Stats: Is de kritiek op Klaassen terecht?

NielsE, 19-11-2016 om 12:01, 24967 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week vergelijken we de Davy Klaassen van dit seizoen met de Klaassen van vorig seizoen.

De laatste tijd zwelt de kritiek rondom de persoon van Davy Klaassen aan. Onze aanvoerder wordt verweten veel balverlies te lijden en over het algemeen minder voetbal te spelen dan dat hij deed in het vorige seizoen.

De 23-jarige middenvelder probeerde eerder zijn minder dominante spel te verklaren door te stellen dat hij een andere rol  heeft dan vorig jaar. Klaassen komt in zijn nieuwe rol minder vaak in de ‘16’ van de tegenstander en volgens de captain ligt daar deels de oorzaak van de kritiek. Door middel van een aantal belangrijke statistieken voor middenvelders probeert Ajax Showtime duidelijkheid te geven:

De Oranje-international in dienst van Ajax speelde in zijn laatste seizoen onder Frank de Boer 31 wedstrijden en maakte daarin dertien doelpunten. De jonge middenvelder leverde in deze periode acht assists af. Onder het regime van Peter Bosz speelde Klaassen tot nu toe twaalf wedstrijden in de Eredivisie en scoorde daarin maar liefst zeven keer en er werden drie assists gegeven door de aanvoerder van Ajax. In beide seizoenen scoorde Klaassen eenmaal uit een penalty in de Eredivisie. Op het eerste gezicht lijkt het jeugdproduct van Ajax dus prima te presteren in het seizoen 2016/17 ten opzichte van het seizoen 2015/16, echter moeten we verder de diepte in om het spel van de middenvelder goed te kunnen analyseren.

*Alle onderstaande statistieken zijn per 90 minuten.

 

Het eerste interessante om aan te stippen zijn de statistieken op het gebied van passing. De Oranje-international wordt, zoals eerder gesteld, verweten dit seizoen meer balverlies te lijden. Kijkend naar de bovenstaande statistieken kan deze bewering dus direct naar het rijk der fabelen verwezen worden. Klaassen passt dit jaar meer dan dat hij vorig jaar deed, en tevens voltooit hij in verhouding evenveel passes.

Deze constatering kan dan nog onderuit gehaald worden door te stellen dat dit komt doordat Klaassen verder van het doel van de tegenstander speelt en in de regel dus meer tijd en ruimte heeft om een goede pass af te leveren. Dit klopt zeker en dus zouden we, als de criticasters gelijk hebben, een afname in het aantal key-passes en doelpunten van het jeugdproduct van Ajax moeten zien.

 

We moeten ook bij deze statistieken echter concluderen dat Klaassen in het seizoen 2016/17 beter presteert dan in het seizoen ervoor. De middenvelder verzorgt meer key passes per negentig minuten en scoort bovendien meer. De enige kanttekening die hier gemaakt moet worden is dat Klaassen in dit seizoen één keer scoorde uit een standaardsituatie, dit gebeurde tijdens het vorige seizoen ook eenmaal, maar hier meten we natuurlijk over 31 wedstrijden in plaats van 12. Ondanks dat presteert Klaassen dus ook op puur aanvallend gebied beter dan vorig jaar.

 

Om af te sluiten pakken we nog even de defensieve statistieken erbij. Hier zijn, in tegenstelling tot de eerder gegeven cijfers, geen echte verrassingen. De aanvoerder van Ajax is een minder aanvallende rol gaan vervullen en draagt dus defensief meer bij. Wat betreft succesvolle tackles en intercepties is de Klaassen van 2016/17 superieur aan die van 2015/16. Het enige waar hij minder op scoort is het aantal overtredingen, maar dit is logisch. Meer verdedigende ingrepen maakt de kans op een groter aantal overtredingen over het algemeen groter.

Conclusie:

Als we puur en alleen naar de cijfers kijken, lijkt Klaassen duidelijk beter te spelen dan dat hij vorig seizoen deed. De middenvelder begeeft zich misschien wat in de anonimiteit dit jaar, maar lijkt zich daar eigenlijk veel lekkerder te voelen. Met zijn intercepties en doelpunten lijkt de jongeling dus een een onmisbare schakel op het middenveld van Ajax.

