Kweekvijver: Llansana ontbrekende sleutel

BvdPloeg, 05-11-2018 om 14:55, 14223 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O19 zat lang een beetje in de shit dit seizoen. De ploeg van John Heitinga speelde weliswaar in bepaalde fases van wedstrijd best prima, maar overtuigend was het zelden. In verschillende systemen en met allerlei spelers werd geprobeerd om vastigheden te vinden. Dat lukte pas twee weken geleden; niet toevallig bij de rentree van verbindingsspeler Enric Llansana.

De 17-jarige middenvelder, geboren in Spanje, kwam voor het laatst in actie op 1 september, toen Ajax een keurige 0-3 zege boekte bij Willem II. Na de interlandperiode was hij plots van het wedstrijdformulier verdwenen. Llansana raakte geblesseerd aan de enkel en moest uiteindelijk anderhalve maand toekijken. Niet voor het eerst, overigens; Llansana kende afgelopen jaren vaker pijntjes. 

Ajax O19 won in de tussentijd zijn wedstrijden wel in de Eredivisie en ook AEK Athene werd eenvoudig opzij gezet. Toch waren de reacties langs de lijn lang niet altijd positief. Het spel was regelmatig wat stroperig en Heitinga koos niet voor niets bijna wekelijks voor een andere line-up. Liam van Gelderen zorgde als rechtsback voor vastigheid, Sergino Dest bleek een uitkomst als linksbuiten en Brian Brobbey deed lekker zijn ding. Verder was het puzzelen.

Het was dan ook geen verrassing dat Heitinga meteen een beroep deed op Llansana toen de rechtspoot twee weken geleden zijn rentree maakte in de selectie in de uitwedstrijd bij Sparta. De wedstrijd bij de koploper was een serieuze test, nadat Ajax in de competitie twee keer op rij had gemorst tegen AZ (3-1) en FC Groningen (1-1). Daarnaast was de wedstrijd in de Youth League tegen Bayern München ondanks het 2-2 resultaat ondermaats.

In Rotterdam liep Ajax wel. Na een uur stond het 0-4 in Rotterdam, niets aan het handje. Llansana speelde tegen Sparta, net als tegen Willem II, als libero en zorgde daarmee voor balans. Zaterdag tegen NEC O19 speelde hij een cruciale rol in een eenvoudige middag. Ajax had veel meer voetballend vermogen in de as van het veld, met Llansana voor het eerst dit seizoen in de rol die hij het liefst heeft; als controleur.

Op die positie maakte hij bij Ajax O17 vorig seizoen echt grote stappen en in de voorbereiding op dit seizoen ging hij bij de O19 vrolijk verder. Hij verovert ballen en is fel in de duels, hij staat altijd in positie, hij is sterk in de lucht en aan de bal is hij de rust zelve. Het liefst gaat alles vooruit, maar met Kenneth Taylor en Quinten Timber naast hem levert hij ook met alle liefde de bal snel in. Hij laat anderen beter voetballen, maar kan ook zelf iets creëren. 

Tegen NEC O19 was het zeker nog niet foutloos, ook niet zo gek na een tijdje afwezigheid. Wat wel duidelijk werd, is dat Llansana geen eendagsvlieg was in Ajax O17. Hij is achterin een libero die voor voetbal zorgt, maar als controleur op het middenveld is hij een verbindingsspeler die iedere ploeg nodig heeft. Hij vult het in zoals Daley Blind dat doet in het eerste, en ook daar word ik iedere keer weer blij van. Ik hou van creatieve mensen, maar kan ook genieten van een stille kracht. Misschien ligt daar ook wel het punt waar Llansana aan kan werken; hij mag nog veel meer zijn stempel drukken met zijn kwaliteiten. 

En de vraag is nu? Kan hij het ook op het allerhoogste niveau? Met Benfica-uit op komst ligt de kans er, al is de vraag of Heitinga hem dan wil en mag opstellen. Vanuit Jong Ajax zullen er weer veel spelers worden teruggehaald, dus hoeveel plek is er over in het elftal? Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat Heitinga zelf het liefst iedere wedstrijd start met de ogenschijnlijk ontbrekende sleutel bij het vlaggenschip van de jeugdopleiding. Iedere trainer zou blij moeten zijn met een spelers als Enric Llansana.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WantAmsterdam
Ben het met de andere Ajacieden eens, niet de meest opvallende speler, maar maakt denk ik je team zoveel beter, zag je ook bij de oranje o17 op het EK, een speler als LIansana, een verbindingsspeler, die de opbouw kan verzorgen en door slimme keuzes veel ballen kan veroveren, zo’n speler kan goud waard zijn, vooral als een Burger op zijn positie speelt...
Zelfde bij o19, zoals Nourivdbeek al zei, je merkt gelijk het verschil, hele goeie speler lijkt dat te zijn
1 0
willieovertoom
Yes! Mooi stuk. Al jarenlang een van mijn favoriete spelers.
3 0
AjaxPassion
Denk je dat hij het uiteindelijk ook op een aantal niveaus hoger kan? Want Ajax 1 is nog wel een stapje of 4/5 hoger dan Ajax A1. Zeker het Ajax van dit moment...
0 0
trodat4030
Dat kan alleen de tijd uitwijzen. Er zijn zoveel factoren die roet in het eten kunnen gooien.. wie is tzt de trainer en wat verwacht die op die positie, wie zijn z’n concurrenten, blijft hij blessurevrij, hoe is z’n ontwikkeling in Jong, kiest de trainer in Jong idd voor hem of toch een ander, enz enz.. Maar op voorhand zijn alle ingrediënten aanwezig om te slagen. Althans, dat vind ik.
3 0
Web
Deze speler maakt je echt beter, het is niet alleen een goede speler, maar maakt een ploeg beter, sommige spelers hebben dit.
3 0
NouriVandeBeek
Taylor en LLansana geven de O19 zoveel meer voetballend vermogen. Toen ze allebei geblesseerd waren zag je dat heel duidelijk aan het spel. Ik zie ze ook veel liever spelen dan Ekkelenkamp.
5 0
WantAmsterdam
Inderdaad, veeeeel meer potentie
0 0
KajanoKlaassen
Llansana is een speler met zeer grote potentie. Zou zeker in een Busquets rol kunnen groeien in Ajax 1
6 0