Stats: Verbeterd Ajax rendeert afdoende

NielsE, 27-03-2017 om 07:40, 35653 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we wederom naar het presteren van Ajax onder Peter Bosz ten opzichte van de prestaties onder Frank de Boer.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

Met de, zo goed als zekere, uitschakeling voor het kampioenschap onder de leiding van Peter Bosz, leek het Ajax Showtime interessant om opnieuw te kijken naar de vergelijking met zijn voorganger Frank de Boer. De buitenwacht spreekt over aanvallender en daarmee aantrekkelijker voetbal onder de Apeldoornse coach. Klopt dit wel? En wegen de nadelen van de filosofie van Bosz op tegen de voordelen? We leggen de statistieken naast die van het Ajax van Frank de Boer van vorig seizoen.

De focus tijdens het onderzoek is gelegd op statistieken met betrekking tot het aanvalsspel van Ajax in het huidige en4 voorgaande seizoen. Aangezien we in het huidige seizoen 27 wedstrijden onderweg zijn worden absolute getallen teruggebracht naar aantallen ‘per game’ (hierna vaak aangemerkt als PG).

We beginnen met enkele statistieken die een eerste beeld schetsten van de verschillen in het aanvalsspel tussen het Ajax onder Bosz en de Boer. Hieronder zijn de schoten, dribbels en passes uiteengezet.

Er komen hier een paar interessante en opvallende statistieken aan het licht. Zo schiet Ajax gemiddeld zo’n vijf keer vaker per wedstrijd in het huidige seizoen dan in het vorige seizoen. Ook het aantal dribbels ligt beduidend hoger, met gemiddeld zo’n 6 dribbels meer per wedstrijd. Ook ligt het percentage succesvolle dribbels hoger ten opzichte van vorig jaar.

Als er gekeken wordt naar de passing dan zie je dat Ajax in 2016-2017 gemiddeld 66 passes meer geeft per wedstrijd dan in 2015-2016. Dit verschil komt met name tot stand door het toegenomen aantal kórte passes (+70). Een toename/afname in deze vier verschillende soorten passes is niet per definitie positief of negatief te noemen. Wel geeft het een beeld van de keuzes die gemaakt worden in balbezit. 

Het spel van Ajax onder Bosz wordt onder supporters en media vaak attractiever genoemd dan onder voorganger de Boer. Meer schoten, meer (succesvolle) dribbels en een toename van het aantal (korte) passes bevestigen dit beeld. Waar het uiteindelijk natuurlijk ook om draait is wat die speelwijze in aanvallend opzicht daadwerkelijk oplevert voor Ajax. We zoomen daarom verder in op het aantal gemaakte goals en op welke manier deze tot stand kwamen.

Wat direct in het oog springt zijn de verschillen PG in het totaal aantal gemaakte goals, het aantal goals gemaakt uit open spel en het aantal goals uit standaardsituaties. In het seizoen 2015-2016 maakte Ajax beduidend meer goals per wedstrijd waarbij er een groot verschil is waar te nemen in het aantal goals voortkomend uit open spel. Op het gebied van standaardsituaties lijkt het huidige Ajax beter te presteren. Waar schort het de ploeg uit Amsterdam aan? Normaal gesproken is het aantal schoten ‘voor’ een goede eerste indicator voor de sterkte van een selectie. De enige manier om tot scoren te komen is ten slotte door te schieten (onder schoten worden naast een schot met je voet ook kopballen en doelpogingen met andere lichaamsdelen verstaan). Ajax weet dus enorm veel kansen te creëren/schoten te lossen, maar het slaagt er niet om deze om te zetten in doelpunten.

Waar ligt het probleem bij Ajax?

Op voorhand lijkt het middenveld van Ajax met Schöne, Ziyech en Klaassen dit seizoen over enorm veel scorend vermogen te beschikken. Maar als je de standaardsituaties en penalty’s van het aantal gemaakte goals door alle middenvelders van Ajax dit seizoen afhaalt, scoort het middenveld van Ajax per wedstrijd minder goals dan vorig seizoen. Dit verschil is echter miniem; een veel groter verschil is het aantal goals dat de aanval van Ajax dit seizoen (niet) maakt ten opzichte van vorig jaar. Een score van 0.70 (vs. 1.18 in 2015-2016) goals per wedstrijd komt neer op een verschil van ongeveer zestien (!) goals minder ten opzichte van vorig seizoen. Het probleem lijkt dus in de voorste linie van de Amsterdammers te liggen.

