Stats: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?

NielsE, 16-04-2017 om 09:05, 65160 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar aankoop David Neres. Op basis waarvan heeft Ajax de buitenspeler gehaald, en wat waren de cijfermatige alternatieven?

Met de transfer van David Neres naar Ajax was een hoop geld, mankracht en interesse van de media gemoeid. De 19-jarige buitenspeler kwam voor een bedrag wat kan oplopen tot en met een luttele 15 miljoen euro over van het Braziliaanse Sao Paulo. Met deze zak geld had directeur spelersbeleid van Ajax, Marc Overmars, uiteraard ook andere keuzes kunnen maken. Ajax Showtime zette de mogelijke alternatieven op basis van potentie, een spelersprofiel en speciale voorwaarden wat betreft de haalbaarheid van een speler op een rijtje.

Er is voor gekozen om te selecteren op de volgende criteria: creatief, sterke dribbel, sterk in de combinatie, goed in de kleine ruimte en in staat om de achterlijn te halen en een goede voorzet te geven. Tevens zijn alle spelers die niet haalbaar zijn voor Ajax of bij een club spelen waarbij een overgang naar Ajax niet waarschijnlijk lijkt, buiten beschouwing gelaten.

Er worden een aantal dingen duidelijk als we naar de bovenstaande tabel kijken. Zo is Neres degene die de afgelopen zes maanden de meeste groei doorgemaakt heeft. Echter is de jongeling op dit moment dan weer niet degene met de hoogste potentie op dit moment. De eerste conclusie die dus wel getrokken kan worden, en dit wordt onderstreept door de huidige situatie van de vleugelspeler bij Ajax, is dat de Braziliaan voor de lange termijn is gehaald.

Opvallend is vooral de aanwezigheid van Jack Harrison in de tabel. De rechtsbuiten die speelde in de jeugdopleiding van Liverpool en Manchester United heeft iets meer potentie en heeft over de afgelopen zes maanden gemeten een hoger niveau dan Neres (SciSkill). Ook Diogo Goncalves stond naar alle waarschijnlijkheid op het lijstje van Overmars.

De scores van de spelers in de grafieken verschillen met de SciSkill-scores die de spelers krijgen in de eerder bijgevoegde tabel. Dit komt omdat de grafiek een momentopname is, de tabel is de SciSkill-score berekend over de afgelopen zes maanden.

Bovenstaand is de progressie van alle genoemde opties nog eens duidelijk uiteengezet. Hier is mooi te zien dat Neres de meeste progressie heeft doorgemaakt. Er zijn er een aantal spelers die gevaarlijk dichtbij komen. Met name Jack Harrison lijkt zich qua groei het beste te kunnen meten met de kersverse aankoop van Ajax. De jongeling heeft echter wel een korte terugval gehad, dit kunnen we dan weer niet terugzien bij Neres.

Om nogmaals te onderstrepen tot welke groep talenten Neres op mondiaal niveau behoort is de bovenstaande tabel bijgevoegd. Waar we eerder spelers aan het scouten waren voor Ajax, zijn nu al deze voorwaardes weggelaten. In de tabel staan dus de grootste talenten op dit moment op de vleugels. De jonge vleugelflitser doet dus op mondiaal gebied wat betreft potentie en groei in de laatste zes maanden met de besten mee.

Echter waren er ook nog een aantal andere goede opties waar Marc Overmars misschien nog nooit van gehoord heeft. Zo springt Raphael Veiga er in deze tabel vooral uit, alleen past deze speler niet in het spelersprofiel van een Ajax-buitenspeler. (Matcht niet met de volgende criteria: creatief, sterke dribbel, sterk in de combinatie, goed in de kleine ruimte en in staat om de achterlijn te halen en een goede voorzet te geven.) Tevens is deze speler met 21,8 jaar bijna twee jaar ouder dan dat Neres is. Vaak drijft dit de prijs van dit soort talenten flink op, en zodoende was deze optie waarschijnlijk onhaalbaar geweest voor Ajax. Dit naast het feit dat de 21-jarige buitenspeler dus niet een typische Ajax-buitenspeler is

Om vervolgens meer inzicht te krijgen in de daadwerkelijke betekenis van de cijfers is het belangrijk om vooral de potentiescore van Neres van context te gaan voorzien. De cijfers zien er in vergelijking met zijn meest talentvolle leeftijdsgenoten dus heel erg goed uit. De vraag is nu hoe zijn scores zich verhouden tot de gevestigde mondiale topspelers. Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan zien we een selectie van de beste spelers ter wereld die op een vergelijkbare positie spelen als dat Neres. Nu wordt die potentiescore van 118,9 van de jonge aankoop van Ajax ineens tastbaar en kunnen we hem wat betreft potentie vergelijken met zijn landgenoot Lucas. Dit omdat de potentiescore van beide heren dicht bij elkaar liggen. Het niveau van de afgelopen zes maanden (SciSkill) ligt natuurlijk nog wel ver uit elkaar.

