dat zijn concurrent Viergever doet.

De reden hierachter kan deels gezocht worden bij de trainer van Ajax. Riedewald werkte sinds de komst van Bosz minder duels dan Viergever af in het centrum van de verdediging. Onder het regime van de Apeldoornse oefenmeester wordt er sneller vooruit gespeeld en zodoende ligt het aantal voorwaartse passes naar verhouding ook hoger. Beide spelers speelden echter ongeveer evenveel wedstrijden onder leiding van De Boer, dus zijn de statistieken wel degelijk representatief. Wat de cijfers ons dus vertellen is dat Riedewald graag aan de bal is, maar dat het langer duurt voordat de bal in voorwaartse richting wordt gespeeld.

Als we vervolgens kijken naar de verdedigende statistieken die vooral geassocieerd kunnen worden met activiteit buiten de eigen zestien, dan komt Riedewald duidelijk als winnaar uit de bus. De jongeling gaat meer duels aan, voltooit meer tackles en onderschept meer ballen dan Viergever. Riedewald is dus comfortabeler aan de bal en lijkt zodoende verder vooruit te spelen dan zijn concurrent.

Viergever heerst in de '16':
Waar Viergever dan weer duidelijk als winnaar uit de bus komt is het verdedigen in de eigen zestien. De man die in 2014 overkwam van AZ wint veel meer luchtduels dan Riedewald en blokt ook meer schoten dan dat zijn jonge concurrent doet. Hieruit kunnen we afleiden dat de kracht van Viergever ten opzichte van Riedewald vooral in het eigen strafschopgebied ligt.

We hebben net uitsluitend naar cijfers gekeken, interessant is nu om te kijken of dit zich ook daadwerkelijk in de wedstrijd uit. De statistieken suggereerden net dat Riedewald verder vooruit speelt en in het gebied buiten zijn eigen zestien een stuk actiever is dan binnen zijn eigen zestien. Viergever daarentegen focust zich meer op het eigen strafschopgebied en levert de bal zo snel mogelijk in bij bij voorkeur een middenvelder van de eigen kleur.

Door middel van de bovenstaande touchmaps kunnen we concluderen dat deze bevindingen juist waren. Ondanks dat dit een momentopname betreft (Riedewald tegen Willem II, Viergever tegen FC Groningen) zijn de beide maps aardig representatief. Dit omdat het beide een thuisduel betreft en omdat het in lijn is met de cijfers over het grotere geheel. Riedewald heeft een stuk meer balaannames op de helft van de tegenstander en een stuk minder in de eigen zestien ten opzichte van Viergever.

Conclusie:
Duidelijk is geworden dat Riedewald een stuk verder vooruit speelt en comfortabeler aan de bal is dan tegenhanger Viergever. Bosz lijkt door voor de aankoop te kiezen in het centrum van de verdediging te gaan voor meer defensieve zekerheid en consistentie in de eigen zestien. Deze bevindingen bieden desondanks perspectief voor Riedewald. Als de betrouwbaarheid in de eigen zestien wordt verbeterd dan lijkt de jongeling met zijn voetballende kwaliteiten op termijn geknipt voor het spelletje van coach Peter Bosz.

Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AbdelhakNouri22
Viergever doet het gewoon goed maar Jaïro krijgt een kans tegen PSV.
0 0
El Salvador
Riedewald vandaag gewoon als linksback voor de geblesseerde Sinkgraven. Kan ie prima. En het centrum gewoon met Sanchez en Viergever.
0 0
Barra
Ikzelf ben erg gecharmeerd van Riedewald en zie in hem echt enorm veel potentie als 6 cvm. Hij heeft in het begin van het seizoen ook een aantal wedstrijden geweldig gespeeld als 6 en bewees juist dat hij een hele goede handelingssnelheid heeft, functionele techniek, inspeelpass, het spel kan verplaatsen en goed druk kan zetten en dus vooruit kan verdedigen. Hij speelde destijds met Klaassen en Gudelj voor zich waardoor het hem ook niet makkelijker werd gemaakt. Schone vult het nu uitstekend in en brengt voetballend wat extras, maar Riedewald kan net als Anita ook heel goed in dienst van het elftal spelen. Als pure cv mist hij kopkracht maar als 6 heeft hij eigenlijk alles
1 -1
Bennyben
Luchtduels is viergever stukken beter laat hem maar lekker achterin staan een kopper achterin is altijd mee genomen
2 0
johnd
Gelijkwaardig en dan hoort de jongste te spelen, Riedewald dus.

