Kweekvijver: Kühn geeft Ajax O19 vleugels

BvdPloeg, 01-10-2018 om 13:10, 19762 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij loopt al bijna driekwart jaar rond op De Toekomst, maar Nicolas Kühn heeft sinds de start van dit seizoen een ware transformatie ondergaan. Mede dankzij meer speeltijd, ritme en vertrouwen geeft hij Ajax O19 al enkele weken vleugels.

Kühn is nog altijd maar achttien jaar oud, we zouden het haast vergeten. Hij rook toch al aan het eerste elftal van RB Leipzig toen hij daar werd overgenomen door Ajax. De Amsterdammers betaalden miljoenen en Kühn sloot meteen aan bij Jong Ajax. 'Een groot talent, met een fantastische techniek, die ook heel makkelijk kan scoren', hoorden we Michael Reiziger begin dit jaar nog zeggen.

Daarna werd het stil. Door een spierblessure keek Kühn eerst drie maanden toe, alvorens hij bij Jong Ajax nog vijf keer mocht opdraven als invaller. Hij speelde welgeteld honderd minuten. Dat zal vast en zeker te maken hebben gehad met de titeljacht van Jong, Reiziger gaf in zijn opstellingen even geen cadeautjes meer weg. Nieuwelingen met weinig wedstrijdritme kwamen even niet in de plannen voor.

Kühn gooit schroom van zich af

Maar ook Kühn zelf kon nog niet echt potten breken. Als hij speelde, was het was onwennig. Hij wilde zich graag laten zien, maar er lukte weinig. De drie wedstrijden met Ajax O19 boden ietwat uitkomst. Kühn scoorde drie keer, maar kreeg vervolgens ook daar de kans niet meer om te spelen en ritme op te doen. Bij Duitsland O18 speelde hij eind april en begin mei zijn laatste twee duels. In twee keer negentig minuten was het drie keer raak.

Het was misschien wel een voorbode voor wat komen ging want Kühn heeft de schroom ogenschijnlijk van zich afgegooid. Hij trainde al meermaals met het eerste mee en begon eenmaal in de basis bij Jong Ajax. Hij kwam echter pas los toen Ajax eindelijk inzag dat een stapje terug soms voor twee stappen vooruit zorgt. Kühn werd mede vanwege de Youth League naar Ajax O19 gestuurd en daar kan hij zijn ei kwijt. John Heitinga liet hem in de laatste vier wedstrijden starten en daarin scoorde hij drie keer. Maar belangrijker dan dat: hij speelde ontzettend goed.

Kühn speelt in de O19 doorgaans vanaf rechts en krijgt daar veel vrijheid om te dribbelen en te doen wat hij het beste kan. Hij is razendsnel, passeert makkelijk, hij heeft oog voor de combinatie en hij is koel voor de goal. De wisselwerking met spits Brian Brobbey is bovendien een interessante. Kühn komt graag naar binnen en kan de bal altijd bij Brobbey kwijt. Maar tegen AZ O19, afgelopen weekend (3-1), liet hij ook zien dat hij vanaf links buitenom kan en een voorzet kan geven. Dubbele mandekking is daarbij geen probleem; Kühn start en is gevlogen. 

Kühn een uitkomst voor Ajax O19

Jong Ajax bleek nog niet zijn podium, bij O19 krijgt Kühn weer kleur in zijn gezicht. Met een dubbel programma in de competitie en de Youth League is het te hopen dat Ajax hem lekker laat waar hij nu is. Kühn is namelijk ook een uitkomst voor Ajax O19, dat het seizoen vleugellam begon. Sergino Dest speelde al meermaals aan de buitenkant, maar dit lijkt uit nood geboren. Eros Maddy, Szabolcs Schön en Venitchio Sint krijgen nog niet het vertrouwen van Heitinga. Sontje Hansen blijft geen vleugelspeler en speelt veel beter in de punt of kort erachter. En Kenneth Taylor was slechts een verkapte rechtsbuiten die vooral op het middenveld terecht kwam als hij met rugnummer 7 begon. Kühn geeft O19 zogezegd vleugels, letterlijk en figuurlijk.