In het huidige seizoen is revelatie Dolberg met elf doelpunten goed voor 57,89% van de gescoorde goals uit open spel door de aanvalslinie. Vorig seizoen was centrumspits Milik met vijftien doelpunten uit open spel verantwoordelijk voor 37,5% van de doelpunten van aanvallers van Ajax. Waar vorig seizoen de meest gebruikte buitenspelers Younes, El Ghazi en Fischer gezamenlijk tot 21 doelpunten kwamen uit open spel, blijven Traoré, Younes en Kluivert tot nu toe steken op slechts zes (!) doelpunten.

Bovenstaande tabel geeft de verschillen in conversie weer van de middenvelders en aanvallers van Ajax in 2016-2017 en 2015-2016. De conversieratio is het aantal goals gedeeld door het aantal doelpogingen. Alleen Kasper Dolberg weet in het huidige seizoen een hogere conversieratio te behalen dan zijn voorganger Milik in 2015-2016. Vooral bij Younes, Traoré en Ziyech zijn de verschillen enorm in negatief opzicht ten opzichte van de spelers die in 2015-2016 het meeste op dezelfde positie uitkwamen.

Conclusie:

In het seizoen 2016-2017 gaat er een hele hoop beter dan in de jaargang 2015-2016. Zo worden er meer kansen gecreëerd en schoten gelost, wordt er vaker en ook succesvoller gedribbeld en worden er meer korte passes verricht. Echter ligt het probleem dit seizoen vooral bij het omzetten van al deze positieve factoren in doelpunten. Zo wordt er over de gehele linie minder gescoord, wordt er minder gescoord uit open spel, komen er minder doelpunten van de vleugelspelers en worden er erg slechte conversieratio’s gehaald. Dit wil zeggen dat Ajax enorm veel schoten nodig heeft om te scoren. We kunnen dan ook concluderen dat het veldspel van Ajax wel degelijk verbeterd is, echter mist de ploeg uit Amsterdam het rendement. Dit laatste punt kan dan ook aangewezen worden als reden voor de achterstand van zes punten op het moment van schrijven op titel concurrent Feyenoord.

Door Niels Engelman

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
fanvooraltijd
Eigenlijk is Ajax een bij mekaar geraapt zootje,wat goed presteert. Onana is een gelukje hij was bedoelt voor jong Ajax.
Veltman ,Sinkgraven zijn gemaakte backs.De 1 was cv en de ander middenvelder.
Als iedereen de instelling van Viergever had werden waren we nu al kampioen geweest.maar Viergever komt te kort helaas.
Sanches en De Ligt zijn super maar jong en moeten aan het niveau wennen.
Schone is een probeersel ,pakte in begin goed uit maar zijn gebrek aan loop vermogen en handelingssnelheid komt nu aan het licht.Hij heeft te weinig dynamiek.
Zyech Staat op links maar hoort op rechts. Klaassen is oke maar zoekende .
Troare is een passant en voetbalt ook zo. Aangetroken als spits nu rechtsbuiten maar is stijf links.Loopt de kantjes eraf.
Dolberg is nog maar 19 jaar en de ontdekking van dit seizoen maar moet wel wennen aan het niveau. Yuones is bijtijds net een blind paard kan goede dingen doen maar faalt op dit moment hopeloos.
OUT/Vervangen; Veltman,Traore,Schone,Viergever Klaassen.
IN; goede rechts back,goede rechtsbuiten. Belangrijkste goede man op 6.
Graag uw commentaar forumleden.
0 0
Lazell
Alles valt en staat met het rendement van onze voorhoede. Younes(2) + Traore(4) + Dolberg(11) is heel erg ver beneden wat een voorhoede van Ajax zou moeten scoren. Traore kan niet schieten en passen wat best lastig is voor een aanvaller, en Younes heeft zo veel pech dat ik bijna niet meer kan geloven dat het alleen maar pech is. Alleen Dolberg doet het wat betreft rendement acceptabel. De andere twee dik en dik onvoldoende.

Dat ligt imo niet alleen aan de vleugelspelers, maar ook aan de rest van de selectie. De vleugelspelers moeten het opnemen tegen een leger aan verdedigers omdat ze nauwelijks geholpen worden. Als je met 2 vleugelspelers speelt die naar binnentrekken, moet je dynamiek toepassen om elke positie bezet te houden, maar daar hebben we de backs niet voor.