Door: Niels Engelman (@Nielsengelman) | n.engelman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FWAjacied
https://twitter.com/11tegen11/status/800371224182398976

Dit soort dingen vind ik toch zorgwekkend. Is ook niet de enige keer dat zoiets te zien is. Kan je wel zeggen dat hij hard werkt en druk zet, maar je mag toch wel iets meer betrokkenheid verwachten in het spel.
0 0
ajax1981
Is het dan toch optisch bedrog. Doordat er nu een beter middenveld staat lijkt hij slechter.
0 -1
de bal is rond
De stats en de terugkeer van de poll: absolute meerwaarde op AS!
0 0
Myers
Nu nog vrijheid van meningsuiting en we zijn weer boven Jan.
0 0
mistermiyagi
Ik ben zeker een Schone fan, maar Riedewald ook ontzettend goed voetballen, is verdedigend beter, sterker en heeft meer snelheid en loopvermogen.

Schone word straks een keer vresselijk overlopen, tegen een GAE kan schone perfect, maar we moeten in mijn ogen niet in de Europa League gaan spelen met Schone.

Een Beerje waakzaam moeten we zijn achterin moet het dichtgemetzeld, Ajax is soms vresselijk Naïef. ook de A1 van Ajax heeft enkele jaren in de youth league te naief gespeeld.
0 -3
Kale
Ik heb lang niet alles gezien, maar in de wedstrijden die ik wel zag vond ik Klaassen supernuttig. Ziyech sjeest - geweldig - het hele veld over, Klaassen zorgt voor power en orde. Ik vind het een mooie balans.
1 -1
AlexIbarra
Klaassen heeft aan het begin van dit seizoen veel gescoord dus dat is lekker voor z'n statistieken. Op dit moment ligt hij echter niet op schema om die gemiddeldes vast te houden.

Toch zal hij denk ik dit seizoen betere scores hebben dan vorig jaar. Als je namelijk in een aanvallend team zit wat goed draait, staat er vaak iemand vrij om de bal goed naartoe te spelen, krijgen alle spelers meer scoringskansen en als iedereen vaker scoort zijn er ook meer assists.

Al is natuurlijk maar de vraag of het team goed gaat draaien als hij erin blijft.
Of voor de optimisten onder ons: of hij er nog in staat wanneer dit team goed gaat draaien.. ;)
0 -1
JCr14
Statistieken zeggen niet zoveel.
Of iemand de juiste loopacties maakt op de juiste momenten zie je er niet aan af. En of hij zich opoffert voor anderen of op de juiste manier omschakelt staat er ook niet in.
Ps penalty's zijn ook doelpunten en inspelen op iemand die 2 man passeert en scoort is ook een assist maar zegt niets
3 0
Kikke
nou Klaassen is toch vaak belangrijk geweest met zijn goals, maar om hem nou te vergelijken met vorig jaar is onzin. Totaal ander spelletje werd er gespeeld en juist dat niet meer naar achteren spelen, maar een balletje diep, in de loop aanspelen, snelheid in het spel houden, dat mag nog wel verbeterd worden. Maar geef hem maar tijd en dat Frank de Boer spel gaat er wel uit. Hij is nog steeds een belangrijke speler voor Ajax, gelukkig wel....
0 0
EVH
Ow... vanavond wel allemaal naar de wedstrijd gaan kijken. Om te zien hoe "goed" Klaassen is.

In het wilde-weg lukraak rennen, schreeuwen, wijzen, de leider spelen en druk doen.

En Bram, niet weer gaan piepen heh..
1 -1
LingScharenKing
hadden we maar meer van zulke lopers maar ja, weing mensen hier op dit forum willen/kunnen dit zien.
0 0
EVH
Jammer dat zo weinig mensen hier op dit forum willen maar vooral kunnen zien dat Klaassen niet zo heel bijzonder is.

