Stats: Neres, versterking voor de korte termijn?

NielsE, 05-02-2017 om 17:00, 53265 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar David Neres, de kersverse aanwinst van Ajax.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

David Neres, met stipt de meest besproken Ajacied van de afgelopen dagen. De 19-jarige vleugelspeler kwam op de laatste dag van de transferwindow voor op termijn maximaal vijftien miljoen euro over van het Braziliaanse Sao Paulo. Met de keuze voor Neres lieten de Amsterdammers onder meer de interesse in Cristian Pavón en Hirving Lozano varen.

De vraag blijft natuurlijk altijd of Marc Overmars en Ajax' scouts een goede keuze hebben gemaakt met het aantrekken van de Braziliaanse samba op de vleugels. Een profielschets van tevoren lijkt daarom altijd leuk. Hoe verhoudt Neres zich tot zijn concurrenten in Zuid-Amerika? En tot zijn tegenhangers die in de Eredivisie spelen en speelden? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met OPTA uit.

Als eerste kijken we even naar de aanvallende contributie van Neres. Om dit een beetje in context te plaatsen zijn de statistieken van Anwar El Ghazi en Bertrand Traoré bijgevoegd. Uiteraard kunnen hier nog geen conclusies uit getrokken worden. Het enige wat we weten is dat Neres in verhouding productiever lijkt dan de de twee (oud)-Ajacieden.

Vervolgens gaan we wat dieper in op het presteren van de drie buitenspelers. Wat blijkt is dat Neres hier wel duidelijk als winnaar uit de strijd komt. Het jonge talent scoort meer, creëert meer kansen voor zijn ploeggenoten en levert procentueel gezien meer succesvolle voorzetten af dan zijn tegenhangers. Daartegenover staat dat hij beduidend minder dribbels voltooit dan El Ghazi en Traoré. In vergelijking met Traoré zijn die dribbels wel succesvoller, El Ghazi presteerde iets beter.

Na de vergelijking met zijn tegenhangers die in de eerste helft van de competitie in de Eredivisie uitkwamen, is het ook interessant om de context iets dichterbij huis te zoeken voor Neres. Zo had Ajax naar verluidt in een eerder stadium ook interesse in Hirving Lozano en Cristian Pavon. Als we bij de basis blijven dan lijkt Neres de minste van de drie, met in verhouding minder doelpunten en minder assists, in weliswaar acht duels.

Als we vervolgens weer wat dieper ingaan op het presteren van het jonge talent van Ajax, dan zien we een iets genuanceerder beeld. De jongeling moet het óók hier afleggen tegen Lozano, maar komt alweer een stuk dichterbij.

Uit deze vergelijking blijkt dat Hirving Lozano dit seizoen met betrekking tot doelpunten, assists, schoten, en het creëren van kansen uit open spel de kroon spant. Let hierbij wel op dat de 21-jarige Mexicaan (Traoré, El Ghazi en Pavón zijn overigens ook 21) al aan zijn vierde seizoen op het hoogste niveau bezig is en al bijna honderd competitieduels speelde, de 19-jarige Neres heeft er op dat niveau net acht wedstrijden opzitten. David Neres gaf van de drie Zuid-Amerikanen wel de meeste voorzetten, dribbelde procentueel gezien het vaakst succesvol en creëerde de meeste kansen voor medespelers. Pavón zet van de drie spelers de meeste dribbels in, qua doelpuntenproductie, assists en schoten zit hij net iets boven Neres.

Om iets beter in kaart te kunnen brengen wat voor een type speler Neres is, heb ik verder de bovenstaande touchmaps toegevoegd. Wat duidelijk is, is dat Neres een speler is die zich, in tegenstelling tot bijvoorbeld Pavón en Sam Larsson, niet zal hoeven aanpassen aan het bekende keurslijf waar buitenspelers bij Ajax mee te maken krijgen. Het jonge talent op de vleugels blijft netjes in positie op de rechtervleugel.