Mijn conclusie: het is voor Bosz heel lastig om mooi voetbal te spelen vanwege een selectie die (alweer!) niet in balans is. Verder is het lastig om elke wedstrijd te presteren met een voorhoede die niet scoort.
0 0
Reicer
Goed stuk, gaat steeds verder de goede kant op met de analyses op basis van statistieken. Waar jullie eerst nog weleens conclusies trokken obv verkeerde data lijkt dit er al meer op.
Nu ook nog Expected Goals aan de analyse toevoegen, dan ben ik helemaal tevreden:) Ben alleen bang dat dat voor de gemiddelde AS bezoeker niet is uit te leggen (zeg ik zonder enige hoogmoed).
0 0
w86
"Het probleem lijkt dus in de voorste linie van de Amsterdammers te liggen"
Sterke conclusie..

Verder leuk om zo cijfermatig inzicht te krijgen, de spelwijze is hier wel uit te halen. Niet scorende (functionerende) aanvallers zien we wekelijks zonder statistieken ook.
2 0
Restored
Als je gewoon capabele vleugels had die ieder 10/15 goals maakte dan stond je nu gewoon (gedeeld) eerste, maar nee we hebben een zaalvoetballer op links en een ego op rechts die zich louter in de kijker van Chelsea wil spelen.. 0 assist op Dolberg (de spits) na 25 competitie wedstrijden als je die statistiek in het buitenland laat zien dan lachen ze je uit..
2 0
strafschop
Dat Younes vorig seizoen in krap 1900 speelminuten nog 8 goals maakte, schijnen de meesten al weer vergeten te zijn.
0 0
gras
Dit soort artikeltjes zijn zo oppervlakkig. Hoe kun je zulke verschillende spelersgroepen zou vergelijken. Dolberg, Traore, Sanchez, Ziyech. Allemaal basis.

Je beoordeelt een trainer op zijn materiaal en de omstandigheden. Ik heb helemaal geen zin daar nu aan te beginnen, maar zonder meer een plus is de herkenbaarheid en spelintentie. Ook een plus is de vaste kern, wat gelijkertijd ook een valkuil van Bosz en een min is. Plus zijn ook de prestaties in de EL.

Een min is de onbegrijpelijke omgang met neo internationals, een prominent deel van het sportief en financieel kapitaal van Ajax en het gebrek aan balans in elftal. Geen enkele balveroveraar, de meeste fysieke jongens uit het elftal gebonjourd en een voetballer op 6 die verdienstelijk kan spelen, maar onvoldoende gewicht heeft om ook spelbepalend te zijn in wedstrijden waarin de weerstand wordt opgevoerd. Min is verder prestaties in de eredivisie, wat samenhangt met de plus voorde EL. Min is ook het vermogen een wedstrijd tactisch te kantelen, wat Bosz gewoon niet in zich heeft.

Kortom: erg veel geld uitgegeven, veel potentieel geld door de plee gespeld doordat grote talenten de koffers hebben gepakt of zullen pakken (Riedewald, Tete, Cerny), geen schaal, de kwartfinale EL moet gespeeld worden in een mentaal niet te beste gemoedstoestand, herkenbaarheid is 2e seizoenshelft matig geweest.

Hij moet tenminste de semis halen om dit geen volledig verloren seizoen te maken. En er moet meer balans in het team. Ik heb het idee dat Bosz bij gebrek aan echt tactische diepgang, overal maar voetballers neerpleurt, om daarmee meer voetbal erin te krijgen. En dan maar verbaast zijn dat er enorm veel omgeschakeld wordt de hele tijd, de pressie niet goed lukt en Ziyech een beetje moe is. Romario compenseerde dat laatste tenminste nog met titels.

IK denk dat Bosz nu al aan zijn plafond zit.
0 0
Koenniiee
Hoewel ik het echt niet zomaar oneens met je ben zegt het (wat mij betreft) veel dat je bij 'vertrekkende spelers' Tete, Riedewald en Cerny noemt, omdat een flutkrantje die namen noemt om maar weer eens aan een paar stoelpoten te zagen. Formuleer je eigen mening, doe je prima, maar houd dan wel die nikszeggende geruchten achterwegen.

Tete heeft aangegeven te willen blijven, Cerny kreeg afgelopen week nog de complimenten van de staff waarin ze 'hoopten dat hij het niveau bij Ajax ging laten zien' en Jairo heeft het zelf in de hand met alle speelminuten die hij al gehad heeft (maar niet gepakt).
0 -1
gras
Point taken, over de Telegraaf denken we hetzelfde. Maar wie zegt nou dat ik me uitsluitend daarop beroep? Alsof het geloofwaardig is en niet verschrikkelijk naïef om te denken dat deze jongens- Cerny daargelaten mogelijk - op deze manier zullen blijven. Je ziet toch hoe ze op de bank zitten. Dat is echt geen duurzame toestand hoor.