Erg interessant artikel!
0 -9
afcazeist
of juist de oudste: meer ervaring
3 0
Web
Onana, Tete, Sánchez, de Ligt, Sinkgraven ( in de winterstop Haps halen) Schone,Ziyech , van Beek, Trarore, Dolberg, El- Ghazi, dat vind ik de beste opstelling, in de winter nog een goede buitenspelen aantrekken
1 -5
OlavMokum
De p-e-r-f-e-c-t-e opstelling!!
ik drukte per abuis op een minnetje
0 -2
Damsco2008
Justin Kluivert morgen meer naar Enschede!
0 0
Web
De Ligt
0 0
Jaimie108
Flikker op met je tete en je riedewald, zie je Ajax falen achterin laatste tijd? ohnee dat deden ze alleen donderdag tegen Luik, dat is ook zo ja..
1 -1
Ar-AFCA
Idd!!!
1 0
SEBAS0409
Ligt dicht bij elkaar al die statistieken
0 0
jaribombari
Viergever doet het prima. Laat die maar lekker staan. Riedewald stond bij de tegengoal van Luik ook weer te slapen.
5 -2
godenzoon92
Ik moet eerlijk zeggen dat Viergever mijn verwachtingen flink heeft overstegen dit seizoen. Waar Riedewald als CV verdedigend cruciale duels verliest (zoals het kopduel waar de 1-1 uit kwam tegen Standard), daar is Viergever verdedigend erg solide.

Aan het begin van het seizoen vond ik Nick opbouwend nog erg voorspelbaar en wat vertragend, maar sinds hij Lasse voor zich heeft staan gaat het naar mijn inzien vlotter en beter. Als ik de keuze zou moeten maken tussen Viergever en Riedewald zou ik ook gewoon Viergever op blijven stellen.
2 -2
De Stift
Mooie vergelijking, die aansluit bij het gevoel. Tot nu toe had ik het gevoel dat Viergever en Riedewald elkaar niet veel ontlopen. Echter kiest Bosz in tegenstelling tot De Boer bij gelijke kwaliteit voor ervaring in plaats voor talent. Daardoor vinden we nu op de as van het veld spelers als Viergever en Schone. Ik denk een terechte keuze.

De discussie over Riedewald is interessant. In mijn ogen is Riedewald te traag in balbezit voor de positie van spelverdelende middenvelder. Als puur verdedigende middenvelder kan hij daar prima uit de voeten, maar hij heeft niet de handelingssnelheid zoals Schone en ook Van de Beek op die positie hebben laten zien. De verademing van dit seizoen is dat juist op die positie nu voor echte passers is gekozen.

Daardoor moet Riedewald zich richten op de positie links centraal achterin. Met zijn fysiek (1.82) en snelheid kan hij daar prima uit de voeten. Zoals bovenstaande statistieken ook laten zien: Jairo moet verdedigend meer een killer worden. Dus scherper in de duels, beter in het koppen, harder in de tackles. Allemaal te leren op de trainingen. Verder vind ik dat hij ook moet werken aan zijn spiermassa en lange pass van achteruit. Ook beiden uitstekend te trainen.

Met zijn 20 jaar heeft Jairo nog alle tijd. Dit seizoen moet hij zien als een tijdelijke stap terug. Extra vlieguren maken op de trainingen om zijn tekortkomingen weg te werken en dan weet ik zeker dat hij in de loop van dit seizoen of anders vanaf volgend seizoen 'gewoon' weer in de basis komt.

De strijd met Viergever is alleen maar goed voor hem. De positie van inschuivende linker centrale verdediger -met Sanchez of De Ligt naast hem- past hem het best.

Voor hem verdelen handige jongens als Schone, Van de Beek of De Jong dan het spel.
1 -1
Sulejmanibesteaankoopooit
Ik ben helemaal voor statistieken enzo, maar de conclusies die hieruit getrokken worden gaan helemaal nergens over. "Riedewald passt een stuk minder vooruit" ja, maarliefst 1,3 keer per 90 minuten, wauw. Dat is geen significant verschil.
Om nog maar te zwijgen over die kaart op basis van aanrakingen, dat zijn kaarten met twee verschillende wedstrijden, tegen twee verschillende teams met dus twee verschillende speelstijlen.
Je kan niet zomaar A pakken en dat met B vergelijken als de twee niks met elkaar de maken hebben.

