Stats: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?

NielsE, 19-02-2017 om 18:05, 47514 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar Hakim Ziyech en oud-Ajacied Christian Eriksen.

Gebruikers van de app lezen het artikel hier!

Met de komst van Hakim Ziyech naar Ajax in de zomerse transferperiode hebben de Amsterdammers voor het eerst in lange tijd weer een échte spelmaker in huis gehaald. De Marokkaans-international kan zodoende tot op zekere hoogte dé opvolger van technicus Christian Eriksen genoemd worden. Ajax Showtime zocht uit waarin de twee middenvelders van elkaar verschillen, en of er overeenkomsten te vinden zijn.

Om te beginnen is het even belangrijk om te kijken naar het aantal wedstrijden, het aantal gemaakte doelpunten en het aantal assists. Als we naar het aantal gespeelde wedstrijden kijken, dan valt het uiteraard op dat dit er aan de kant van Ziyech een stuk minder zijn. Dit is belangrijk voor de rest van de analyse, harde conclusies over het presteren van de beide heren zijn in deze vergelijking dus niet mogelijk. Dit omdat Eriksen natuurlijk in een compleet ander team speelde dan Ziyech, en omdat er dus een groot verschil zit tussen het aantal gespeelde wedstrijden voor Ajax.

Wel kunnen we natuurlijk een profielschets maken op basis van onder meer statistieken per 90 minuten. Wat mij betreft zijn de grootste verschillen tussen Eriksen en Ziyech het aantal keer balverlies en het aantal schoten per 90 minuten. Eriksen leek ook iets meer aangever te zijn dan Ziyech nu is (hij gaf meer assists per 90 minuten en verzond ook meer succesvolle passes). Schijn lijkt alleen te bedriegen, Ziyech creëert namelijk wel een stuk meer kansen. Wellicht dat hij met de spelers waarmee Eriksen speelde meer assists achter zijn naam zou hebben staan.

Ziyech lijkt wat dwingender te spelen dan Eriksen (meer schoten, balcontacten etc.), maar Eriksen lijkt wat balvaster te zijn (veel minder balverlies, meer succesvolle passes). Ziyech schiet dus veel vaker dan Eriksen deed, maar toch wist Eriksen per 90 minuten net zo vaak van binnen de zestien te schieten als Ziyech. Laatstgenoemde neemt het vijandelijke doel vooral onder vuur van buiten het strafschopgebied.

Bovenstaand zijn twee graphics bijgevoegd die de locaties van de gecreëerde kansen van Eriksen (links) en Ziyech (rechts) laten zien, hoe roder het vierkantje hoe meer kansen er vanuit die positie werden gecreëerd. De graphic van Eriksen gaat over zijn laatste volledige seizoen in Amsterdam (2012/2013). Wat hier vooral erg opvalt is dat Eriksen vanuit een centralere positie kansen creëerde dan dat Ziyech dit seizoen doet.

Uiteraard zijn hier nog wat extra verklaringen voor (Ziyech speelde tot nu toe minder duels dan Eriksen in dat seizoen en stond ook een aantal keer als rechtsbuiten opgesteld), maar alsnog is het verschil opmerkelijk. Daarnaast lukte het Eriksen om dichter bij de goal gevaarlijk te worden dan Ziyech.

Dezelfde conclusie kan getrokken worden als we kijken naar de schotposities van de beide heren. Hier staat Eriksen wederom aan de linkerkant en Ziyech aan de rechterkant. De middenvelder die overkwam van FC Twente schiet veel meer van een grote afstand en is een stuk minder actief in de zestien dan zijn Deense tegenhanger.  

Conclusie:
Al met al is het wellicht nog wat vroeg om Eriksen en Ziyech met elkaar te vergelijken wegens het grote verschil in gespeelde wedstrijden. Daarnaast speelt Ziyech in een compleet ander elftal dan dat Eriksen speelde. Toch vallen er een aantal zaken wel degelijk op: het verschil in balverlies, schoten en vooral de posities van schoten en gecreëerde kansen. Hierbij verschillen Ziyech en Eriksen op dit moment het meest van elkaar. Ziyech is een stuk minder actief in het zestienmetergebied dan Eriksen. Wat we kunnen concluderen is dat de nieuweling op het middenveld bij Ajax een stuk actiever aan de bal is dan zijn tegenhanger Eriksen. Echter maakt Ziyech hierbij een stuk meer fouten. Mocht de Marokkaans international een deel van zijn fouten uit zijn spel weten te halen, dan kunnen we zeker spreken over een waardige opvolger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Eriksen.