Daar heb ik de bagger 'journalistiek' van Valentijn en zijn boys niet voor nodig.

Bazoer en Ghazi werden richting exit geduwd, de rest gaat echt volgen. Althans wel als Bosz niet gedwongen wordt te veranderen in zijn keuzes. En wie moet hem daar nou in aansturen.

0 0
Koenniiee
Aan de andere kant: kun je het Bosz wel kwalijk nemen, Gras?

Overmars heeft hem binnen gehaald; Bosz met zijn aanvallende filosofie. In de voorbereiding, maar ook in officiële duels heeft Bosz alle jongens de kans gegeven om te laten zien wat ze waard zijn. Wat bleek, vooral de B-ploeg kon mee, op wat A-keus na die na de doorselectie is blijven staan.

Bosz stelt de spelers op die mee konden. Je kunt het dan misschien nog wel beter in de schoenen schuiven van Overmars - die haalt ten slotte een aanvallende trainer binnen - dat die spelers richting de exit gingen/gaan. De selectie was gewoon niet gemaakt voor dat aanvallende voetbal. Je kunt niet verlangen van Bosz dat hij zich dan (volledig!) aanpast. Dan had Ajax hem niet moeten halen..

Of raak ik hier niets, volgens jou?
1 -1
gras
Dat de vorm van sommigen er niet of minder was, is zo. Ik denk zelf dat de psychische impact van het mislopen van de titel enorm is onderschat, zeker op de jonge spelers. Cerny, Tete, Riedewald, Bazoer, ik denk dat ze allemaal nog met de pest en een twijfel over zichzelf in hun lijf rondliepen.

Tja, het zijn tieners. Die moet je bij zaken die een bovengemiddeld psychische impact hebben begeleiden. Daar ben je toch een proforganisatie voor?

Voor zover ik heb begrepen is er geen speciale begeleiding of programma in elkaar gezet voor deze gasten. En dan misten ze ook nog iets van natuurlijke verwerking door een groot toernooi te mogen spelen. Cerny idem.

Dan voel je - als opleidingsinstituut dat daarin gespecialiseerd is - toch ook wel aan je kloten dat niet kan verwachten dat deze gasten eventjes de draad oppakken alsof er niets gebeurd is.

Cerny is er nooit uitgekomen, Bazoer en Tete begonnen pas tegen WII weer goed te spelen. Maar iedereen kreeg een kans op die twee na uit die formatie. Ja, en Heiko. Schone mocht erin, Ziyech mocht op het middenveld etc.

Ik zie echt geen reden om deze gasten er zo buiten te plaatsen op de manier waarop Bosz dat heeft gedaan. Verder blijft een opmerking uit Studio Voetbal hangen. Hij gaf aan dat deze jongens niet het spel onder de Boer speelden zoals Bosz graag wilde.

Sorry, maar dat is echt nonsens....Tete komt niet veel op, maar stelt je juist in staat aan te vallen. Bazoer speelde uitstekend - MotM tegen WII? weet niet meer - terwijl Klaassen minder goed speelt met Ziyech - Riedewald kan ook prima mee, maar is - nog - minder safe dan Viergever, en Cerny is de enige echte rechtsbuiten die Bosz heeft....

Hij heeft het voetbal weer teruggebracht voornamelijk door de opbouw, maar dat vind ik eerlijk gezegd een heel magere en vanzelfsprekende verdienste voor een Ajax trainer. Pak en beet Jans, Keizer, Streppel en Pastoor hadden niet minder laten zien.

Compacte linies, pressie, mooie patronen in de opbouw: ik zie het echt veel te weinig. Bij mij had hij krediet kunnen opbouwen als hij die talenten erbij had betrokken. Dan gun je hem gewoon nog 1/2 jaar. Maar zoals je hebt gemerkt....twijfel ik erg over Bosz.


Verder mag Bosz zijn voorkeuren hebben. Maar alles wel in redelijkheid. Dat vasthouden aan Traore en Veltman was dat echt al heel lang niet meer.

