Kweekvijver: Steeds meer broertjes De Boer

BvdPloeg, 27-10-2018 om 13:00, 13597 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog geen jaar geleden besprak ik in deze rubriek de gebroeders Maduro. Jurriën en Quinten rammelden aan de poorten van Ajax O19 en groeiden uit tot sterkhouders in O17. Acht maanden later zijn de twee, inmiddels met 'Timber' op de rug, vaste basisspelers van het vlaggenschip van de jeugdopleiding. De één als captain en rots in de branding achterin, de ander als multifunctionele middenvelder.

Het is een opmerkelijke waarneming, want de tweeling speelde sinds hun komst in 2014 als één persoon. Ze zagen er hetzelfde uit, maar waren ook qua stijl bijna identiek; sterk en voetballend dik in orde. Ze kwamen ook allebei uit op het middenveld en achterin. Het kan verkeren in een jaar tijd. De twee maakten logischerwijs de stap naar Ajax O19 en daar kreeg Jurriën de aanvoerdersband en een centrale rol. Quinten speelde alleen in de uitwedstrijd tegen Bayern München O19 nog achterin, uit nood. De twee werken hard aan een eigen profiel.

Broer Chris vertelde eind 2017 dat Jurriën en Quinten graag samen de ArenA willen halen, zoals de broertjes De Boer dat als laatste deden. 'Het kan natuurlijk ook anders lopen in de voetbalwereld, dat weten de jongens ook. Als hun wegen zouden scheiden, dan is dat niet anders', zo klonk het. Daar lijkt het vooralsnog niet op. Beide spelers tonen steeds meer aan dat die droom voor het eerste elftal realistischer is dan twee jaar geleden misschien gedacht. Helemaal nu de twee uit elkaar groeien en zich eindelijk richten op één positie. 

Laten we beginnen met Jurriën, die fysiek weer een stap heeft gemaakt en door zijn voetballende bagage op het middenveld iets toevoegt aan O19. Hij wint veel van zijn duels, maar dribbelt ook naar hartenlust in. Als bijvoorbeeld Enric Llansana naast hem staat, schikt Jurrïen zich moeiteloos in zijn rol als pure verdediger. Dan mag er geen muisje door. Ook op vocaal gebied maakt hij stappen. Hij zet het neer, schroomt niet om spelers op hun flikker te geven en krijgt ogenschijnlijk het respect. Liam van Gelderen, tot vorig seizoen centrale verdediger, moest zijn plek zelfs afstaan aan Jurriën Timber en speelt nu als rechtsback.

Waar Jurriën soberder is geworden, daar maakt Quinten juist stappen op het creatieve vlak. De broers hebben al jaren een goede fysiek, maar er werd om die reden ook weleens getwijfeld of hun potentie groot genoeg was als dat fysieke voordeel zou wegvallen. Quinten bewijst eigenlijk het hele seizoen al dat hij meer in huis heeft. Hij is veel dominanter aanwezig op het middenveld, of dat nu als controleur of als 'acht' is. Hij wint zijn duels nog steeds, maar zorgt met dribbels en oog voor de combinatie ook vooral voor gevaar.

De wedstrijd tegen Benfica O19 was het bewijs dat Ajax nog best weleens veel plezier kan gaan beleven aan de broers. Na een uiterst moeizame eerste helft leefde Ajax nog en draaide Quinten Timber de wedstrijd bijna eigenhandig om. Hij koos constant goed positie, hij won al zijn duels, hij passeerde makkelijk, zorgde steeds weer voor een overtal op het middenveld en was ook rondom de zestien gevaarlijk aan de bal en met een pegel van afstand.

Jurriën was in München nog rechtsback, maar tegen Benfica was hij het rustpunt achterin. De ongelofelijk gevaarlijke voorhoede van de Portugezen was constant dreigend via de flanken, in het centrum kon er weinig uitgericht worden. Bij de familie hoopt men dat er nog een paar centimeters bij komen in de lengte bij Jurriën, dan is het plaatje verder toch redelijk compleet. 

Ik weet niet zeker of één van de twee het eerste haalt, laat staan allebei. Er zijn leeftijdsgenoten die misschien meer spelmaker zijn dan Quinten, of die net even langer zijn dan Jurriën. Bovendien hebben ze nog twee belangrijke hordes te nemen. Maar net als vorig seizoen maken de Timbers indruk op mij. Quinten debuteerde reeds in Jong Ajax en trainde vrijdag voor het eerst met het eerste. Dat deed Jurriën al twee keer en dat debuut in Jong zal niet lang duren. Als ook de Keuken Kampioen Divisie-stap wordt genomen op de manier waarop de twee ogenschijnlijk simpel door de O17 en O19 wandelen, dan is de Eredivisie dichtbij. Ik verbaas mij nergens meer over en hou inmiddels sterk rekening met de opvolging van de broertjes De Boer. Dat alleen lijkt mij al iets om naar uit te kijken.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Ik ben nog niet helemaal overtuigd van hun potentieel. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ik ze al afschrijf maar het zijn ook weer niet dé talenten waarvan ik denk dat ze bij Ajax zullen slagen. Ik zie persoonlijk veel liever Llansana spelen (zowel als centrale verdediger in plaats van Jurriën en als middenvelder in plaats van Quinten). Hopelijk is die snel geheel fit, in vorm en basisspeler van de o19.
0 0
FlyingDutchMan
Ze vallen niet zo op, toch hebben zij mij positief verrast hoe makkelijk zij tot nu toe meedraaien in de YL & de keren dat ze met Jong Ajax meededen.
0 0
ProfessorX
Deze 2 worden goud let maar op .
1 0
Ajaxxxisdebeste
Top dit wat zou het zijn als die twee het eerste halen en middenrif vormen. Over elkaar aanvoelen gesproken dan ;-) Zet hem op boys!
2 0