Door: Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'stats':
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cello
Ik weet het niet zo met statistieken en alles.
Kijk, dat de buitenwereld (supporters, belangstellenden, de media, etc) zich ermee bezighouden, okay. Dat een technische staf zich ermee bezighouden, ook dat is okay.

Ik denk alleen dat wanneer spelers er zelf heel nadrukkelijk mee bezig gaan houden, dat het ook een negatieve zijde kan gaan hebben. Tuurlijk....op persoonlijk vlak zullen ze zich op bepaalde punten kunnen en willen verbeteren. Maar al met al denk ik dat het ten koste zal gaan van de teamprestatie als speler te nadrukkelijk met hun eigen statistiek bezig zijn en niet met het totaalplaatje: het team. Dan zullen sommige zaken te geforceerd gaan, zal er ook meer nadruk op 'eigen' succes komen te liggen. Dan al heel gauw gaat het frivole, ongedwongene, het spontane ervan af en wie weet daarmee ook het plezier.

Dus ja...dat de buitenwereld èn de technische staf zich ermee bezig houden...okay. Maar hopelijk blijven de spelers er zelf wat verder vanaf en houden ze zich er niet al te nadrukkelijk mee bezig.
0 0
royroy
Vreemde analyse natuurlijk. Om een antwoord te geven op de vraag of Ziyech 'dé opvolger' van Eriksen is, zou je natuurlijk alleen de laatste 18 potjes die Eriksen voor ons heeft gespeeld moeten meenemen. Zoals al meer mensen zeggen speelde Eriksen in een compleet ander team, maar daar komt bij dat Eriksen meerdere jaren bij ons heeft gespeeld en zich met name het laatste jaar flink heeft ontwikkeld. Zowel zijn eerste als laatste wedstrijden meenemen in deze analyse heeft daarom een enorme invloed op de resultaten. Zonde.
0 0
NoPants
Offtopic:

@AjaxShowtime: kunnen jullie een keer zo'n stuk over sinkgraven schrijven? Ik heb het idee dat dat de meest bekritiseerde ajacied is, en ben benieuwd of dat terecht is.
1 0
NielsE
Goede suggestie! Ik zet hem bij de ideetjes die we gaan uitwerken.
0 0
Kingoffdatoilet
Ziyech gaat nooit het niveau van Eriksen halen. Dit heeft met mentaliteit maar ook met pure kwaliteit te maken, het ontbreekt hem aan beide.
2 0
AlexIbarra
Mijns inziens is Ziyech een momentenvoetballer (wel een goede) die mensen om zich heen moet hebben die hem een vrije rol gunnen.
Eriksen is een jongen die heel weinig fout doet en het best rendeert met andere goede voetballers dichtbij zich. Betere basistechniek, tactisch beter, maar minder beslissend.
Eriksen was natuurlijk ook veel jonger toen hij hier speelde.
0 0
simok
Een veel aanvallendere speeltijd nu en toch op basis van stats spelers vergelijken. Goed gedaan, maar niet eeg zinvol.
0 0
Afcascheme015
Ericsson 2 klasse beter. Wat op zich niet zo erg is. Ziyech ook een prima speler
0 0
Tpes
Ook al speelt Ziyech nog niet op z'n best, hij is bijna iedere wedstrijd wel betrokken bij 1 of meerdere goals.
0 -1
Ajaxbrl
hij bakt er niks van
1 0
MSwertz92
Ziyech is veel te egoistisch, getuige ze gudelj virus de laatste 10 wedstrijden, schiet echt constant vanaf 40 meter, eriksen speelde voor het team, ziyech voor zichzelf. Logisch opzich, iedereen speelt voor zichzelf behalve klaassen en schone.
0 0
Kingoffdatoilet
Sinkgraven, Viergever, Sanchez, Veltman en Onana spelen ook niet voor zichzelf maar voor het team :p Natuurlijk te maken met hun posities
0 0
GvanderK
Nee. Eriksen was bij Ajax al minimaal 1 klasse beter. Ziyech heeft mij nog niet overtuigd.
0 0
Rolleman
staat toch opvolger ? dit is zijn 1e seizoen bij ajax. en ik zie de opvolger wel in hem.
0 -1
eric76
Eriksen minimaal een klasse beter. Ziyech topper bij Twente maar bij ons gewoon 1 van de 25.
2 0
Hersenvocht
Leuke vergelijking maar wat mij betreft komt Ziyech niet eens in de buurt van het talent van Eriksen en gaat hij het zeker niet zo ver schoppen.
Interessantere vergelijking is wat mij betreft Eriksen vs Nouri en wat mij zorgen baart is dat Nouri in minder dan twee maanden al 20 wordt, Eriksen had op zn twintigste al 100 wedstrijden in Ajax 1. Fysiek is daarin geen excuus wat mij betreft want Eriksen heeft eenzelfde postuur. Ik denk dat de zwakke punten van Nouri erg gecamoufleerd worden door Donny en Frenkie, maar dat hij op het grote mannen middenveld niet zover gaat komen als Eriksen. Jullie gedachten?
3 0
EVH
Misschien was het wat "eerlijker" geweest om de ca 25 wedstrijden in het eerste met elkaar te vergelijken. Dus over een paar weken.