En van een Ajax trainer mag je verwachten - zeker in deze tijden - dat hij bereid is om met jonge gasten te werken. De Ligt
1 0
Koenniiee
En daarbij komen nog de idioten die aan de deur gingen rammelen bij Cerny tot aan doodsbedreigingen toe. Dat gaat je zeker niet in de koude kleren zitten. Zoiets moet inderdaad perfect gemanaged worden door middel van persoonlijke begeleiding. En heb je zoiets niet in huis, ga je het buitenshuis halen.

Verder vond ook ik - inderdaad tegen WII - Bazoer goed spelen. Verder viel het erg tegen. We zijn sowieso veel te goed in het groot maken van spelers. Bazoer kan als CVM echt niet tippen aan een Weigl of Ruben Neves, bijvoorbeeld. Maar gaan we hem vergelijken met dynamische types die als 'half' spelen, kom je ook tot de conclusie dat hij tekort komt. Het is een powerhouse zonder inzicht en defensief verzaakt hij nog veel te vaak.

Jairo had er al lang vast ingestaan als hij liet zien beter te zijn dan Viergever. Dat heeft hij niet (aantoonbaar) gedaan. Tete laat ook pas sinds enkele weken zien te moeten spelen. Maar defensief staat het best goed bij Ajax, ook aan die rechterkant met Veltman. Dan snap ik dat Bosz niet linea recta de een voor de ander passeert. Defensief staat het ten slotte goed.

Al zie ik Tete liefst ook. Niet zozeer vanwege het verdedigen of aanvallen met bal, maar enkel vanwege de onvoorspelbaarheid die in Ajax' aanval komt met zijn loopacties. Behalve als Kluivert voor 'm staat, dan kan ook Kenny er niet langs (Excelsior uit).

Btw. ik blijf Cerny fan. Ik hoop zo dat die jongen het oppakt!
1 0
HarryHarHar
Wat moet je met zoveel keer meer of minder op doel geschoten.. hij moet er gewoon in PUNT!>
Je spits en vleugelspelers moeten daar grotendeels voor zorgen en niet je middenvelders!..
Als je dan toch wil vergelijken kijk dan eens naar het aantal gemaakte doelpunten.. dat zegt genoeg
Éne JC Cruyff te A zei ooit ergens, .. voetbal is heel eenvoudig, je moet er ten aller tijden voor zorgen dat je minimaal één doelpunt meer scoort dan je tegenstander dan verlies je nooit!,
laten nu net het kansen afmaken en scoren na slappe inzet, geen scherpte en haast geen winnaarsmentaliteit nou net dit seizoen één van de zwakste dingen zijn bij dit Ajax van Bosz zijn!..
1 0
afcas
tja, dan moet je middenvelders op gaan stellen die voor de pass gaan ipv het schot. oftewel, dan zou je je hele middenveld moeten vervangen. met dit middenveld heb je haast niks aan je aanvallers. ziyech en schone kunnen nog wel iemand diep sturen maar vanaf een meter of 35 van de goal denken ze beide eerst aan een schot ipv een pass waardoor het voetbal sowieso te traag wordt. klaassen is geen passer maar een ontvanger. dat is een speler die diep moet gaan om de steekbal te krijgen zodat hij af kan maken. allemaal komen ze handelingssnelheid tekort om vanaf een meter of 20/25 iemand vrij voor de keeper te zetten. dat is vrij naar als je als team bijna altijd zo dicht op de goal van de tegenstander staat... en doordat zij dat niet kunnen wordt ons middenveld amper gebruikt in de opbouw. de opbouwende spelers zijn de backs en de vleugelspitsen. oftewel bij ajax hebben de vleugelspelers de rol van de middenvelders.
0 0
Duif63
Aanvallend is het gewoon drama, maar daar heb je toch geen statistiek voor nodig om dat aan te tonen. We hebben dit seizoen 44 officiële wedstrijden gespeeld en daar waren er maar 6 van het aankijken waard, dat zijn dramatische cijfers.
1 0
Jornnn
Er is meer kwaliteit op de vleugels nodig. En dan wel directe kwaliteit en geen talent van 12 miljoen die nooit speelt.
2 0
W Z A W Z D B
In de eerste zin van dit artikel hoort het toch 'ligt' te zijn ipv 'licht' of ben ik nu gek?
0 0
NielsE
Je bent gek ;-). Just kidding, maar je hebt het wel mis. 'Licht' slaat op 'uitlichten' en dat is met 'ch'. :)
0 0
W Z A W Z D B
In de eerste zin van dit artikel hoort het toch 'ligt' te zijn ipv 'licht' of ben ik nu gek?
0 0
WyZynDeBeste
Rendement is inderdaad het hele jaar al het probleem en dan met name vanaf de vleugels. Als we daar meer kwaliteit hadden waren we fluitend kampioen geworden.
1 0
geDaante
Hoor die kritiek dan, alsof het voetbal nauwelijks beter is dan onder De Boer. Dan heb je er óf geen kijk op, óf een heel slecht geheugen. In de eerste seizoenen onder De Boer was het eeuwig breed en alleen maar opbouwen via de backs en flanken, geen enkel spel op het middenveld, en in zijn laatste seizoen onder aanvoering van Trustfull, moest dat 'spectaculairder' om de buitenwacht tegemoet te komen en druk weg te nemen, en ging men aan dat eeuwige geschuif maar lange ballen naar voren toevoegen, dus niet beter spel, maar opportunistischer. De opbouw, combinatiespel (wat er niet was) en het spelmaken leek allemaal nergens op.

