Kweekvijver: Gretig op weg naar Ten Hag

BvdPloeg, 28-11-2018 om 08:00, 10029 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De wedstrijd tegen AEK Athene O19 was dinsdagmiddag niet echt een uitdaging, dus moest het bij de spelers uit de innerlijke motivatie komen. Het was niet toevallig dat de drie spelers die de laatste weken al eens aan het eerste roken, in Griekenland het best uit de bus kwamen. Zijn zij klaar voor een volgende stap?

Kenneth Taylor 

De 16-jarige linkspoot kwam recent nog aan bod in deze rubriek in een interview met zijn oud-trainer Willem Weijs. Daarin vertelde de jeugdtrainer van NAC Breda O19 dat Taylor heel compleet is en dat hij snel stappen kan gaan maken. In Athene kwam het zoveelste bewijs dat het snel kan gaan met de blonde middenvelder. Hij werkte tegen AEK hard, hij won zijn duels en hij was sterk aan de bal. Zijn goal, de 0-8, was de mooiste van de wedstrijd.

Maar vooral de houding in het veld van Taylor valt op. In zijn eerste test in de Youth League tegen Benfica keek hij nog wat om zich heen door alle indrukken, tegen AEK bepaalde hij het tempo. Met een fijne pass en een prima dribbel stond hij aan de basis van de 0-1 en 0-2. Daarna ging hij op zoek naar een doelpunt. Na iedere poging die doel miste, volgde gezonde frustratie. Het moest en zou gebeuren; dat liet de dreun waaruit de 0-8 kwam wel zien. 

Taylor trainde reeds met het eerste elftal mee en mocht zich bovendien al laten zien aan Erik ten Hag in een oefenwedstrijd. In de competitie van de O19 haalt hij wekelijks een goed niveau, dus lijkt hij nu al klaar voor de volgende stap. Dan kan hij, zoals aangekondigd in een interview op Ajax.nl, zijn maatje Ryan Gravenberch sneller achterna dan misschien wel verwacht.

Quinten Timber

Jurriën en Quinten Timber zijn bezig aan een ijzersterk seizoen, maar vooral Quinten viel in de wedstrijd tegen AEK op. Als controleur of als aanvallende middenvelder; hij wint zijn duels, kan fungeren als stofzuiger, maar brengt zoals gezegd ook voetballend steeds meer. Hij draait het liefst naar voren open, hij is balvast en hij heeft oog voor de combinatie. Tegen AEK zorgde hij op die manier steeds weer voor een overtal op het middenveld en was hij onzichtbaar toch zichtbaar.

In de competitie kwam hij ook meermaals als aanvallende middenvelder aan de bak en daar komt hij rond de zestien meer uit met zijn dribbels. Nu bewijst hij ook een verbindingsspeler te kunnen zijn. Enric Llansana toonde als zijn invaller aan dat ook hij die positie goed kan invullen, maar Timber lijkt een stapje verder in de pikorde. Zo maakte hij reeds zijn debuut bij Jong Ajax, net als Taylor.

Het kan niet anders dan dat er snel meer minuten gaan volgen in de Eerste Divisie, want als Timber ook in de grootste wedstrijden van O19 dit niveau laat zien, dan moet hij uitgedaagd worden. Ten Hag zag hem al van dichtbij op het trainingsveld, ik ben vooral heel benieuwd of hij gezien heeft wat ik vooralsnog in de wederhelft van Jurriën zie.

Nicolas Kühn

De derde en laatste uitblinker bij Ajax was de Duitser, die in de Youth League iedere keer weer Ajax bij de hand neemt. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Benfica had hij het echt lastig, maar kwam hij er na rust doorheen. In een stijl á la Vaclav Cerny zorgt hij altijd voor dreiging, in Griekenland was hij duidelijk een maatje te groot.

Het was soms wat vernederend om te zien hoe makkelijk hij dribbelde, versnelde én scoorde. Zes goals in vier wedstrijden; dat is geen verkeerd gemiddelde. Bij Jong Ajax schiet het gek genoeg nog niet echt op met de speeltijd. Pas drie keer begon hij in de basis, twee keer viel hij in. Kennelijk kan hij Michael Reiziger nog niet overtuigen en toont hij niet wat hij in de Youth League laat zien. 

Misschien een stapje overslaan? Ten Hag is wel gecharmeerd van types zoals Kühn en hij heeft er in het 4-2-3-1-systeem alle ruimte voor. Met Cerny en misschien ook Noa Lang en Dennis Johnsen is er genoeg concurrentie vanuit de beloften voor de erfenis van Hakim Ziyech, David Neres en Dusan Tadic. Als Kühn het veld blijft opvreten en zo gretig de Youth League blijft benaderen, dan doet hij ook zeker een gooi naar de ArenA.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ProfessorX
Een speler blinkt uit als hij :

A een geweldige speler is die steeds minimaal een 7 scoor .
B geweldig kan spelen dmv de spelers die rond om hem spelen en hier strook het met Jong Ajax namelijk mindere spelers .

De hype moet naar beneden bijgesteld worden , want zo lijkt het net of elke 16 , 17 , 18 ,19 , 20 jarige al in het 1e moet spelen .
1 0