Ziyech zit in zijn eerste seizoen. Wordt gewoon een geweldenaar. Moet wat wennen maar komt goed.
1 -2
Maik
Hah mooi altijd die conclusie van de auteur zelf: "het gaat maar om een paar potjes, dus eigenlijk is mijn hele artikel onzin."

Ik heb zelf onderzoek gedaan naar alle Eredivisiewedstrijden van de afgelopen zeven jaar. Hadden we Siem en Luuk gekocht, dan hadden we dit jaar statistisch 100% zeker de schaal. ;)
0 0
insectenverdelg
Eriksen was 17 toen. die ga je vergelijken met zitlyech die al ouder is dan Eriksen toen hij vertrok.
3 -1
EVH
Dan weten nu inderdaad 100% zeker dat dit onderzoekje compleet bullshit is. Thanks.
0 0
Bensco
Strakke analyse AS, alsof ik met de staf zelf mee kijk ;)
0 0
3star
Voorlopig kan onze Ziyech de vetertjes nog niet strikken van Eriksen...
1 0
ajax
Blijft toch een gigantische blunder dat we Eriksen toentertijd met een 1 jarig contract hebben verkocht. Anders had hij echt ca 25 mio kunnen opleveren gezien z'n weergaloos talent.
0 -2
Bensco
Eriksen wou alleen maar verlengen met 1 jaar zodat het voor clubs aantrekkelijker zou zijn om hem over te nemen. Siert hem wel trouwens, ik weet niet wie zijn zakenwaarnemer is maar die neemt goede beslissingen.
0 0
RusselWestbrook
Eriksen werd hier week in week uit afgemaakt btw.

Toen verkocht Ajax hem en zaten er ineens allemaal prutsers in de directie want hij was zoooooo goooed.

Gekke site dit.
6 0
3star
Dat was lang niet iedereen hoor.
0 0
Bazenvan95
Echt he week in week uit was hij te slap, bracht hij niet genoeg en was hij een van die spelers die de Boer volgens velen eindeloos krediet gaf.. kansloze oppertunisten
0 0
@Maar7en
inderdaad komt me bekend voor. Straks wordt Lucas Andersen nog gemist. haha
2 0
TinussOptioneel
Holy sh.. ja die goede oude tijd met Andersen!
1 0
3*stars*3
Kan mij nog herinneren dat ik wat kritisch was op Siem en dat ik riep dat Eriksen de man was en dat hij werd ondergewaardeerd.
Nou...Ik kon direct naar gekkenhuis en snapte er niks van want Siem was de man!

Ik weet niet zeker maar Eriksen werd volgens mij ook nooit toegezongen door de fans.
Was echt een speler die echt doorontwikkelde en belangrijk was met goals en assists, ook in topduels.
0 0
Leviathan
Ja ik heb me daar ook zovaak aan lopen irriteren Eriksen was zonder assists en goals ook heel erg belangrijk was bij vrijwel elke aanval betrokken, maar net voor hij vertrok was hij pas echt goed met goals en vrije trappen waardoor de "kenners" pas zijn kwaliteiten zagen.
0 0
insectenverdelg
kritiek hebben kan alleen gaat t hier soms te ver. Kijk is naar alle kritiek op Klaassen bijvoorbeeld hier. Alleen omdat hij geen 10 man uit kapt. Vraag is nu bijvoorbeeld of Ziyech voetballend momenteel zoveel meer toevoegt.
0 0
Bazenvan95
Ik zie mensen sceptisch doen omdat hij niet elke wedstrijd hetzelfde brengt, wat in principe voor bijna heel het team geldt.. Besef dat we in onze handjes mogen klappen dat we een type als Ziyech hebben, want met bezoer of Gudelj hadden we dit nooit gered. Bovendien zou niemand anders betaalbaar zijn die op zijn minst deze spelkwaliteiten met zich meebrengt. Mondje dicht dus en niet zo verwend gaan doen.. Die jongen mag de tijd krijgen om minder fouten te maken en nog meer te renderen dan hij al redelijk tot goed aan het doen is
3 -2
3star
1 keertje nog?