Hoewel het tij begint te keren..
0 0
Knalpot
Gaat ie met PSV meedoen dan? Ik weet dat ze veel middenvelders missen maar om dan een concurrent te gaan helpen.
0 0
EVH
Scroll even vijf centimeter naar beneden en ga naar de link die ik iemand stuurde.
Daar zie je waarom ik al bijna in de auto zat ....
0 0
AFCACBS1900
Vanavond?
0 0
EVH
http://www.programmaeredivisie.nl/speelschema-eredivisie-2016-2017/

.... ik zat al helemaal klaar voor vertrek.. site klopt niet
En morgen kan ik niet...!!!
0 -1
AFCACBS1900
Wie kijkt dan ook op zo'n site. Wat dacht je van Ajax.nl? Of in zo'n beetje elk bericht van AS de afgelopen week? Zou zeker ook de eerste keer Ajax in de Arena voor je worden?
0 0
EVH
14e seizoen als seizoenkaarthouder.
1 0
EVH
Conclusie: Klaassen speelt dus een tikje minder waardeloos dan vorig seizoen.

Ik hoop dat de steenrijke buitenlandse clubs een godsvermogen voor Dave gaan betalen as zomer. Of beter nog, deze winter.
0 -3
atalantanio
Beetje zelfde soort statistieken die zeggen dat Sanchez matig presteert. Laat me raden; volgens de statistieken zijn Klaassen en Veltman de beste spelers van dit seizoen?
2 0
wdka
Kortom er kunnen hier een flink aantal beter hockey gaan kijken ;)
4 -7
Sulejmanibesteaankoopooit
Selectief statistieken gebruiken. Ga maar eens kijken hoe vaak hij betrokken is bij een tegendoelpunt, waar hij loopt op het veld, hoeveel balcontacten hij heeft. En tevens is niet alles in cijfers te vatten, zoals bij basketbal of honkbal.

Hij staat namelijk altijd verkeerd, hij kan de simpelste 1-2 niet aangaan en hij laat constant zijn man lopen waardoor er tegendoelpunten komen.
Wat vooral naar het rijk der fabelen kan is de gedachte dat klaassen een 'harde werker' is.
4 -1
JohanDerksen
Davy Klaassen is wel 1 van de weinigen Nederlanders die een penalty raakt schiet.
0 0
PetrosQ
Mooi onderzoek AjaxShowtime! Leuk dat jullie dit doen.

Deze cijfers spreken duidelijk in het voordeel van Klaassen. Hij blijkt het veel beter te doen dan men denkt.

Het enige is dat deze vergelijking niet zoveel zegt als Klaassen vorig jaar slecht speelde. Dan zegt dit eigenlijk dat het nu minder slecht is. Je zou het, naast deze vergelijking, kunnen vergelijken met een vergelijkbare speler bij PSV of Feyenoord, het gemiddelde van vergelijkbare spelers in de Eredivisie, het gemiddelde van sterspeler en het gemiddelde van de Europese velden. Dat zou nog meer zeggen
0 -1
JohanDerksen
Compleet mee eens, ik heb Davy Klaassen nog nooit zo ongelooflijk zwaar uit vorm gezien, hij heeft totaal het recht niet om in de basis meer te staan na zijn laatste 4-5 wedstrijden, werkt alleen maar tegen Ajax. Geef jongens als Nouri en Van de Beek de kans in de basis te spelen.
0 0
AjaxCitizen
Hoe kun je nou zoiets vergelijken, als je niet eens hetzelfde aantal wedstrijden pakt? Tuurlijk kunnen zijn cijfers hoger liggen in minder wedstrijden. Zo kan het zijn dat hij van de 12 wedstrijden er 5 bovengemiddeld presteert en de andere 7 wedstrijden matig tot slecht. Neem je zijn totaal aantal wedstrijden van vorig seizoen erbij en speelt hij er weer 5 bovengemiddeld en de andere 26 matig tot slecht, dan zijn de gemiddelde cijfers logischerwijs veel lager dan in het huidige seizoen.

Het is dus een kromme vergelijking. Ze hadden gewoon beter de 12 wedstrijden die hij deze periode heeft gespeeld, kunnen vergelijken met de 12 wedstrijden van vorig seizoen in dezelfde periode. Je kan de statistieken over heel het vorige seizoen alleen vergelijken, als het huidige seizoen is afgelopen.
0 0
PetrosQ
Je kan het wel vergelijken, de vergelijking is alleen wat minder sterk. Desalniettemin kan het wel het een en ander zeggen. Zie het als een voorlopige vergelijking.
0 0
AjaxCitizen
Hoe kan je het wel vergelijken? Je neemt 12 wedstrijden en vergelijkt dat met een heel seizoen. Dat is gewoon krom.

