Kweekvijver: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)

door BvdPloeg 14

Kweekvijver: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)

door BvdPloeg 14

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Frenkie de Jong gaat weg, de kans dat Matthijs de Ligt blijft is volgens Erik ten Hag 'nul procent' en Hakim Ziyech, Dusan Tadic en David Neres doen hun best om zich in de spotlights te spelen. Ajax blijft na dit jaar over met een bak geld en een gehandicapte selectie. Maar niet getreurd: er komt ook een heel fijne jeugdlichting aan.

Een dag nadat Ajax van Juventus won, is de club op de achtergrond al bezig met nieuwe spelers. Maar wie dit seizoen naar De Toekomst gaat, ziet ook dat we ons voor de lange termijn geen zorgen hoeven te maken. Er komt weer zo'n fijne periode aan waarin het aantal spelers met de potentie om het eerste te halen niet op één hand te tellen is.

Ik heb dit seizoen al vaak kritiek gehad op Ajax O19, maar wie goed heeft opgelet, merkte ook dat dit alleen rond de Youth League het geval was, als de ploeg vooral uit spelers vanuit Jong Ajax bestond. De oorspronkelijke O19 is namelijk een ploeg met potentie. Het is wisselvallig, piepjong, maar oh zo goed. Als de spelers het op hun heupen hebben, is er geen ploeg tegen opgewassen. En dat terwijl zes spelers uit de vaste basiself nog B-junioren zijn.

Oranje O17 = Ajax O19

Het is geen verrassing dat Oranje O17 overloopt met spelers van Ajax. Anass Salah-Eddine, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar, Brian Brobbey, Sontje Hansen en vanuit Ajax O17 onder meer ook Neraysho Kasanwirjo. Het is het geraamte van Ajax O19, en de ploeg die in mei topfavoriet is voor de Europese titel met Oranje. Het extreme doorschuiven bij Ajax komt in de O19 bij elkaar. Ik vind het geen verrassing dat de ploeg meteen een tandje minder was tegen PSV (0-1 verlies) toen er twee uit die Oranje O17-ploeg ontbraken. Ünüvar en Salah-Eddine waren geschorst.

Die twee zijn na de winterstop doorgeschoven en hebben de O19 naar een hoger niveau getild. Er is geen ploeg in de jeugd van Ajax waar de bal voorin zo snel van voet naar voet gaat als in dit elftal. De spelers wisselen van posities, hebben gevoel voor ruimte, spelen met de neus naar voren en hebben allemaal een bovengemiddelde basistechniek. Het begint bij architect Taylor, daarna komen schakels Ünüvar en Hansen in een vrije rol vanaf de flanken in hun kracht en Brobbey is de kapstok en doelpuntenmaker.

Ajax O19 het offensief, O17 de defensie

Het zijn veelal juist die spelers die in het Paasweekend ook van de partij zijn als Ajax O17 meedoet aan de Future Cup. Alleen Brobbey zal er niet bij zijn, maar ook dan wordt het de sterkste selectie ooit voor de Amsterdammers; die durf ik wel aan. Want waar O19 vooral aanvallend zoveel kwaliteit heeft, daar ligt de kracht van Ajax O17 juist in de achterste linie. Devyne Rensch en Kasanwirjo vormen een modern centrum: ze kunnen allebei bovengemiddeld goed voetballen, ze zijn snel en kunnen verdedigen. Ze kregen pas tien goals tegen in dertien competitiewedstrijden na de winter.

Toen het een aantal weken stroef liep met de O17 in de maanden januari en februari, werd er in ieder geval zelden verloren, mede ook door rechtsback Solomon Bonnah en doelman Calvin Raatsie, die op jonge leeftijd ook al zo betrouwbaar zijn. Nu spits Jaymillio Pinas terug is, Dillon Hoogewerf weer ritme krijgt en middenvelder Ian Beelen na een lastige periode weer ontzettend goed speelt, komt alles samen. Ajax O17 staat na een knappe serie overwinningen bovenaan, met nog één duel met directe concurrent Groningen op het programma.

Geld moet rollen, daarna komt talent

De Future Cup brengt de twee krachten van O17 en O19 samen. Of nou ja, eigenlijk brengen Ajax O17 en O19 samen de ploeg van Oranje O17 bijeen. Deze lichting uit 2002 en 2003 biedt de jeugdvolger hoop voor de toekomst. Hoop in een tijd waarin de Ajax-fan al zo verwend wordt. Maar waar dit vandaag de dag vooral nog vanwege aankopen van buitenaf het geval is, daar moet dat over twee of drie jaar weer vanwege de jeugdopleiding zijn. Want laten we eerlijk zijn: Noussair Mazraoui was de laatste jeugdspeler die echt doorbrak vanuit de jeugd richting een basisplaats. Matthijs de Ligt en Donny van de Beek doen al wat langer mee.

Met de jeugdlichtingen van de afgelopen seizoenen wilde het om meerdere redenen niet altijd vlotten, dus de koopkracht van Ajax was niet zo gek. Carel Eiting en Vaclav Cerny kennen vertraging door blessureleed en dan was er nog het drama rond Abdelhak Nouri. Marc Overmars is druk bezig geweest met de contracten voor eigenlijk de volledige lichting uit 2002. Als Ünüvar zestien wordt, zal een verbintenis waarschijnlijk snel volgen. De basis is zodoende gelegd om de koopkracht over twee of drie jaar ietwat terug te schroeven, want dan moet er ruimte worden gemaakt voor wat eraan komt.

Wie maakt het waar? 

De laatste loodjes wegen het zwaarst, dat weet ik. Er zullen nog jeugdspelers afhaken, omdat ze die laatste stap net niet kunnen maken, om wat voor reden dan ook. Alle genoemde spelers moeten ook zeker nog stappen maken. Het is soms nog te vrijblijvend en te wisselvallig op vijftien en zestienjarige leeftijd. Maar als niet minimaal vier of vijf spelers uit de Ajax O17 van de komende Future Cup het eerste halen, dan eet ik mijn schoen op.

De club heeft in dat opzicht de toekomst, oftewel de Future (Cup). En dan te bedenken dat Ajax in de tussentijd met onder meer Noa Lang, Sergino Dest, de broertjes Timber en Ryan Gravenberch nog genoeg echte producten uit de jeugdopleiding heeft om naar uit te kijken. Geniet zodoende nog even van wat er nu op het veld staat in de ArenA, maar besef ook: na komende zomer blijft er genoeg om van te watertanden.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg
Deel 16: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde
Deel 17: Jong-talent vooral blok aan het been
Deel 18: Wie grijpt de erfenis van Ünüvar?

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.