Uiteraard is de potentiescore een indicatie, en zal deze score nooit exact gehaald worden. Echter geeft dit wel een goede indicatie en kunnen we zodoende de gedachtegang achter het halen van de Braziliaanse vleugelspeler voor zoveel geld iets meer doorgronden.

Conclusie:
Wat het daadwerkelijke niveau van David Neres over acht jaar zal zijn blijft uiteraard koffiedik kijken. Zo zijn er een heleboel factoren die meespelen in het proces van het worden van een ‘top’ of een ‘flop’. Wat we wel kunnen concluderen is dat Neres op dit moment mondiaal tot de grootste talenten op zijn positie behoort. Zodoende is het logisch te noemen dat Ajax flink de portemonnee heeft getrokken voor de vleugelspeler. Uiteraard waren er ook nog een aantal andere opties die interessant waren voor Overmars, maar deze waren niet van een dusdanig hoger niveau dan Neres dat we nu al kunnen spreken over een verkeerde beslissing. De kans lijkt in ieder geval heel erg groot dat we op de lange termijn erg veel plezier gaan beleven aan de nog wat ingetogen Braziliaan.

Door Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Wat een onzin allemaal, als een speler een (zware) blessure oploopt, kloppen de statistieken al niet meer.
1 -3
NoPants
Onzin. Op dit moment heeft een speler een score en een potentie. Een zware blessure kan die scores aanpassen, maar dat doet niks af aan de scores op dit moment. ("Mijn auto gaat van 0-100 in 5 seconden, en haalt maximaal 300km/h" "Wat een onzin, na een zwaar ongeluk gaat hij maximaal nog 100km/h!" Snap je?)
0 0
geronimo
Indrukwekkend allemaal maar hier doen we niets mee
0 -1
Am*dammer
Het is allemaal leuk en aardig dat er mss spelers zijn met meer potentie,.. maar die kosten ook gelijk een klap meer.. je neemt een afgewogen gok met Neres.. maar das toch altijd zo?
0 -1
JanTa
Wat een gezemel met al die statistieken. Ik wist niet dat je goede cijfers wiskunde moest hebben om te kunnen voetballen.
2 -4
ram
Dit is waarschijnlijk één van de domste opmerkingen ooit gemaakt op deze site.
2 0
31xAjax
Allemaal leuk en aardig die statistieken maar weet je wat je er mee kunt? Helemaal niets!!

Ajax heeft nu 3 zuid amerikanen gehaald voor, naar nederlandse begrippen, behoorlijke prijzen. Daarvan gaat er iig 1 slagen zoals het er nu uit ziet. Voor 1 is het zeer twijfelachtig en voor Neres is het afwachten.

Obv de beelden die we hebben gezien voor hij gekocht werd is er geen reden tot optimisme. Waar zijn de beelden met doelpunten en assists?

Maar zijn entree is vooralsnog hoopgevend, al zal het met name afhangen of zijn medespelers in zijn combinatievoetbal meekunnen. Want hij gaat heel vaak voor de 1-2 waarbij hij goede hij goede loopacties maakt, iets wat goed bij het Ajaxvoetbal past. Maar de combinaties worden helaas niet afgemaakt of begrepen.

Als dat wel gaat gebeuren wordt hij goed voor 10-15 goals en ook dat aantal assists....
2 -2
altijdwelwat
Blijft toch teveel natte vinger werk in mijn optiek, de ontwikkeling van een speler is van zoveel aspecten afhankelijk dat is niet te vangen in een grafiek. Als dit soort grafieken zouden kloppen hoeft geen club meer een miskoop te doen. En het aantal miskopen ligt nog altijd hoger dan het aantal topaankopen.
2 -1
CPLP
Mooie eigen samenvatting van wat ook al in de conclusie staat...
1 0
afcas
ja en als je dat in de conclusie zet kun je toch eigenlijk gewoon direct stoppen met deze rubriek?
0 -1
Afstandsschot
Met recht een leuk artikeltje om te lezen. Of het allemaal uitkomt, moet natuurlijk nog maar eens blijken. In ieder geval leuk dat Ajax Showtime af en toe met dit soort stukken komt!
6 -1
afcas
vind je? ik vind het nogal onzinnig om zulke topics te maken wanneer je continue in de conclusie moet zeggen dat de getoonde eigenlijk helemaal niks zeggen en dat het "altijd afwachten is". al die statistieken zijn zo nietszeggend zonder de juiste context en dat is niet mogelijk omdat iedere voetballende situatie anders is dan de ander...
0 -2