Voorbeeld: In 12 wedstrijden van het huidige seizoen, scoort Klaassen 12 keer. Dan loopt hij nu dus 1 op 1. De rest van de wedstrijden scoort hij niet meer, dan komt hij uit op 12 doelpunten in 34 wedstrijden. Vorig seizoen scoorde Klaassen in de eerste 12 wedstrijden 6 keer. Dan had hij dus een gemiddelde van 0.5. De overige 22 wedstrijden scoort Klaassen nog 11 keer. Over 34 wedstrijden maakt hij 17 doelpunten.

Zijn statistieken zien er dan als volgt uit:

2015-2016: 34 wedstrijden, 17 goals
2016-2017: 34 wedstrijden, 12 goals

Dan had hij vorig seizoen dus een hoger gemiddelde dan het huidige seizoen. Maar neem je alleen het gemiddelde van zijn eerste 12 wedstrijden, dan lijkt het dus alsof hij betere cijfers is gaan halen. Je kan het dus niet vergelijken.

Of je neemt een heel seizoen, mits hij in beide seizoenen alle wedstrijden heeft gespeeld, of je neemt hetzelfde aantal wedstrijden uit bijvoorbeeld dezelfde periode van vorig seizoen. Met de statistieken van de huidige vergelijking kan je niets, als het aantal wedstrijden niet hetzelfde zijn.
0 -2
Sjorskomel
Hai hai,

Het verhaal van de redactie is puur kwantitatief. Jij stelt tussen de regels door twee opties aan de redactie voor. Dat zijn de twee hieronder.

Optie 1: De redactie maakt haar analyse pas aan het einde van het seizoen.
Maar als we jouw verhaal volgen kan dat ook weer niet, want de kans dat Klaassen net als vorig seizoen exact 31 wedstrijden speelt is natuurlijk niet zo groot. Dan zou je dus weer geen betrouwbare vergelijking kunnen maken (volgens jou). Daarnaast zou dit wel heel laat zijn, Ajax Showtime moet ook op de actualiteit kunnen inspringen. Nu is er blijkbaar kritiek op Klaassen, dus nu moeten ze ook gewoon een vergelijking kunnen maken ;)

Optie 2: De redactie plukt de gegevens van Davy's eerste twaalf wedstrijden van vorig seizoen bij elkaar. Dan heb je namelijk een 1-op-1 vergelijking.
Het lastige hiermee is echter dat in ons collectieve geheugen niet Klaassen's eerste twaalf potten staan, maar het héle, globale, vorige seizoen.
Dat is ook de vergelijking die de redactie maakt. We herinneren ons Davy van vorig seizoen, niet per se de Davy van de eerste twaalf wedstrijden.

Conclusie: beide opties hebben een beperking.
Het mooie is dat we niet noodzakelijk een vergelijking op basis van even veel wedstrijden nodig hebben, want daar hebben we juist percentages voor uitgevonden. De analyse is in dit geval niet 100% betrouwbaar, want het aantal resultaten per variabele (bijvoorbeeld ''aantal tackles'') is niet extreem hoog.

Maar stel dat wij allebei aan veel mensen gaan vragen wie tot de beste voetballer ooit verkozen moet worden. Ik heb misschien meer vrije tijd dan jij hebt, dus ik bevraag drie keer zo veel mensen: ik bevraag er 3.000 en jij 1.000. Vervolgens krijg ik 1.000 keer Cruijff als antwoord en jij 333 keer Cruijff. De antwoorden die jij hebt gekregen zijn niet minder juist, ze zijn alleen maar in absolute zin minder in aantal. In verhouding hebben we even vaak Cruijff gehoord, namelijk één op de drie keer, oftewel 33%. Percentages maken mogelijk dat je met een verschillend aantal eenheden toch een kloppende vergelijking kunt maken!
Het lijkt een beetje flauw dat ik nu percentages aan je uitleg, maar er zijn zó veel mensen die er moeite mee hebben.

