Stats: Ajax heeft goud in handen met Sánchez

NielsE, 02-05-2017 om 16:00, 49921 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere week een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar Davinson Sánchez, de steunpilaar van Ajax in het centrum van de verdediging.

Davinson Sánchez kwam in de zomer van 2016 van Atlético Nacional over naar Ajax. De robuuste verdediger van twintig jaar kostte zo’n vijf miljoen euro en tekende een contract tot medio 2021. Vervolgens ontwikkelde de jongeling zich tot een ware publiekslieveling, maar hoe goed is Sánchez daadwerkelijk? En waar ligt zijn plafond? Ajax Showtime zocht het uit.

Wanneer we kijken naar het niveau van Sánchez op basis van de SciSkill index hebben we het over een bepaalde score. 'De SciSkill Index is een methode om het huidige niveau en het potentiële niveau van een speler in te schatten. De index is gebaseerd op resultaten (doelpunten voor en doelpunten tegen), het niveau van de tegenstander, het aantal gespeelde minuten, het aantal wedstrijden in een bepaalde periode (hierdoor wordt er rekening gehouden met afwezigheid door bijvoorbeeld blessures), de positie van de speler op het veld en het niveau van de competitie. Dit alles wordt elke keer als een speler een wedstrijd speelt geüpdate', zo luidt de uitleg. Een getal dat wordt gehangen aan prestaties dus.

Om deze score te berekenen, wordt er gekeken naar specifieke facetten: 'Goals tegen rating, Goals voor rating, defensieve contributie, aanvallende contributie en de rating van de competitie. Defensieve spelers zullen een hogere defensieve contributie en een lagere aanvallende contributie hebben. Terwijl het tegenovergestelde uiteraard geldt voor aanvallend ingestelde spelers. Dit betekent dat als de defensieve contributie van een speler hoger is en zijn team een doelpunt tegen krijgt, dit meer invloed heeft op zijn individuele score.' Hieronder de eerste namen:

In de bovenstaande tabel wordt een selectie van spelers getoond die geselecteerd zijn vanuit de SciSkill index database. De spelers (centrale verdedigers) zijn geselecteerd op basis van gelijkende SciSkill index waarden als van Davinson Sánchez. Dit is dus het niveau wat de spelers op dit moment hebben. Op basis van zijn SciSkil score op de SciSkill index zijn er slechts zes spelers in de wereld (onder 21,9 jaar, dus maximaal een jaar ouder dan de Ajacied) met een hogere score. Hiervan zijn twee spelers meegenomen in de bovenstaande tabel.

Sánchez heeft het gehele seizoen al een basisplaats bij Ajax, speelde Europa League maar speelde bij zijn oude club ook al op niveau (onder andere de finale van de Copa Libertadores). De potentiescore is de verwachte maximale SciSkill rating van een speler op 28- jarige leeftijd. Deze rating is bepaald op basis van het verloop van de SciSkill van de meest talentvolle voetballers onder de 25 jaar. In het geval van de potentiescore weegt het mee dat je onder bepaalde weerstandsfactoren (sterke tegenstanders in sterke competities) veel minuten maakt en positief bijdraagt aan het teamresultaat op jonge leeftijd.

Ook wat betreft de potentie van de jonge Sanchez is hij één van de besten ter wereld, zo blijkt. Alleen Jesús Vallejo, Andreas Chirstensen en Malang Sarr hebben op dit moment een hogere potentie dan onze Colombiaanse mandekker. Dit zijn bovendien slechts kleine verschillen en aangezien de potentiescore uiteraard slechts een indicatie is, kunnen we toch wel stellen dat Sánchez tot één van de meest talentvolle verdedigers ter wereld behoort op dit moment.

In de bovenstaande tabel wordt een selectie weergegeven van spelers (centrale verdedigers) die zijn geselecteerd op basis van gelijkende groei over de afgelopen zes maanden op de SciSkill index ten opzichte van Sánchez. En ook in deze grafiek zijn er slechts zestien spelers in de wereld (onder 21,9 jaar, dus maximaal een jaar ouder dan de Ajacied) met een hogere groei. Een selectie van meer bekende spelers met een vergelijkbare groei zijn opgenomen in de tabel. Het is met name de sterke ontwikkeling die Sánchez momenteel doormaakt dat hem hogere SciSkill waarden en een hogere potentie waarde wordt toegedicht.

Afsluitend kan Sánchez ook op basis van verdedigende statistieken tegenover zijn collega’s in de Eredivisie worden vergeleken. De duidelijke cijfers:

Sánchez, de Ligt en Botteghin hebben een gelijk aantal intercepties per negentig minuten. Het is opmerkelijk dat de Ajacieden ook hoger op het veld intercepties hebben waar de Feyenoorders dit met name in en rondom de eigen ‘zestien’ hebben. Met name Sánchez onderschept passes op de aanvallende helft (1,5 intercepties per 90 min). Concluderen kunnen we dus dat de Colombiaanse mandekker dus vaak doordekt naar voren.