Ik snap dat er geschreven moet worden, maar laat de statistische analyses aub over aan mensen die wel snappen hoe het werkt, want dan was er maar een uitkomst: een niet significant verschil op basis van de hierboven geselecteerde statistieken.
2 0
NielsE
Hier ben ik het niet mee eens. Ik stel dat Riedewald in verhouding veel minder in voorwaartse richting passt, en dit is ook gewoon het geval. Hier is wel degelijk een significant verschil.

0 -1
Sulejmanibesteaankoopooit
Het verschil is 1,3 per wedstrijd. 1,3 per 90 minuten. Die anderhalve pass per wedstrijd is nou niet echt wat je significant kan noemen in een statistische analyse. Er is een verschil, maar dat verschil is te klein om dergelijke conclusies aan te verbinden.

Nogmaals statistieken zijn goed, maar ze moeten dan ook wel goed uitgelegd worden, 1,3 per wedstrijd is niet 'in verhouding veel minder'.
0 -1
NielsE
Je begrijpt niet wat ik bedoel, haha. Kijk eens naar het aantal verzonden passes ten opzichte van het aantal in voorwaartse richting? Dan is het verschil ineens wel significant! En dan kunnen we, zoals ik stelde, zeggen dat Riedewald er langer over doet om een bal voorwaarts te spelen dan Viergever.
0 -1
sv
Denk dat je geen onbelangrijk punt aankaart. Anderzijds gaat t te ver om te zeggen dat t alle conclusies niets waard zijn. Denk dat het verschil in koppen wel significant is.
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Daar heb je gelijk in, echter zou dat ook kunnen liggen aan de tegenstanders waartegen ze gespeeld hebben, sommige teams geven nou eenmaal meer voorzetten dan andere, waardoor dat getal hoger zou komen te liggen.

Maar de conclusies in het artikel, over vooruit passen en over positionering van de verdedigers kunnen niet getrokken worden.

De cijfers liggen zo dicht bij elkaar voor de rest dat er vrijwel geen verschil is in duels, overtredingen , onderscheppingen en geblokte schoten. In dit artikel wordt gewoon te hard getracht om van niets, iets te maken door net te doen alsof een miniem verschil iets heel boeiends is.
1 0
AjaxCitizen
Snap niet wat de meeste Ajacieden nou willen.

Aan het begin van het seizoen, was het :
'Riedewald hoort op 6. Daarin komen zijn kwaliteiten naar boven.'
Kan ik mij in vinden, want opbouwend is hij goed. Aan de bal is hij sterk en heeft een goede pass.

Nu is het:
'Riedewald hoort LCV te spelen.'

Waarom? Tegen o.a. Rostov, Willem II en Standard Luik, zag je waarom hij daar niet hoort te spelen. Komt duidelijk tekort in de fysieke duels en in de lucht. Kan ook de verdediging niet sturen, waar Viergever dat wel kan.