Wat wél goed is aan je verhaal, is dat het uitgaat van andere factoren dan die in het begin van het seizoen spelen, bijvoorbeeld vermoeidheid. Het zou namelijk kunnen dat Klaassen minder gaat scoren en presteren omdat hij na twintig wedstrijden gewoon moe is. Te veel gelopen gewoon. Dan is inderdaad het verschil tussen twaalf en 34 wedstrijden relevant. Alleen je benoemt deze factor niet. Volgens mij heb je hier ook niet aan gedacht.
Daarbij zou het heel goed kunnen dat spelers van andere clubs óók vermoeid raken. Maar dat zijn veel variabelen en dat moeten we dan ook weer onderzoeken ;).

0 0
AjaxCitizen
Blijf erbij dat je het niet met elkaar kan vergelijken, wanneer het ene uitgangspunt 12 wedstrijden is en het andere 31 wedstrijden. Het verschil in aantallen is dermate groot, dat de statistieken bij het mindere aantal sneller in voordeel of nadeel kan zijn. Over een heel seizoen gezien is het verschil in aantal wedstrijden (waarschijnlijk) veel kleiner, waardoor de cijfers een veel duidelijker antwoord geven op de vraag of de kritiek op Klaassen terecht is.

Er zijn ook andere opties om de prestaties van Klaassen te vergelijken. Bijvoorbeeld de periode tot de winterstop vergelijken met die van vorig seizoen. Dan zit je ongeveer op hetzelfde aantal wedstrijden, mits Klaassen fit was in die periode.
0 0
JesseTH
verkopen
1 -1
afcas
Er zijn wel een aantal kanttekeningen hierbij he...

Zoals het feit dat we nu aanvallender spelen en regelmatig met meer dan 1 goal verschil winnen. Dan worden de ruimtes ook groter en is het iets makkelijker voetballen.

Ook heb je nog het punt dat hij vorig jaar vergeleken werd met een bazoer en een gudelj als mede middenvelders en dat hij nu vergeleken wordt met een schone en een ziyech. Ik zou graag die verschillen wel willen zien om te bekiken of hij in verhouding met zijn mede middenvelders er wel op achteruit is gegaan of niet. Ik heb zo mijn vermoedens...

Daarbij vond ik hem vorig seizoen ook niet al te best...
0 0
Rommy
Als hij niet scoort dan heb je niks aan hem want hij neemt niet deel aan het spel. Loopt er verloren bij !
0 -2
Bergkamp10
Ben ik niet helemaal eens. Klaassen verricht veel werk en bestrijkt veel veld. Het meeste van alle middenvelders bij Ajax. Zo iemand heb je nodig in je ploeg. Denk wel dat Klaassen in zijn huidige rol minder is dan eerst. Klaassen is een werker en een snelle denker en die zou dus achter de spits moeten spelen. Maar ik vind Ziyech daar beter om dat hij specialistischer is en daar meer rendement heeft. Ziyech is aanvallender terwijl Klaassen meer een complete middenvelder is. Ik praat het niet goed, want ik vind hem ook zeker minder dan vorig seizoen, maar het is zeker geen slechte voetballer. En wanneer Bazoer en Gudelj deze houding hebben is er geen concurrentie voor Klaassen dus staat ie er 100% in. Zou hem in deze rol wel eens willen vergelijken met Serrero, want laatstgenoemde zou ineens net zo goed kunnen zijn :)
0 0
BrandjeXL
Leuk en aardig maar leg jij nou eens uit dat Ajax veel tegendoelpunten tegen krijgt wanneer Ziyech eruit en dat met een Klaassen die zo ongelooflijk veel werk verzet? Ik ga mijn hoofd een rijtje geven waar Ziyech gewisseld werd en daarna Ajax goals tegen krijgt. Feyenoord uit, Celta uit, Celta thuis zelfs twee goals tegen, Az uit. Verder Standard thuis met hangen en wurgen gewonnen. Rostov uit toen Ziyech er nog niet was volledig weg geblazen het middenveld van Ajax. Klaassen is dus helemaal niet zo belangrijk als velen doen voorkomen. Hij hobbelt mee en scoort zo nu en dan maar Klaassen blijft ten alle tijden afhankelijk van anderen spelers en creëert zelf helemaal niks en van een aanvoerder van Ajax een ook nog eens aanvallende middenvelder mag je meer verwachten maar ik hoop dat iedereen wel inziet dat Ziyech DE man is op ons middenveld.
0 0
ajaxmachtig
Je moet eens zien hoeveel hij werkt, hoeveel ruimte hij maakt voor andere spelers en hoe hij wedstrijden leest. Coacht andere spelers namelijk ook erg goed.
Hele belangrijke speler voor dit Ajax, veel belangrijker dan velen hier denken.
1 -3
Aianteia
Het aantal succesvolle passes aandragen als argument voor de bewering dat hij weinig balverlies lijdt slaat nergens op. Het is niet zo dat je alleen balverlies kan lijden wanneer je een pass probeert te geven. Vaak komt hij daar niet eens aan toe, omdat hij de bal dan al kwijt is, door een foute aanname of mijn grootste ergernis aan zijn spel: omdat zijn handelingssnelheid zo laag is. Statistieken geven geen goed beeld van de realiteit en die is dat Klaassen de meest beperkte middenvelder is die Ajax momenteel in de selectie heeft.
2 -4
Myers
Ligt puur aan zijn vorm, als je alle wedstrijden van de laatste 2 jaar terug kijkt, is Klaassen erg vaak betrokken bij goals die over 4 of 5 schijven gaan.