FUCKING NOURI.

Had 11 miljoen gescheeld met net zoveel, zo niet minder balverlies. Punt is dat hij amper een goede wedstrijd heeft gespeeld (en dan nog als een vedette over het veld loopt).
2 0
Bazenvan95
Ja dagg, ik ben blij dat er weer geinvesteerd wordt, dat geeft een Nouri de tijd en ruimte voor ontwikkeling voordat iedereen dalijk afhankelijk was van zijn creativiteit en stel geblesseerd heb je niks.. Laat hem maar lekker rijpen achter Ziyech. Kansloze momentopnames hebben we niets aan en stel Ziyech is geblesseerd heb je Nouri klaarstaan die vet veel ervaring opdoet in fysieker voetbal bij Jong. Goed beleid
1 0
Joseph
Eriksen was te jong toen hij weg ging, ik weet nog dat ik hem destijds niet naar kunnen vond presteren bij Ajax en hetzelfde geldt nu voor Ziyech, die zou met zijn kwaliteiten ook nog niet weg moeten. Dat het dicht bij elkaar zit met de cijfers, klopt dus ook wel met wat je op het veld ziet.
0 0
Joseph
Eriksen was te jong toen hij weg ging, ik weet nog dat ik hem destijds niet naar kunnen vond presteren bij Ajax en hetzelfde geldt nu voor Ziyech, die zou met zijn kwaliteiten ook nog niet weg moeten. Dat het dicht bij elkaar zit met de cijfers, klopt dus ook wel met wat je op het veld ziet.
0 0
AnoniemeTank
I heart excelsheets ! Gvd ik volg voetbal om te ontsnappen van werk krijg je dit.
0 -1
RusselWestbrook
Spreadsheets = life.
0 -1
insectenverdelg
voor sommige us voetbal gewoon werk..
0 0
vak114
Ziyech zit bij Ajax aan zijn plafond terwijl Eriksen slechts aan het begin van zijn carrière stond.
Ziyech brengt te weinig,oogt niet gretig/geïnteresseerd,schoten lijken nergens op.
Moet zich echt heel snel gaan verbeteren wil Ajax de titel winnen.
5 -1
EVH
Jij kijkt zeker alleen maar samenvattingen en wedstrijden live op tv.
0 -1
Maik
Goed punt man. Jij krijgt een sticker!
0 0
EVH
Dank je wel, Maik. Je bent zeer opmerkzaam.
0 0
fanvooraltijd
Bazoer,Kisna Denswil,El Gazhi waren ook allemaal talenten,konden zelfs uitblinken maar hebben nooit de verwachtingen waar gemaakt.Ik zie een zelfde trend bij Zyech. Hopelijk heb ik het mis. Trouwens vind ik dat heel ajax ondermaats presteert.
3 0
3*stars*3
Mwa, Ziyech gaat nog beter worden en completer.
Zijn schoten zijn nog niet zoals bij Twente maar hij speelt nu ook als linkshalf en bij Twente had hij een vrijere rol.
Soms oogt het wel heel erg laks en hij mag wel wat meer gretigheid tonen!

Off, Jetro Willems bij Tafel van Kees.
Wel een eerlijke gozer en niet een voetballer met voorgeprogrammeerde standaard gelul.
1 -2
rss-dion
Beter dan eriksen? whahahaha
0 0
OKP-AFCA
"Oogt niet geïnteresseerd"

Lekker subjectief gezeik is dit altijd.
1 -1
insectenverdelg
kom op t is niet de man met de bravoure van de eerste seizoenshelft. hoe dat komt weet ik niet, maar passes zijn slap en duels maar half. verder stokt over t veld.
1 0
JCr14
Ziyech wil bijna elke bal beslissend laten zijn.
Vandaar ook het balverlies.
Eriksen koos momenten om de beslissende pass te geven.

Ze moesten allebei wat meer van elkaar hebben.
Dan heb je de ultieme aanvallende middenvelder.
Eriksen wat egoïstischer en feller.
3 -1
rss-dion
Eriksen is een hele anderen voetballer, En 10 classes beter
5 -3
EVH
10 joh??

Waarom niet 9 of misschien wel 11 ..??
0 -2
mistermiyagi
Ziyech is van een totaal andere cato.