Begrijp niet waarom je de huidige LCV uit de basis wilt halen, terwijl hij sterk speelt naast Sanchez. Met dit duo hebben we weinig tegendoelpunten hoeven incasseren. Komt echt niet alleen door Sanchez dat Viergever goed speelt, wat velen zeggen, want tegen zowel Heerenveen als Groningen was hij achterin de beste man. Corrigeerde in die wedstrijden ook een aantal fouten van Sanchez. Viergever speelt prima en ik zie dan de noodzaak er niet van om hem te vervangen.
2 -2
waayop
Het bevestigd dat Riedewald meer middenvelder is dan verdediger. Waarom leert hij niet beter koppen? Donderdag verloor hij een kopduel van een dwerg. Gewoon elke dag oefenen.
1 -4
Fredschuit1
Riedewald hoort als LCV basis te staan(punt)
0 -8
Piejotter
Blijf herhalen dat ik Riedewald geen goede verdediger vind, hoort thuis op middenveld. Ook in de wedstrijd tegen Standard Luik vond ik hem als enige een zwakke wedstrijd spelen. Ook schuldig aan de tegengoal.
2 -4
Fredschuit1
Jij vond Dijks wel een goeie pot spelen? Zit nog steeds op zijn eerste goede voorzet te wachten in dienst van Ajax. Riedewald is een verdediger pur sang..
0 -2
gebruikersnaam
Sanchez is behalve een jknge speler ook iemand die in een comeet nieuwe omgeving en speelwijze terecht is gekomen. Om hem gied te laten functioneren is het vestsndug dat er ervaren jongens omheen staan die zich door hun ervaring wat gemakkelijker ook met de coaching van anderen bezig kunnen houden. Ik denk dat dit de belangrujkste reden is dat Veltman en Viergever momenteel de voorkeur krijgen.Tete en Riedewalt zijn simpelweg nog teveel met hun eigen spel bezig ( wat logisch is) Overigens vind ik Riedewalt als verdediger nog te nonchalant en mist hij nog teveel de killer mentaliteit. Nou vond ik dat in het begin ook bij Vertonghen en daar is dat met de jaren ook goed ontwikkeld dus dat zal vast goedkomen.
0 -1
de-Ajacied
Viergever is gewoon meer een LCV en Riedewald een hele goede zes.
Jammer dat hij dat tegen Standard niet weer kon bewijzen. Maar ook vd Beek deed het op zes goed.
0 -2
PetrosQ
De verschillen: Viergever wint meer luchtduels en Riedewald is aan de bal iets sterker. Verder lopen ze elkaar niet veel mis. De voorkeur van Bosz gaat dus uit naar meer zekerheid ik de verdediging. Een ander verschil is de leeftijd. Riedewald is nog maar 20 jaar en Viergever al 27 jaar. Een goede verdediger wordt je met de jaren (behalve als je De Ligt heet). Dat komt door ervaring. Riedewald maakt nog fouten omdat hij bepaalde momenten minder vaak of nog niet heeft meegemaakt. Als Riedewald consistenter, fysiek en in de lucht iets sterker wordt, zie ik in hem wel de LCV van de toekomst.
1 -3
mickey2602
Je hebt hier vaak discussies over de back positie,wat wil iemand daar zien,een verdediger of juist een aanvallende back.
In het centrum is dat een stuk minder,daar staat het verdedigende aspect voorop en daarin is Viergever beter als Riedewald.
Dus dit seizoen zoveel mogelijk Viergever laten staan,die vormt een goed duo samen met Sanchez. En dan moet Riedewald er volgend jaar staan,of op de nr 6 positie. Mocht Schöne weggaan.
2 -3
TOOL
Appels met peren vergelijken! Verdediger en een middenvelder. In de verdediging is Viergever gewoon de betere keuze. Riedewald ging van de week weer een kopduel aan als een waslap! Hij is geen killer, veel meer een verdedigende middenvelder. Maar voor die positie is zijn passing naar voren gewoon niet verfijnd genoeg.
2 -3
Dwergje48
Hier wordt duidelijk geschreven dat deze vergelijkingen gaan over de wedstrijden die beide spelers als LCV hebben gespeeld. Dat is dus gewoon een juiste vergelijking. Wel ben ik het met je eens dat uit deze cijfers blijkt dat Riedewald meer tot zijn richt komt als middenvelder. Dit vond Bosz ook, tot bleek dat Schöne op die plek het nog beter deed.
0 -3
TOOL
Appels en peren dus, ze groeien beiden aan een boom maar daar houdt de vergelijking op. Viergever is een verdediger, Riedewald eigenlijk niet, dat ze op de 4 positie hebben gestaan wilt niet zeggen dat het een goede vergelijking is.
0 0
Dwergje48
Nogmaals, ik vind ook dat Riedewald beter is als middenvelder maar dan kan je de 2 nog wel vergelijken op de positie(s) waar ze beiden sinds het begin van deze "meting" ongeveer hebben gespeeld toch?

Ze vergelijken niet wedstrijden waar Riedewald CVM was met wedstrijden waarin Viergever LCV was. Dat zou niet kloppen.

Of ik begrijp je gewoon niet.
0 0
Dwergje48
Richt = recht*
0 -2
Robinjo1988
Doe mij maar Riedewald. Is beter aan de bal en aangezien Ajax in bijna alle wedstrijden het meeste balbezit heeft heb je dan meer aan Riedewald. Bovendien zit Viergever wel op zijn top.