Als er gekeken wordt naar de verdedigende duels, dan gaat Sánchez er net wat minder per negentig minuten aan in vergelijking met  De Ligt. Beide spelers gaan er respectievelijk 1,4 en 1,7 aan op de aanvallende helft en zijn hier met 76% en 79% beide ongeveer even effectief. Feyenoorders Botteghin en van der Heijden gaan met 1,2 en 0,6 op de aanvallende helft minder duels aan, waar het totaal aantal van Botteghin gelijk is aan die van de Ajacieden.

Opvallend is ook dat de Feyenoorders wat vaker uit de as van het speelveld de verdedigende duels aangaan in vergelijking tot de Ajacieden. Wat betreft luchtduels (ook aanvallende duels) zijn er weinig grote onderlinge verschillen. In absolute zin gaat de Ligt het vaakst een luchtduel aan en is daar ook het meest succesvol in. Botteghin is aanvallend gezien (vijandelijke ‘zestien’) het meest actief met 1,5 luchtduels per 90 minuten, gevolgd door Sánchez (0,7) en de Ligt (0,9). Ook hier volgt van der Heijden op geruime afstand.

Kijkend naar het aantal passes valt op dat de Ajacieden meer passen dan de Feyenoorders. De Feyenoorders kiezen juist weer vaker voor een pass over lange afstand, de Ajacieden dus, naar verhouding, vaker voor een pass over korte afstand. Het succespercentage is nagenoeg gelijk. In absolute zin lijkt het aantal passes niet erg te verschillen, maar opvallend is dan juist het aantal passes dat op de aanvallende helft wordt gespeeld. Sánchez (17,9 per 90 min) en de Ligt (22,5) passen veel meer op de aanvallende helft dan de Feyenoorders (respectievelijk 10,5 en 11,5).

Uiteraard ligt dit voor een deel in de verschillende speelstijlen van de clubs. Als gekeken wordt naar de aanvallende dribbels en aanvallende duels dan valt op dat Botteghin met name in absolute zin achterblijft bij zijn drie collega’s in deze vergelijking. Van der Heijden bleef op gebied van de verdedigende statistieken juist achter bij zijn drie collega’s. De Ajacieden lijken completere verdedigers dan hun collega’s bij Feyenoord en zijn beiden slechts pas aan hun eerste jaar in de Eredivisie bezig en ook nog eens aanmerkelijk jonger.

Conclusie:
Als we alle statistieken die we gepresenteerd hebben gekregen bekijken, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat Ajax met Sánchez goud in handen lijkt te hebben. Niet alleen op het gebied van groei in de afgelopen zes maanden en potentie scoort Sánchez in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten goed, maar ook als we kijken naar het niveau van de jongeling op dit moment. Vaak moet Ajax kiezen voor een compromis als het een talent koopt. Een hoog niveau op het moment van schrijven gaat vaak gepaard met een lagere potentiescore. Een wat lager niveau op het moment van schrijven gaat dan vaak weer gepaard met een hogere potentiescore. Dit heeft te maken met het feit dat spelers die beiden hebben (een hoog niveau op jonge leeftijd én een hoge potentiescore) vaak weggekaapt worden door de kapitaalkrachtige clubs. Sánchez lijkt hier dus een uitzondering op de regel en we kunnen alleen maar stellen dat Marc Overmars puik werk heeft geleverd.

Een transfer van Ajax naar een buitenlandse topclub in de toekomst lijkt tot de mogelijkheden te behoren. SciSports analyseerde alle Europese topclubs en kwam tot de conclusie dat  op basis van de ontwikkeling van zijn SciSkill waarden en een korte speelstijl-analyse Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Barcelona, Chelsea en AC Milan geschikte clubs voor Sánchez lijken. SciSports voerde eerder al een dergelijke analyse uit voor het management van Memphis Depay, zodoende maakte de buitenspeler deels op basis van die analyse de overstap naar Olympique Lyon.

Door Niels Engelman (@nielsengelman | n.engelman@ajaxshowtime.com)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jandoedel
De clubs zullen deze zomer al voor hem in de rij staan. Hoop dat ze er bij Ajax op hameren dat het voor zijn ontwikkeling het beste is om nog een jaar te blijven.
0 0
mdeV
Sanchez voor niet minder dan 50 miljoen weg doen
0 0
pinballmagic
Herstel.
Niet weg doen
0 0
Ajax4life16
Het kan aan mij liggen, maar ik zie (veel) meer potentie in de Ligt dan in Sanchez. Vergeet niet dat de Ligt pas 17 jaar oud is en al gemakkelijk mee kan in de Eredivisie. Deze potentie scores slaan uberhaupt helemaal nergens op. Potentie kan je niet zo perfect voorspellen.
2 0
3*stars*3
Als Sanchez vertrekt, hebben we zijn vervanger al in huis en dat is een groot voordeel.
0 0
Vreker
Ja dat dacht ik eerst ook maar dit zijn voor een groot deel statistieken van de ligt in de JL.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Die cijfers over intercepties e.d. zijn natuurlijk leuk en nuttig, maar dat SciSkill- en Potentiegebeuren heeft alleen maar de geur van wetenschap, zonder dat er wetenschap achter zit. Bedrieglijk.
0 -1