Onder Bosz gaat het ook nog niet altijd goed, maar bij vlagen en soms al hele wedstrijden zie je hoe hij wil spelen, wat zijn intentie is. Hij wil altijd naar voren, balbezit inzetten om de tegenstander uit te spelen en zo snel mogelijk dat gaatje te vinden, en dan daar ook induiken, dus balbezit als middel. De Boer gebruikte balbezit als doel, om de tegenstander van scoren af te houden in de eerste plaats, dat is een verdedigende/controlerende insteek, en zoals De Boer het toepaste, nogal extreem controlerend. Je zag ook geen enkele intentie tot beter veldspel en combinatiespel te komen, meer techniek en creativiteit en spel op het middenveld te bewerkstelligen.

Bosz heeft te maken met Klaassen en Ziyech, types die niet echt geschikt zijn voor het spel dat hij wil spelen, maar vertegenwoordigen zoveel waarde, dat hij ze niet kan passeren. Bovendien zijn ze voor op de korte termijn relatief effectief. Keizer speelt zoals Bosz wil spelen, maar heeft spelers op de halven die daar meer geschikt voor zijn, die meer van het combineren zijn, en vooral daarom speelt Keizer beter en aantrekkelijker. Zodra Bosz deze jongens kan inpassen, gaat het automatisch ook veel beter onder Bosz.

Het draait dus om de intentie. Bosz geeft gelukkig ook steeds eerlijk aan dat het slecht was, en wat slecht was, die ziet zelf ook wat er fout aan is, deelt dus dezelfde kritiek als die velen van jullie uiten. Dat is een verademing ten opzichte van De Boer die gewoon niet durfde te voetballen, en altijd alles bij spelers legde, het veld, het weer, etc., behalve bij hemzelf. 'Maar we hebben drie kwart van de wedstrijd gedomineerd' was het dan, alsof lafjes die bal achterin vasthouden domineren is. Houd toch op man.

Bosz is de man op de juiste plek, moet alleen nog doorselecteren. Alsof het bij Barcelona in één seizoen stond.
1 -3
gras
Als jij in de eerste seizoenen enkel tikkies breed hebt gezien, ligt het enkel aan jouw geheugen. Ga de eerste helft van Ajax Spartak nog eens terugkijken en vertel mij even wanneer Bosz zo heeft gespeeld.
0 0
BrandjeXL
Dom betoog want JUIST de eerste seizoenen van FdB was het voetbal prima. Dus sorry ben gestopt met het lezen van je onzin.
2 -2
klopper
Bosz heeft echt wel goede aspecten, die hij er in heeft gebracht. Echter vind ik hem tactisch erg zwak. Hij kan, net als De Boer, geen wedstrijden keren met omzettingen of wissels. Ook houdt hij, ook weer net als De Boer, veel te lang zijn lievelingetjes de hand boven het hoofd. Ik vind hem ook geen echt boegbeeld. Hij doet alsof hij het uitgevonden heeft, terwijl hij nog nooit iets gewonnen heeft met zijn manier. Het boek van Guardiola lezen is geen bewijs dat je een toptrainer bent.
2 -1
Michels
Voor een trainer die er prat op gaat dat hij een aanvallende coach is, laat hij de aanval belachelijk slecht renderen. Maar dat hadden we allemaal allang gezien. Goed dat AS het nu ook met cijfers wat tastbaarder maakt!
3 0
Ajaxbrl
Huntelaar hebben we niet nodig he....
1 0
Dwergje48
Hij zal misschien wel wat helpen, maar zou hij alles meteen omdraaien?
0 -2
hallo1
Heel veel werk voor nietszeggende statistieken.

