Stats: Welke verdediger moet Ajax halen?

NielsE, 16-08-2017 om 13:00, 29163 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar de invulling van het hart van de verdediging bij Ajax.

Op vrijdag 11 augustus kwam dan eindelijk het verlossende woord over de transfersoap rondom Mateo Barac. De verdediger uit Kroatië leek lange tijd op weg naar Ajax, maar bleef helaas bedrogen achter door, naar verluidt, hartproblemen. Erg vervelend voor beide partijen, want ook de Amsterdammers moeten hierdoor doorschakelen naar een volgende optie. Maar wat zijn deze opties? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met SciSports uit.

Een drietal Nederlandse talenten stond vrij hoog in de lijst, zij het niet dat zij alle drie onlangs al getransfereerd zijn naar het buitenland. Hierbij ging het om Justin Hoogma (TSG Hoffenheim), Rick van Drongelen (Hamburger SV) en Jairo Riedewald (Crystal Palace). Een speler binnen het zoekprofiel, met een hoge potentie en doorgroeimogelijkheden naar het eerste elftal had Ajax dus al in huis. Riedewald was echter niet tevreden met zijn rol achter Sanchez, Viergever en sinds ongeveer halverwege afgelopen seizoen ook de nog jongere De Ligt.

Hoewel ook De Ligt op basis van huidige SciSkill (55,4) nog niet gelijk is aan het niveau van de beste elf Ajax-spelers, heeft hij wel een zeer hoge potentiescore van maar liefst 119. Ter vergelijking; Giorgio Chiellini beschikt over een SciSkill van 121,1. Er zijn echter nog genoeg interessante en haalbare spelers over. In de onderstaande afbeeldingen zijn een aantal spelers uit de lijst uitgelicht. Overigens kan de man die een transfer naar Amsterdam misliep, Mateo Barac, een score van 46,5 wat betreft SciSkill weerleggen. Zijn potentie blijft steken op een score van 64.

Onderstaand zijn de meest interessante opties voor Ajax uitgelicht. Bij elke optie is een grafiek bijgevoegd, hier kan de ontwikkeling van een speler uit afgelezen worden. De hoogste, ietwat dunnere lijn, representeert de potentiescore van de speler. De dikkere lijn geeft de SciSkill op dit moment aan. Bij de talenten is te zien dat de potentie uiteraard nog een stuk hoger ligt dan het huidige niveau. De ervarenere spelers zitten daarentegen op of dicht op hun potentiescore. 

César Montes
20-jarige, 1,93 meter lange Mexicaan. Inmiddels twee interlands achter z’n naam staan en al sinds 2015 een vaste waarde in het eerste elftal van CF Monterrey. Lijkt een grote toekomst tegemoet te gaan en binnen de SciSkill wordt dit ook bevestigd. Met een huidige SciSkill van 75 zou hij een directe versterking kunnen zijn voor Ajax, op een mogelijke aanpassingsperiode na. Ook zijn potentie wordt erg hoog gecalculeerd, namelijk 121,3.


Martin Hongla
Maritn Hongla is een 19-jarige Kameroener die gedurende de afgelopen winter vanuit Granada B werd gepromoveerd naar de A-selectie. Dit naar aanleiding van de dramatische eerste seizoenshelft van Granada. Hiervoor kwam Hongla in de tweede seizoenshelft tot tien LaLiga-wedstrijden, waarvan hij er acht vanuit de basis begon. Hongla paste zich goed aan, maar kon niet voorkomen dat Granada degradeerde. Ondanks de kans dat hij komend seizoen wel eens basisspeler zou kunnen worden, is het niet ondenkbaar dat clubs hun kans ruiken na Granada’s degradatie. Scoort hoog qua potentie: 101,4. zijn huidige SciSkill wordt nog onder de beste elf van Ajax gecalculeerd.


John Souttar
John Souttar is een 20-jarig Schots talent. Centrale verdediger met veel voetballende kwaliteiten. Speelde de afgelopen twee seizoen achtereenvolgend 15 en 22 wedstrijden namens Hearts in de Premiership, het hoogste niveau in Schotland. Momenteel nog wat onder het niveau van de beste elf van Ajax, maar met een potentie van 102,8 zeker interessant.


Edson Álvarez
Edison Álvares is de tweede Mexicaan in de lijst. De jonge verdediger (19 jaar) kan al zes interlands voor Mexico overleggen. Álvares scoort na César Montes het hoogste op potentie op basis van SciSkill, binnen de zoekcriteria, namelijk 107,1. Op basis van huidige SciSkill zit hij nog iets onder de beste elf van Ajax, en zou zodoende nog een jaar als back-up kunnen fungeren. Speelde afgelopen seizoen 22 wedstrijden voor América op het hoogste Mexicaanse niveau. Álvares is naast dat hij in het centrum van de verdediging kan opereren, ook nog inzetbaar als rechtsback.


