Stats: Doelpunten Younes komen eraan

NielsE, 12-02-2017 om 09:00, 27355 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Amin Younes, toch een van de meest besproken spelers van Ajax. Helaas voor de jonge Duitser, én voor de Amsterdammers, niet wegens zijn goede optredens in het eerste van Ajax. De linksbuiten wist afgelopen zondag tegen Roda JC pas voor de eerste keer het net te vinden in de Eredivisie. Ondanks het slechte presteren van de Duitser blijft coach Peter Bosz vertrouwen houden.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

De vraag is natuurlijk, waarom? Ziet de Apeldoornse oefenmeester iets wat wij niet zien? Zit er daadwerkelijk veel meer in Younes, of kunnen wij het goede presteren van Younes is zijn debuutjaar voor Ajax als beginnersgeluk afdoen? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met OPTA uit.

Om de prestaties van Younes een beetje in perspectief te plaatsen is de bovenstaande tabel bijgevoegd. Duidelijk wordt dat de Duitser in Amsterdamse dienst in verhouding veel meer op doel is gaan schieten, maar duidelijk minder scoort. Ook is Younes tijdens het seizoen 2016/17 een stuk minder zuiver dan dat hij het jaar daarvoor was.

Dit gegeven zal voor velen niet als een verrassing komen. Zonder de gegeven cijfers kan ook wel geconcludeerd worden dat de vleugelspeler geforceerd op zoek is naar doelpunten en dat hij er daardoor vaker voor kiest om voor eigen succes te gaan (een schot) dan voor een assist op een medespeler. Echter is het in dit geval wel interessant om te kijken naar de zogeheten Expected Goals.

Dit is, kort samengevat, een methode die op basis van de kwaliteit van de doelpogingen van een speler het verwachte aantal doelpunten weergeeft. Door middel van deze methode kunnen we mooi zien of een speler, wat betreft doelpunten, boven zijn kunnen presteert of juist erg ongelukkig is en een enorm aantal kansen mist.

In het geval van Younes zal het menigeen weer niet verbazen dat de buitenspeler dit seizoen onder zijn Expected Goals zit. Op basis van zijn schoten dit seizoen had Younes eigenlijk minimaal vier keer moeten scoren. Het is hier dan wel weer interessant dat hij er vorig seizoen met iets meer dan twee doelpunten boven zat. Kijkend naar de kansen die de Duitser dus kreeg scoorde hij er meer dan dat er statistisch gezien van hem verwacht mocht worden.

Ook is het leuk om te kijken naar het presteren van een andere linksbuiten uitkomend op de Nederlandse velden, Sam Larsson. De vleugelflitser van SC Heerenveen staat naar verluidt op een lijstje bij Ajax en dit niet zonder reden. De Zweed kan prima statistieken overleggen en wat de aandacht trekt zijn opnieuw de Expected Goals. Larsson zit flink boven zijn verwachte aantal doelpunten, dat komt vooral door een aantal schoten van afstand die erin vlogen. Bijvoorbeeld zijn laatste goal in de competitie, een vrije trap tegen Excelsior.

Conclusie:
Het in vorm zijn en het verliezen van vorm is altijd lastig te vangen in statistieken. We kunnen op basis van de eerder gegeven cijfers alleen wel concluderen dat het verschil wat betreft de doelpogingen misschien kleiner is dan menigeen dacht. Younes krijgt wel iets minder goede kansen dan vorig seizoen, maar dit zijn geen extreme verschillen. De buitenspeler is vooral ongelukkig in de afwerking. Bosz lijkt hiermee te kiezen voor de lange termijn, de verwachting is, kijkend naar de doelpogingen van Younes, dat er weer meer gescoord zal worden.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Als hij er volgende wedstrijd 3 maakt, zijn en blijven zijn stats nog steeds slecht. In het spel dat we willen, moet hij goed de druk op de back opvoeren en daar is hij erg slecht in. Ten compensatie zou een mooie dribbel of actie met scorend vermogen natuurlijk perfect zijn, maar dat is geenszins het geval. Vergelijking met Robben gaat mank. Nominatie voor voetballer van het jaar me CL winst en dergelijke vs. haatobject van publiek valt niet te vergelijken met elkaar.
Mag plaatsmaken als Neres er is en flink ook. Hopelijk helemaal. Kluivert snel brengen en samen met Neres en Dolberg vlammen.
1 0
jeppas
Iedereen weet dat hij naar binnen gaat om te schieten. Hij moet gaan beseffen dat leunen op dat trucje te weinig is. Voorspelbaarheid is helemaal niet erg. Een Robben doet het namelijk ook super vaak, maar hij heeft het wel tot in de perfectie getraind en heeft nog meer wapens. Ik heb nog wel vertrouwen in Younes, maar dan zal hij wel anders moeten gaan spelen.
0 0
Leviathan
En het schot van Robben is veel beter en houd beter het overzicht Younes maakt vaak een paar mooie actie's en dan raakt hij gewoon het overzicht kwijt op het eind waardoor die mooie acties voor niets zijn geweest
0 0
rastamario
Het kan me werkelijk waar niks schelen als Younes van de 50 schoten 15 op doel schiet en 1 goal maakt zolang hij maar zorgt dat hij dan hard werkt en mee terug verdedigd, helaas is hij hierin nog dramstischer dan zijn ene goal in 19 wedstrijden. Ik heb dan ook geen idee waarom hij nog altijd mag beginnen en zoveel minuten mag maken. Ik zie traore tijdens slechte wedstrijden dit wel doen en dan ben je nog enigzins van waarde. Overigens groeit mij respect voor sinkgraven na elke wedstrijd simpel weg omdat hij keer op keer 2 man heeft en nog steeds aanvallend beter is als veltman.
4 0
Leviathan
Denk dat Sinkgraven op linksbuiten en Riedewald linksback een prima optie zou zijn Sinkgraven kan nog wat creativiteit verzorgen en heeft in 1 wedstrijd daar het dubbele aantal goals gemaakt als van Younes in 19 wedstrijden.
0 0
ajax
'De buitenspeler is vooral ongelukkig in de afwerking'. Dat heeft 'ie vandaag wel weer bewezen zeg. Ongelooflijk hoeveel kansen hij nodig heeft. Gelukkig komt Neres eraan, want het is toch weerzinwekkend hoe lang deze man mag blijven staan zonder te presteren. Echt de grote dissonant van dit Ajax.
4 0
JPC40
Qua leeftijd zit geen verschil tussen sam en Younes.
Lastig vorig jaar deed hij het uitstekend, en nu zakt hij als een kaartenhuis in elkaar, dit kan ook gebeuren met Sam, dus er is geen enkel garantie, op succes.