De mensen zijn niet blind. Ajax speelt nauwelijks beter dan vorig seizoen en scoort daarentegen ook nog eens veel minder, terwijl Bosz met Sanchez, Ziyech en Dolberg 3 zeer goede spelers erbij heeft gekregen. We zijn nu al uitgeschakeld voor de titel, al voor de beker en de voorronde CL was blamerend. Verschillende jeugdige talenten worden door Bosz te weinig opgesteld. Enkel de Europa League kan het seizoen redden, anders is het een totaal mislukt seizoen geworden.
3 -4
Ajax95Duivendrecht
Je kunt wel meer op doel schieten, maar als veel aanvallen uitermate voorspelbaar verlopen en er relatief veel vaker van buiten de 16 geschoten wordt, is het ook makkelijker te verdedigen door de tegenstander.

Meer onvoorspelbaarheid heeft Ajax nodig in de voorhoede. Younes staat zonder bal steeds op dezelfde plek, hetzelfde geldt voor Traoré. Dan kun je nog zo goed dribbelen en veel op doel schieten, als je steeds hetzelfde doet weet een keeper/verdediger van de tegenpartij precies wat hij moet doen (hoe te anticiperen hierop).
1 0
Leviathan
Conclusie is gewoon met goede buitenspelers zou dit Ajax gewoon erg goed zijn en kampioen worden. Dolberg kan beter bediend worden en meer goals van de buitenspelers zelf.
1 0
afcas
dat is een heel simpele conclusie die zomaar fout zou kunnen zijn, mede omdat deze statistieken weer nietszeggend zijn...
0 0
Leviathan
Nouja zonder statistieken is dat ook mijn conclusie al langer Younes loopt zich voornamelijk vast en is voorspelbaar. Traore wel een beetje hetzelfde verhaal maar die kan soms nog wat doen met klasse
0 0
afcas
precies wat ik zei. onzinpraat weer. younes loopt zich altijd vast maar is toch de speler met de meest geslaagde dribbels in de eredivisie... waarom zit je uberhaupt nog op voetbalsites te praten?
0 0
Leviathan
Wat is een geslaagde dribbel? Vooruit lopen en vervolgens terug spelen waardoor het tempo er weer uit is? Of een kansloos schot? Zijn dribbels zijn vaak wel aardig maar er komt niets uit omdat hij geen overzicht heeft. Op papier zijn de dribbels misschien succesvol maar in de praktijk vaak niet.
0 0
afcas
er komt vaak niets uit omdat ondee meer dolberg verkeerd loopt en teamgenoten hun vizier niet op scherp hebben staan. heb hem vlak na de winterstop in 2 wedstrijden 3 honderd procent kansen zien creeeren, maar dolberg en klaassen kregen het toch voor elkaar om het te verprutsen. of mag je geen commentaar op hun hebben? lijkt t wel op hier op antiyounesshowtime. maar ga jij maar weer stevie wonder spelen hoor...
0 -1
Leviathan
3 kansen gecreëerd na de winterstop. Geweldig en niet elke kans is een goal ook andere zijn wel eens minder scherp als hij nou 9 kansen had gecreëerd dan waren er misschien wel 3 goals uit gevallen
0 0
afcas
wauw, je bent echt blind en niet in staat om begrijpend te lezen he... IN 2 WEDSTRIJDEN. 3 HONDERD PROCENT kansen. iedereen kan een kans missen, maar honderd procent kansen missen is op dat niveau gewoon een schande. en na die tijd ben ik het niet mee bij gaan houden omdat achterlijke idioten als jij toch te dom zijn om te poepen, laat staan fatsoenlijk over voetbal te discussieren
0 0
EVH
100% zeker dat AJAX naast Neres, Kluivert en wellicht Younes en Cerny nog een buitenspeler de selectie gaat binnenhalen.
0 0
Joseph
Probleem is bij Bosz al maanden duidelijk, de vleugelspelers doen niet mee in het aanvallende voetbal. Traore voetbalt volledig voor zichzelf, gedraagt zich als de huurspeler die hij is, en Younes heeft een ontzettend zwakke pass en loopt geen meter zonder bal.