Ibrahim Diallo
Ibrahim Diallo is een 20-jarige Malinees van KAS Eupen, dat uitkomt op het hoogste Belgische niveau. In de zomer van 2016 werd Diallo opgepikt bij FC V. Mestalla, de jeugdafdeling van Valencia CF. De talentvolle mandekker kwam afgelopen seizoen tot 35 wedstrijden voor Eupen en maakt een sterke ontwikkeling door. Voor een verdediger is Diallo niet heel groot (1,76m), maar zowel voetballend als fysiek is hij erg sterk. Diallo kan zowel links als rechts centraal spelen en scoort hoog op potentie (105,3). Dit terwijl hij qua huidige SciSkill nog iets onder het niveau van de beste elf van Ajax zit.


Jan Kirchhoff
Jan Kirchoff is een voormalig speler van onder meer Bayern Munchen. Afgelopen seizoenen kende de ervaren mandekker veel blessureleed, maar hij is inmiddels blessurevrij. Momenteel is Kirchoff clubloos, dus geen heel risicovolle optie. Met een leeftijd van slechts 26 jaar kan de centrumverdediger nog jaren mee. Of hij open staat voor de Eredivisie is niet bekend. Qua SciSkill een toegevoegde waarde voor dit Ajax: 85,1. Daarnaast heeft hij in z’n verleden een hoog niveau gehaald ( SciSkill van 93 op z’n hoogtepunt). Mits hij fit blijft mogelijk interessant. Kirchoff kan als centrumverdediger uit de voeten, maar ook verdedigend op het middenveld.


Andreas Granqvist
Andreas Granqvist is een Zweedse oude bekende van de Eredivisie. De verdediger kende een aantal succesvolle jaren bij FC Groningen. Granqvist is zeer ervaren, en een voetballend sterke verdediger van FK Krasnodar. Een leider op en naast het veld. Inmiddels 32 jaar, maar nog altijd topfit. Granqvist is een belangrijke kracht bij de Zweedse nationale ploeg, en beschikt over een contract dat nog slechts één jaar doorloopt. De SciSkill van de Zweed wordt gewaardeerd op 85,9. Op basis hiervan kunnen we stellen dat de ervaren mandekker  een versterking zou zijn voor Ajax.


Conclusie:

Hetgeen wat we na het opsommen van een aantal goede opties voor Marc Overmars kunnen concluderen is dat er een grote vijver is om uit te vissen wat betreft centrale verdedigers. Het grootste pijnpunt bij de Amsterdammers is het luxeprobleem wat Matthijs de Ligt en Davinson Sánchez heet. Een nieuwkomer in het hart van de verdediging zal zodoende vrijwel zeker genoegen moeten nemen met een plek op de bank. Om die reden is er geselecteerd op spelers die ofwel een groot talent zijn en dus nog een jaar kunnen rijpen achter De Ligt en Sánchez, ofwel op spelers die ietwat meer ervaren zijn en gezien hun huidige niveau mogelijk genoegen zouden kunnen nemen met invalbeurten. Wat betreft talent kom César Montes het beste uit de bus, en aangezien het beleid van Ajax zich toch vooral op exceptionele talenten richt zou dit de beste en meest logische optie zijn voor Overmars. Helemaal als Sanchez inderdaad zou vertrekken uit Amsterdam.

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep
Deel 17: Is Van Leer de ideale tweede man?
Deel 18: De zoektocht naar een linksback