Na de wedstrijd tegen PSV O19 (4-2) kwam ergens de treffende vergelijking voorbij met Vaclav Cerny. Niet zo gek als razendsnelle linkspoot met een actie. Ook de route van Cerny kan als voorbeeld dienen voor Kühn. Ook Cerny werd snel gebracht, misschien iets te snel, en belandde nog een tijdje in O19. Ook Cerny kende zoals Kühn tegenslag met blessureleed. Maar ook Cerny was en is net als Kühn een toptalent dat met vertrouwen en wedstrijdritme iedere ploeg beter kan laten voetballen. Met enige vertraging blijken die twee miljoen euro misschien toch niet zo'n slechte investering.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Bestel hier spullen uit de CL-collectie van Ajax!

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst

 

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
EVH
Hopelijk zijn de miljoenen beter besteed dan die van Johnson.
0 0
Pheadrus
Ik begrijp niet waarom hij vorig jaar als 1e jaars O19 geforceerd bij Jong Ajax moest zitten. Dit is veel evenwichtiger voor hem. Nu maakt hij tenminste minuten.
2 0
trodat4030
Soms worden dergelijke afspraken gemaakt bij de onderhandelingen. Kan zomaar afgedwongen zijn door kamp Kühn, maar dat hij zelf afgelopen zomer ook wel in zag dat een stapje terug de betere weg was om te bewandelen. Soms overschatten spelers en hun entourage de speler in kwestie. Qua naam deed hij toch een stapje terug (van destijds de nr 2(?) vd Bundesliga naar de nr 2 van de eredivisie) en verwachtte men dat hij dan wel van Leipzig O19 naar Jong Ajax kon. Overigens verwacht ik hem de stap op korte termijn alsnog maken, want hij is wel flink aan het uitblinken de laatste tijd.

Vraag me wel af of hij weet dat zijn naam elke week door het stadion galmt, Dapp're strijders fier en Kühn ;)
2 0
AFCAMM
‘Het talent DAT...’. Niet ‘die’. Zie die fout zo vaak voorbij komen hier. Niet normaal.

Mooi om te zien dat hij floreert.
0 0
trodat4030
T is een quote van Reiziger. Ga hem maar vertellen dat hij fatsoenlijk ABN moet spreken zodat de journalisten het correct op kunnen schrijven ;)
1 0
Redrum
Tijdens de thuiswedstrijd tegen Feyenoord draagt Matthijs de Ligt eenmalig de Dikke van Dale-aanvoerdersband om een statement te maken tegen de verkrachting van de Nederlandse taal.
2 -1
Ajax#1900
Ho eens even, hier kun je geen grappen over maken he #metoo
1 0
AFCAMM
Ik denk dat de Dikke Vandalen gewoon in Rotterdam blijven.
3 0
wolterx
Nicolas zelf zegt dat hij liever op '10' speelt, dat zie je ook in het naar binnen staan dat hij liefste staat. Goede afmaker, bewegelijk en technisch goed. Ik ben fan.
6 0
Lazell
Valse 9? Vind hem er wel het type voor.
1 0
wolterx
Lijkt hij zelf ook te vinden, valse spits of 2e met een kapstok dicht bij hem. Als eenzame spits lijkt hij niet 'compleet' genoeg.
0 0
MSwertz92
Soort van "Striker met een Central Forward" achter zich ? Een beetje zoals Robin van Persie, die graag vlak achter de spits speelt ?
0 0
Youri08
1e elftal potentie?
0 0
geDaante
100%
1 0
AFCA.
Misschien nog een optie als spits?
0 0
wolterx
Is tot de u17 altijd spits geweest, scoorde laatste jaar in C voor zijn overstap naar RB Leipzig er nog 30+, is gewoon een hele degelijke afmaker met veel snelheid wat hem op dat niveau dodelijk maakte. Maar hij is technisch goed genoeg om ook op de flank te spelen al is hij zeker nog geen afgewerkt product. Voor middenveld is hij iets te passief bij balverlies en zijn passing is net niet accuraat genoeg ervoor, hij lijkt het wel te zien maar legt hem niet blind neer waar hij moet komen. Met bal aan de voet wel beste speler in selectie van o19 morgen.
0 0