Klaassen is enorm uit vorm, al is het de laatste tijd al iets beter. Als hij in topvorm is, gaan de mooie aanvallen over veelvuldige schijven vast beter. En Klaassen uit vorm, scoort vaker dan een hoop mensen in vorm.
1 -3
3*stars*3
off, United-Arsenal nu bezig.
Blind wel bankie.
0 0
J00DT0TMIJND00D
Verschrikkelijke wedstrijd brrr, de zoveelste slechte United - Arsenal.
0 0
Eduard
Als de kritiek zou zijn dat hij minder is dan vorig jaar is die wel weerlegd. Als de kritiek zou zijn dat hij t.o.v. zijn ''peers'' op die positie in de nationale top en internationale sub top niet goed genoeg is dan bewijst dit nog niets. Maar ik geloof niet dat hij minder is.

Maar ik heb veel vertrouwen in Klaassen. Hij scoort, hij vecht en pakt ballen af en ik zie hem nauwelijks dom balverlies leiden. Ik zie hem vaker wel een mooie pass geven.

En het is een echte Ajacied!!
0 -2
Kingoffdatoilet
En nog zijn er kriticasters die Klaassen onderuit proberen te halen op de punten waar hij verbeterd is, wat de statistieken ook uitwijzen. Klaassen is niet de meest sierlijke voetballer maar wel van waarde. Hij heeft blijkbaar alleen een lage gunfactor als mensen zijn verbetering niet willen en kunnen zien.
1 -2
3*stars*3
Hij heeft juist de gunfactor en heel veel Ajacieden hielden daarom lange tijd hand boven zijn hoofd.
Klaassen voegt voetballend nauwelijks wat toe.
3 -3
Ferd
80% van de Ajacieden zeikt Klaassen volledig af, en dan durf jij met droge ogen te beweren dat hij de gun factor heeft?
0 0
Rsv
Als Klaassen z'n niveau haalt van PSV-Ajax vorig jaar, is het by far de beste middenvelder van de eredivisie. Het wordt wel tijd dat Davy weer wat stappen gaat zetten, desondanks alle vertrouwen in deze baas.
0 -2
EVH
Dave zet genoeg stappen. In het wilde-weg vooral.
1 -1
Pino
Voor mij het bewijs dat ik het niet eens ben met veel kritieken. hij heeft dit seizoen al veel belangrijke doelpunten gemaakt (openingsgoal, winnende goal) waardoor je de 3 punten wel pakt en mede daardoor nu staat waar je nu staat. ook Europees heel belangrijk geweest.
Jammer dat bijma niemand het daar over heeft. En alleen maar de mindere dingen benoemt. Iedereen heeft mindere dingen. Maar bewijs is er dat zijn rendement uitstekend is.

Hij staat ook niet voor niets in Nederlands elftal. En komt uit onze eigen jeugdopleiding.