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
De grafieken zijn echt niet te lezen. Zelfs niet op een desktop met groot beeldscherm. Zou hier ff thumbnails van maken zodat je ze groter kunt bekijken als je erop klikt.
0 0
flyingsoccer
Stats zeggen helemaal niets je moet eerst een speler zelf testen dan weet je zelf of het wel of niets is.
0 0
Jan Doedel
Als ik de namen lees weet ik welke Overmars t liefste heeft......hint hij kost geen transfersom :-)
2 0
Persian07
Ia een terugkeer vab Vermealen geen optie??
1 0
pimp
Ranocchia, Vermaelen, Lucas Ocampos, Nigel de Jong
0 -1
Starkoo
Pfff wat een onzin het gaat te langzaam ik denk dat er niemand komt!
0 -2
RicardoCarvalho
Ik zou toch echt als aller eerst een linksback halen.
Jeison Angulo ziet er verdedigend zo veel beter uit. Zo had de tegengoal van zaterdag echt niet gevallen (waarbij Dijks niet uitstapte) de passing van Angulo heb ik wel mijn twijfels over zie ook zijn filmpje op youtube veel goede tackles, maar daar tegen over redelijk slordig in zijn passing https://youtu.be/OsYJW5CNGbQ
0 0
AFCSANCHEZ
Is Kevin-Prince Boateng niet iets voor ons? Is transfervrij want hij heeft zijn contract laten ontbinden bij Las Palmas. Zou ook een seizoen lang met een ondershirt met daarop Nouri spelen. Heeft veel ervaring, fysiek sterk en kan nog goed mee bij ons. Gewoon naast Ziyech en Van de Beek op de plek van Schone. Zou echt fantastisch zijn.
0 -1
@Maar7en
Met Sanchez verlies je ook veel kopkracht en scorend vermogen. Mag hopen dat er een directe aanwinst wordt gehaald die dit kan compenseren en niet een die eerst bij Jong Ajax moet beginnen.. Dan maar een miljoentje meer.
2 0
@Maar7en
Granqvist zou geen verkeerde zijn om als ervaren speler erbij te hebben.
0 -3
D4nny
Wat zijn de scores van Mina als je deze statistieken op hem los laat?
0 0
dumperPattiruhu
Douglas van sporting
0 -2
koelman
Timo Letschert. Jong, sterk, betaalbaar, heeft inmiddels internationale ervaring opgedaan en heeft Ajax verleden.
0 -4
DulceDesde
Ja betaalbaar zeker en heeft eredivisie ervaring en zou er gelijk kunnen staan dit IOV een Zuid Amerikaanse speler die moet eerst wachten op een werk vergunning en kan er ook nog een kans in zitten dat hij eerst aan het spel van Ajax moet wennen.
0 0
FlyingDutchMan
Bankzitter, welke internationale ervaring heeft hij dan opgedaan? Die twee invalbeurten met Sassuolo in de EL?
0 0
HarryHarHar
Er komt gewoon helemaal niks bij, tenminste niet wat gelijkwaardig is of gelijk inzetbaar!...de supporters laten zich weer in de maling nemen, de beste spelers verkopen dan aan het einde het verhaal ophangen van ja we waren met die en die bezig maar het is net niet gelukt.. dit is het en hier gaan we het mee doen, en we vullen het op met talentjes uit de jeugd, laten ze dan bij Ajax hun doelstelling ook gelijk bijstellen en niet meer over kampioenschappen praten laat staan meetellen in Europa!.. want dat kan volgende week ook al voorbij zijn net als de CL, en zondag Groningen thuis.. Pfffffffffff het zal toch niet?..............
0 -2
Joseph
Cesar montes dus, we hebben amper 10 miljoen uitgegeven aan transfers tot nu toe en al 45 miljoen binnen deze periode, ik mag toch aannemen dat de transfersom het probleem niet hoeft te zijn, zelfde geldt voor Arana.

We kunnen ook best een keer te veel uit geven, de vorige transferperiode zijn we ook op een plus van 45 miljoen blijven hangen, dat is inclusief de aankoop van Neres..
1 -1
KevinDurant
rot op met je SciSports, blanke supremisten dat het zijn
0 -7
Boeckie
leg uit?
2 0
DS
Doe dan die Denis Vavro maar, echt zo'n Oostblok sluipmoordenaar ala Skrtl.
En dan Granqvist erbij voor zijn ervaring.
0 -1
makaveli
leuk artikel om te lezen. vraag me alleen af wat deze statistieken nou echt inhoudt. vind granqfist of hoe je et schrijft trouwens wel een leuke voetballer voor backup. ging wel eens mee naar FC Groningen met vrienden en hij was altijd goed! wel jaren geleden.
1 0
MarcNetto
Granqvist was indertijd erg goed in inschuiven, en scoorde regelmatig na dergelijke rushes. Ik vind dat een gebrek in dit Ajax, je moet of een inschuivende nummer 4 hebben (de Ligt doet dit soms maar niet het ideale type) of je moet dynamische vleugelspelers hebben. Nu hebben we geen van beide en daarom gaat de opbouw zo moeilijk.
0 0
Lazell
Sanchez heeft al aardig wat scoringskansen gehad. Niet inschuiven a la Vertonghen met de bal aan de voet, maar wel voor de goal komen in de laatste fase.
0 0
Kingoffdatoilet
Die Kirchhoff is zeker erg interessant en die Mexicaan ook. Ik zou ze beiden halen en dan Dijks alsnog kwijt proberen te raken. Als je Sanchez dan verkoopt en de Ligt op de bank zet en veel laat invallen en in de beker etcetera laat spelen kun je met Kirchhoff en Veltman centraal spelen. Dan heb je het Mexicaanse talent voor als je Veltman verkoopt. Laat je Viergever op linksback staan tot je een topper hebt gevonden en kun je die nieuwe Colombiaan als rechtsback opstellen. Dan heb je iets meer snelheid op de rechterflank en een sterk ervaren centrum. Daarnaast speelde Viergever vorig jaar erg goed als linksback dus dat zou voor een jaartje nog kunnen maar dan moet er wel een groot talent achter komen.
0 -1
afca95
Rob Wielaert
1 -2
afcklaasf
haal maxwell over om nog 1 seizoen bij ajax te ballen
1 -4
Jarl1989
Is gestooppptttttt!!!
4 -1
afcklaasf
no shit sherlock..ik zeg toch overhalen ofniet dan..en het was niet heel.serieus bedoeld
1 -3
Leviathan
Die gaat echt niet ineens weer voetballen. Ook niet erg fit lijkt me aangezien hij gestopt is
1 0
kleinedraaicirkel
Souttar onhaalbaar.
0 0
Qwibuss98
Is een linksback niet handig? Deze spelers zijn allemaal aantrekkelijk als Sanchez vertrekt, maar hebben, gok ik, nu meer behoefte aan een linksback.
2 0
Freddy
Kuffour
1 -1
robert R.
Welke verdediger je ook haalt, plan B en C zijn niet uut te voeren voor verdedigers.

