Stats: Is Wöber de gewenste versterking?

NielsE, 29-08-2017 om 05:45, 26609 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar de overgang van Maximilian Wöber naar Ajax.

Na een periode van onduidelijkheid kwam op 24 augustus jongstleden dan eindelijk het verlossende woord over het verdedigende talent uit Oostenrijk, Maximilian Wöber. De jongeling zag een overstap naar Ajax eerst niet zitten vanwege de aanwezigheid van Davinson Sánchez en Matthijs de Ligt. Wöber bleef bij Rapid Wien, maar na het toch tamelijk onverwachte vertrek van Sánchez naar de Engelse topclub Tottenham Hotspur veranderde alles. Wöber zag plots kansen en de verdediger kwam voor 7,5 miljoen euro (een recordbedrag voor zijn oude werkgever) naar Ajax. Wat voor speler heeft de club met Wöber binnengehaald? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met SciSports uit.  

Wöber is hieronder eerst vergeleken met Sanchez, Nick Viergever en Matthijs de Ligt op basis van de inmiddels bekende SciSkill-score. Deze score, een combinatie van de aanvallende, verdedigende en weerstandsfactoren (afhankelijk van de competitie) van een speler, is een inschatting van de potentie van een speler gebaseerd op de verwachte maximale SciSkill score op 28-jarige leeftijd. Als een speler een percentielscore heeft van 98 (uit 100), betekent dit verder dat de speler bij de “beste” 2% spelers behoort in zijn leeftijdscategorie, gebaseerd op de SciSkill index. Maximilian Wöber bezit een percentielscore van 94,9, dit betekent dat hij bij de beste 5,1% spelers van zijn leeftijdscategorie hoort. 

Zowel op basis van de huidige SciSkill, als op basis van de potentiescore doet Wöber ver onder voor Sánchez en Viergever, ook de jongere De Ligt scoort beter. De potentiescore van Wöber (86,0) ligt net iets hoger dan de huidige SciSkill van Sánchez en Viergever (respectievelijk 82,2 en 80,1), om het huidige verschil in kwaliteit aan te duiden. Wat wel opvalt is dat Sanchez en De Ligt met een percentielscore van 99,9 en 100,0 bij de allerbeste verdedigers uit hun leeftijdscategorie behoren. Ajax had met Sanchez en heeft met De Ligt dus wel goud in handen.

Hierboven zie je dat Wöber in de afgelopen zes maanden een sterke groei heeft doorgemaakt. Zijn SciSkill steeg met 8,5 en ook zijn potentiescore is flink toegenomen het afgelopen halfjaar. Net als De Ligt heeft de Oostenrijkse verdediger nog niet zo veel wedstrijden in de benen, wat van invloed is op het verloop van de SciSkill. Wöber speelde vorig seizoen namelijk – net als De Ligt – wedstrijden in de basis, maar zat ook regelmatig zonder speelminuten bij de selectie. Op dit moment lijkt het erop dat De Ligt zijn eerste seizoen als basisspeler op het hoogste niveau gaan draaien. Of dat ook voor Wöber gaat gelden, is natuurlijk maar de vraag.

Op basis van de gegevens is Wöber een talent, waarbij hij in zijn leeftijdscategorie aan de bovenkant zit. Op dit moment is hij op basis van SciSkill minder dan wat Ajax in huis heeft, maar de bijna recht omhoog gaande lijnen van Sanchez en De Ligt in de SciSkill-index hierboven bewijst dat een speler bij Ajax snel grote stappen kan maken. De potentiescore van 86 voor Wöber op dit moment zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet al bij Ajax halen, maar het geeft wel aan dat de Oostenrijker volgens de cijfers beter moet kunnen worden dan het huidige niveau waarmee Sanchez Ajax verliet. Ajax lijkt met Wöber zodoende een jonge verdediger met groeimogelijkheden te hebben gehaald.

De plussen en minnen van de transfer

+ Een linksbenige versterking is gewenst met alleen Viergever, Dijks en Sinkgraven voor de twee posities (LCV en LVV) in de verdediging, waar normaliter linksbenigen spelen.