Een bijkomend probleem van de laatste tijd, Schone is met een mannetje op zich net zo onzichtbaar als hij was toen hij als vleugelspeler speelde. Dit is al bijna 2 maanden het geval en Bosz weigert de telkens goed invallende de Jong de kans te geven. Hij lijkt een rancuneuze trainer, Schone op die positie was zijn plan en Traore was zijn man, hij weigert hier de stappen te nemen die nodig zijn om verder te komen.
0 0
Koenniiee
En nu is het wachten op reacties die vragen om het passeren van Traoré en Younes!

Zonder even af te vragen vanuit welke positie zij vaak de bal krijgen en van waaruit ze (moeten) schieten.
1 -1
afcas
precies. ook een simpele constatering "het veldspel is beter, maar de voorhoedespelers scoren minder". als je de buitenspelers als voornaamste opbouwers gebruikt samen met je backs komen ze minder in scoringspositie...
1 -1
Joseph
Hun positiespel is juist het probleem, ze staan stil en lopen geen meter zonder bal, terwijl er met Schone en Ziyech spelers staan die meer dan geschikt zijn om zulke loopacties te belonen.

Kritiek op Traore is volledig terecht, is een dramatische teamspeler. Younes werkt gelukkig hard en heeft een fijne dribbel, maar heeft geen inzicht, niet met zijn loopacties en ook niet met zijn voorzetten, voor een Ajaxspeler eigenlijk onmisbare eigenschappen op die positie.
1 0
Koenniiee
Je eerste alinea; besef even dat ze breed moeten (!) staan en niet continu diagonale loopacties mogen maken. Dat zijn namelijk ruimten voor Klaassen. En een loopactie naar de cornervlag is nutteloos, dat snap je. Ze moeten het veld breed houden om Klaassen en Dolberg, maar ook Ziyech, ruimte te geven.

Traoré doet het niet best. Maar het is niet zo dat je Kluivert erin brengt en ineens 10 doelpunten meer hebt. Dat slaat namelijk weer op de positionering: ze moeten breed blijven. Verkrachting van de buitenspelers, maar ook je dynamische aanvalskracht met backs en vloeiende speelstijl met veel positiewisselingen.

Bosz maakt het Ajax voorhoede niet makkelijk!
1 0
Joseph
Dat ligt echt niet alleen aan Bosz, je ziet in de minuten die Kluivert mocht maken, hij veel meer de diepte zoekt en daar ook af en toe gevonden word. Ik kan mij ook nog herinneren dat Clement speelde voor Younes, die werd haast niet anders dan in de ruimte opgezocht, omdat hij daar in liep. Het is echt veel te makkelijk om dit op Bosz af te schuiven, het zit er bij Younes en Traore gewoon niet in. Wat je Bosz wel kan verwijten, vind ik inderdaad dat de vleugelspelers niet af en toe wisselen van kant, dat kunnen Younes en Traore natuurlijk wel.
0 0
jarenfan
Wat een onzin,zit iemand daarop te wachten,.
en er wordt nog geld mee verdient.
0 0
Dwergje48
Hoezo is het dan onzin? Lekker makkelijk zo'n reactie.
0 0
Rsv
Geen indrukwekkende toename in het aantal schoten uit open spel per game zo te zien. Peter heeft nog een erg lange weg te gaan.
0 0
LiefhebberVan GOED voetbal
Daar heb ik geen tabel voor nodig, dat zien we elke wedstrijd terug.
Als we geen kansen meer creëren dan moet we ons echt zorgen gaan maken.

Het maken van de doelpunten gaat een keer komen en dan gaat het stromen.
Younes is het mooiste voorbeeld, als je ziet hoe vaak die of de palen raakt of gered wordt door de keeper. Blijven volharden gaat een keer uitbetalen.
Na dat punt, een onzichtbare grens is dat, als ie daar doorheen komt dan is ie de gevaarlijkste linksbuiten van Nederland.

We hebben geduld, zolang ze maar blijven aanvallen en kansen creëren !
0 -1
klopper
Younes zal nooit een geweldige linksbuiten worden. Een buitenspeler moet ook af en toe oog voor een medespeler hebben, tenzij je Robben bent...dan wordt dat nog enigzins geaccepteerd omdat het zo vaak goed gaat. Een leuke speler, geen wereldtop en zo jammer dat hij zelden kijkt.
0 0
chrisjuhhh
Hij leg meer ballen af dan wie dan ook hoor Younes .
Graag zonder oog kleppen kijken aub .
1 0
klopper
Hahaha...ja...net als laatst tegen Kopenhagen, of bedoel je meer dan die andere buitenspeler die alleen naar achter en breed de bal overspeelt.
0 0