Plan B: 3-4-3
Plan C: 3-3-4

Plan B is prima, mits goed uitgevoerd. Kreeg de indruk dat de spelers in het veld geen idee hadden wat ze moesten doen.

Plan C: kamikaze, onverantwoord en een tactische mispeer van jewelste. Je moet altijd proberen een meerderheid op het middenveld te houden. Die valt hierdoor weg en de gaten die daardoor vielen waren schrikbarend groot.

Maar, plan A, dat is het grootste probleem. Keizer lijkt zo gefixeerd te zijn op plan B, dat plan A verwaterd.
Het druk zetten ging de helft van de tijd mis. Dolberg vergat gedurig druk op Castro te zetten. Viergever en Dijks verdedigden passief en ons middenveld.... In balbezit stonden onze middenvelders te dicht bij elkaar en uit balbezit te ver uit elkaar.

Dat Dijks speelde was lachwekkend. En de man liet weer zien waarom hij tekort komt. Hij is een domme speler, leest het spel niet en komt daardoor nooit voor de man. Laat altijd zijn directe tegenstander aannemen en gaat dan pas wat ondernemen.

Ziyech was verschrikkelijk slecht, net als Younes. Ironisch dat hun de goal forceerde.

Ik vond VD Beek goed spelen en Dolberg nam elke bal weer perfect aan. Dat was niet normaal. De Ligt speelde ook goed, maar laat zich bij de 1-1 veel te makkelijk piepelen. Kluivert was ook zeer actief en heeft verdedigend Schone en de backs een paar keer uit de problemen geholpen.

Ik kan nog wel een uur lullen over gisteren. O o o wat maakte onze technische staf er een potje van. Door hun verloren we gisteren. Niet door Overmars.
0 0
Sjaakvaak
Die analyses op basis van feiten en statistieken zijn altijd heel interessant. Echter, met Riedewald zitten jullie er compleet naast wat betreft verdedigende aspecten. Goede voetballer? Ja. Maar geen verdediger. Speelde gisteren bij Crystal Palace ook weer een draak van een wedstrijd. Was zelf ook schuldig bij een tegengoal doordat hij gewoon bleef staan terwijl zijn tegenstander naar de bal liep en inkopte. Hoort gewoon niet in de verdediging thuis maar op het middenveld.
1 0
Runnerlex
klopt riedewald werd gisteren kinderlijk vast gehouden en opzij gezet..Echt telicht voor de pl .
0 0
Runnerlex
westerman terug halen..
0 0
Runnerlex
niks de selectie is rond..pfff
0 0
Simon1
De beste verdediger die Ajax is er een voor buiten het veld. Een die een echt Ajax hart heeft en de echte Ajax visie wilt uitstralen. Een verdediger die dus de ballen heeft om Overmars en Co onderuit te schoffelen en ze de deur te wijzen.
1 -1
AjaxIsrael
1 verdediger maar? Er moeten minstens 39 nieuwe spelers worden gehaald!
Paniek! Laat een Arabier Ajax overnemen NU! Overmars out!
0 0
Mart42
Flikker op met deze vraag......
1 -1
ram
Want? Jij bent happy met deze verdediging?

Of ben jij zo'n debiel die ergens heeft 'besloten' dat PSV een vuile koopclub is en dat Ajax niet mag kopen?
2 0
Mart42
Debiel moet je midden in mijn gezicht zeggen donderdag...... Heb gods gruwelijk de balen in van dat Ajax verloren heeft gisteravond en dan komt Ajax Showtime met z,n kut vraag. Tot donderdag debiel.......
0 -1
Ferd
Wat een debiele reactie
0 0
MarcNetto
Martje gaat compleet loco inderdaad, de grote vraag is of er al iets van ram vernomen is?
0 0
MarcNetto
Is er al meer duidelijk over deze beef? Gaan er klappen vallen morgen?
2 0
FlyingDutchMan
Roast beef
0 0