Eriksen staat wat stil de laatste jaren, maar zou prima bij Barcelona kunnen spelen i.p.v Iniesta. (die weer van de buitencategorie is)

Ik denk dat Klaassen en Ziyech op dezelfde clubs moeten richten suptop.
Klaassen speelt meer in dienst van en leidt veel minder balverlies, Klaassen staat altijd goed.
Ziyech is technisch veel beter en speelt meer met zijn snelheid en lef.

2 leuke middenvelders voor de suptop.
3 -1
Suarez16_
Als "staat wat stil" elk jaar betrokken bij +-20 goals in de PL is in het begin van je carriere (22-24) dan ben je van buitencategorie.
2 -1
NouridolbergNeres34
Eriksen wat een speler is dat zeg met zijn kwaliteiten kan die mee bij Barca in mijn ogen ,zijn laatste jaar bij Ajax ging hem zo gemakkelijk af je zag gewoon aan alles dat hij de eredivisie was ontgroeid.
0 0
3*stars*3
Vooral in voorbereiding van 13/14 leek het erop dat hij een topseizoen zou draaien.
Ik weet niet wat hij in de zomer had gedaan maar in de voorbereiding waren zijn schoten zo strak en oogde hij ook sterker.

In mijn ogen was dat echt een ondergewaardeerde speler en kreeg Siem alle lof omdat hij de balletjes in tikte maar Eriksen was, onze genie.
0 -1
gras
Het is geen opvolger. Hij is geen jeugdspelen die vanuit de A doorgroeit. Hij is voor een fortuin gekocht en moet er staan. Die verantwoordelijkheid moet hij oppakken. Hij is international en gaf vorig jaar zelf aan een grote transfer te willen. Dan moet je een bepaald niveau brengen, zoals Ruiz altijd doorslaggevend was bij Twente. Of Suarez bij Ajax.

Ziyech is wisselvallig. Hij is geen dynamo die elke wedstrijd een grote drive in de wedstrijd legt. Soms lijkt hij een beetje een geslagen hond. Hangende schouders hoofd naar beneden, geen fut.

Moet meer energie in de wedstrijd leggen en elke pot het efltal stuwen. Dat heeft hij in zich, maar heb het idee dat die gemiste Afrika cup - en misschien wel het idee dat zijn keuze voor Marokko voor niets is geweest - hem een grote tik heeft gegeven.

Vorig jaar hadden we de titel eigenlijk al in handen. Hij moet nu die beslissende push geven, maar straalt dat te weinig uit. Knop moet snel weer om.
1 -1
EVH
Wauww thanks buddy..
0 0
Pauw
Waarom niet de eerste 18 potjes van Eriksen genomen?
1 0
Maik
Ja dan beter de laatste 18 ;)
0 0
insectenverdelg
toen was ie 17...
6 0
insectenverdelg
Overigens heeft Eriksen in zn eerste seizoen, onder Jol nog, ook linksbuiten gestaan.
1 0
insectenverdelg
Alleen al het verschil in leeftijd .Ziyech kwam als een gearriveerde speler. Eriksen is als jeugdspeler doorgebroken. Die stats zijn niet te vergelijken. nu Eriksen was jonger toen hij vertrok volgens mij dan Ziyech was toen hij arriveerde.
1 0
RH1900
Precies. Eriksen is en was echt buitencategorie, vooral op die leeftijd. Presteerde natuurlijk geweldig, maar kreeg ook enorm veel kritiek, waar dat op gebaseerd was geen idee.
Ziyech komt er wel, maar 25x balverlies per 90 minuten is wel erg veel trouwens.
4 -1
insectenverdelg
Ziyech is een speler die altijd naar voren denkt. zelden iemand gezien bij Ajax die dat zo opportunistisch doet. Soms vind ik t zelfs iets teveel, maar t levert wel zo goed als elke pot Ook hoort hier een relatief hoog percentage balverlies bij. dat moet je accepteren. opzich niet erg. Waar ik me de laatste weken wel aan irriteer is passes die te zacht zijn over 10 meter, duels die half ingegaan worden etc. Dat had hij de eerste seizoenshelft veel minder. Tegen Legia was hij ondanks dat hij gevaar creëerde echt een stoorzender op t middenveld. Helemaal de 2e helft. Hoop dat hij vandaag meer laat zien.
2 0
vortexs
Hakim moet stoppen met dst geforceerde schieten vanaf 40 meter
5 -1
EVH
Ja daar ben ik het 100% mee eens.
0 0