Wat verder nog opvalt is dat Neres in vergelijking met El Ghazi en Pavón (rechtspoten) een stuk minder vaak de achterlijn haalt (net als Traoré), wat waarschijnlijk verklaard kan worden door de linksbenigheid van Neres (en Traoré). Mijn eerste indruk is dan ook dat Neres minder vaak voor een actie buitenom zal gaan (zoals bijvoorbeeld Kluivert tegen ADO op de rechterflank), en eerder kiest voor een optie ‘naar binnen’.

Conclusie:
Of Neres een succes gaat worden bij Ajax is natuurlijk altijd lastig te voorspellen. Wat we wel kunnen concluderen uit de cijfers is dat Overmars hier duidelijk voor een speler is gegaan die op de lange termijn moet gaan renderen. Pavon en Lozano waren misschien wel betere opties geweest op de korte termijn, alleen was dit wel een duurder verhaal geworden (Lozano moest naar verluidt meer dan 20 miljoen euro kosten, red.) en/of de scouts van de Amsterdammers zagen minder potentie in de vleugelflitsers. Feit is dat Neres in acht wedstrijden dezelfde of zelfs betere percentages en cijfers haalt qua dribbels en het creëren van kansen voor anderen. Zoals Peter Bosz al zei: misschien kan de Braziliaan om die reden ook dit seizoen nog van waarde zijn.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
J00DT0TMIJND00D
Er is blijkbaar gescoord haha, onze Neres daarbij betrokken geweest?
0 0
Bapinho
Zat maar met half oog naar stream te kijken maar zag wel mooie actie van hem waarbij die paar man voorbijsnelde en voorzet gaf maar was niemand die oplette
0 0
Bapinho
Wel hele mooie goal maar niks met neres. Nr9 pakt de bal af en schiet m van buiten 16 in de kruising
0 0
J00DT0TMIJND00D
Neres krijgt letterlijk geen fatsoenlijke bal.
0 0
amthree
Hoeveel mensen kijken hier op telet?
0 0
SanchezBeastOfAjax
Zeg AS, waarom krijgen we deze keer geen wedstrijdtopic?
0 0
jeroenbing
pffffffffff studio feyenoord is weer begonnen hoor!!
1 0
3*stars*3
Logisch dat ze nu aandacht krijgen toch?
Die staan al een lange tijd op 1 en laat ze maar genieten van hun 15 minutes of fame.
Besef wel dat die kakkerlakken al 18 jaar moeten toezien hoe het 90% van de tijd over Ajax gaat in ''Studio Ajax''.
Alleen maar leuker, als Ajax op het eind met de schaal staat.

Je kan ook een stream zoeken en naar Neres kijken.
0 0
Ellende
Hij had wel een erg mooie assist
0 0
ajacied2903
Weet iemand of jong ajax morgenavond wordt uitgezonden op fox?
0 0
Kingoffdatoilet
Zo irritant dat artikelen weer omhoog worden geplaatst
0 -3
3*stars*3
Vanavond om 22:00 kunnen we hem weer zien.
Voor de mensen met een Unibet account, Unibet TV zend het ook uit.
0 0
Ozymandias
Ik zou deze jongen met het eerste mee laten trainen maar het seizoen af laten maken als basisspeler van Jong Ajax. Dan kan hij rustig aan Ajax en Europa wennen voordat hij in het diepe wordt gegooid. Met Younes en Kluivert voor op linksbuiten en Traoré en Cerny voor op rechtsbuiten zal Neres hopelijk nog niet nodig zijn in het eerste.
0 -8
EVH
Gap...... kom op..
2 0
Leviathan
Ja laten we een speler van 12 a 15 miljoen in Jong zetten dan zullen er in de toekomst alle toptalenten naar Ajax willen natuurlijk. We zijn natuurlijk ook erg goed bezet op de vleugels. Cerny heeft ook nog geen pepernoot geraakt in Ajax 1 talent heeft hij wel maarja. Younes is helemaal drama Kluivert is 17 daar moet je gewoon nog niks van verwachten en Traore speelde ook niet helemaal de pannen van t dak ondanks hij paar keer wel belangrijk is geweest.