+ Wöber heeft een sterke SciSkill (potential) ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen zes maanden.

+ Inzetbaar op meerdere posities (LCV, LVV) en eventueel ook als DM en RCV

- De huidige SciSkill van Wöber(42,7) is lager in vergelijking met de andere centrale verdedigers en de gemiddelde SciSkill van de elf beste spelers van Ajax (77,4). Wöber heeft er wel nog maar één seizoen opzitten in een lager gewaardeerde competitie, wat voor een deel de lagere SciSkill score verklaart. 

- Wöber heeft, net als De Ligt, nog geen heel seizoen gefungeerd als basisspeler op het hoogste niveau.  

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep
Deel 17: Is Van Leer de ideale tweede man?
Deel 18: De zoektocht naar een linksback
Deel 19: Welke verdediger moet Ajax halen?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SnakeDoc
Beter dan Dijks en Veltman.
0 0
leppe
Stop eens met die flut-SciSkill artikelen. Slaat nergens op. Inhoudelijk vertelt dit me he-le-maal niks over Wöber als speler.
1 -1
vdvaart23
Oké...
0 0
wladimir
De Ligt en Wöber gaan de nieuw Alderweireld en Vertonghen worden. Prima centrum voor de toekomst.
6 0
El-Dorado
misschien functie reacties plaatsen uitschakelen bij zulke posts?
0 0
Ajaxio
Misschien niet langer deze "Waste-of-time" posts doen en focussen op relevante posts. Juist goed dat we nu kunnen reageren... zien ze bij AS dat deze onzin "useless" is.
0 0
JanTa
1 invalbeurt en meteen komt de vraag of Wöber wel de juiste versterking is en dat op basis van wat cijfertjes? Wat een geleuter zeg, ik ga hem beoordelen op wat ik op het veld zie en niet op basis van van wat wiskundige formules en grafieken.
5 0
RaynoFischer
Precies dit dus, we zullen zien ;)
1 0
flodder
wat een ...geleuter...
4 0
Ajaxio
Leuk die SciSkills... toen Sanchez bij Ajax kwam was zijn potentie ook vele malen lager dan nu. Zegt allemaal geen ene reet. We gaan het zien... hij heeft een prima lichaam voor een CV.
2 0
rogerbandit
Fijn deze analyse! Kunnen we wat mee!!!! Bedankt en tot ziens.........
0 0
Ajax412
Als hij centraal kan gaan spelen en Viergever komt op LB te staan, gaat de gemiddelde score wel flink omhoog, omdat Dijks dan weer op de bank zit. Orejuela er nog in voor Veltman en we zitten goed haha.
0 0
shabby
Conclusie: er valt nog niets over te zeggen
0 0
ST
Deze statistieken zeggen eigenlijk helemaal niks. Kijk waar Sanchez en Viergever zaten met hun score vlak vóór ze naar Ajax gingen.
4 0
AFCAsphere
Dat is best ironisch... aangezien de statistieken in dit artikel, net als de SciScore uit het verleden, gebaseerd zijn op feitelijke gegevens en data.

Desalniettemin denk ik dat Wöber tot een goede speler gaat uitgroeien bij ons.
1 0
Rinus M.
Heeft volop mogelijkheden en wordt waarschijnlijk niet gelijk weggekocht dus zou wederom wel eenseen goede aankoop kunnen zijn.
2 0
Duif63
Niet echt een versterking dus volgens deze cijfers. Gaat zelfs richting miskoop. Al is het maar zeer de vraag of een statistisch systeem betrouwbaar is. In cijfers en percentages zit geen gevoel.
0 -11
suske
Ik noem dit soort cijfers altijd papieren cijfers. Het is veel belangrijker dat er word gecommuniceerd/gewerkt met deze Jongen. Door observatie kijken en werken aan verbeterpunten. Dit soort analysis in cijfers bied alleen maar een aanknopingspunt niet meer en niet minder. Kun je gebruiken om een start te maken bij het gericht trainen van positie en techniek.
0 0
AIR-S
Tadaaa, Daar is de dooddoener weer hoor. "Miskoop"

Juist ja, maar hoe haal je dat uit de tekst als de conclusie is:
"De potentiescore van 86 voor Wöber op dit moment zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet al bij Ajax halen, maar het geeft wel aan dat de Oostenrijker volgens de cijfers beter moet kunnen worden dan het huidige niveau waarmee Sanchez Ajax verliet. Ajax lijkt met Wöber zodoende een jonge verdediger met groeimogelijkheden te hebben gehaald."