Beetje positiever over onze eigen mensen kan geen kwaad!

5 -1
Pauw
Absolute getallen zeggen niets. Vergelijk t eens met andere spelers op zijn positie. Bovendien is ook deze lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar niet bepaald een opluchting. Nog steeds niet 'goed' te noemen.

Ik ben blij dat we bij Ajax spelers hebben die de potentie hebben (of dat al hebben laten zien) eem hoger niveau te kunnen halen. Anders zouden we haast denken dat Davy Klaassen de norm is die we moeten nastreven.
2 -1
willieovertoom
Daarom ben ik dus geen fan van mensen die spelers beoordelen op basis van statistieken. In de Premier League hadden spelers als Mikel Arteta en Joe Allen een paar jaar geleden een extreem hoge passzuiverheid. Echter waren dat vrijwel allemaal passjes in de middencirkel. Bijna alles breed.

Bij Klaassen stoor ik me aan zoveel dingen. Allereerst het "quasi-meeverdedigen" waar bepaalde mensen hem gewoon voor roemen. Hoevaak laat de blonde middenvelder wel niet zijn man lopen? Ik heb er dit seizoen op zitten letten, en jongens. Abdelhak Nouri-achtig vaak.

Jongens als Nouri, Van de Beek en De Jong kunnen dat nog compenseren met een fabelachtige techniek. Maar Klaassen heeft moeite met vrijwel alle technische facetten in het voetbal. Een bal dusdanig aannemen dat je gelijk door kunt voetballen, de bal kaatsen. Een bal in de loop meegeven ipv dat je het tempo eruit haalt door 'm erachter te leggen. Een passeeractie en een fatsoenlijke steekpass.

Laten we wel wezen; dit is toch een perfecte Feyenoord speler? Die spelen altijd met schaduwspitsen op het middenveld, mensen die goals maken maar geen finesse of balgevoel hebben. Kijk naar 'n Kuyt of Immers. Bij Ajax wil ik een spelmaker zien, of hij nou maar drie keer scoort en twee assists geeft is voor mij niet relevant. Andres Iniesta loopt qua statistieken ook niet over van het rendement, maar hij is wel dé spelbepaler.
7 -5
Ajacied1989
Ben het met je eens dat Klaassen geen Ajaxmiddenvelder is. Als linksbuiten in Oranje deed hij het vele malen beter dan op het middenveld. Hij verzet veel werk in het druk zetten, geeft niet snel op, heeft diepgang in balbezit en is vrij klinisch wat betreft afwerken in en rondom de 16. Ik zie hem wel in een rol zoals Muller bij Bayern. Dat is ook geen typische buitenspeler, maar wel enorm bruikbaar op de manier zoals hij het invult.
0 -1
FWAjacied
Het gaat er toch niet zo zeer om in hoeverre hij presteert in vergelijking met vorig jaar? Vorig jaar was het ook niet al te best wat Klaassen liet zien als aanvallende middenvelder van een team als Ajax. Daar mag je wel iets meer van verwachten dan wat deze cijfers laten zien. Juist die passingmaps geven voor mij vaak een goed beeld wat er op dit moment mis is met Klaassen in balbezit. Hij is totaal niet aanwezig in het spel.
1 -1
Robinjo1988
Hij is geen Ziyech die strooit met mooie passes maar blijft een belangrijke speler met zijn diepgang, goals en hij knapt veel vuil werk op. De laatste wedstrijden speelt hij ook weer wat beter. Het middenveld wat we nu hebben is gewoon een prima mix.

4 -3
BrandjeXL
Ja inderdaad. We hebben een nummer 6 wiens tegenstander hem elke week de baas is met als gevolg dat hij meerdere keren per wedstrijd wordt overlopen. Onze aanvoerder die grossiert in risicoloze balletjes breed en terug. Volledig afhankelijk is van anderen ipv andersom. Elke wedstrijd waar Ziyech eruit wordt gehaald is een garantie voor de tegenstander om minimaal een keer te scoren. Dus zo'n prima middenveld hebben we nu.
2 -5
Robinjo1988
Als je Ziyech eruit haalt voor Gudelj wordt het wel ineens een stuk minder ja.

Maar vertel jij maar wie er dan moeten spelen...
0 0