En Cassierra stond de 1e wedstrijden ook basis en Sanchez is er ook niet uit te denken.
3 0
gi0vanni
Bij een blessure of schorsing is hij al nodig en als hij beter is als Cerny ook.
0 0
ST
Het is lang geleden dat de discussie alleen nog ging over de buitenspelers. In de tijd van Frank de Boer viel over elke linie flink te discussiëren. Bosz stelt gewoon logische opstellingen op. Ik zou zo voorin spelen: Traoré - Dolberg - Kluivert (Neres)
1 0
EVH
Frank wie?
0 -3
Tikkiebreed
De trainer die ajax 4 keer kampioen maakte, kom op beetje respect mag wel!
2 0
Aianteia
En ik maar denken dat Siem de Jong ons steeds kampioen maakte...
0 0
Simon1
Maakte hij, Frank de Boer, ons kampioen of lieten de andere clubs het na om kampioen te worden? Dit is overigens niet negatief bedoeld ten aanzien van Frank de Boer. Vier keer kampioen worden met Ajax is een unieke prestatie, maar ik vind wel dat we altijd kritisch mogen zijn over de prestaties van Ajax en de andere clubs. Kijk nu eens naar het huidige seizoen. Feyenoord speelt niet altijd geweldig, maar wint zijn wedstrijden en pakt zodoende punten. Dan is het al een hele andere klus om kampioen te worden dan dat er clubs zijn (PSV, gni gni) die punten verspelen.
1 -1
Tikkiebreed
Jaren achtereen geen kampioen, Frank de Boer stapte in en de 30e was een feit. Als je over 34 speelronden bovenaan staat ben je de beste, ik vind het heel makkelijk om naar andere clubs te wijzen. Tuurlijk was het niet altijd goed, maar het was die jaren altijd beter dan de concurrentie, dus ja ik vind dat hij ons wel degelijk kampioen maakte.
0 0
Radikaal
Leuk hoor die Hosanna over Kluivert, maar vandaag kwam hij er tegen een geslepen back niet aan te pas. Was licht geblesseerd, goed, maar toch. Twee wedstrijden tegen het rechter rijtje, één keer goed en één keer niet goed. Die heeft nog wel een jaar of twee te gaan voordat ie er echt staat volgens mij. Ik vind m top, maar dat vind ik ook van Cerny en ook in Younes zit volgens mij nog wel muziek.
3 0
De_Realist
Kluivert Jr. hoort ook op links te spelen.
0 0
afcas
je weet dat neres een rechtsbuiten is?
0 0
ST
Kan aan beide kanten spelen.
0 0
De_Realist
waarom zou je Neres/Kuivert en Traore op hun minder goede voet naar binnen laten komen...
0 0
A Cohen
Leuk verhaal maar tastbaar zal zijn als Neres in de Arena het veld gaat betreden.
Dan gaan we zien of hij een versterking blijkt te zijn op de vleugel(s) in vergelijk met Younes / El Ghazi.

Ik hoop dat Bosz snel tot de conclusie zal komen dat onze voorhoede in de basis zal moeten bestaan uit:
Kluivert - Dolberg - Neres.
0 0
ST
Te licht op de flanken. Met deze spelers kun je alleen spelen als je 70% balbezit hebt. Ik hoop dat Traoré blijft.
2 0
Postmus
Ik vind het leuk dat iemand zijn tijd hierin wilt steken, alle statistiekjes naast elkaar legt en er een verhaal bij maakt. Echter slaat dit soort 'onderzoekjes' volledig de plank mis en zijn ze werkelijk waar op de meest bizarre verhoudingen gebaseerd. Ik vind het allemaal mooi en prachtig, maar een dergelijk onderzoek doet mij een beetje denken, tevens wederom te realiseren, dat deze site van Ajax eigenlijk bedoelt is voor tieners/pubers van onder de 18. Wat mij zeer doet betreuren en dan heb ik het nog niet eens over het betreurenswaardige niveau op instagram (het niveau van de volgers, koters die reageren)..
2 -2
Hans Kraay Jr.
Misschien eerst even goed lezen voordat je gaat zeiken om het zeiken.