Vond je Sanchez slecht? Nee toch, nou, niet zo zeiken dan.
4 0
Duif63
Het is toch helemaal niet belangrijk om te weten welk niveau hij kan halen als hij niet meer bij Ajax is. Dat interesseert me geen reet. Het gaat erom wat zijn niveau is op het moment dat hij bij Ajax speelt.
0 -1
Ajax412
Als clubs daardoor 40 miljoen voor hem gaan betalen lijkt me dat wel interessant. Sanchez is ook niet direct beter dan Vertonghen en Alderweireld bij Tottenham, ze zien in hem wel iemand die dat kan gaan worden.
0 0
gerard
We kunnen we andere wensen hebben maar veel spelers willen gewoon niet in Nederland spelen. Dus moet je het met mindere speler doen in de hoop dat ze het beter doen dan we hadden gedacht!
0 0
Wereld
Héél even schrok ik toen ik las dat hij eventueel ook inzetbaar is als DM, maar er wordt natuurlijk cvm bedoeld en geen doelman.
3 0
Ajax412
Haha ik ook, deed me denken aan Cruijff die lange tijd reserve doelman was toen er nog niet gewisseld mocht worden.
0 0
Youri08
Als ik deze cijfers moet geloven behoort Viergever tot de top van zijn leeftijdscategorie?? Daar heb ik toch een andere mening over.
0 0
AFCAsphere
Viergever zakte vanaf zomer 2016 tot op heden (op Lyon na) nooit door de ondergrens. Veltman bijvoorbeeld wel. Nick is gewoon een prima verdediger.
0 0
Youri08
Goed lezen. Volgens schemaatje behoort hij tot de top van zijn leeftijdscategorie. Dat is wat anders dan niet door het ijs zakken.
0 0
Abvious
Oostenrijkste vriend van me begrijpt niet dat Ajax er zoveel geld voor heeft gegeven. In Oostenrijk wordt Ajax nogal belachelijk gemaakt met deze aankoop. Hopelijk imponeert hij toch!
0 -5
Pure
Praat geen poep je hebt geen Oostenrijkse vriend. Laat me maar de bronnen zien van Oostenrijkse media waar Ajax belachelijk wordt gemaakt. Nee dat kan je niet want dit zuig je uit die dikke lelijke fatsige duim van je
0 0
CPLP
Ik heb juist heel andere signalen van kennissen ontvangen. Men baalt enorm (vooral eigen supporters) dat hij vertrokken is. Sympathieke jongen die zelden verzaakt en altijd 100% geeft...
7 0
Daneman
zegt niet zo veel. de Ligt krijgt prima score en laat in de praktijk regelamtig steek vallen. Ongelovelijk dom echter weer dat ze geen ervaren gast hebben gehaald. Was mischien wel 2 of 3 keer zo duur geweest, maar nu is de kans weer veel groter dat ajax minder geld in het laatje krijgt, vanwege tegenvallende resultaten.
0 -3
Youri08
Ik zie liever ook een ervaren linker verdediger maar we moeten af van de gedachte dat zo iemand haalbaar is voor Ajax. Een buitenkansje daargelaten zijn goede ervaren verdedigers te duur en niet geïnteresseerd. Iedere club in Europa heeft een contract klaar liggen voor een goede, ervaren linker verdediger. Iemand van 25/26 die een bal naar dezelfde kleur kan spelen en ook nog duels wint, kan miljoenen verdienen.
2 0