Ook zie ik de zogenaamde leidinggevende kwaliteiten van Viergever niet.
2 -6
31xAjax
Mooi laten staan dus.....
0 -2
WyZynDeBeste
Ik heb het gevoel dat Viergever anderen ook beter laat spelen. Dit kun je niet vangen in wat statistiekjes.
2 -2
JohanDerksen
Tete voor Veltman en De Ligt voor Viergever heb je een veel betere verdediging. In de winterstop nog Haps halen van AZ, dan kan Daley Sinkgraven lekker de bank warm houden. Misschien een ruildeal Dijks voor Haps?
1 -8
JesusZoonVanGod
Je doet je naam eer aan. Net zo opportunistisch als de echte Derksen. Waarom zou je in godsnaam Viergever naar de bank verwijzen? Hij doet het op dit moment uitstekend en is betrouwbaar. De Ligt is een zeer groot talent, maar hij is ook pas 17 jaar oud en komt net kijken.
4 -2
JohanDerksen
Alsof leeftijd nog uit maakt. Kijk is bij Milan op de goal (17), of een Christian Eriksen bij Ajax (16) jaar oud. Dan nog verder terug in de tijd: Patrick Kluivert. De Ligt stond als een mannetje tegen Panathinaikos en Standard Luik. Dat word een grote speler in de toekomst. Lekker veel laten spelen in Ajax1.

Zelfs Johan Cruijff en Wim Jonk zien niks in een Viergever, dat is kapitaal vernietiging richting je eigen jeugdopleiding. Tegen NEC, Roda en Willem ll kan hij nog staande houden, maar als het echt erop staat is het niks.

ps: Dat iemand met een middelvinger, lachwekkend.
0 -5
AjaxCitizen
Juist. Laten we vooral een 17-jarig talent het achterin sturen. Goed idee, maar niet heus. Als hij 1x een fout maakt die cruciaal is, dan krijgt hij gelijk een storm aan kritiek. We hebben bij Cerny kunnen zien dat dat wat met het zelfvertrouwen doet bij een jonge speler.

En verder slaat je argument dat Viergever zich alleen staande kan houden tegen clubs als NEC nergens op. Vorig seizoen tegen PSV en dit seizoen n de EL duels hield hij zich ook prima staande.
1 0
JesusZoonVanGod
Eriksen werd zijn eerste seizoen bij de selectie ook gewoon rustig gebracht. Veel invalbeurten en hier en daar een wedstrijdje in de basis. Of wil jij beweren dat hij direct volle bak in de basis kwam te staan?

En leeftijd zegt natuurlijk nog wel iets. Zeker bij jonge gasten waarvan het lichaam nog volop in ontwikkeling is. Daarnaast moeten ze ook emotioneel en psychologisch nog ontwikkelingen doormaken.
1 0
JesusZoonVanGod
Viergever doet het uitstekend en zijn positie staat op dit moment echt niet ter discussie. Riedewald kan een heel goede speler worden, maar hij is toch een speler die regelmatig op foutjes te betrappen is en daarnaast ook behoorlijk nonchalant speelt. Viergever is geen topper, maar hij is betrouwbaar, maakt nauwelijks fouten en werkt altijd op 110%.
3 -4
Raikkonen94
Ik kan niet geloven dat ik het zeg maar ook ik neig naar Viergever momenteel. Hij speelt degelijk en vormt een goed duo met Sánchez. Riedewald daarentegen blijft zijn foutjes maken als hij de kans krijgt en ook zijn directe tegenstander was weer verantwoordelijk voor de gelijkmaker afgelopen donderdag.
3 -4
Ajax4life16
Riedewald is ondanks deze statistieken volgens mij duidelijke de mindere op dit moment. Hij is redelijk zwak in duels, verliest erg vaak het kopduel en verliest de bal op vaker op cruciale momenten.
4 -3
Harrie Nak
Aan zijn manier van spelen zie je gewoon dat het een middenvelder is. Doet het daar ook prima, maar laat achterin de nodige goals vallen.
1 -3
Mokum_32
Riedewald is alles behalve een 4 verliest cruciale duels het is gewoon een 6 of een linksback
1 -4
Ozymandias
Ik begrijp niet waarom bepaalde mensen in Riedewald een linksback zien. Hij heeft daar niet genoeg drive naar voren, en loopvermogen, voor en is daarnaast ook niet explosief en wendbaar genoeg. Riedewald moet verdedigend beter worden maar hij heeft zeker potentieel als linkercentrale verdediger. Zeker met een type Sánchez (en daarna De Ligt) kan Riedewald in de toekomst een goed duo vormen. Riedewald heeft een geweldige inspeelpass en in de speelstijl van Bosz is dat een enorm wapen.
0 -4
ajax0916
Viergever is op dit moment de beste keuze, na donderdag was dat wel duidelijk. Riedewald heeft veel potentie maar ik denk eerder als 6
6 -2
insectenverdelg
Riedewald moest wel met Dijks naast zich dealen dat maakte t niet makkelijker. Maar verder ben ik t met je eens
maakt verdedigend te vaak foutjes
1 0