Niels zegt toch aan het begin dat er verder geen conclusie uit getrokken kunnen worden en dat hij alleen de statistieken van andere spelers er naast zet om het enig perspectief te geven.

Ik lees dit veel liever dan de mening van semi analisten/columnisten als Willem van Hanegem of hij voor de honderdste keer wel of niet denkt dat 010 kampioen wordt dit seizoen.

Niels lekker zo doorgaan, zijn genoeg mensen die het wel waarderen. En opa postmus mag lekker in het bejaarden tehuis aanschuiven bij de bingo.

En wat je met al die data doet is aan jou als lezer, ik vind het interessante artikeltjes om te lezen en heb zelf geen zin en tijd om dat allemaal zelf uit te zoeken.
0 0
ST
Ik vind dit soort onderzoeken leuk, zolang er geen harde conclusies uit getrokken worden. Het blijft namelijk op heel weinig data gebaseerd maar het zegt wel iets. Ik lees t liever wel dan niet. Koters of niet. Ik denk dat juist de koters minder in dit soort onderzoeken geïnteresseerd zijn.
1 0
afcas
het zegt eigenlijk vooral dat het niks zegt... je kunt eruit halen wat voor type speler het is maar dat wist iedereen al. het vergelijken slaat nergens op omdat er niet met externe factoren rekening gehouden wordt. factoren die ervoor orgen dat deze vergelijkingen uberhaupt nergens op slaan. verder laten statistieken niet zien of een speler het team beter laat spelen omdat dat niet in statistieken uit te drukken is. dat kun je alleen zien op het moment dat je ze zelf ziet spelen. daarom bijvoorbeeld dat dat mydtjland ofzo ook niet ineens een grote club terwijl zij spelers halen op basis van statistieken. daarom bestaan er ook scouts. mensen die daadwerkelijk spelers bekijken terwijl er van iedere voetballer statistieken bekend zijn die ze ook gewoon kunnen bekijken. ik word er een beetje moe van dat we zo doorslaan overal in het geilen op nietszeggende statistieken. vooral wanneer het individuele statistieken zijn...
0 0
insectenverdelg
Dit zijn vrij onzinnige stats om te vergelijken. of we pakken 8 potjes, of jeugd competities. dan nl moet je dat ook bij Anwar doen. kortom vrij onzinnige vergelijkingen.
0 0
Ferd
Vleugelflitser, wat een walgelijk modewoord van de laatste 2 maanden.
2 -1
Justin4195
Bij Ajax tenteert hij (denk ik) zelfs meer dan daar.. heeft gevoel voor diepte en goed overzicht. Belangrijkste verschil is dat ze daar voornamelijk opbouwen via da backs en hier meer via het centrum dmv sanchez... daardoor krijgt Neres vaker de kans om 1 op 1 te gaan en de achterlijn te halen of naar binnen te komen.. heb er iig wel veel vertrouwen in
0 0
Myers
Die statistieken zeggen me niet zoveel. Eredivisie is niet te vergelijken met het voetbal daar. We gaan het gewoon zien. De backs in Nederland zijn niet al te best, dus dat geeft mij in ieder geval hoop op zeer spectaculaire situaties als Neres aan de bal is. Mijn gevoel zegt dat dit een oh en ah voetballer wordt, eentje waarvoor je naar het stadion komt.
0 0
makaveli
Helaas zijn we in Nederland wel vaak genijgt om dit soort spelers te beroven van hun samba voetbal omdat we rendement willen zien.
0 0
Martytheking
Gelukkig hebben wij Peter Bosz die wel van mooi voetbal houdt
0 0