Als je even niet naar de kwaliteit verschil kijkt tussen Younes en andere buitenlandse spelers, is de vraag zijn er meer flankspelers die in een dip zitten ten overstaan van vorige jaar ?
0 0
Labrador
Het zou mooi zijn als zijn goal van vorige week vertrouwen geeft en wat in hem losmaakt, zodat we de younes van vorig jaar weer te zien krijgen.
1 -2
Van Reenen
Vertrouwen van Bos, heeft te maken met feit dat er geen concurrentie was voor de linksbuiten positie. Door het relatief slechte spel van Younes heeft Ajax vaak met tien spelers gespeeld. Ik hoop dat Bosz nu ook gewoon eens durft te wisselen.
3 -2
AIR-S
Ik vind het vooral jammer van Sinkgraven en de linker middenvelder.

Combinaties aangaan is namelijk onmogelijk. Sinkgraven moet buitenom op komen en die bal mee krijgen. Het enige dat er gebeurd is dat Younes naar binnen loopt.

Geef Nouri een kans, of Kluivert.
4 -4
Afc22
Ik vind dit soort statistieken altijd zo kansloos want het zegt niks. Ik heb er weinig vertouwen in dat hij dit seizoen beter gaat spelen(misschien volgend zijn wel). Maar voor hem en ons allemaal hoop ik dat het hem wel lukt dit seizoen.
0 0
Ardiles
Een buitenspeler die bezig is met doelpunten maken is verkeerd bezig. Younes is totaal niet bezig om het teamspel in positieve zin te beïnvloeden. Het is droevig om te zien hoe weinig er gecreëerd wordt vanaf links. Benut de kwaliteiten van Sinkgraven en Ziyech en zet er een slimme speler voor. Nouri kan dat perfect invullen. Verrassing is nodig in het voetbal, geen eendimensionale pingeldozen.
5 0
Ajax412
Ik ben er ook voor om Nouri daar eens te laten ballen. Hij viel vorige week al prima in op rechts en in Jong hebben we al kunnen zien dat hij zich er langs de lijn ook wel tussendoor wurmt. Vandaag zou Sparta een mooie tegenstander voor hem zijn.
2 -1
insectenverdelg
Bijna elke buitenspeler is tegenwoordig bezig met doelpunten maken. welkom in t hedendaagse voetbal.
1 -1
FlyingDutchMan
Tuurlijk is een veelscorende buitenspeler mooi meegenomen, maar ik hecht ook weinig waarde aan de doelpunten van een buitenspeler. Tenminste, als je team qua tactiek zo staat afgesteld. Er zijn zoveel teams die met weinig scorende buitenspelers toch aantrekkelijk voetbal spelen en veelal winnen, maar dan moet een buitenspeler andere zaken toevoegen en de doelpunten gecompenseerd worden door andere spelers. Younes trekt continu 2 man naar zich toe en als hij regelmatig mensen passeert met zijn dribbels, hoeft hij van mij niet perse te scoren of een assist te maken. Alleen die laatste zin doet Younes dit seizoen gewoon te weinig en hij heeft teveel onnodig balverlies. Blijft wel een speler die uit het niets ineens weer een geniale actie kan maken.
0 0
TikkieTerugJaap
Geloof er geen zak aan. Hij is te eigenwijs om af en toe ff buitenom te gaan, nu weet de verdediger dat ie altijd hetzelfde doet.
2 -2
insectenverdelg
heeft niets met eigenwijs te maken, maar met zelfvertrouwen. vorig jaar ging hij nog wel af en toe buitenom.
1 -1
Minsc
Heeft niets met zelfvertrouwen te maken, kwestie van kwaliteit.
0 0
AJAXTHELEGEND
Nu Younes vorige week eindelijk heeft gescoord , zal hij deze wedstrijd tegen Sparta écht kunnen losbarsten ,ieder geval een paar assists en minimaal 1 doelpunt schat ik zo in.
0 0